Vysokým úrokům odzvonilo

Vysokým úrokům odzvonilo
Ještě před rokem bylo úrokového zvýhodnění klientů, kteří si nevezmou úvěr, běžné. Vzhledem k vývoji úrokových sazeb na trhu však musí stavební spořitelny reagovat a tyto výhody rušit.

Z šestice stavebních spořitelen v minulosti nenabízela "úrokový příplatek" pro spořící klienty pouze Stavební spořitelna České spořitelny (profil, názory). V obchodních podmínkách ostatních jej bylo možné nalézt ještě nedávno. Jako první ze zbývajících pěti změnila loni své podmínky stavební spořitelna Wüstenrot (profil, názory), jež úrokové zvýhodnění snížila. Počátkem července pak následovala Všeobecná stavební spořitelna Komerční banky (profil, názory) a prvního září i Českomoravská stavební spořitelna (profil, názory). Úroky pro přátelské klienty (tak jsou nazýváni ti, kteří v systému pouze spoří) zatím nesnížily HYPO stavební spořitelna (profil, názory) a Raiffeisen (profil, názory). I zde je však změna podmínek na spadnutí. Pokud uvažujete o uzavření smlouvy pouze na spoření, vyplatí se tak učinit ještě dnes – se starými podmínkami. To se týká především Nadstandard tarifu (profil, názory) HYPO stavební spořitelny, který nabízí v současnosti nejvyšší výnos pro ty, kteří chtějí jen spořit. Po úpravách obchodních podmínek se jeho výnos sníží na hodnoty obvyklé u konkurence.

Raiffeisen taky "končí"

Také Raiffeisen stavební spořitelna (RSTS) oznámila změnu všeobecných obchodních podmínek od začátku listopadu. Podle představitelů spořitelny se však změna dotkne klientů spíše pozitivně. Klientům nadále zůstane možnost úrokového zvýhodnění (čtyři procenta místo tří), pokud se rozhodnou pouze spořit, navíc se rozšíří nabídka tarifů a dojde ke zjednodušení podmínek přidělení úvěru. Trochu zvláštní spořitelnou je Wüstenrot. Na rozdíl od běžných klientů, kteří mohou získat bonus 40 procent z částky připsaných úroků až po sedmi letech spoření, mohou mladí lidé do 26 let ve spořícím programu Futurum získat tento bonus postupně, část už po pěti letech.

Jak se změny podmínek dotknou klientů

Zrušením úrokového zvýhodnění přichází přátelský klient o dodatečný výnos. Pokud jste chtěli uzavřít stavební spoření právě k tomuto účelu, měli byste si pospíšit, zvýhodnění jsou k dispozici jen do konce října.

Chcete si smlouvu o stavebním spoření uzavřít okamžitě? Neváhejte, stačí kliknout a uzavřít smlouvu on-line.

Vadí vám, že stavební spořitelny mění své podmínky před koncem roku, kdy se uzavírá nejvíce smluv? Sjednáte si smlouvu ještě se stávajícími podmínkami nebo si počkáte na nové? Podělte se s námi o své názory.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 19 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

20. 9. 2002 8:40, urubkova

Nejde o planý poplach, co vím, tak je na ministerstvu financí návrh, aby stavebky mohly snížit své úročení jen na jedno procento. Takže pozor!!!

Zobrazit celé vlákno

+23
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

8. 10. 2001 13:58, pjt

Protoze si muzes jezdit s anglicakem :-). Je dobre si poradne precist Smlouvu. Wustenrot na zmenu podminek ma pravo. Kdyz Vam slibovali zvyhodneni, tak se sazby na mezibankovnim trhu pohybovali v radove jinych dimenzich nez dneska. I tak je stavebko se statni dotaci nejlepsi produkt pro ulozky do 1500/mesicne. Nebudte neskromny!

Zobrazit celé vlákno

-1
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (19 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Stavební spořitelny již nepreferují přátelské klienty

12. 9. 2001 | Petr Vykoukal

Stavební spořitelny již nepreferují přátelské klienty

Ač mnozí ještě nedávno předpovídali, že stavební spoření ztratí svoji pozici mezi finančními produkty, pořád se tak neděje. Na situaci nic nemění ani odstranění některých výhod s produktem... celý článek

Franto, šel bys mi ručit?

13. 8. 2001 | Petr Vykoukal | 2 komentáře

Franto, šel bys mi ručit?

Ničeho se neboj, vždyť je to jen formalita. Zajdeš si do účtárny pro potvrzení o příjmu a pak mi něco v bance podepíšeš. Uvidíš, bude to v pohodě.

Jak si stojí stavební spoření?

31. 5. 2001 | Radek Mann

Jak si stojí stavební spoření?

Blíží se červen a tedy i čas auditů a konečných výsledků firem. Zajímá vás, jak si jednotlivé stavební spořitelny podle předběžných, zatím neauditovaných výsledků stojí, co do počtu... celý článek

Partners Financial Services