Chcete do důchodu a chybí vám některé doklady? Přečtete si, co dělat!

František Mašek | rubrika: Jak na to | 3. 9. 2010 | 35 komentářů
Chcete do důchodu a chybí vám některé doklady? Přečtete si, co dělat!
O důchod, třeba i předčasný, je nutné žádat se čtyřměsíčním předstihem. Kdo nechce mít potíže, měl by dávno předtím požádat správu sociálního zabezpečení o informativní osobní list důchodového pojištění, v němž zjistí, zda má vše, co je nutné k výpočtu jeho penze.

Pan Václav měl na vše dost času. Stejné to bylo s důchodem. Když mu manželka radila, ať si nechá udělat informativní osobní list důchodového pojištění, řekl jí, že na to je ještě brzy. Vždyť mu do důchoduzbývá ještě deset let! Léta plynula, přišla recese a Václav byl najednou bez místa. Po marném shánění práce mu nezbylo než jít do předčasného důchodu. Když ovšem poslal České správě sociálního zabezpečení žádost o penzi, zjistil, že mu chybí potvrzení o několika zaměstnáních. Vyřízení jeho žádosti o předčasný důchod se tak protáhlo. Přitom stačilo málo - požádat včas sociálku o informativní osobní list důchodového pojištění, známý též jako výpis, z něhož by včas zjistil, které doklady mu chybí k získání penze a včas si je opatřit.

Každý, koho eviduje sociálka, má jednou ročně zdarma nárok na zaslání informativního osobního listu důchodového pojištění (IOLDP), uvedla Jana Buráňová z odboru komunikace České správy sociálního zabezpečení (ČSSZ). Stačí, když o něj písemně, elektronicky s elektronickým podpisem, nebo přes datovou schránku požádá ČSSZ, odbor správy údajové základny, Křížová 25, 225 08 Praha 5 a v žádosti uvede rodné číslo, jméno a příjmení (rodné příjmení) a adresu, na kterou má sociálka informativní list – do 90 dnů – poslat. V letošním prvním pololetí jich ČSSZ podle Buráňové klientům poslala 80 172.

Pokud žadatel zjistí, že jsou osobním listu evidována jeho veškerá zaměstnání a náhradní doby pojištění (například vojenská či civilní služba, doba nemoci, péče o děti aj., do začátku letošního roku sem patřilo také řádné vysokoškolské studium do 26 let), je zbytečné žádat o výpis příští rok znovu. Po čase by si měl nicméně znovu zkontrolovat, zda v mu v listu něco, podobně jako Václavovi, nechybí a podle toho se zařídit.

Z dat IOLDP lze také zjistit, zda za ně zaměstnavatel platil sociální pojištění, nebo zda si je, v případě podnikatelů, řádně hradili sami. Bez potřebné doby "pojištění na důchod" nikdo penzi nedostane. Letos činí povinná doba, po kterou musí být nový důchodce pojištěn, 26 let, příští rok to bude o rok víc a po roce 2018 dokonce 35 let. Kolik let to bude ve vašem případě najdete v článku Změny v důchodech, které byste měli znát. Zároveň je ovšem třeba splnit i druhou podmínku, dosáhnout potřebného věku pro odchod do důchodu. Pokud tedy dotyčný nehodlá požádat o předčasnou penzi, jako pan Václav. Přesné datum, kdy můžete odejít do starobní penze, vám poví naše kalkulačka důchodového věku.

Výpočet odchodu do důchodu

+

Další kalkulačky

Co ale dělat, když žadateli v informativním osobním listě chybí záznam o nějaké době pojištění? Rozhodně by neměl otálet a měl by se obrátit na tehdejšího zaměstnavatele a požádat ho o vyhotovení evidenčního listu důchodového pojištění. Pokud to jeho bývalý zaměstnavatel odmítne, nebo již třeba neexistuje, může mu pomoci okresní, pražská, v Brně pak Městská správa sociálního zabezpečení v místě, kde je zaměstnavatel evidován. Sociálka může žadateli pomoci i při zjištění adresy archivu u zaniklých zaměstnavatelů nebo poradit, jak jinak prokáže chybějící dobu zaměstnání.

V současné době, kdy má řada firem ekonomické problémy se podle Buráňové vyplatí pečlivě si doklady o zaměstnáních schovávat. K prokázání dob pojištění, chybějících v informativním listu, požaduje ČSSZ jen originální doklady (v papírové podobě), nebo jejich úředně ověřené kopie. Ty může pomoci žadateli o důchod zajistit.

Chybějící doklad o studiu na střední či vysoké škole může nahradit maturitní vysvědčení, vysokoškolský diplom potvrzení o státní závěrečné zkoušce nebo výkaz o studiu, tedy index. Když někomu chybí údaj o době nezaměstnanosti, může ho nahradit potvrzením o době evidence od příslušného úřadu práce.

Součást informativního osobního listu tvoří přehled vyměřovacích základů od roku 1986. Pokud má někdo, například osoba samostatně výdělečně činná (OSVČ) pochybnosti, že tyto základy neodpovídají skutečnosti, měl by to sdělit správě sociálního zabezpečení, u níž je evidován. Spočtěte si výši důchodu na  kalkulačce výše penze od Peníze.cz.   

ČSSZ eviduje veškeré doby pojištění, včetně dobrovolného, stejně jako doby pojištění OSVČ a vyměřovací základy (příjmy z výdělečné činnosti). Zároveň eviduje náhradní doby pojištění, např. dobu studia, výkonu vojenské a civilní služby, nebo kdy byl žadatel o důchod veden v evidenci úřadu práce jako uchazeč o zaměstnání, dobu, kdy pobíral invalidní důchod pro invaliditu třetího stupně (dříve plný  invalidní důchod) a další doklady, které jí byly předány k archivaci.

Zaměstnavatelé sdělují ČSSZ údaje o době pojištění, vyměřovacích základech a vyloučených dobách svých zaměstnanců pomocí evidenčních listů důchodového pojištění (ELDP), které za ně vedou. Od roku 2006 si ale musí každý pojištěnec, tedy i ten, který je zaměstnán, sám hlídat, zda má v pořádku všechny doklady a započteny všechny doby, po které platí důchodové pojištění.

Proto je vhodné požádat o informativní osobní list daleko dříve, než má jít zaměstnanec či OSVČ do důchodu. Pokud se objeví nějaké nesrovnalosti, lze je pak co nejdříve odstranit.

Žádost o důchod se sice podává se čtyřměsíčním předstihem, shánění chybějících dokladů se však někdy může protáhnout. Týká se to samaozřejmě i žádostí o předčasný důchod. Pan Václav o tom ví své. Proč se tedy z jeho chyby nepoučit!

Žádali jste někdy Českou správu sociálního zabezpečení o informativní osobní list důchodového pojištění? S jakým výsledkem? Napište nám o tom!

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+58
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 35 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

4. 6. 2011 12:19, David

Já si taky zkusil požádat pro jistotu a zjistil jsem, že mne jeden zaměstnavatel nenahlásil na sociálku a firma zkrachovala. nebyl jsem schopen od likvidátora dostal potvrzení pro sociálku a úřednice u nás v Brně na ČSSZ mi rozhodně s ničím pomoci nechtěly, že prý nevědí, co s tím. Nakonec jsem musel likvidátorovi pohrozit, že na jeho firmu pošlu kontrolu z finančního úřadu a inspektorátu práce - on totiž kromě toho vlastní firmu. Tohle zabralo a doklady jsem měl do týdne doma.
Takhle to v tomhle státě chodí, nech se v práci odírat od zaměstnavatele, plať státu daně, ale nepočítej s tím, že ti stát zaručí své služby.

+36
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (35 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Důchodová reforma: Více důchodců bude živit nižší pojistné a vyšší DPH

11. 6. 2010 | František Mašek | 18 komentářů

Důchodová reforma: Více důchodců bude živit nižší pojistné a vyšší DPH

Lidé budou platit státu na důchod méně, musí si ale sami spořit na penzi. Zejména ti, kterým je méně než 40 let. Vyplývá to z návrhu reformy penzí, připravené expertní skupinou v čele... celý článek

Rakouské důchody: spoření od mládí nese ovoce

14. 4. 2010 | František Mašek | 3 komentáře

Rakouské důchody: spoření od mládí nese ovoce

Rakušané preferují konzervativní investice na penzi. Jejich důchod přesto podle OECD činí 80 procent platu. Stát je totiž štědrý, Rakušané si navíc na penzi šetří od mládí a víc než... celý článek

Kdy můžete vyřešit ztrátu práce odchodem do předčasného důchodu

15. 3. 2010 | František Mašek | 11 komentářů

Kdy můžete vyřešit ztrátu práce odchodem do předčasného důchodu

Věk pro odchod do důchodu roste, řada padesátníků ale těžko shání práci. Často to řeší předčasným odchodem do důchodu. Nejdřív ho však mohou získat tři roky před dovršením důchodového... celý článek

Bezděk: Lidi na větší spoření na penzi nemají peníze

8. 3. 2010 | Jan Stuchlík, František Mašek | 28 komentářů

Bezděk: Lidi na větší spoření na penzi nemají peníze

Český důchodový systém už nikdy nebude v plusu. Proto by o jeho reformě měli začít uvažovat i ti, kteří ji chtěli odsunout o několik desítek let, říká Vladimír Bezděk, ředitel penzijního... celý článek

Od ledna budou v Česku tři druhy invalidních důchodů

5. 11. 2009 | Eva Sovová | 38 komentářů

Od ledna budou v Česku tři druhy invalidních důchodů

Invalidní důchody se v Česku od ledna změní. Nově se zavádí tři druhy invalidních důchodů namísto současných dvou. Třístupňové členění má více rozlišovat, na kolik klesla schopnost... celý článek

Partners Financial Services