Velké srovnání výsledků fondů doplňkového penzijního spoření za rok 2015

Ondřej Tůma | rubrika: Analýza | 1. 2. 2016 | 6 komentářů
Jak se loni vedlo fondům nového penzijka? Která penzijní společnost dosáhla nejvyššího zhodnocení a která naopak úspory klientů znehodnotila? Kdo má dlouhodobě nejlepší výsledky? A jak to bude vypadat s třetím pilířem letos?
Velké srovnání výsledků fondů doplňkového penzijního spoření za rok 2015

Už loni v listopadu jsme psali o tom, že klienti doplňkového penzijního spoření poprvé v historii okusí, jaké to je skončit v kalendářním roce v minusu. A náš předpoklad se potvrdil. Nakonec to ale nedopadlo tak špatně, jak se mohlo zdát. Z celkového počtu sedmadvaceti účastnických fondů jich totiž záporné zhodnocení připisovalo jen sedm. „Část dynamičtějších fondů v roce 2015 mírně prodělala a v lednu se pokles ještě prohloubil. Ale velká většina účastníků třetího pilíře stejně volí konzervativní fondy, takže strašit je kolísáním trhů, je mlácení prázdné slámy. Ti ostatní vědí, že kolísání k dlouhodobým investicím patří, a že zvlášť v prvních letech investice je každý pokles příležitostí nakoupit levněji,“ vysvětluje finanční analytik společnosti Partners Aleš Tůma.

Při pohledu na aktuální vývoj na finančních trzích se nedá očekávat, že by letos měly mít penzijní společnosti výrazně lepší sezónu. Na akciových trzích panuje nervozita a také konzervativní fondy s převahou státních dluhopisů budou mít problém vyždímat ze sebe kladné zhodnocení. „Naše očekávání počítá se stabilizací globální ekonomiky s mírně příznivým dopadem na akciové trhy. Akcie jsou nejvíce určující složkou zhodnocení našeho vyváženého a dynamického účastnického fondu. V roce 2016 očekáváme růst světových akcií na úrovni jednotek procent, s mírně vyšší výkonností evropských trhů oproti těm americkým,“ věří v kladné zhodnocení předseda představenstva Česká spořitelna – penzijní společnosti a prezident Asociace penzijních společností Aleš Poklop.

Investovat a šetřit!

Jasně – dobře si vychovat hodně šikovných dětí, pořídit si byt, aby se nemusel platit nájem, a zahrádku, aby si člověk sám vypěstoval dobroty.

Ale k tomu pořád investovat a šetřit!

Rádi poradíme s výběrem a pomůžeme porovnat:

Nové penzijko bude atraktivnější

Na konci roku 2012 si do třetího pilíře odkládalo peníze 5,13 milionu Čechů, v polovině loňského roku jich bylo o čtyři sta tisíc méně. Zákonodárci proto připravili změny, které by měly přilákat nové klienty. A měla by podle nich stoupnout i motivace lidí přestupovat od starého penzijního připojištění k novému doplňkovému penzijnímu spoření, které je pro dlouhodobé zhodnocování peněz výhodnější.

Do doplňkového penzijního spoření tak může od začátku letošního roku přispívat dětem už od narození, k penězům z účastnických fondů se dostanete dřív – tedy ne jako dosud při dosažení důchodového věku, ale už v šedesáti letech, zvýší se také daňové úlevy pro zaměstnavatele i klienty. Avšak až za daňové období za rok 2017. Na lepší peníze si přijdou penzijní společnosti a zprostředkovatelé, kteří tak budou víc motivovaní produkt nabízet.

Kompletní přehled změn:

„Z hlediska klientů jsou klíčové zejména možnost založit spoření i dětem a vrácení okamžiku nároku na výběr úspor na 60 let, jak byli klienti zvyklí v penzijním připojištění. Z hlediska distribuce je významné navýšení zákonného limitu pro odměnu za sjednání smlouvy a zjednodušení podmínek certifikací prodejců,“ hodnotí legislativní změny Aleš Poklop a dodává, že Asociace penzijních společností bude i nadále usilovat o zatraktivnění produktu, například větším zapojením zaměstnavatelů do systému penzijního spoření. Analytik Aleš Tůma přesto připomíná, že na větší zájem o doplňkové penzijní spoření ze strany klientů si penzijní společnosti budou muset ještě počkat: „Garance nezáporného zhodnocení v transformovaných fondech je mocné lákadlo, k tomu navíc ty bombastické titulky o tom, jak nové fondy prodělávají… Myslím, že letos se trend úbytku klientů v třetím pilíři nezastaví. Ale díky novinkám by mohl být alespoň pomalejší.“

Sada důchodových kalkulaček

Některé věci si sami rozumně nespočítáte – výpočet pravděpodobné (nebo chvilku před důchodem už i přesné) výše důchodu vlastními silami... to je práce pro masochistu. Trpělivého a pozorného masochistu. Ten čas se dá strávit líp, proto nechejte počty důchodovým kalkulátorům od Peníze.cz:

Srovnání fondů doplňkového penzijního spoření

V loňském roce se nejvíc dařilo penzijním společnostem ČSOB a Allianz, které ve svých dynamických a vyvážených účastnických fondech nabídly ve srovnání se zbytkem trhu nadprůměrné zhodnocení. V případě dynamického účastnického fondu ČSOB dokonce 7,66 procenta. „Češi patří mezi konzervativnější klienty, ale již začínají přicházet na chuť i dynamičtějším strategiím, které jim v dlouhodobém horizontu mohou přinést opravdu zajímavé zhodnocení úspor,“ říká Marie Zemanová, generální ředitelka ČSOB Penzijní společnosti.

Nejhůř na tom v roce 2015 naopak byli klienti, kteří měli uložené peníze v růstovém fondu NN Penzijní společnosti, který si připsal ztrátu přes jedenáct procent. „Vývoj hodnoty Růstového fondu za rok 2015 byl silně ovlivněn faktem, že fond začal fungovat teprve 19. května 2015. Od tohoto data do konce roku došlo k poklesu na globálních akciových trzích. Růstový fond je sestaven pro investice na delší období, než je jeden rok, proto je složen výhradně z akcií a akciových podílových fondů, které mají sice tendenci ke krátkodobým výkyvům, ale dlouhodobě jsou schopné zajistit vyšší výnosy,“ vysvětluje mluvčí společnosti Rostislav Trávníček.

Nejvyšší zhodnocení za rok 2015

Co se týká zhodnocení v delším časovém horizontu, tedy od samého vzniku produktu doplňkové penzijní spoření na začátku roku 2013, tak se suverénně nejlépe daří globálnímu akciovému fondu Conseq penzijní společnosti, který zhodnotil peníze klientů už o úctyhodných 34,6 procenta. Kolem desetiprocentního zhodnocení se pohybují i dynamické fondy penzijních společností KB, ČSOB a Allianz. A daří se i dluhopisovému fondu společnosti Conseq. 

Nejvyšší zhodnocení od založení fondu

Při pohledu na žebříček účastnických fondů sestavený podle celkové hodnoty aktiv je patrné, že účastníci doplňkového penzijního spoření stále nejvíc důvěřují konzervativním investičním strategiím. Ty přitom uložené peníze nijak zásadně nezhodnocují a pro dlouhodobý investiční horizont nejsou moc vhodné.

Největší fondy podle aktiv

Žebříčku sestavenému podle počtu klientů v doplňkovém penzijním spoření kralují penzijní společnosti, které spadají pod největší banky působící na našem trhu. Mezi ně se podařilo vklínit jen Penzijní společnosti České pojišťovny, tedy dceřiné společnosti giganta z oblasti pojišťovnictví.

Nejvíc klientů v doplňkovém penzijní spoření

Kompletní výsledky všech účastnických fondů

Allianz penzijní společnost
AXA penzijní společnost
Conseq penzijní společnost
Česká spořitelna – penzijní společnost

Počet klientů ve fondech doplňkového penzijního spoření: 16 689

Povinný konzervativní fond

Zhodnocení v roce 2015: 1,22 %

Zhodnocení od vzniku fondu: 4,02 %

Aktiva fondu: 188 596 731 korun

Vyvážený fond

Zhodnocení v roce 2015: 3,18 %

Zhodnocení od vzniku fondu: 7,13 %

Aktiva fondu: 138 858 575 korun

Dynamický fond

Zhodnocení v roce 2015: 4,98 %

Zhodnocení od vzniku fondu: 9,80 %

Aktiva fondu: 130 029 167 korun

ČSOB penzijní společnost
KB penzijní společnost
NN Penzijní společnost
Penzijní společnost České pojišťovny

Počet klientů ve fondech doplňkového penzijního spoření: 56 604

Povinný konzervativní fond

Zhodnocení v roce 2015: 1,35 %

Zhodnocení od vzniku fondu:  5,05 %

Aktiva fondu: 893 000 000 korun

Vyvážený fond

Zhodnocení v roce 2015: 3,55 %

Zhodnocení od vzniku fondu:  8,21 %

Aktiva fondu: 256 000 000 korun

Dynamický fond

Zhodnocení v roce 2015: 7,66 %

Zhodnocení od vzniku fondu:  11,92 %

Aktiva fondu: 115 000 000 korun

Garantovaný fond

Zhodnocení v roce 2015: 0,87 %

Zhodnocení od vzniku fondu: 3,66 %

Aktiva fondu: 367 000 000 korun

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 6 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

13. 3. 2016 10:54, Zbyněk

Zákonodárci připravili změny které by měli přilakat nové klienty,na lepší peníze si přijdou Penzijní společnosti a zprostředkovatelé???jo,tak do toho určitě půjdu!!!

-5
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (6 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Penzijní spoření pro děti: Pohádka o princezně Koloběžce

12. 1. 2016 | Aleš Tůma | 41 komentářů

Penzijní spoření pro děti: Pohádka o princezně Koloběžce

Od začátku roku můžete nové penzijko, tedy doplňkové penzijní spoření, založit i dětem, hned po narození, pokud na to máte myšlenky a čas. Má to být jeden z trháků, kterým chce stát... celý článek

Zajištění na důchod: Akciový fond, nebo fond životního cyklu?

2. 12. 2015 | Jan Traxler | 33 komentářů

Zajištění na důchod: Akciový fond, nebo fond životního cyklu?

Fondy životního cyklu jsou mezi investory i finančními poradci značně populární. Nejčastěji mají sloužit jako základ zajištění na penzi. V čem spočívá jejich kouzlo? Je to správná volba?... celý článek

Výsledky nového penzijka: Klienti poprvé okusí ztráty

24. 11. 2015 | Ondřej Tůma | 13 komentářů

Výsledky nového penzijka: Klienti poprvé okusí ztráty

Přečtěte si, jak se daří účastnickým fondům doplňkového penzijního spoření. Kolik peněz klientům zatím vydělaly? A jak se perou s letošními poklesy na finančních trzích?

Novinky ve třetím pilíři. Spoření na penzi bude víc sexy

12. 11. 2015 | Ondřej Tůma | 28 komentářů

Novinky ve třetím pilíři. Spoření na penzi bude víc sexy

Poslanecká sněmovna schválila změny nového penzijka. Do doplňkového penzijního spoření budete moci přispívat dětem od narození, k penězům z účastnických fondů se dostanete dřív, zvýší... celý článek

Nový šéf Asociace penzijních společností: Povinné spoření na stáří? Nebránil bych se

6. 8. 2015 | Ondřej Tůma | 33 komentářů

Nový šéf Asociace penzijních společností: Povinné spoření na stáří? Nebránil bych se

Ve třetím pilíři důchodového systému si spoří zhruba 4,8 milionu Čechů. Jejich počet ale v posledních letech klesá. Jak trend zastavit? A jak lidi motivovat, aby si na stáří odkládali... celý článek

Partners Financial Services