Do světa na zkušenou? Srovnali jsme pro vás cestovní pojištění

Tereza Mynářová | rubrika: Jak na to | 8. 9. 2011 | 2 komentáře
Do světa na zkušenou? Srovnali jsme pro vás cestovní pojištění
Pojištění pro dlouhodobý pobyt se výrazně liší podle toho, kam vycestujete. V Evropě nabízí nejvýhodnější produkty Allianz, pro Asii nebo USA patří k nejlepším například pojištění od České pojišťovny.

Studenti, kteří jedou na semestr nebo na rok do zahraničí, si obvykle musí na tuto dobu pořídit speciální cestovní pojištění. Populární pojištění k platební kartě jim nejspíš nebude stačit – ta totiž většinou omezují délku jednoho pobytu v cizině na měsíc až tři. Asi by nevyplatilo létat ze zámoří každý měsíc obnovovat pojištění.

Podle čeho pojištění vybírat? Podle ceny, jistě. Ovšem zázračně levné pojištění nejspíš nebude nabízet dostatečné krytí. Ušetřit pár tisícovek na pojistném může ve výsledku znamenat, že zaplatíte třeba za ošetření až řádově více. Na druhou stranu by byla hloupost domnívat se, že vysoká cena je zárukou špičkových služeb. Je zkrátka potřeba pečlivě porovnat, kolik vám kde za vaše peníze nabídnou muziky. Udělali jsme to za vás.

Protože se způsob, podle kterého jednotlivé společnosti pojistné pro jednotlivé země vypočítávají, liší – zvláště, pokud se nejedná o Evropskou unii, provedeme srovnání na třech modelových příkladech. V prvním případě srovnáváme cenu pojistného v zemi Evropské unie, pro které platí stejné sazby, druhé srovnání se týká půlročního pobytu na Tchaj-wanu a třetí ročního výjezdu do USA.

Vycházíme z předpokladu, že klient má zájem o komplexní cestovní pojištění: krytí léčebných výloh, pojištění zavazadel, úrazu a odpovědnosti. Všechny zjištěné ceny platí pro objednání on-line, které obvykle vyjde o několik procent levněji.

Půl roku v Unii: kompromis nabízí Allianz

U semestrálních pobytů v Evropské unii vyjde nejlevněji balíček pojištění Komfort od AxaAssistance, který stojí 2 800 Kč. Limity plnění se příliš neliší od ostatních produktů, nižší jsou u pojištění odpovědnosti. Tento produkt rovněž nezahrnuje denní odškodné při úrazu a pojištění storna cesty.

Nejdráž vyšlo cestovní pojištění u České pojišťovny a Komerční banky, které si účtují 9 975, respektive 9 909 Kč. V případě České pojišťovny odpovídá pojištění levnější nabídce ostatních společností, Komerční banka nabízí krytí léčebných výloh v zahraničí, trvalých následků úrazu nebo pojištění zavazadel v nižším rozsahu než levnější konkurence.

Zvětšíte kliknutím

K dalším dostupným službám patří pojištění Silver od Allianz za 3 600 Kč nebo ExkluzivGenerali za 3 372 Kč. Hlavní výhodou pojistky Silver je neomezené krytí léčebných výloh, za zásadní minus považujeme, že zákazník nemá nárok na asistenční služby ani pojištění zavazadel. V případě služby Exkluziv se na zajištění zavazadel naopak vztahuje jeden z největších stropů, a to 30 000 Kč.

Za kompromis přiajatelné ceny a přiměřeného krytí považujeme pojištění Platinum od Allianz za 4 600 Kč. Ačkoliv je samotná společnost nabízí jako svůj nejluxusnější produkt, ve srovnání s cenami u ČSOB Pojišťovny, Direct Pojišťovny nebo skupiny Uniqa vyjde stále poměrně levně. Zahrnuje přitom neomezené krytí léčebných výloh, pojištění zavazadel do 50 tisíc Kč, pojištění úrazu i odpovědnosti.

Půl roku na Tchaj-wanu: nejlevnější produkt má své nedostatky

Pokud budeme srovnávat ceny za půlroční cestu na Tchaj-wan, který pojišťovny obvykle řadí do kategorie „svět“ nebo „svět bez USA“, pojištěnec nejméně zaplatí u Generali za službu Exkluziv – 5 752 korun. Tuto variantu ovšem nedoporučujeme, nabízí totiž relativně nízké krytí léčebných výloh. Za necelý dvojnásobek je možné si u téhož pojištění sjednat krytí výloh na léčení v uspokojivé výši, zcela srovnatelné s konkurencí. A přitom zůstává Exkluziv od Generali mezi nejlevnějšími.

Zvětšíte kliknutím

Produkty od Allianz, jejíž ceny jsou příznivé při cestování po Evropě, vyjdou pro cestu do Asie skoro nejdráž, předstihne je jen pojištění Komerční banky. Komplexní, ale drahé je i pojištění od České pojišťovny, které stojí 14 875 Kč.

Rok v USA: jistota za třicet tisíc

Roční pojištění v USA levnou záležitostí rozhodně není – pokud se klient nerozhodne některou z položek vynechat. To ale společnosti, které se na výjezdy do Spojených států zaměřují, jednoznačně nedoporučují. Spravení bolavého zubu tu stojí několik tisíc korun, ošetření zlomené končetiny nebo operace slepého střeva se však přijde i na několik set tisíc.

I tady vyjde nejlevněji pojištění Exkluziv od Generali za 9 886 Kč. Stejně jako při cestování na Tchaj-wan ovšem nabízí v základní variantě ze všech srovnávaných služeb nejnižší limit krytí léčebných výloh: 1,7 milionu Kč. A stejně jako už bylo zmíněno výše: krytí léčebných výhod lze zdvojnásobit a i potom zůstává s cenou 17 281 korun toto pojištění mezi levnějšími variantami.

Zvětšíte kliknutím

Anketa

Šli byste studovat třeba na rok do ciziny?

Za kompromis v tomto případě považujeme cestovní pojištění Komerční banky, které stojí 16 416 Kč a zahrnuje služby srovnatelné i s dražšími produkty. Vyšší stropy pro jednotlivé pojistné událost nabízí Česká pojišťovna za 22 813 Kč.

Nedostatečně v tomto případě působí Silver od Allianz, který nezahrnuje pojištění zavazadel, stejně tak produkt Gold od téže společnosti. Jeho součástí totiž není pojištění pro trvalé následky nebo smrt úrazem.

Za jistotu vysokého nebo neomezeného limitu krytí zaplatí zákazník za službu Platinum u Allianz 28 400 Kč, případně 30 000 Kč za pojištění Komfort u Axa Assistance.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Dovolenou si rozvracet nedáme! Pojištění proti větru, dešti má však háček

8. 8. 2011 | Petra Dlouhá | 9 komentářů

Dovolenou si rozvracet nedáme! Pojištění proti větru, dešti má však háček

Slavní zpěváci pojišťují své sametové hlasy, klavíristi geniální prsty, herečky a modelky svá půvabná pozadí. Ale co my, obyčejní smrtelníci? Že taky toužíte po troše té nadpozemské... celý článek

Kdo je kdo v pojišťovně: ředitelka cestovního pojištění

5. 7. 2011 | Věra Tůmová | 1 komentář

Kdo je kdo v pojišťovně: ředitelka cestovního pojištění

Cestovní pojištění je relativně jednoduchý pojistný produkt. Situace, které potkávají pojištěné klienty v zahraničí, už zpravidla ovšem tak jednoduché nebývají. Jak nejrychleji přepravit... celý článek

Cestovní pojištění k platební kartě – kdy se hodí a kdy ne

9. 3. 2011 | Klára Šponerová

Cestovní pojištění k platební kartě – kdy se hodí a kdy ne

S prestižní platební kartou (například Diners Club či nějakou tou zlatou) máte většinou cestovní pojištění v základním balíčku služeb. S kartou základní ho nezřídka musíte dokoupit.... celý článek

Které cestovní pojištění je pro vás nejvýhodnější. Podívejte se na žebříček.

23. 8. 2010 | Věra Tůmová | 6 komentářů

Které cestovní pojištění je pro vás nejvýhodnější. Podívejte se na žebříček.

Týdenní cestovní pojištění přijde jednotlivce od pár stovek do tisícikoruny. Záleží na vybraných parametrech pojistky. Pro ty, kdo se ještě chystají na cesty před koncem či na přelomu... celý článek

Osm chyb, které vás mohou připravit o peníze z cestovního pojištění

17. 6. 2010 | Věra Tůmová | 5 komentářů

Osm chyb, které vás mohou připravit o peníze z cestovního pojištění

Ani s cestovním pojištěním nejste zcela bez starostí. Pokud chcete, aby vám pojišťovna uhradila celé náklady za škody a léčení v cizině, měli byste se vyvarovat některých základních... celý článek

Partners Financial Services