Mucha už od koruny. Prodává se investiční podíl na Lendlově sbírce

Kateřina Hovorková | rubrika: Aktuality | 24. 10. 2023
Mucha už od koruny. Prodává se investiční podíl na Lendlově sbírce

Zdroj: Volné dílo. Výřez z obrazu Léto (Čtvero ročních období) A. Muchy

Jedna z nejkomplexnějších sbírek děl secesního malíře Alfonse Muchy změnila majitele. Kolekci, kterou založil tenista Ivan Lendl a jejíž hodnota se dnes odhaduje až na 300 milionů korun, koupila společnost Portu Gallery Investments, součást investiční skupiny Wood & Company. Ta ji nabídne drobným investorům: nebude prodávat jednotlivá díla, ale podíly na celé sbírce.

Upisování umělecké sbírky, která obsahuje 422 děl, především plakátů, pláten, ale i uměleckých předmětů a šperků, odstartuje 28. října, tedy v Den české státnosti. Potrvá do 28. listopadu nebo do upsání cílové částky 270 milionů korun.

„Hodnota sbírky v úpisu je 250 milionů korun, zbývající částka 20 milionů představuje náklady spojené s uskladněním v depozitáři, pojištěním a celkovou správou sbírky po dobu pěti let,“ říká Martin Jaroš, ředitel Portu Gallery.

Pro Portu Gallery se jedná o největší úpis ve čtyřleté historii. Společnost teď počítá, že sbírku za tři až pět let prodá dál a pak investorům vyplatí jejich podíly. Nicméně o prodeji mají později rozhodnout hlasováním sami investoři. Ti také můžou svůj podíl kdykoliv prodat.

„Ceníme si jedinečnosti Muchy jako umělce a věříme v investiční potenciál jeho děl. Plánujeme pořádat výstavy a podporovat tak šíření Muchova věhlasu celosvětově, což se může pozitivně projevit i na hodnotě sbírky. Zájem ze strany zahraničních subjektů o realizaci výstav máme a s některými jsme již zahájili jednání,“ říká Jaroš.  

Společnost chce v budoucnu získávat i další Muchova díla, včetně užitého umění – například jeho návrhy bankovek nebo známek.

Jak investovat do Muchy?

Investovat bude možné už od jedné koruny, nicméně Jaroš věří, že průměrná investovaná částka bude kolem 10 tisíc korun. 

Podrobnosti o možnostech a způsobech investování do sbírky děl Alfonse Muchy zveřejňuje Portu Gallery na speciálně postaveném webu mujmucha.cz. Tam je možné se zaregistrovat a založit si účet u Portu Gallery.

Chcete si splnit své sny? Investujte!

Do minuty vyhledáte nejvýhodnější investiční portfolia a přání vaše i vašich blízkých se začnou plnit. A nemusíte být profík.

Zájmecům doporučuje Jaroš registraci s předstihem. „Očekáváme velký zájem. V databázi máme více než 200 tisíc investorů a předpokládáme, že řada z nich si koupí podíl i v tomto našem novém projektu,“ říká Jaroš. 

Sbírka děl Alfonse Muchy vznikla z iniciativy Ivana Lendla, úspěšného českého tenisty a nadšence do Muchova díla.

V roce 2013 ji od něj koupil sběratel Richard Fuxa. Tehdy zahrnovala 129 artefaktů. Fuxa ji za deset let rozšířil a zároveň ji celkem s úspěchem propagoval ve světě. Díky výstavám ji vidělo 750 tisíc lidí. 

Muchovo dílo je velmi známé ve Francii, ve Spojených státech (v obou zemích na začátku 20. století žil), ale například i v Japonsku. 

„Myšlenka, že sbírka může být vlastněna širokou veřejností, mě zaujala natolik, že jsem se rozhodl vstoupit do jednání o prodeji. Přesvědčily mě i plány galerie na další rozšiřování a zhodnocování sbírky a jsem také rád, že noví majitelé chtějí pokračovat v realizaci výstav pro veřejnost napříč kontinenty,“ vysvětluje Fuxa.  

Právě teď je část Muchovy sbírky vystavena v pražském Obecním domě na výstavě, která potrvá do 8. března 2024. Zbývající část je uložena v depozitáři.

Kateřina Hovorková

Autor článku Kateřina Hovorková

Na Peníze.cz se věnuje hlavně osobním financím a trhu práce. V médiích pracuje od 90. let. Začínala v České tiskové agentuře, později prošla redakcemi MF Dnes, iDnes, pracovala v Hospodářských novinách a na webu Aktuálně.cz.... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+7
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Hračičkové rozbili bitcoin. Jeho cenu halving nechal v klidu. Týden v kryptu

27. 4. 2024 | Tomáš Krause

Hračičkové rozbili bitcoin. Jeho cenu halving nechal v klidu. Týden v kryptu

Halving cenu bitcoinu nezvedl, ale jak zdražily transakce! Autoři peněženky Samourai Wallet byli zatčeni, MMF chválí bitcoin, Švýcaři (někteří) ho chtějí zapsat do ústavy a zakladatel... celý článek

Moneta schválila dividendu devět korun za akcii

23. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ

Moneta schválila dividendu devět korun za akcii

Valná hromada Moneta Money Bank, které se zúčastnili držitelé 74,59 procenta akcií, dnes schválila rozdělení čistého zisku za rok 2023. Z částky 5,4 miliardy korun akcionářům vyplatí... celý článek

Půlení bitcoinu je za námi. Klesnou odměny za ethereum? Týden v kryptu

20. 4. 2024 | Tomáš Krause

Půlení bitcoinu je za námi. Klesnou odměny za ethereum? Týden v kryptu

Halving bitcoinu máme za sebou, Hongkong schválil ETFka a naše vláda pravidla krypta. Ethereum diskutuje o snížení odměn a Cardano se bratříčkuje s Huawei. Je tu další Týden v kryptu. celý článek

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

19. 4. 2024 | Martin Pleštil | 7 komentářů

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

Obliba investování v Česku roste. I s takovými výdělky je ale spojena nepříjemná povinnost – daně. Poradíme, co si jako běžný investor musíte ohlídat a kdy přiznání řešit nemusíte.

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

17. 4. 2024 | Petr Kučera

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

Poslanci schválili novelu zákona o investičních společnostech. Má lépe chránit drobné investory před takzvanými alternativními fondy podle paragrafu 15. Společnosti jako Growing Way,... celý článek

Partners Financial Services