Cestovní pojištění k platební kartě – kdy se hodí a kdy ne

Klára Šponerová | rubrika: Jak na to | 9. 3. 2011
Cestovní pojištění k platební kartě – kdy se hodí a kdy ne
S prestižní platební kartou (například Diners Club či nějakou tou zlatou) máte většinou cestovní pojištění v základním balíčku služeb. S kartou základní ho nezřídka musíte dokoupit. Čím byste se měli při jeho výběru řídit?

Končící zimní období přímo vyzývá zkusit si ještě na poslední chvíli užít  dovolené na sněhu. Nebo naopak odpočinout si na horkém slunci v tropických destinacích. To, že jsou v Česku teploty na nule, neznamená, že se turistický ruch zastavil. Proto je stále aktuální otázkou i druh cestovního pojištění, jaké si zřídíte. Špatné vám může udělat z dovolené horor, který vás bude strašit po několik příštích let, dobré vám může zachránit život. Můžete vyhledávat cestovní pojištění on-line, ale možná není třeba... Praktickou formou pojištění se zdá být cestovní pojištění pořízené k platební kartě. V čem tkví jeho hlavní výhody a nevýhody?

Pokud jste vlastníkem prestižní platební karty (např. Diners Club či nějaké té zlaté), pak máte ve většině případů cestovní pojištění již v základním balíčku služeb. Pokud však vlastníte kartu základní, musíte si pojištění dokupovat.

V čem je cestovní pojištění k platební kartě výhodné?

Výhodné je pojištění ke kartě pro lidi, kteří často během roku cestují na krátkou dobu. Většina pojišťoven sice také nabízí celoroční pojistku, ale platební kartu zkrátka vozíme skoro všude s sebou a platnost pojištění se při řádných platbách prodlužuje až do konce platnosti karty: odpadá tak neustálá starost s novým uzavíráním pojistky či s přibalováním potřebných dokumentů do zavazadla. Slečna Jana je studentka a celoroční pojištění ke studentské platební kartě České spořitelny uzavřela již před dvěma lety: „Do zahraničí jezdím tak, že se rozhodnu ze dne na den, koupím nejlevnější letenku v nejbližším termínu a letím. Protože mám cestovní pojištění uzavřené na platební kartě, nemusím se zdržovat s jeho opatřováním a můžu v klidu odjet.“ Každý klient má v rámci karty automaticky nárok na asistenční službu a v některých případech lze k tomuto druhu pojistky připojistit i rodinu. Při této doprovodné službě je ale třeba sledovat velmi podstatné kritérium – zda se výše pojistných limitů vztahuje na všechny osoby v rámci jedné karty dohromady, nebo každý z cestujících čerpá svůj vlastní limit.

Anketa

Máte ke své platební kartě zařízené cestovní pojištění?

A nevýhodné?

Předpokladem toho, abyste si mohli uzavřít pojištění u některé z bank, je založený účet s platební kartou. Problém, který může vzniknout s pojistkou, spočívá jednak v nedostatečném pokrytí pojistných výloh – což však nemusí být problém výhradně pojistek vázaných na platební karty – a dále také v nepřizpůsobitelnosti parametrů pojištění, jako je délka pobytu či územní platnost. Vždy si ho sjednáváte jako balíček, ke kterému si sice můžete dokupovat další služby, tím se ale jeho počáteční výhodná cena prodraží. A právě v tom může být hlavní úskalí, mnohé pojistky totiž nepojišťují zavazadla, storno zájezdu či odpovědnost za způsobené škody. „Když jsem se chystala na půlroční studentský pobyt, zřídila jsem si pro jistotu ke kartě dražší pojistku u VZP, která zajišťovala až dvojnásobné limity krytí eventuálních výloh,“ dodává Jana.

Dále si banky také mnohem častěji určují spoluúčast klientů na pojistné události a v základním pojištění mohou mít jen základní limity pojistného plnění. Na všech těchto složkách se může celkové pojištění ve výsledku výrazně prodražit.

Pokud se chystáte do exotických zemí na nezapomenutelnou dovolenou, dejte raději přednost na míru uzavřeném cestovnímu pojištění, které naplno vyhoví vašim požadavkům. Pojištění k platební kartě je vhodné spíše na „běžné“ klidné dovolené kratšího trvání.

Čtěte také: Jaké údaje kontrolovat ve smlouvě o cestovním pojištění.

Malé srovnání

Pro malé srovnání se podívejme na parametry nejzákladnějších cestovních pojištění k platební kartě České spořitelny, ČSOB a GE Money Bank.

Česká spořitelna nabízí roční základní pojištění Comfort za poplatek 300 Kč/rok. V něm je zahrnuté plnění léčebných výloh až do částky 1,5 milionu korun, odpovědnost za škodu 200 000 korun a pojištění zavazadel do 10 000 korun, repatriaci hradí do výše 500 000 korun. Jako jediná ze tří vybraných si také účtuje spoluúčast 500 Kč. To vše při vycestování nejdéle na 90 dnů, přičemž se pojistka v této ceně nevztahuje na členy rodiny.

Méně výhodnou se jeví pojistka Standard u ČSOB, která ve svém základním pojištění taktéž za 300 Kč/rok nabízí krytí léčebných výloh jen do částky milionu korun, zato odpovědnost za škodu na zdraví hradí do 300 000 korun a za škodu na majetku do 100 000 korun. To vše také na 90denní zahraniční pobyt. Informace o spoluúčasti, pojištění zavazadel či rodiny však v základním přehledu k tomuto druhu cestovního pojištění nenabízí – je tedy třeba se informovat podrobněji – a to není úplně komfortní.

Ze tří vybraných běžných pojistek se jako nejvýhodnější, ale také nejdražší ukázalo pojištění Komfort od GE Money bank. Za měsíční poplatek 79 Kč/ měsíc můžete vycestovat na 90 dnů a banka za vás pokryje léčebné výlohy do výše 1 700 000 Kč, z toho má definovaný finanční limit 10 000 Kč na krytí nezbytného zubního vyšetření. Odpovědnost za škodu hradí do 1 milionu, poškození zavazadel do 30 000 korun a jako bonus nabízí pojištění celé rodiny a pojištění na adrenalinové sporty.

PoplatekPlnění léčebných výlohOdpovědnost za škodu Pojištění zavazadelMax. délka nepřetržitého pobytuSpoluúčast
Česká spořitelna
Comfort
300 Kč/rokdo 1,5 milionu Kčdo 200 000 Kčdo 10 000 Kč90 dní500 Kč
ČSOB
Standard
300 Kč/rokdo 1 milionu Kčna zdraví – do 300 000 Kč
na majetku – do 100 000 Kč
x90 dníx
GE Money Bank
Komfort
79 Kč/měsícdo 1,7 milionu Kčdo 1 milionu Kčdo 30 000 Kč90 dníx

Pravidla hry

Pamatujte, že k nároku na čerpání pojistky musíte mít na cestách kartu vždy u sebe (nebo alespoň její číslo a datum, do kdy platí). K tomu byste měli mít asistenční kartičku s číslem pojistné smlouvy. O tom, že jsou tyto dokumenty opravdu důležité, vypráví pan Jan Veselý, který se na dovolené v Řecku ošklivě odřel o skálu v moři: „Když jsem dorazil do nemocnice, hned jsem volal asistenční službu. Dokud ode mě ale doktor neměl potřebné údaje o čísle karty a smlouvy, nesáhl na mě. Přesto, že se mé zranění později ukázalo jako závažné a sešívali mi sval, musel jsem čekat, než se vyřídí všechny náležitosti,“ vzpomíná.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+17
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Pro nepojištěné lyžaře může být karambol na sjezdovce finanční katastrofou

14. 12. 2010 | redakce Peníze.CZ

Pro nepojištěné lyžaře může být karambol na sjezdovce finanční katastrofou

Během lyžování v Itálii jsem se srazil s opilým Angličanem. Výsledkem byla zlomená noha, zničené lyže a spousta výdajů za léčení v tamější nemocnici. Jak může v podobných případech... celý článek

Kreditní karty: slevy nejsou zadarmo

29. 11. 2010 | Světlana Rysková | 13 komentářů

Kreditní karty: slevy nejsou zadarmo

Čím víc utratíte, tím víc ušetříte – to je heslo, se kterým vyrazili za klienty vydavatelé kreditních karet s různými bonusovými programy. Propagují výhody, o podmínkách provozu karty... celý článek

Co nabízejí kreditní karty jednotlivých bank?

1. 11. 2010 | bankovnipoplatky.com | 6 komentářů

Co nabízejí kreditní karty jednotlivých bank?

Banky, působící na českém trhu nabízejí nepřeberné množství kreditních karet, které jsou určeny pro různé segmenty zákazníků. Pro lepší orientaci nabízíme porovnání těch základních. celý článek

Které úrazy vám z úrazové pojistky neproplatí

31. 8. 2010 | Věra Tůmová | 29 komentářů

Které úrazy vám z úrazové pojistky neproplatí

Jsou úrazy, kvůli nimž vám pojišťovna nevyplatí pojistné plnění, i když máte úrazové pojištění. Nemusíte přitom provozovat extremní sporty. Stačí, když vám praskne achillova šlacha.... celý článek

Které cestovní pojištění je pro vás nejvýhodnější. Podívejte se na žebříček.

23. 8. 2010 | Věra Tůmová | 6 komentářů

Které cestovní pojištění je pro vás nejvýhodnější. Podívejte se na žebříček.

Týdenní cestovní pojištění přijde jednotlivce od pár stovek do tisícikoruny. Záleží na vybraných parametrech pojistky. Pro ty, kdo se ještě chystají na cesty před koncem či na přelomu... celý článek

Partners Financial Services