Očima expertů: Jak ušetřit na energiích

Elektřina, plyn, teplo. Platby za energie a také vodu jsou jednou z nejvýznamnějších položek rozpočtu každé domácnosti. A to, že za ně platíme rok od roku víc a víc, berou mnozí z nás jako fakt, se kterým se nedá nic dělat. Většinou se dá udělat hodně. Zeptali jsme se odborníků co a jak.
Očima expertů: Jak ušetřit na energiích

Náklady na energie, vodné a stočné se občas zařazují do kategorie „fixní výdaje“. Spousta rodin nemá žádné ambice na jejich výši cokoliv měnit. Už přece zavedli – nebo si to aspoň myslí – snad všechna snesitelná úsporná opatření: „Už dávno se místo koupání ve vaně sprchujeme, pár úsporných zářivek nás stejně nezachrání a ve svetru a bundě doma rozhodně chodit nebudeme.“ Ve skutečnosti je domácností, které už ušetřit nemůžou minimum. Jen to chce komplexnější pohled na celkový provoz bytu či domu. Ať už jde o spotřebu vody, vytápění, výběr elektrických spotřebičů či instalaci osvětlení, všude se dá najít řada „vychytávek“, které můžou výrazně ulevit peněžence. Některé sice vyžadují větší investici, ta by se však po několika letech měla vrátit na celkové úspoře. Jindy jde naopak o levné drobnosti, které se můžou na spotřebě energie projevit víc, než byste čekali.

Jaké tipy na úsporu energie vám dají odborníci? Jak podle jejich názoru můžou české domácnosti v tomto směru ušetřit?

KAREL POLANECKÝ

ekolog, Hnutí Duha

KAREL POLANECKÝ
+53
+
-

Nejvyšší položka mezi platbami domácností za energii je vytápění, na kterém můžeme také nejvíc ušetřit. Zejména ve starších domech můžeme snížit výdaje i díky nenáročným technickým opatřením, která umožní regulaci vytápění – hlavní je nepřetápět a nesnižovat teplotu pootevřenými okny. K omezení tepelných ztrát volíme různé cesty podle toho, jaké úpravy domu si můžeme dovolit. K nejméně komplikovaným patří foukaná izolace stropů, náročnější je výměna oken, ještě vyšší investici vyžaduje zateplení obvodového pláště budovy. Důležité je volit kvalitní výrobky a technologie – dobrým vodítkem zde může být, zda splňovaly požadavky programu Zelená úsporám. Nejlepším řešením je pro novostavby výstavba pasivního domu a pro velké rekonstrukce pak optimalizace vytápěcího systému vázaná na minimalizaci tepelných ztrát. Takovým domům stačí k pokrytí nákladů na vytápění necelá tisícovka ročně. Investiční náročnost těchto projektů by mělo od roku 2013 zmírnit právě pokračování programu Zelená úsporám.

ROBERT HLADIL

odborný poradce portálu eSvětlo.cz

ROBERT HLADIL
+113
+
-

Ceny energií stále rostou a podle posledních odhadů Evropské unie nás nečeká nic dobrého, je tedy nejvyšší čas investovat do úsporných zařízení a i jinak snižovat náklady na plyn a elektřinu.

  • Změňte dodavatele – na trhu působí již celá řada dodavatelů energií a je velmi snadné srovnat si na internetu jejich cenové nabídky. Osobně bych doporučil například společnost Lama, která v Česku těží vlastní plyn.
  • Vyměňte klasické žárovky za LEDky – poslední generace žárovek využívající diody (LED) má proti klasickým žárovkám pouze pětinovou spotřebu (u některých typů je úspora až 93 procent) a jejich životnost je kolem 30 let. Na trhu jsou už k dostání ekvivalenty klasiky jak co do barvy světla, velikosti světelného zdroje, tak i závitu. Nedoporučuji kupovat LEDky neznačkové – často odcházejí a nesvítí požadovanou barvou světla. Důležité je všímat si právě ekvivalentu ke klasické žárovce. Když chci například náhradu za 60W, měla by mít LEDka svítivost kolem 800 lumenů. Někteří prodejci právě u tohoto parametru zákazníky často klamou. Na portálu eSvětlo.cz rádi poradíme, jaký světelný zdroj vybrat.
  • Pořiďte si hlídače – na trhu se objevila v poslední době zařízení, která vám hlídají spotřeby celé domácnosti; jsou ovšem velice drahá (někdy až třetinu ceny domu). Existují ovšem i levnější přístroje, které například detekují, jestli odebíráte proud ve vysokém či levnějším nízkém tarifu, a navíc dokážou zamezit ztrátám při návratu jalové elektřiny do sítě. Zařízení lze zakoupit pod označením elektrabox.
  • Využijte slunce – tento zdroj energie je stále zdarma, takže stojí za to investovat do solárních (ohřev vody) či fotovoltaických (výroba elektřiny) panelů. Jejich ceny přímo padají.

PETR NĚMEČEK

konzultant společnosti ČEZ Zákaznické služby

PETR NĚMEČEK
+49
+
-

Propojeno: vyměňte spotřebiče

Průměrné stáří spotřebičů v českých domácnostech je osm až deset let. Starší přístroje ovšem „baští“ víc proudu. Zjistěte, kolik doma „spálíte“ elektřiny a jestli se vám nevyplatí investovat do nové a šetrnější techniky. A naučte se ji používat.

Šetřit se dá už při nákupu nových spotřebičů nebo náhradou starého spotřebiče za nový. Dnes by v domácnosti ani na chatě neměla být lednička nebo mraznička starší patnácti let. Takový spotřebič může mít spotřebu i pětkrát vyšší než nový s energetickou třídou A až A+++. Při nákupu spotřebiče sledujte údaje energetického štítku (pokud tento spotřebič štítkování podléhá) a srovnávejte hodnoty ve stejné kategorii výrobků. I starší drobné spotřebiče – například set-top box, satelitní přijímač nebo videorekordér – mají větší spotřebu než moderní. V režimu stand-by mívají podobnou spotřebu jako v provozu. Zde můžeme úsporu vyřešit buď nákupem nového spotřebiče, nebo můžeme tyto přístroje opatřit vypínatelnou zásuvkou, a když jsou delší dobu v nečinnosti, vypnout je vypínačem. Může se zdát, že mají spotřebu malou, ale když si uvědomíme, že jsou zapnuté v klidovém režimu někdy i 24 hodin 365 dní v roce, pak je spotřeba nezanedbatelná. Také výměna starého monitoru za nové LCD šetří peníze i zrak.

Pro zjištění spotřeby elektrozařízení existuje měřič spotřeby. Zákazníci ČEZ Prodej si ho mohou bezplatně půjčit v zákaznických centrech společnosti ČEZ. A podle výsledků měření se rozhodnout, zda spotřebič vyřadí, nebo si ho ponechají.

RADIM VOJTEK

finanční poradce, ředitel ve společnosti Partners

RADIM VOJTEK
+10
+
-

S problémem vysokých nákladů za energie se u domácností potkávám poměrně často. Ceny energií každoročně rostou a zatěžují rodinné rozpočty víc a víc. Chodit doma v zimníku a držet černou hodinku se ale většině lidí nechce, takže je potřeba dělat jiné kroky. Zde je několik tipů, které dávám svým klientům:

  • Vyměňte všechny staré a nehospodárné spotřebiče. Takový dvacet let starý mrazák nebo televizor má klidně i desetkrát větší odběr energie než současné přístroje. Stejný případ je u klasických a úsporných žárovek.
  • Nechte si udělat energetický posudek budovy, abyste zjistili, zda se vám vyplatí výměna oken, zateplení (zdi, střecha, podlahy) nebo změna zdroje tepla. Například na www.energetickyposudek.cz vám řeknou, kolik změna ušetří, jaké budou pořizovací náklady a kdy se vám investované peníze vrátí.
  • Změňte distributora surové energie. Pokud máte dominantní firmu (ČEZ, RWE), zcela jistě platíte za odebranou KWh víc peněz, než je potřeba. Konkurenční malé společnosti dokážou cenu za KWh stlačit klidně o 25 procent i víc a úspora je potom velmi znatelná. Nicméně pozor, je potřeba si vše dobře přečíst a rozmyslet. Ne všechny malé společnosti se chovají korektně. Doporučuji si pročíst i diskuze na internetu, abyste si byli jistí, že nenaletíte.

JIŘÍ BERANOVSKÝ

konzultant a energetický analytik, partner ve společnosti EkoWATT

JIŘÍ BERANOVSKÝ
0
+
-

V domácnosti lze energii šetřit v následujících oblastech:

  • Vytápění: Bydlete v domě s téměř nulovou spotřebou nebo alespoň v pasivním či nízkoenergetickém domě. Pokud máte starší dům, tak ho zateplete, vyměňte okna a nainstalujte řízené větrání. Pokud to nejde, starý dům raději prodejte, po roce 2020 ho už totiž nikomu neprodáte (budou platit nové normy a přibližně od roku 2015 se nebudou stavět špatné domy). To platí bohužel i pro většinu současných novostaveb. Pokud si nevíte rady, přijďte se zeptat do poradenských středisek EKIS, které podporuje ministerstvo průmyslu a obchodu.
  • Větrání: Výměnou oken za moderní zvyšujete koncentraci oxidu uhličitého v bytě, je třeba uvažovat o řízeném větrání nebo rekuperaci tepla.
  • Osvětlení: Nainstalujte úsporné zářivky, případně kvalitní LED osvětlení.
  • Voda a teplá voda: Zde vám velmi pomohou úsporné výtokové armatury, spořiče vody, stop ventily, úsporné splachování. Je třeba najít na trhu kvalitní a levné výrobky.
  • Elektrické spotřebiče: Prohlédněte starší spotřebiče, řada z nich se zaplatí již svou výměnou za úsporné. To platí zejména pro staré ledničky. Myčka šetří vodu a čas. Sušička s tepelným čerpadlem šetří energii a čas na žehlení. Zkrácením manipulačního cyklu ušetříte za oblečení – budete nosit jen to, co vás baví. Přístroj se zaplatí asi za čtyři roky.

Spočítejte si orientačně na naší kalkulačce, kolik můžete ušetřit výměnou klasických žárovek za úsporné. Anebo – pokud už jste měnili, můžete nám pod článkem nechat vzkaz, nakolik je kalkulátor přesný!

Kolik ušetříte s úspornou žárovkou

Počet
Doba svícení
+
h/den
+
h/den
+
h/den
+
h/den

Další kalkulačky

RADEK OBERMAYER

manažer obchodu a marketingu společnosti Srovnejenergie.cz

RADEK OBERMAYER
+6
+
-

Za velmi dobrý způsob, jak ušetřit na energiích, považuji změnu dodavatele, respektive jeho správnou volbu. Při volbě vhodného dodavatele doporučuji vzít na zřetel stabilitu společnosti, způsob, jakým se chová na trhu, její historii a v neposlední řadě obchodní podmínky, za jakých smlouvy sjednává, aby si vaše domácnost nepřidělala místo úspory problém.

FRANTIŠEK MACHOLDA

energetický auditor, obchodní ředitel/partner ve společnosti EkoWATT, pedagog ČVUT

FRANTIŠEK MACHOLDA
+17
+
-

Běžná domácnost může nejsnáz a bez investic ušetřit hlavně na elektřině. Nejde o to, abychom pohlavkovali děti, když nechají svítit světlo v předsíni, nebo sedávali večer při svíčkách, ale úsporu může přinést zkrocení „neviditelných žroutů“. Jde o drobné spotřebiče, které jsou stále v provozu, jako je televize, DVD, počítač, modem, router, různá akvária a terária, nabíječky a podobně Každý jeden watt příkonu nás za rok nepřetržitého provozu stojí přes 40 Kč. Pokud tedy necháme běžet počítač, tiskárnu a pár dalších drobností nepřetržitě, naskočí vyúčtování i o několik tisíc korun ročně. Podobným případem je třeba mrazák s centimetrem ledu na stěnách, který má rázem dvojnásobnou spotřebu, aniž nám přináší víc užitku. Rozhodně se tedy vyplatí udělat inventuru všeho, co je zapojené do zásuvky, i když to nepotřebujeme, a pokud je to jen trochu možné, vypnout to „natvrdo“.

VOJTĚCH LETKO

energetický poradce, Centrum energetického poradenství PRE

VOJTĚCH LETKO
+155
+
-

V otázce úspor energií, respektive elektřiny, záleží především na tom, zda domácnost elektřinou topí, ohřívá vodu, nebo ji využívá pouze na „běžnou spotřebu“ (svícení, domácí spotřebiče, vaření…). Vytápění a ohřev vody je třeba řešit zvlášť, jedná se o individuální záležitost, která většinou vyžaduje větší investici, ať už se jedná přímo o výměnu zdroje vytápění, či o snížení tepelných ztrát – zateplením objektu, výměnou oken a podobně.

Nejsnadněji lze úspor dosáhnout v kategorii běžných domácích spotřebičů a osvětlení. V Centru energetického poradenství PRE zdarma půjčujeme zásuvkové měřiče spotřeby – to je zařízení, které zákazníkům zřetelně ukáže na největší „žrouty“ v domácnosti. Ze zkušenosti víme, že se jedná o starší chladničky, samostatné mrazáky (které často postrádají smysluplné využití) nebo starší pračky.

Další oblastí je elektronika s režimem stand-by. Jeden spotřebič v režimu stand-by má relativně nízkou spotřebu, ale sami si spočítejte, kolik takových spotřebičů se svítící kontrolkou, „bzučícím“ trafem nebo digitálními hodinami doma máte. Nákladově se může jednat o stovky až tisíce korun pouze za tuto „spící“ elektroniku. Nejjednodušším opatřením je zapojit takovou elektroniku do prodlužovací šňůry s vypínačem a v případě nečinnosti ji vypínat. Poslední – a co do investičních nákladů nejlevnější oblastí úspor je osvětlení. Kompaktní zářivky („úsporky“) jsou dnes už standard a jejich kvalita šla v posledních letech hodně nahoru. Budoucnost pak patří LED světelným zdrojům, z nichž některé náhrady za běžné žárovky si můžete zakoupit již dnes. Velmi dobře lze získat přehled o možných úsporách díky našim kalkulačkám energie.

JOSEF KADLEČEK

elektrikář, www.dobryelektrikar.cz

JOSEF KADLEČEK
+165
+
-

Zateplit konopím barák, na střechu kolektory (na teplou užitkovou vodu) a fotovoltaiku. Nejlépe žít bez přípojky (pračku nejlépe na agregát, jinak může být dům plně soběstačný – viz www.mypower.cz), topit konopnými peletkami, vařit si pivo, pěstovat si révu a dělat víno, pálit si kořalku, léčit se konopím. Počítače pouze s legálním softwarem zadarmo – Linux, BSD a podobně. A v autě zvolit alternativní pohon na HHO (viz YouTube). Skoro všechno v podstatě mimo zákon. Proč asi...

JAROMÍR PÁVEK

produktový manažer xComfort

JAROMÍR PÁVEK
+11
+
-

Výměna klasických žárovek za takzvané úsporky či LEDky je první krok k úsporám. A můžeme ho udělat okamžitě a bez velkých nákladů. Nejdřív vyměňte žárovky, které svítí převážně celý večer.

S výměnou spotřebičů za nové je to obdobné. Staré mrazáky, ledničky, televize sice ještě dobře slouží, ale spotřebovávají o mnoho víc energie než nové. Při výběru se rozhodujte podle energetického štítku – tedy podle spotřeby v kWh za rok. Naučte děti vypínat počítač, ale i wi-fi modem: trvale zapnutý „bere“ zbytečně až 25 wattů. Pokud se právě nedíváte na televizi, vyplatí se prostřednictvím chytré zásuvky centrálně vypínat audio a TV techniku včetně satelitního přijímače, který běžně spotřebovává 25 až 40 wattů. Průměrná spotřeba plazmové televize je 250 wattů za hodinu. Takže proč jsme vlastně utráceli za úsporné žárovky? Neutíkají nám peníze jinde?

Anketa

Podle koho nesporně spořit?

Pro odhalení trvalých „žroutů“ pomůže bezdrátový měřič, který se zapojí do zásuvky a ukáže reálnou spotřebu za sledované období. Na celý rok dopředu budeme umět předpovědět náklady jednotlivých spotřebičů a můžeme vyhodnotit, který z nich se už nevyplatí. Lze také nastavit hodinový, denní, nebo týdenní limit spotřeby – při jeho překročení se zásuvka vypne. Podobně lze vyhodnotit spotřebu vody nebo plynu.

Nejvíc můžeme ušetřit tam, kde nejvíc spotřebováváme: na vytápění, případně na ohřevu vody. Za tuto energii platíme víc než za svícení! Ušetřit můžeme instalací zónové regulace: každá místnost se vytápí individuálně na požadovanou teplotu a podle časového plánu. Nasazením inteligentního systému do domu se sníží provozní náklady na vytápění až o 30 procent a zvýší se komfort užívání objektu. A stejně jako topení nemusí přetápět, voda z elektrického bojleru nemusí téct vařící. Zrevidujte provoz cirkulačního čerpadla: pokud běží stále, vychlazuje bojler, který se pak musí dohřívat.

Pokud máte dům a možnost instalovat tepelné čerpadlo, můžete výrazně snížit náklady na ohřev topné vody, obzvlášť pokud je stávající zdroj tepla elektrokotel nebo plynový kotel. Po několika letech provozu se tepelné čerpadlo zaplatí a pak každoročně snižuje provozní náklady na vytápění až o třetinu.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+6
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 22 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

3. 8. 2012 22:12, eďa

Jak ušetřit ? Nenakupovat - vyrábět. Přiložit ruku k dílu. Stát se soběstačným a nezávislým na tomhle otrokářským systému peněz.

+10
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

3. 8. 2012 10:17, Spořílek

To bude asi tím, že každý z oslovených vlastně propaguje to, co ho asi živí a žádný vodař či (pod)vodník mezi nimi není? Mě by např. zajímalo, zda, kde a jak bych si také mohl jen tak sám těžit vlastní plyn, abych ho nemusel kupovat třeba právě od té společnosti Lama, kterou doporučuje pan Hradil. Kdyby si každý těžil jen sám pro sebe plyn, ropu či vodu na svém pozemku, kolik by asi ušetřil oproti nákupu od různých překupníků či distributorů?

Zobrazit celé vlákno

-2
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (22 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

**********

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Očima expertů: Jak hlídat rodinné finance?

20. 7. 2012 | Ondřej Tůma | 19 komentářů

Očima expertů: Jak hlídat rodinné finance?

Máte problémy se sestavováním rodinného rozpočtu? Stává se vám až příliš často, že na konci měsíce máte míň, než byste potřebovali? Nechte si poradit od odborníků ze světa financí.

Chcete být bohatší? Jak ušetřit za elektřinu

28. 5. 2012 | Petra Dlouhá | 9 komentářů

Chcete být bohatší? Jak ušetřit za elektřinu

Účty za elektřinu tvoří stále obávanější položku rodinného rozpočtu. Za posledních pět let podražila o dvacet pět (!) procent. Českým domácnostem chybějí peníze. Jen ČEZu dluží lidé... celý článek

Zařízněte domácí výdaje: jak ušetřit za telefon, elektřinu, povinné ručení

21. 4. 2011 | Arsen Lazarevič | 14 komentářů

Zařízněte domácí výdaje: jak ušetřit za telefon, elektřinu, povinné ručení

Přišla krize a firmy řezaly náklady. Projevilo se to i na platech: jejich růst polevil, ve 4. čtvrletí roku 2010 reálné mzdy dokonce poklesly. Šetření se tedy nevyhne ani domácnostem.... celý článek

Proč máme z vody vítr v peněžence?

31. 1. 2011 | Petra Dlouhá | 23 komentářů

Proč máme z vody vítr v peněžence?

Také si během pravidelné sobotní koupele se sklenkou Rulandského a napínavými romány Stiega Larssona rádi připouštíte do vany teplou vodu? Pak raději začněte pořádně šetřit. Voda letos... celý článek

Jak srazit účet za elektřinu o tisíce

10. 10. 2008 | Petr Čermák | 34 komentářů

Jak srazit účet za elektřinu o tisíce

Za elektřinu platí domácnosti každý rok tisíce korun. Mnoho z těchto peněz úplně zbytečně. Stačí třeba vypínat spotřebiče z pohotovostního režimu. Vyplatí se i investice do úsporných... celý článek

Partners Financial Services