Je vám v zimě zima? Víme, kam za sluncem!

Ondřej Tůma | rubrika: Jak na to | 2. 11. 2011 | 7 komentářů
Je vám v zimě zima? Víme, kam za sluncem!
Babí léto je dávno pryč a místo slunečních paprsků nás budí šero a mlha. Z práce se vracíme za tmy a vyhlídky na dobrou náladu jsou vzdálené jako záchrana řecké ekonomiky. Pokud máte čas a peníze, můžete se rozhodnout pro radikální řešení a nepříznivému počasí na chvilku uniknout do teplých krajin.

Kde si v průběhu listopadu či v době adventu může člověk prohřát kosti a užít bezstarostné cachtání v mořských vlnách? Možností je řada, stačí si jen vybrat tu, která nejvíc odpovídá vašim představám a možnostem. Podzimní a zimní zájezdy za sluncem si získávají u českých turistů stále větší oblibu. V loňském roce vycestovalo do exotických destinací podle analýzy Asociace českých cestovních kanceláří a agentur přes 120 tisíc Čechů.

Přibližně 55 tisíc z nich se do teplých krajin vypravilo prostřednictvím cestovních kanceláří (z toho zhruba pět tisíc přes zahraniční cestovky), zbytek cestoval na vlastní pěst. Bez cestovní kanceláře vyrážejí na dovolenou především mladší turisté. Zástupci střední generace a rodiny s dětmi mají raději vše s předstihem vyřízené. V tomto článku se zaměříme především na druhou kategorii, osamělí vlci si poradí sami.

Za exotikou s německými cestovkami

Čeští turisté využívají stále častěji služeb německých cestovních kanceláří, nejen při výběru dovolené v letních měsících, ale také při cestách do exotických destinací během zimy. Právě u dražších exotických zájezdů se tak dají ušetřit celkem slušné peníze. Například u dovolené v Karibiku jde třeba i o 10 až 15 tisíc korun. Pokud vám tedy nevadí odlet z některého z německých měst (nejčastěji se jedná o letiště ve Frankfurtu, Mnichově, Drážďanech či Berlíně) a vládnete němčinou či angličtinou, měli byste tuto alternativu rozhodně zvážit a při hledání své exotické dovolené zabrousit i na servery, které zájezdy německých cestovek zprostředkovávají. Nebo přímo na německé weby.

Turisty láká Karibik a jihovýchodní Asie

Zatímco před lety byly za exotickou destinaci ještě brány Tunisko a Egypt, dnes jsou tyto země považovány již za běžné turistické cíle a do popředí se derou atraktivnější a zvučnější místa v Karibiku či jihovýchodní Asii. To potvrzuje i Jan Papež z Asociace cestovních kanceláří České republiky: „Tunisko a Egypt budou muset o své tradiční klienty bojovat a bude záležet na tom, jak se bude vyvíjet tamní politická situace. V tuto chvíli jsou obě destinace naprosto bezpečné, ale určitá obava je z klientů cítit. Hitem bude bezesporu Abú Dhábí s letem ČSA z Prahy a mnohem nižšími cenami než sousední Dubaj. Tradičně bude zájem o destinace nalétávané chartery, tedy o Dominikánskou republiku, Kubu, Keňu a Thajsko.

Jak si správně vybrat?

Anketa

V zimě za sluníčkem?

Při výběru cílové destinace myslete na to, co vlastně od dovolené očekáváte. Zatímco někomu jde o perfektní hotelové služby a pláže s bílým pískem a průzračnou vodou, jiní turisté chtějí naopak aktivně poznávat odlišnou kulturu či vyrážet za památkami a krásami fauny a flóry daného regionu. Je tedy zbytečné vybírat pětihvězdičkový hotel se stravováním all inclusive, když chcete hodně cestovat, nebo naopak zvolit atraktivní a drahé letovisko, jež je na hony daleko všem pamětihodnostem, které chcete bezpodmínečně vidět. „Typickým příkladem odlišnosti služeb je Thajsko, kde jsou hotely vždy koncipovány maximálně se snídaní, a to bez ohledu na kategorii hotelu. All inclusive je sice v Thajsku možné, ale klient si za tuto službu zaplatí výrazně více, než kdyby se stravoval v místních restauracích,“ říká Petr Pěcha, produktový manažer serveru Dovolena.cz. Jestliže chcete vyrazit za teplem a slunečními paprsky, dbejte také na to, abyste se do exotické destinace nevypravili v době, kdy tam panuje období dešťů. Zde je však také třeba rozlišovat, zatímco někde přinese monzun spíš jen pravidelné přeháňky či večerní bouře, jinde na vás budou čekat vydatné lijáky. Při výběru dovolené samozřejmě nezapomeňte na to, jak dlouho trvá let do cílové destinace. Některé přesuny mohou být totiž skutečně náročné, a pokud máte strach z letecké dopravy, dvanáctihodinový let pro vás bude noční můrou. Navíc může být zavádějící informace o počtu mezipřistání, na což upozorňuje Michal Tůma, marketingový manažer serveru Invia.cz. „České cestovní kanceláře sice prezentují přímé lety, protože se po celou dobu letí stejným strojem, žádný Čech se ale z Prahy do Karibiku či Thajska přímo nedostane. Vždy se počítá s jedním i více technickými mezipřistáními.“ Přímo se tak létá pouze do bližších destinací, jako jsou Egypt, Tunisko, Kanárské ostrovy, Kapverdy či Spojené arabské emiráty.

Jak se vyhnout problémům

Pokud se člověk vydává do kulturně a sociálně odlišných končin, měl by si vyhledat o dané destinaci co nejvíc informací, aby se nedopustil nějakého faux pas nebo si nezpůsobil nějaké těžkosti – ať už s místními obyvateli, či zdravotního charakteru. „V destinacích jako Dominikánská republika, Thajsko a Kuba většinou nejsou žádné nestandardní podmínky. Pokud se ale klient rozhodne cestovat do specifických oblastí, jako je například Keňa, měl by určitě věnovat pozornost povinnému a doporučenému očkování včetně ověření režimu vstupu do země,“ radí Petr Pěcha. Jeho slova ještě rozvádí Jan Papež: „Spousta českých turistů se do problémů dostává vlastní hloupostí či neznalostí jazyků. Každý rok se dostane řada lidí do vězení, nebo jsou dokonce vyhoštěni jen proto, že odmítali pochopit, že ne všechno musí fungovat podle jejich principů. Dalším velkým problémem bývá nerespektování stravovacích a hygienických odlišností. To většinou končí zažívacími problémy a někdy i dlouhodobými nemocemi, které se doléčují až doma.

Pojďme se nyní společně podívat na to, jaké možnosti dovolené u moře se českým turistům nabízejí v průběhu listopadu a prosince. Co je v konkrétních zemích čeká a kolik bude zájezd do daných exotických destinací stát. Pro srovnání byly použity ceny, za které prodávají v současnosti české cestovní kanceláře zájezdy s odletem z Prahy pro období od 15. listopadu do 20. prosince 2011.

Blíž a levněji

Tunisko

Tunisko

Přestože i v listopadu a prosinci létá množství českých turistů do Tuniska, tuto destinaci bychom vám pro radovánky ve vlnách moře příliš nedoporučovali. Počasí je sice stále poměrně slunečné, ale teplota vody už není optimální, navíc často fouká studený vítr, což je pro koupání značná nevýhoda. Pokud si ale někdo chce lebedit ve vyhřívaném hotelovém bazénu, dopřávat si místní kulinářské speciality a užívat procházky na pláži v příjemném počasí, tak si i zde může užít pěknou dovolenou, navíc za velmi příznivou cenu. Je však důležité vybrat si hotel dostatečné kvality, který nabízí dobré služby i po skončení hlavní turistické sezony.

Nejlepší počasí z celého Tuniska je v tomto ročním období na ostrově Djerba, kde si můžete užít dokonce opalování na pláži. I koncem listopadu se teplota vzduchu pohybuje nad dvaceti stupni Celsia. V noci však podobně jako u ostatních pouštních zemí nastává velký teplotní skok a nepříjemná zima.

Cena za osmidenní pobyt v průměrném čtyřhvězdičkovém hotelu s polopenzí se pohybuje mezi 8 a 12 tisíci Kč.

Tunisko

-4
+
-

Výhody:

  • nízká cena

Nevýhody:

  • v moři se vykoupe jen opravdový otužilec
  • nižší kvalita služeb ve srovnání s ostatními destinacemi

Kanárské ostrovy

Kanárské ostrovy

Kanárské ostrovy sice náleží ke Španělsku, ale naleznete je již v subtropickém pásu v Atlantickém oceánu. Často se jim přezdívá „ostrovy věčného jara“, což je dáno stálým počasím během celého roku. V listopadu a prosinci se průměrné denní teploty pohybují mezi 24 a 21 stupni Celsia, v noci pak teplota klesá na příjemných 17 stupňů. Samozřejmě záleží na tom, pro jakou destinaci se rozhodnete. Nejtepleji bývá na ostrovech Lanzarote a Fuerteventura. Velmi populární jsou u turistů i Gran Canaria a Tenerife, vydat se však můžete i na méně známé ostrovy La Palma, La Gomera a El Hierro. Obecně platí, že letoviska umístěná na jihu všech z Kanárských ostrovů mají menší oblačnost a vyšší průměrné teploty. Důležité je, že se teplota moře drží i na konci roku kolem 20 stupňů, takže nemusíte mít strach, že si neužijete koupání.

Cena za osmidenní pobyt v průměrném čtyřhvězdičkovém hotelu s polopenzí se pohybuje mezi 15 a 19 tisíci Kč.

Kanáry

+39
+
-

Výhody:

  • stálé počasí po celý rok
  • velký výběr služeb a volnočasových aktivit

Nevýhody: 

  • Ani ryba, ani rak! Nejedná se o ryzí exotiku, přitom ceny jsou poměrně vysoké.

Egypt

Egypt

Dovolená v Egyptě se pro mnoho turistů z české kotliny stává určitou zimní klasikou. Země faraonů láká na rozsáhlé hotelové komplexy s pěknými plážemi a all inclusive stravování. V listopadu a prosinci se tu průměrné teploty pohybují mezi 27 a 23 stupni. Na rozdíl od Tuniska zde navíc můžete počítat s koupáním v moři, i když vám ho může v některých letoviscích pořádně znepříjemnit vítr, který vás po vystoupání z moře rozhodně nezahřeje. Je proto důležité vybrat správné místo a sledovat dlouhodobé předpovědi počasí. Po západu slunce teplota rychle klesá, takže si rozhodně nezapomeňte přibalit nějaké svetry a mikiny.

Mírnější počasí v tomto ročním období ocení turisté, kteří se do Egypta vydávají za památkami. Prohlídka pyramid v Gíze či rozsáhlých paláců v Luxoru je totiž během letních veder naprosto nesnesitelná. Nejoblíbenějšími destinacemi jsou u českých turistů i v listopadu a prosinci podobně jako v předešlých měsících Hurghada, Šarm aš Šajch, Taba a Marsa Alam.

Cena za devítidenní pobyt v průměrném čtyřhvězdičkovém hotelu s all inclusive stravováním se pohybuje mezi 12 a 15 tisíci Kč.

Egypt

+3
+
-

Výhody:

  • příznivá cena a dobré služby hotelů
  • možnost navštívit starověké památky mimo období největších veder

Nevýhody:

  • hotelové babylony s velkým množstvím turistů
  • na pláži může foukat studený vítr a moře už také není to co v létě

Spojené arabské emiráty

Emiráty

Spojené arabské emiráty jsou u českých turistů stále oblíbenější a zvláště na podzim a v zimě, kdy tu již nejsou tak extrémní teploty jako v letních měsících, se stávají vyhledávaným cílem. Hlavní doménou této oblasti jsou nádherné pláže s bílým pískem, průzračné moře a perfektní služby v luxusních hotelech. Velkou výhodou jsou však také přímé lety z Prahy, čehož se u drtivé většiny ostatních exotických destinací nedočkáte. Ten, kdo se nechce za sluncem a exotikou příliš dlouho trmácet, tedy jistě zbystří. Nejvyhledávanějšími destinacemi v Spojených arabských emirátech jsou Dubaj a Abú Dhábí, v nabídce cestovních kanceláří však najdete i další emiráty – Adžmán, Fudžajra, Šardžá, Rás al-Chajma a Umm al Kuvajn. Teploty vzduchu se v této době pohybují mezi 31 a 26 stupni, kalkulovat můžete i s příjemně vyhřátým mořem. Nepočítejte však s rozsáhlou nabídkou výletů za památkami.

Cena za devítidenní pobyt v průměrném čtyřhvězdičkovém hotelu s polopenzí se pohybuje mezi 19 až 23 tisíci Kč.

Emiráty

+25
+
-

Výhody:

  • luxusní hotely s perfektními službami
  • přímé lety z Prahy

Nevýhody:

  • málo památek

Opravdová exotika za zajímavé ceny

Dominikánská republika

Dominikánská republika

Slovní spojení „exotická dovolená“ v některých lidech přímo evokuje slunný Karibik a jeho překrásné pláže s bílým pískem a palmami. U vašeho lehátka by samozřejmě neměl chybět ani drink obsahující pověstný karibský rum. Tato pohádka se stává dostupnější i běžným turistům, takže do této oblasti jezdí stále víc Čechů. Jedním z karibských států, který se bezpochyby vyplatí navštívit, je Dominikánská republika. Od října do listopadu je tu však období dešťů, takže dovolenou v Dominikánské republice vybírejte až na konec listopadu či začátek prosince, kdy je zde už méně srážek než v předchozích měsících. Přesto však musíte počítat s tím, že občas sprchne. Dešťové přeháňky ale paradoxně spíš osvěží tělo a zjitří mysl, než že by zkazily turistovi náladu. Nejoblíbenějšími letovisky Dominikánské republiky jsou Punta Cana, Bayahibe a Boca Chica. Rtuť teploměru v těchto místech dosahuje na konci listopadu a v prosinci k 30 stupňům a teplota vody je famózních 27 stupňů.

Cena za devítidenní pobyt v průměrném čtyřhvězdičkovém hotelu s all inclusive stravováním se pohybuje mezi 37 až 43 tisíci Kč. Pokud se však rozhodnete pro cestu s nějakou z německých cestovních kanceláří s odletem z Mnichova, Drážďan, Berlína či Frankfurtu, můžete ušetřit 10–15 tisíc korun, což rozhodně stojí za zvážení.

Dominikánská republika

+31
+
-

Výhody:

  • nádherné pláže a moře
  • pohodová karibská atmosféra
  • výhodné nabídky německých cestovních kanceláří

Nevýhody:

  • dovolená zde bude dražší než na Kubě
  • vyšší cena českých cestovních kanceláří s odletem z Prahy

Kuba

Kuba

Další karibskou destinací, která je u českých turistů dokonce populárnější než Dominikánská republika, je Kuba, země doutníků, rumu, latinských rytmů a diktátora Fidela Castra. Její atmosféra však zahrnuje mnohem víc a na každého turistu, který se do této překrásné země vypraví, hluboce zapůsobí. Nemusíte jen polehávat v houpací síti a popíjet lahodné mojito, jedinečným zážitkem je také procházka ulicemi Havany, ve kterých vás na každém kroku budou míjet americká auta z 50. a 60. let minulého století. I přesto, že zde vládne totalitní režim, nemusíte mít žádný strach, Kubánci si turistů velmi váží, takže vám nehrozí žádné nebezpečí. V říjnu a listopadu jsou zde poměrně hojné srážky, takže je lepší se na ostrov vypravit až začátkem prosince, kdy se teploty pohybují kolem 27 stupňů. Dostatečně vyhřátá je samozřejmě i mořská hladina. Nejoblíbenějšími turistickými cíli jsou letoviska Holguin, Varadero, pulzující metropole Havana či ostrůvky Cayo Coco a Cayo Largo.

Cena za devítidenní pobyt v průměrném čtyřhvězdičkovém hotelu s all inclusive stravováním se pohybuje mezi 35 a 39 tisíci Kč. Pro Kubu platí to samé co pro Dominikánskou republiku: pokud se do této země rozhodnete odcestovat s německou cestovkou, můžete ušetřit víc než 10 tisíc korun.

Kuba

+19
+
-

Výhody:

  • autentický život v Havaně
  • nádherné pláže a moře
  • výhodné nabídky německých cestovních kanceláří

Nevýhody:

  • vyšší cena českých cestovních kanceláří s odletem z Prahy

Thajsko

Thajsko

Zatímco někdo hledá exotický ráj v Karibiku, jiní směřují zcela opačným směrem, a sice do jihovýchodní Asie. Tuto oblast si čeští turisté zamilovali, o čemž svědčí i fakt, že nejnavštěvovanější exotickou destinací je Thajsko. Podle statistik Agentury českých cestovních kanceláří a agentur v loňském roce tuto zemi navštívilo přibližně 30 tisíc Čechů. Nutno dodat, že velká část z nich sem míří bez cestovek, na čemž se dá hodně ušetřit. Při setrvání v jednom letovisku navíc člověk o mnoho přijde.

Počasí je zde silně ovlivňováno pravidelnými monzuny, jejichž vlivem se v severní a centrální části Thajska střídají tři roční období, na jihu Thajska pouze dvě – období sucha a dešťů. Pro evropské turisty je ideálním časem pro návštěvu Thajska doba od listopadu do února, kdy se teplota vzduchu pohybuje kolem přijatelných 30 stupňů. Počítat samozřejmě musíte s velkou vlhkostí vzduchu, která je v těchto končinách samozřejmá jako nos uprostřed obličeje. Cestovatelé z České republiky nejčastěji míří do letovisek Pattaya, Ko Chang, Koh Lanta, Koh Samui, Phuket, Phi Phi a Krabi. Jestliže máte letos v plánu dovolenou v Thajsku, tak si nezapomeňte zjistit, zda destinaci, o které uvažujete, nezasáhla povodňová vlna. Ta v posledních týdnech pořádně potrápila obyvatele severního, středního a severovýchodního Thajska, tedy například i oblíbené přímořské letovisko Pattaya.

Cena za desetidenní pobyt v průměrném čtyřhvězdičkovém hotelu se snídaní se pohybuje mezi 30 a 33 tisíci Kč. Pokud se ale do Thajska vypravíte po vlastní ose, můžete navštívit větší množství míst a navíc ušetřit dost peněz.

Thajsko

+24
+
-

Výhody:

  • nádherné pláže a přírodní scenérie
  • seznámení s naprosto odlišnou kulturou

Nevýhody:

  • Thajsko je destinace, která se vyplatí spíš těm, kteří sem jedou na vlastní pěst a víc cestují
  • dlouhý let

Exotika de luxe

Mexiko

Méxiko

„Všichni jsou už v Mexiku, buenos días, já taky jdu!“ Oblíbená píseň Michala Tučného se pomalu stává realitou. Každý rok se totiž tímto směrem vypraví přibližně šest tisíc českých turistů a jejich zájem neustále roste. Listopad a prosinec jsou přitom ideální dobou, kdy zemi sombrer, kaktusů a tequilly navštívit. Teplota vzduchu se totiž pohybuje mezi 28 a 23 stupni, což dává nejen příležitost k polehávání na pláži v překrásných letoviscích, jako jsou například Acapulco či Cancún, ale také k prohlídkám fascinujících aztéckých památek.

Cena za devítidenní pobyt v průměrném čtyřhvězdičkovém hotelu s all inclusive stravováním se pohybuje mezi 36 a 40 tisíci Kč.

Mexiko

+9
+
-

Výhody:

  • úchvatné dlouhé pláže
  • nádherné kulturní dědictví

Nevýhody:

  • vysoká cena

Keňa

Keňa

Keňa je další zemí, která si postupně získává oblibu u turistů z České republiky. Tento rovníkový stát ležící ve východní Africe při březích Indického oceánu totiž nabízí možnost spojit polehávání na pláži s dobrodružným safari uprostřed nespoutané divočiny plné exotických zvířat, na které mohl našinec narazit nejvýš v ZOO nebo televizních pořadech National Geographic. Ideálním měsícem pro návštěvu Keni je prosinec a leden, kdy nejsou úmorná vedra a počet srážek není nijak velký.

Cena za osmidenní pobyt v průměrném čtyřhvězdičkovém hotelu s all inclusive stravováním se pohybuje mezi 46 až 52 tisíci Kč. Pokud bude vaše dovolená Keni v podobě safari putování, tak si připravte o dalších 15 tisíc korun víc. Opět stojí za to projet nabídky zahraničních cestovních kanceláří, které mohou vaší peněžence  značně zmírnit dietu.

Keňa

+2
+
-

Výhody:

  • možnost dobrodružné dovolené na safari

Nevýhody:

  • vysoká cena
  • horší pláže než v cenově srovnatelných destinacích

Maledivy

Maledivy

Jednou z nejexotičtějších dovolených, kterou můžete v prosinci a lednu s cestovní kanceláří uskutečnit, je bezesporu cesta na Maledivy. Právě tato destinace je zhmotněním snu každého turisty o dokonalém exotickém ráji. Jde o stát, který je tvořen ostrůvky roztroušenými v Indickém oceánu. Turistická sezona tu trvá takřka celý rok, v některých obdobích se tu vyskytuje větší počet srážek, které však nedosahují dlouhého trvání ani výrazné intenzity. Letadla s turisty přistávají nejčastěji v hlavním městě Malé nebo na ostrově Gan, odkud putují na jednotlivé atoly, na kterých se nacházejí luxusní bungalovy. V prosinci a lednu se zde teplota pohybuje kolem 30 stupňů a v noci klesá jen o pár stupínků dolů. Počítejte také s výraznou vlhkostí vzduchu.

Cena za devítidenní pobyt v průměrném čtyřhvězdičkovém hotelu s polopenzí se pohybuje mezi 42 a 45 tisíci Kč.

Maledivy

+12
+
-

Výhody:

  • opravdový exotický ráj
  • pohádkové pláže s bílým pískem a průzračným mořem

Nevýhody:

  • vysoká cena
  • dlouhý let

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+19
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 7 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

2. 11. 2011 11:13, element

Jsem byl v květnu v Dominikánské Republice na 8 dní all inclusive z odletem z Düsseldorfu za 12.500,-kč a bomba to byla.U naší Ck to samé stálo 52 tisíc.:-)

+27
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

7. 8. 2012 23:36, Jakub

Hej jak to, že tak levně? :) pošlete tip kde najdete levné dovolené, díky :)

-1
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (7 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Do světa na zkušenou? Srovnali jsme pro vás cestovní pojištění

8. 9. 2011 | Tereza Mynářová | 2 komentáře

Do světa na zkušenou? Srovnali jsme pro vás cestovní pojištění

Pojištění pro dlouhodobý pobyt se výrazně liší podle toho, kam vycestujete. V Evropě nabízí nejvýhodnější produkty Allianz, pro Asii nebo USA patří k nejlepším například pojištění od... celý článek

Cesta z ráje: letenky se můžou pořádně prodražit

30. 8. 2011 | Ondřej Tůma | 16 komentářů

Cesta z ráje: letenky se můžou pořádně prodražit

Cesta z exotické dovolené jako zlý sen – vyprávět o tom můžou čeští turisté, jimž byl zrušen let z Madagaskaru a jejich letecký dopravce a později i zprostředkující společnost je nechali... celý článek

Dovolenou si rozvracet nedáme! Pojištění proti větru, dešti má však háček

8. 8. 2011 | Petra Dlouhá | 9 komentářů

Dovolenou si rozvracet nedáme! Pojištění proti větru, dešti má však háček

Slavní zpěváci pojišťují své sametové hlasy, klavíristi geniální prsty, herečky a modelky svá půvabná pozadí. Ale co my, obyčejní smrtelníci? Že taky toužíte po troše té nadpozemské... celý článek

Cestovní pojištění k platební kartě – kdy se hodí a kdy ne

9. 3. 2011 | Klára Šponerová

Cestovní pojištění k platební kartě – kdy se hodí a kdy ne

S prestižní platební kartou (například Diners Club či nějakou tou zlatou) máte většinou cestovní pojištění v základním balíčku služeb. S kartou základní ho nezřídka musíte dokoupit.... celý článek

Cestovní pojištění. Jaké údaje kontrolovat ve smlouvě?

8. 3. 2011 | Klára Šponerová | 2 komentáře

Cestovní pojištění. Jaké údaje kontrolovat ve smlouvě?

Ať už si vyberete pojištění přímo u pojišťovny, nebo u své banky, kde vám ho uzavřou „v rámci platební karty", vybírejte pečlivě. Jednotlivé nabídky a výhodné balíčky se od sebe mohou... celý článek

Partners Financial Services