Výsledky nového penzijka: Klienti poprvé okusí ztráty

Ondřej Tůma | rubrika: Analýza | 24. 11. 2015 | 13 komentářů
Přečtěte si, jak se daří účastnickým fondům doplňkového penzijního spoření. Kolik peněz klientům zatím vydělaly? A jak se perou s letošními poklesy na finančních trzích?
Výsledky nového penzijka: Klienti poprvé okusí ztráty

Na začátku listopadu schválila Poslanecká sněmovna změny ve třetím pilíři důchodového systému. Pokud novelu zákona posvětí i Senát a prezident, mělo by být od příštího roku doplňkové penzijní spoření atraktivnější pro nové klienty a také pro ty, kteří zatím zůstávají v transformovaných fondech starého penzijního připojištění. „Zvlášť zafixování věku pro výplatu na 60 let, možnosti vyšších daňových odpočtů nebo osvobození od daně z výnosů při výplatě alespoň desetileté penze, jsou úpravy, které produktu pomohou. Pozitivní úpravou je i snížení administrativní zátěže pro distributory a možnost vyplácet jim vyšší provize. V posledních letech se totiž právě díky nízké motivovanosti prodejců doplňkové penzijní spoření rozšiřovalo mezi lidi méně a nedostávali o něm informace tak často, jako o jiných produktech,“ hodnotí změny prezident Asociace penzijních společností ČR Aleš Poklop.

Kompletní přehled plánovaných změn ve třetím pilíři:

Investovat a šetřit!

Jasně – dobře si vychovat hodně šikovných dětí, pořídit si byt, aby se nemusel platit nájem, a zahrádku, aby si člověk sám vypěstoval dobroty.

Ale k tomu pořád investovat a šetřit!

Rádi poradíme s výběrem a pomůžeme porovnat:

Investování na důchod

Jednou ze zásadních změn, kterou přinesla důchodová reforma vlády Petra Nečase na začátku roku 2013, byl vznik účastnických fondů doplňkového penzijního spoření. Nový produkt navazuje na dosavadní penzijní připojištění, respektive má ho nahradit – staré penzijko se naopak na konci roku 2012 dalším klientům uzavřelo. Zásadní rozdíl mezi oběma produkty je v tom, že v penzijním připojištění musí správcové fondů obhospodařovat prostředky klientů tak, aby se každý rok skončilo přinejhorším na nule. To ale vyžaduje ultrakonzervativní ukládání peněz, které není z dlouhodobého investičního horizontu přínosné. Doplňkové penzijní spoření už každoroční nezáporné zhodnocení negarantuje, zato nabízí různé investiční strategie s různou mírou investičního rizika. Technicky tak v podstatě jde – pokud odmyslíme státní podpory a daňové úlevy – o obdobu investic do podílových fondů.

I když některé fondy doplňkového penzijního spoření za první roky své existence vykazovaly zajímavé výsledky a svým zhodnocením hravě překonaly výsledky konzervativních fondů penzijního připojištění, nebyl o ně mezi lidmi příliš velký zájem. Na konci třetího čtvrtletí letošního rok si do nich ukládá peníze jen 330 544 klientů. Naopak starému penzijku dál věří 4 335 689 lidí. V novém roce tak budeme moci sledovat, jestli větší rozmach doplňkového penzijního spoření brzdily jen pozdější možnost jednorázové výplaty peněz a nízké provize pro zprostředkovatele, nebo zda nezájem klientů způsobil strach z rizikovějšího investování. „Garance chlupaté nuly je mocné lákadlo, takže nečekám přestupovou revoluci. Na to by bylo potřeba ještě pár let nízkých sazeb – teprve pár ročních výpisů s nulovým zhodnocením by přimělo většinu lidí uvažovat co dál,“ myslí si analytik společnosti Partners Aleš Tůma.

Třetí pilíř v číslech

Na konci třetího čtvrtletí letošního roku si do třetího pilíře důchodového systému ukládalo peníze 4 666 233 klientů. Z toho 4 335 689 v penzijním připojištění a dalších 330 544 v doplňkovém penzijním spoření. Dohromady je tak ve třetím pilíři o víc než 120 tisíc klientů méně než na konci roku 2014.

K 30. září 2015 spravovaly penzijní společnosti v transformovaných fondech 333,3 miliardy korun a v účastnických fondech 8,6 miliardy korun.

Příspěvek zaměstnavatele pobíralo na konci třetího čtvrtletí 2015 ke svému penzijnímu připojištění nebo doplňkovému penzijnímu spoření celkem 931 852 účastníků, tj. 19,97 procent z celkového počtu. Oproti předcházejícímu čtvrtletí byl zaznamenán mírný nárůst počtu účastníků s příspěvkem zaměstnavatele o 2 772 lidí. Průměrný měsíční příspěvek zaměstnavatele na penzijní připojištění ve třetím čtvrtletí 2015 činil 696 korun a na doplňkové penzijní spoření 801 korun.

Jako na houpačce

O tom, že jsou Češi konzervativní investoři, svědčí také rozložení peněz v jednotlivých účastnických fondech a volba investičních strategií. Klienti doplňkového penzijního spoření totiž prozatím sázejí na konzervativní a vyvážené účastnické fondy, někteří dokonce na fondy s garancí, které se příliš neliší od starého penzijního připojištění. S výjimkou klientů Conseq penzijní společnosti se zkrátka do dynamického investování lidé příliš neženou. A právě tato penzijní společnost zatím dokázala dosáhnout nejvyššího zhodnocení – její globální akciový fond od svého vzniku už narostl o víc než 27 procent. Pokud jste ale do fondu začali posílat peníze až letos v lednu, budete naopak ve ztrátě takřka čtyři procenta. A letošní výsledky fondů jiných společností jsou v některých případech ještě horší.

Letos, kdy po několika letech trvalého růstu dochází na finančních trzích k nepříjemným stagnacím, tak někteří klienti doplňkového penzijního spoření pravděpodobně poprvé okusí, jaké to je být ve ztrátě. Odborníci je ale uklidňují tím, že při dlouhodobém investování jsou výkyvy hodnoty portfolia naprosto běžná záležitost. Prý je potřeba se na nějakou dobu obrnit trpělivostí a vyčkat až se na trhy zase vrátí dobrá nálada. Některé penzijní společnosti navíc uvažují o tom, že by mohly část ztrát klientům dorovnat ze svého.

Výsledky účastnických fondů doplňkového penzijního spoření

Allianz penzijní společnost
AXA penzijní společnost
Conseq penzijní společnost
Česká spořitelna – penzijní společnost

(údaje k 30. 9. 2015)

Počet klientů ve fondech doplňkového penzijního spoření: 14 780

Povinný konzervativní fond

Zhodnocení v letošním roce: 0,9 %

Zhodnocení od vzniku fondu: 3,7 %

Aktiva fondu: 161 milionů korun

Vyvážený fond

Zhodnocení v letošním roce: 0,52 %

Zhodnocení od vzniku fondu: 4,4 %

Aktiva fondu: 114 milionů korun

Dynamický fond

Zhodnocení v letošním roce: 0,9 %

Zhodnocení od vzniku fondu: 5,5 %

Aktiva fondu: 107 milionů korun

ČSOB penzijní společnost
KB penzijní společnost
NN Penzijní společnost
Penzijní společnost České pojišťovny

(počet klientů k 23. 11. 2015, údaje o fondech k 25. 9. 2015)

Počet klientů ve fondech doplňkového penzijního spoření: 52 482

Povinný konzervativní fond

Zhodnocení v letošním roce: 0,9 %

Zhodnocení od vzniku fondu: 4,6 %

Aktiva fondu: 718 milionů korun

Vyvážený fond

Zhodnocení v letošním roce: 1,1 %

Zhodnocení od vzniku fondu: 5,7 %

Aktiva fondu: 223 milionů korun

Dynamický fond

Zhodnocení v letošním roce: 2,9 %

Zhodnocení od vzniku fondu: 7 %

Aktiva fondu: 101 milionů korun

Garantovaný fond

Zhodnocení v letošním roce: 0,5 %

Zhodnocení od vzniku fondu: 3,3 %

Aktiva fondu: 298 milionů korun

Sada důchodových kalkulaček

Některé věci si sami rozumně nespočítáte – výpočet pravděpodobné (nebo chvilku před důchodem už i přesné) výše důchodu vlastními silami... to je práce pro masochistu. Trpělivého a pozorného masochistu. Ten čas se dá strávit líp, proto nechejte počty důchodovým kalkulátorům od Peníze.cz:

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+6
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 13 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

24. 11. 2015 10:37, xls

Já myslím, že ty výsledky jsou vynikající. Hlavní účel to splnilo, fondy se napakovaly, penězovod z rozpočtu se zvýšil. Snad jen penzisti zůstanou s holým zadkem, ale to je přirozené, neměli věřit státu a politikům.

+22
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

24. 11. 2015 16:48, josef

a nejenom to, fondy zaplatily nejake provize za ziskani klientu. Pritom ziskavaji podil z rustu majetku klientu, proc by nemelo byt v jejich zajmu klientum zhodnocovat penize?

Zobrazit celé vlákno

-6
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (13 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Velké srovnání výsledků fondů doplňkového penzijního spoření za rok 2015

1. 2. 2016 | Ondřej Tůma | 6 komentářů

Velké srovnání výsledků fondů doplňkového penzijního spoření za rok 2015

Jak se loni vedlo fondům nového penzijka? Která penzijní společnost dosáhla nejvyššího zhodnocení a která naopak úspory klientů znehodnotila? Kdo má dlouhodobě nejlepší výsledky? A... celý článek

Penzijní spoření pro děti: Pohádka o princezně Koloběžce

12. 1. 2016 | Aleš Tůma | 41 komentářů

Penzijní spoření pro děti: Pohádka o princezně Koloběžce

Od začátku roku můžete nové penzijko, tedy doplňkové penzijní spoření, založit i dětem, hned po narození, pokud na to máte myšlenky a čas. Má to být jeden z trháků, kterým chce stát... celý článek

Novinky ve třetím pilíři. Spoření na penzi bude víc sexy

12. 11. 2015 | Ondřej Tůma | 28 komentářů

Novinky ve třetím pilíři. Spoření na penzi bude víc sexy

Poslanecká sněmovna schválila změny nového penzijka. Do doplňkového penzijního spoření budete moci přispívat dětem od narození, k penězům z účastnických fondů se dostanete dřív, zvýší... celý článek

Nový šéf Asociace penzijních společností: Povinné spoření na stáří? Nebránil bych se

6. 8. 2015 | Ondřej Tůma | 33 komentářů

Nový šéf Asociace penzijních společností: Povinné spoření na stáří? Nebránil bych se

Ve třetím pilíři důchodového systému si spoří zhruba 4,8 milionu Čechů. Jejich počet ale v posledních letech klesá. Jak trend zastavit? A jak lidi motivovat, aby si na stáří odkládali... celý článek

Kolik vám loni vydělalo penzijko: Známe výnosy penzijních společností

14. 5. 2015 | Ondřej Tůma | 14 komentářů

Kolik vám loni vydělalo penzijko: Známe výnosy penzijních společností

Zázraky se nedějí. Penzijní připojištění sice loni porazilo inflaci, z připsaných výnosů ale skákat radostí do stropu nebudete.

Partners Financial Services