Peníze, které vám dá stát: starobní důchod

Peníze, které vám dá stát: starobní důchod
Starobní důchod je dávka důchodového pojištění určená k zabezpečení člověka ve stáří. K jeho výplatě je však třeba splnit několik zákonných podmínek.

Základní podmínkou pro získání starobního důchodu je dosažení důchodového věku. Důchodový věk ovšem nemáme všichni stejný, záleží na roku narození, ale také na pohlaví, u žen i na počtu vychovaných dětí. Každý rok, o který jsme mladší, znamená zvýšení důchodového věku pro muže o dva, pro ženy o čtyři měsíce. Například muž narozený v roce 1953 dosáhne důchodového věku ve svých 63 letech, muž narozený v roce 1954 v 63 letech a dvou měsících, muž s datem narození 1959 pak v 64 letech – a tak dále až k hranici 65 let, nad níž už se důchodový věk nezvyšuje. Pro ženy, které vychovaly dvě děti, je strop nastavený na 64 let, pro ty, jež vychovaly tři děti, na 63 let, pro ženy, které vychovaly čtyři a více ratolestí, pak na 62 roků.

Proč to ale říkat složitě, když pro vás team Peníze.cz připravil kalkulačku, na které si důchodový věk můžete vypočítat?

Výpočet odchodu do důchodu

+

Další kalkulačky

Důchodová kalkulačka vám spočítá, za kolik let dosáhnete důchodového věku. Pro výpočet odchodu do penze stačí vyplnit datum narození a pohlaví, u žen pak počet vychovaných dětí. 

Počítáme i s takzvanou malou důchodovou reformou, kalkulačka uvádí věk odchodu do penze před ní i po ní.

Druhá podmínka: účast na důchodovém pojištění

Kromě dosažení důchodového věku musíte mít za sebou také dost roků, po které jste platili důchodové pojištění, případně po které je za vás odváděl váš zaměstnavatel. I doba tohoto pojištění se postupně prodlužuje. Pro toho, kdo dosáhl důchodového věku před rokem 2010, činí nutná doba důchodového pojištění 25 let, ten, kdo ho dosáhl v roce 2010, 26 let. A tak dál, po každé změně letopočtu se k potřebné době pojištění přičte jeden rok, až do roku 2019, kdy bude činit 35 let.

Pokud zjistíte, že se vám blíží důchodový věk, ale nemáte ještě „odsloužené roky“, můžete se přihlásit k dobrovolnému důchodovému pojištění. Můžete si tak doplatit až deset chybějících let.

Anebo je možné během pěti let následujících po dosažení důchodového věku zajistit si takzvaný poměrný starobní důchod, na který postačuje kratší doba pojištění, v roce 2011 to je 17 let pojištění a od roku 2013 bude na poměrný věk stačit 20 let doby pojištění.

TIP REDAKCE

Jak zjistit, kolik máte odslouženo?

Když jste sloužili první léto, vysloužili jste si kuřátko za to, to si ještě pamatuje každý. Co ale bylo druhé léto? A kolik to bylo roků dohromady, kdy jste platili důchodové pojištění? Zažádejte u sociálky o „informativní osobní list důchodového pojištění“, který vám to řekne, jednou ročně na něj máte nárok zdarma. Peníze.cz vám poradí, jak na to: Vyhněte se problémům s důchodem! Požádejte o výpis.

Chybí vám v osobním listu některé z vašich zaměstnání nebo náhradních dob pojištění (vojenská služba, doba nemoci či péče o děti ad.)? Přečtětě si, co dělat, v článku Chcete do důchodu a chybí vám některé doklady?

 

Kolik vám dají

Starobní důchod se skládá ze dvou částek:

  • základní výměry: ta je pro všechny důchodce stejná a činí 2 230 Kč a
  • procentní výměry: ta se stanovuje na základě délky doby pojištění a výpočtového základu, ten se počítá z hrubého příjmu v zaměstnání za posledních 30 let; výše procentní výměry pak činí 1,5 % z výpočtového základu za každý rok doby pojištění, minimálně 770 Kč.

Zdá se vám výpočet důchodu příliš složitý? Využijte naši kalkulačku pro orientační výpočet výše důchodu:

Výpočet důchoduVěk odchodu do důchodu

Orientační výše starobního důchodu

+

Další kalkulačky

Kde a kdy si říci o důchod?

Důchody se vyřizují na okresních správách sociálního zabezpečení, které lze nalézt v bývalých okresních městech (v Praze jejich funkci plní Pražská, v Brně Městská správa sociálního zabezpečení). Žádost se sepisuje přímo na místě, nepotřebujete žádné zvláštní tiskopisy. O starobní důchod (včetně předčasného) je možné zaždádat nejdříve čtyři měsíce před jeho předpokládáným nástupem. Nezapomeňte také včas případně vyřešit všechny náležitosti se zaměstnavatelem: pokud by vás nechtěl propustit na dohodu, musíte podat výpověď, jejíž doba bývá standardně dvouměsíční. Odcházet ze zaměstnání však není nutnost: pracovat se dá i při pobírání starobního důchodu – s výjimkou předčasného ovšem.

Bc. Ludmila Řezníčková

pracuje po dlouhá léta v sociální oblasti na odboru sociálních věcí Městského úřadu Příbor. Nyní může zúročit nabyté zkušenosti a v Sociální poradně serveru Peníze.cz odpovědět i vám na otázky týkající se nejen nároků na sociální dávky, ale i dalších problémů z dané oblasti.

Sociální poradna: z nejčastěji kladených dotazů

Setkala jsem se tím, že starý pán ze sousedství prý vůbec starobní důchod nedostal, je to možné?
Ano, pro starobní důchod jsou stanoveny jisté zákonné podmínky, pokud je člověk nesplní, skutečně žádný důchod nedostane. Neexistuje žádný sociální či minimální důchod, takoví lidé pak zpravidla pobírají dávky pomoci v hmotné nouzi, nazývané též doplatky do životního minima.

Jak je to s možností odejít do předčasného důchodu?
Do předčasného důchodu lze odejít až tři roky před dosažením důchodového věku. Sankcí za odchod na důchod je zkrácení procentní výměry důchodu za každých i započatých 90 kalendářních dnů chybějících do dosažení důchodového věku takto:

  • 0,9 % z výpočtového základu za prvních 720 kalendářních dnů a
  • 1,5 % z období od 721 dne z doby, která chybí do dosažení důchodového věku.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+9
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 12 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

26. 5. 2011 10:34, Levá Ludmila

Dobrý den.
Chtěla bych se zeptat. Příští rok jdu do starobního důchodu.Múj výměr je 59+4 měsíce. O kolik příjdu, když odejdu o 4 měsíce dříve.
Děkuji Levá Ludmila

+14
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (12 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Kolik si můžete vydělat v předčasném důchodu

18. 4. 2011 | František Mašek | 4 komentáře

Kolik si můžete vydělat v předčasném důchodu

Pokud se rozhodnete odejít do předčasného důchodu, přijdete o nemalé peníze. A změnit tento důchod na řádný, když najednou získáte práci, již nejde. V řadě případů si k němu však můžete... celý článek

Exekuce na důchod. A zbude vám pět tisíc na měsíc

4. 4. 2011 | František Mašek | 31 komentářů

Exekuce na důchod. A zbude vám pět tisíc na měsíc

I důchodci musí platit dluhy. Pokud to nedokážou, správa sociálního zabezpečení jim je bude strhávat z důchodu. Z penze tak snadno zbude jen nezabavitelná částka 5 326 korun na měsíc.... celý článek

Kdo jde do důchodu po 30. září, nemusí se prý bát nižší penze

23. 2. 2011 | František Mašek | 7 komentářů

Kdo jde do důchodu po 30. září, nemusí se prý bát nižší penze

Návrh důchodové reformy, schválený minulý týden, se již v zásadě nemá měnit, říká ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek. Řada detailů ovšem stále není zcela jasná, což vyvolává... celý článek

Chcete do důchodu a chybí vám některé doklady? Přečtete si, co dělat!

3. 9. 2010 | František Mašek | 35 komentářů

Chcete do důchodu a chybí vám některé doklady? Přečtete si, co dělat!

O důchod, třeba i předčasný, je nutné žádat se čtyřměsíčním předstihem. Kdo nechce mít potíže, měl by dávno předtím požádat správu sociálního zabezpečení o informativní osobní list... celý článek

Vyhněte se budoucím problémům s důchodem. Požádejte o výpis.

10. 6. 2009 | Eva Sovová | 24 komentářů

Vyhněte se budoucím problémům s důchodem. Požádejte o výpis.

I mladší ročníky, které mají do důchodu daleko, by měly mít důchodové pojištění pod kontrolou. Proto je dobré si čas od času požádat o výpis z evidence důchodového pojištění a zkontrolovat,... celý článek

Partners Financial Services