Franto, šel bys mi ručit?

Franto, šel bys mi ručit?
Ničeho se neboj, vždyť je to jen formalita. Zajdeš si do účtárny pro potvrzení o příjmu a pak mi něco v bance podepíšeš. Uvidíš, bude to v pohodě.

Požadavek na ručitele je dnes součástí podmínek většiny bank v situaci, kdy si chcete vzít větší půjčku. U spotřebních úvěrů můžete v některých bankách potřebovat ručení již od padesáti tisíc korun, u stavebního spoření vám ale klidně bez ručitele půjčí i sto padesát tisíc. Pokud však potřebujete více, budete muset oběhnout příbuzné, kamarády či známé a najít někoho, kdo se za vás v bance zaručí.

Většina lidí je bývá k takovému závažnému kroku, jakým ručení za něčí úvěr je, velice opatrná. Co když se dlužníkovi něco stane a já to budu muset zaplatit, honí se hlavou asi většině z nich. I u toho nejlepšího kamaráda existuje riziko, že nastane situace, kdy nebude schopen platit splátky, a bude muset nastoupit ručitel. Takové situaci se většinou dopředu zabránit nedá, ale pokud si upravíte své vztahy s kamarádem-dlužníkem smluvně, můžete si ulehčit situaci u případného soudu.

Ručení vzniká v okamžiku, kdy Franta ze začátku našeho článku podepíše v bance prohlášení o tom, že splatí úvěr v případě, že to neudělá dlužník. Pokud pak taková situace skutečně nastane, vyzve banka Frantu (ručitele), aby zaplatil. Ve chvíli, kdy to udělá, stává se věřitelem on a může peníze po dlužníkovi vymáhat. Nejdřív by jej měl písemně vyzvat k zaplacení, a pokud nezaplatí, může obrátit na soud. Právě zde by podle názoru právníka Milana Vacíka mohla situaci zjednodušit smlouva mezi ručitelem a dlužníkem. V případě její neexistence totiž bude muset ručitel soudu doložit, jakým způsobem jeho pohledávka za dlužníkem vznikla. Má-li však v ruce smlouvu, je o krok dále.

Smlouva mezi dlužníkem a ručitelem nemusí být nijak složitá. Podle Milana Vacíka stačí, aby v ní byli oba dva uvedeni a byl zde popsán vzniklý vztah, to jest, že dlužník si bere úvěr, za který mu ručitel ručí. Navíc si v ní může sjednat smluvní pokutu či jiné obdobné plnění, na které mu vznikne nárok v případě, že bude muset splatit dlužníkův úvěr. I bez smlouvy však bude mít ze zákona nárok na úroky z prodlení.

Ručíte někomu za úvěr? Naštvalo by vás, kdybyste museli platit za dlužníka? Máte spolu uzavřenou smlouvu? Podělte se o své názory a zkušenosti s ostatními.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 26 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

12. 11. 2001 16:36, Rucitel

Pokud chcete rucit nekomu nemomezene dlouho, doporucuji kontokorent u jedne CESKE banky. Zavazek trva bo dobu uzivani tohoto pruduktu.
kontokoret - doplnek k uctu, ktery umoznuje legalne cerpat kdykoliv uver az 100 000 Kč (úrok vice jak 10 %, nutno splatit do roka)

+15
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

13. 8. 2001 20:53

Podle toho co zde napsal, jich asi moc nema. Zato ma krasne spisovnou cestinu. No mozna podle prislovi "staci se vhodne obleci a role uz se odehraje sama".

Zobrazit celé vlákno

-1
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (26 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Moneta schválila dividendu devět korun za akcii

23. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ

Moneta schválila dividendu devět korun za akcii

Valná hromada Moneta Money Bank, které se zúčastnili držitelé 74,59 procenta akcií, dnes schválila rozdělení čistého zisku za rok 2023. Z částky 5,4 miliardy korun akcionářům vyplatí... celý článek

Půlení bitcoinu je za námi. Klesnou odměny za ethereum? Týden v kryptu

20. 4. 2024 | Tomáš Krause

Půlení bitcoinu je za námi. Klesnou odměny za ethereum? Týden v kryptu

Halving bitcoinu máme za sebou, Hongkong schválil ETFka a naše vláda pravidla krypta. Ethereum diskutuje o snížení odměn a Cardano se bratříčkuje s Huawei. Je tu další Týden v kryptu. celý článek

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

19. 4. 2024 | Martin Pleštil | 7 komentářů

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

Obliba investování v Česku roste. I s takovými výdělky je ale spojena nepříjemná povinnost – daně. Poradíme, co si jako běžný investor musíte ohlídat a kdy přiznání řešit nemusíte.

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

17. 4. 2024 | Petr Kučera

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

Poslanci schválili novelu zákona o investičních společnostech. Má lépe chránit drobné investory před takzvanými alternativními fondy podle paragrafu 15. Společnosti jako Growing Way,... celý článek

Těžba bitcoinu po halvingu: Vyplatí se to ještě?

16. 4. 2024 | PR text

Těžba bitcoinu po halvingu: Vyplatí se to ještě?

V letošním roce dostanou těžaři za každý nalezený blok méně bitcoinů. Největší americká banka J.P. Morgan vidí v tomto odvětví riziko, ale zároveň rozpoznává potenciál ve snížení ceny... celý článek

Partners Financial Services