Těžké časy pro bitcoinové peněženky i zakladatele Binance. Týden v kryptu

Tomáš Krause | rubrika: Co se děje | 4. 5. 2024
Peněženka Phoenix končí v USA, čtyři měsíce v base pro CZ, SEC se zajímá o ethereum už od loňského jara, zklamání z hongkongských ETF a Paraguay má na stole návrh udělat z bitcoinu zákonné platidlo. Je tu další Týden v kryptu.
Těžké časy pro bitcoinové peněženky i zakladatele Binance. Týden v kryptu

Zdroj: Pleska / Dall-e

Těžké časy pro bitcoinové peněženky

Poté, co americké úřady minulý týden zaklekly na peněženku Samourai Wallet, se z tamního trhu nejspíš preventivně stahuje další bitcoinová peněženka. Autoři populární lightningové „self-custody“ peněženky Phoenix Wallet totiž oznámili, že ji stahují z obchodů s aplikacemi v USA. Vyzvali uživatele, aby si své prostředky převedli jinam. 

„Nedávná oznámení amerických úřadů vyvolávají pochybnosti o tom, zda by poskytovatelé nehostovaných peněženek, poskytovatelé služeb na Lightning Network nebo dokonce uzlů Lightning Network nemohli být považováni za podniky poskytující peněžní služby a jako takoví být regulováni,“ okomentovala to firma ACINQ, která za Phoenix Wallet stojí.

Když byli minulý týden obviněni zakladatelé peněženky Samourai Wallet z toho, že umožňovali praní špinavých peněz, tak jsem si říkal, jestli podobně nedopadne i konkurenční peněženka Wasabi, potažmo český Trezor. Neuplynul ani týden a už víme, že kauza na ně měla také dopad. 

Společnost zkSNACKs, která stojí za peněženkou Wasabi, ukončuje od letošního 1. června svou službu coinjoin coordination, která zvyšuje soukromí bitcoinových transakcí. Ukončení služby se dotkne i uživatelů jiných peněženek, které pro coinjoin využívají právě službu od zkSNACKs, což je třeba i Trezor. Peněženka Wasabi jako taková nekončí a bez „mixéru“ bude fungovat dál. Stejně tak Trezor pouze vypne službu coinjoin.

Všechny tyto události má na svědomí americký Federální úřad pro vyšetřování, který nedávno informoval uživatele, že zahájil operace v různých neregistrovaných kryptografických firmách, které považoval za podniky poskytující peněžní služby, a sdělil uživatelům, že mohou zažít „finanční problémy“. 

Zakladatel Binance dostal čtyři měsíce natvrdo

Zakladatel burzy Binance Changpeng Zhao, který se v listopadu přiznal k porušení zákona o praní špinavých peněz, byl v úterý odsouzen ke čtyřem měsícům vězení.

Trest, který byl bývalému šéfovi Binance vyměřen, je výrazně nižší než tři roky, které pro něj federální prokuratura požadovala. Obhajoba naopak žádala jen pětiměsíční podmínku.

„Měl jste prostředky, finanční možnosti a lidskou sílu, abyste zajistil, že každá jednotlivá regulace bude dodržena – a v této věci jste selhal,“ řekl Zhaovi podle agentury Reuters soudce Richard Jones.

„Je mi to líto,“ řekl Zhao soudci před převzetím rozsudku. „Věřím, že prvním krokem k převzetí odpovědnosti je plné uznání chyb, selhal jsem při zavádění odpovídajícího programu proti praní špinavých peněz.... Nyní si uvědomuji závažnost této chyby,“ dodal.

Chcete si splnit své sny? Investujte!

Do minuty vyhledáte nejvýhodnější investiční portfolia a přání vaše i vašich blízkých se začnou plnit. A nemusíte být profík.

Loni v listopadu Zhao, všeobecně známý pod přezdívkou CZ, uzavřel s americkou vládou dohodu o vyřešení několikaletého vyšetřování burzy Binance. V rámci urovnání Zhao odstoupil z funkce generálního ředitele a přestože už firmu neřídí, údajně stále drží v Binance asi 90% podíl.

SEC vyšetřuje ethereum už od března 2023

Nová soudní podání dokazují, že americká Komise pro cenné papíry (SEC) vyšetřuje ethereum už od března 2023

Podle nových zpráv schválil ředitel odboru SEC pro vymáhání Gurbir Grewal příkaz k vyšetřování už v březnu loňského roku. Přítomnost formálního příkazu k vyšetřování umožnil komisi vydávat předvolání a shromažďovat svědecké výpovědi pod přísahou.

Tyto nové skutečnosti vysvětlují, proč šéf komise Gary Gensler při nedávném svědectví v Kongresu odmítl odpovědět na otázku, zda je ethereum komoditou nebo cenným papírem – nechtěl prý přiznat, že jeho SEC už ethereum vyšetřuje.

SEC se v žalobách podaných proti krypto burzám zaměřil na konkrétní kryptoměny tím, že je označuje za cenné papíry. V žalobách proti Coinbase nebo Binance bylo více než deset kryptoměn označeno za cenné papíry. Ethereum však mezi nimi nebylo.

Vývoj ceny etherea

Zdroj: peníze.cz

Bude bitcoin zákonným platidlem v Paraguayi?

Paraguayský kongres v současné době zkoumá tři návrhy zákonů týkající se regulace a správy kryptoměn v zemi. Cílem návrhů je vytvořit regulační rámec pro odvětví digitálních měn a těžby kryptoměn. 

Jeden z návrhů zákona, jehož autorem je Derlis Rodríguez, prosazuje zavedení digitální verze národní měny guaraní a přijetí bitcoinu jako zákonného platidla. Zdůrazňuje potřebu přísné regulace, která by zmírnila rizika, jako je praní špinavých peněz a daňové úniky spojené s krypto transakcemi.

Další návrh už tak zajímavě nezní: navrhuje dočasný 180denní zákaz veškeré činností souvisejících s kryptoměnami, včetně vytváření, ukládání a komercializace virtuálních aktiv, a to až do vypracování příslušných předpisů. Zákaz má prý za cíl řešit problémy, jako je třeba nezákonné připojení těžařů k elektrické síti, které údajně vedlo ke značným ztrátám elektrické energie. 

Poslední návrh od poslance Yamila Esgaiba vyžaduje, aby se všechny fyzické a právnické osoby, které se v Paraguayi podílejí na zprostředkování, prodeji, výměně nebo skladování virtuálních aktiv, zaregistrovaly a dodržovaly vnitrostátní předpisy.

Vývoj ceny bitcoinu

Zdroj: peníze.cz

Hongkongské ETF moc nepřesvědčily

Spotové ETF na bitcoin a ethereum se začaly obchodovat v Hongkongu, ale objemy obchodů za první den byly jen zlomkem toho, co po spuštění zaznamenaly „etfka“ v USA. Asi nikdo nečekal, že Hongkong Ameriku překoná, protože laťka je opravdu hodně vysoko. Přesto asi mnozí čekali víc.

Celkový objem obchodů se šesti novými ETF činil jen 87,58 milionu hongkongských dolarů (12 milionů amerických dolarů, tedy přibližně 280 milionů českých korun). Pro srovnání, první den obchodování ETF v USA dosáhl objem na 4,6 miliardy dolarů (asi 107 miliard korun).

Deník South China Morning Post píše, že správci fondů a makléřské společnosti nabízejí osvobození od poplatků ve snaze přilákat k ETF investory. Například společnost Harvest se vzdává poplatku za správu na šest měsíců a Borsera odpouští čtyři měsíce. Článek rovněž naznačuje, že investoři z pevninské Číny by k nově zavedeným produktům mohli získat přístup, ale brzdí to problémy s prokazováním totožnosti doklady pevninské Číny a vyhovění nařízení KYC.  


Rychlovka na konec: Rychlé a levné vklady i výběry pomocí Lightning Network se pomalu stávají standardem i na burzách a ve směnárnách. Nyní podporu LN oznámila i americká Coinbase. 

Tomáš Krause

V roce 2017 jsem koupil své první satoshi a od té doby mě bitcoin a jiné kryptoměny nepřestaly fascinovat. Proto o nich dělám web bitcoinvkapse.cz zaměřený hlavně na začátečníky. Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění, telekomunikací a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Oblíbená témata

Bitcoin, investice, kryptoměny

A tohle už jste četli?

Velké banky kupují bitcoiny. Salvador ukázal, kolik jich má. Týden v kryptu

18. 5. 2024 | Tomáš Krause

Velké banky kupují bitcoiny. Salvador ukázal, kolik jich má. Týden v kryptu

Americké banky investují do bitcoinových fondů, volatilita bitcoinu klesá, vývojář Tornado Cash dostal pět let natvrdo, Salvador ukazuje své bitcoiny a Runes už jsou out. Je tu další... celý článek

Kongres USA proti regulaci krypta. V Argentině dělají bitcoin z odpadu. Týden v kryptu

11. 5. 2024 | Tomáš Krause

Kongres USA proti regulaci krypta. V Argentině dělají bitcoin z odpadu. Týden v kryptu

Miliarda transakcí bitcoinem. Ethereum je zase inflační. Argentina vyrábí bitcoin z odpadu. Američtí kongresmani proti regulacím Komise pro cenné papíry, jejíž šéf se je prý pokoušel... celý článek

Hračičkové rozbili bitcoin. Jeho cenu halving nechal v klidu. Týden v kryptu

27. 4. 2024 | Tomáš Krause

Hračičkové rozbili bitcoin. Jeho cenu halving nechal v klidu. Týden v kryptu

Halving cenu bitcoinu nezvedl, ale jak zdražily transakce! Autoři peněženky Samourai Wallet byli zatčeni, MMF chválí bitcoin, Švýcaři (někteří) ho chtějí zapsat do ústavy a zakladatel... celý článek

Půlení bitcoinu je za námi. Klesnou odměny za ethereum? Týden v kryptu

20. 4. 2024 | Tomáš Krause

Půlení bitcoinu je za námi. Klesnou odměny za ethereum? Týden v kryptu

Halving bitcoinu máme za sebou, Hongkong schválil ETFka a naše vláda pravidla krypta. Ethereum diskutuje o snížení odměn a Cardano se bratříčkuje s Huawei. Je tu další Týden v kryptu. celý článek

Těžba bitcoinu po halvingu: Vyplatí se to ještě?

16. 4. 2024 | PR text

Těžba bitcoinu po halvingu: Vyplatí se to ještě?

V letošním roce dostanou těžaři za každý nalezený blok méně bitcoinů. Největší americká banka J.P. Morgan vidí v tomto odvětví riziko, ale zároveň rozpoznává potenciál ve snížení ceny... celý článek

Partners Financial Services