Daň z nabytí nemovité věci: Sedm dobrých rad při nákupu i prodeji nemovitosti

Petra Dlouhá | rubrika: Jak na to | 19. 5. 2015 | 18 komentářů
Prodali jste nemovitost? Nezapomeňte podat daňové přiznání a zaplatit daň z nabytí nemovitých věcí. Názvem daně se nenechte zmást – ve většině případů ji stále platí prodávající. Starat se ale musí i kupující. Poradíme, jak na to.
Daň z nabytí nemovité věci: Sedm dobrých rad při nákupu i prodeji nemovitosti

Daň z nabytí nemovitých věcí se platí z „úplatných převodů nemovitostí“: z prodejů a směn. Netýká se darování a dědictví.

Daň obvykle platí prodávající. Kupující je ručiitelem; když prodávající daň v určené lhůtě nezaplatí, padá daňová povinnost na kupujícího. Máme pro vás několik tipů, které se mohou při přiznávání a placení daně z nabytí nemovitých věcí (dříve daně z převodu nemovitosti) hodit.

+28
+
-

1. Ověřte, jestli nemovitost není od daně osvobozená

Kupujete nově postavený byt či dům? První úplatný převod novostavby je od daně osvobozený, pokud se uskuteční do pěti let od okamžiku, kdy je možné ji užívat (obvykle od kolaudace). Totéž platí pro první úplatný převod jednotky určené k bydlení, která vznikla nástavbou, přístavbou nebo jinou úpravou původní nemovitosti. Opět k němu ale musí dojít v prvních pěti letech. Daň se neplatí ani v případě převodu majetku družstva do vlastnictví členů.

+12
+
-

2. Dohodněte pravidla ve smlouvě, kryjte si záda

Když kupujete nemovitost, která od daně osvobozená není, je rozumné ve smlouvě dohodnout, že když prodávající daň nezaplatí, můžete po něm žádat sankci. Pojistit se můžete i jinak: uložit odpovídající částku z platby za nemovitost k notáři do chvíle, než bude daň vyrovnána.

Zákon nabízí ještě jednu variantu: můžete se smluvně dohodnout, že daň zaplatí kupující, a snížit o ni kupní cenu. Ve smlouvě by ovšem mělo být výslovně napsáno, že poplatníkem daně je nabyvatel nemovitosti. Finanční správa doporučuje využívat zmiňovanou formulaci. Pouhá klauzule, že nabyvatel zaplatí daň, nestačí.

POJIŠTĚNÍ DOMÁCNOSTI, HYPOTÉKA, SMLOUVY… PORADÍME!

Hledáte výhodnou hypotéku, potřebujete refinancovat, poradit s výběrem nemovitosti, připravit technický posudek nebo své bydlení pojistit online? Pomůžeme vám!

+16
+
-

3. Zvolte základ daně co nejvýhodněji

Daň z nabytí nemovitých věcí dosahuje čtyř procent ze základu daně. A tím je cena nemovitosti. Vychází se buď z kupní ceny uvedené ve smlouvě, nebo ze 75 procent směrné hodnoty nemovitosti – tu na základě typu a polohy nemovitosti stanoví finanční úřad. Daň se počítá vždy z vyšší z těchto cifer. Aby vás na berňáku nepřekvapili terminologií: druhý uvedený údaj (čili 75 procent směrné hodnoty) bývá označován jako srovnávací daňová hodnota.

Když se vám ale bude zdát porovnání kupní ceny se směrnou hodnotou nevýhodné, můžete místo toho kupní cenu porovnat s cenou stanovenou znaleckým posudkem. Do kalkulace pak zahrnete 75 procent odhadní ceny. A daň zaplatíte z této částky nebo z ceny kupní – vždy z vyšší z nich. Náklady na znalecký posudek si můžete ze základu daně odečíst.

+16
+
-

4. Přiznání podejte do tří měsíců

Přiznání k dani z nabytí nemovitých věcí je nutné podat nejpozději do konce třetího kalendářního měsíce, který následuje po měsíci, kdy došlo ke vkladu práva do katastru nemovitostí. Podejte ho na územním pracovišti finančního úřadu, v jehož obvodu se nachází nemovitost (Pozor: neřiďte se místem svého bydliště). K daňovému přiznání přiložte kopii kupní smlouvy nebo jiného dokumentu, na základě kterého došlo k nabytí nemovitosti, a kopii vyrozumění katastrálního úřadu o provedení vkladu. Kdo chce od základu daně odečíst náklady na znalecký posudek, musí přiložit také posudek. 

Tip!

S elektronickým podáním si nelámejte hlavu

Od letoška platí pro majitele aktivovaných datových schránek povinnost posílat finančnímu úřadu podání elektronicky, přiznání k dani z nabytí nemovitých věcí ale ve formě elektronického formuláře neexistuje, povinnost elektronického přiznávání daně tudíž v tomhle případě neplatí.

+9
+
-

5. Daň plaťte krajskému finančnímu úřadu

Pro splatnost daně platí stejná lhůta jako pro podání daňového přiznání. Neplatí se však na účet územního pracoviště, ale na účet příslušného krajského finančního úřadu (podle kraje, kde se nachází nemovitost). Čísla účtů jednotlivých krajských úřadů, určená pro platbu daně z nabytí nemovitých věcí, vidíte v boxu. Zaplatit můžete bankovním příkazem, převodem nebo složenkou.

Název finančního úřadu

Daň z nabytí nemovitých věcí

FÚ pro hlavní město Prahu

7691-77628031/0710

FÚ pro Středočeský kraj

7691-77628111/0710

FÚ pro Jihočeský kraj

7691-77627231/0710

FÚ pro Plzeňský kraj

7691-77627311/0710

FÚ pro Karlovarský kraj

7691-77629341/0710

FÚ pro Ústecký kraj

7691-77621411/0710

FÚ pro Liberecký kraj

7691-77628461/0710

FÚ pro Královéhradecký kraj

7691-77626511/0710

FÚ pro Pardubický kraj

7691-77622561/0710

FÚ pro Kraj Vysočina

7691-67626681/0710

FÚ pro Jihomoravský kraj

7691-77628621/0710

FÚ pro Olomoucký kraj

7691-47623811/0710

FÚ pro Moravskoslezský kraj

7691-77621761/0710

FÚ pro Zlínský kraj

7691-47620661/0710

Variabilním symbolem je DIČ (daňové identifikační číslo) nebo vaše rodné číslo. Konstantní symbol je při platbě složenkou 1149. Při bezhotovostním bankovním převodu 1148.

+12
+
-

6. Porovnáváte se směrnou hodnotou? Nejdřív zaplaťte zálohu

Když budete vycházet z porovnání ceny kupní a ceny směrné (místně obvyklé), v daňovém přiznání vyčíslíte (a také zaplatíte) zálohu ve výši čtyř procent kupní ceny. V příloze přiznání vyplníte parametry a údaje o nemovitosti. Finanční úřad na základě toho spočítá srovnávací daňovou hodnotu (75 procent směrné hodnoty) nemovitosti. Když se vyměřená daň bude rovnat uhrazené záloze (což nastane, když bude sjednaná kupní cena vyšší než 75 procent směrné hodnoty), je hotovo. Když bude daň vyšší, přijde vám z berňáku platební výměr. Na doplacení rozdílu mezi zálohou a vypočtenou daní pak máte třicet dní.

+10
+
-

7. Máte posudek? Daň vypočtěte sami a zaplaťte celou

Kdo při výpočtu daně vychází z porovnání sjednané ceny s cenou zjištěnou znaleckým posudkem, v daňovém přiznání sám vypočtete srovnávací daňovou hodnotu (která dělá 75 procent odhadní ceny) a srovná ji s kupní cenou uvedenou ve smlouvě. Z vyšší z těchto částek vypočítá a zaplatí čtyřprocentní daň. Než začnete daň počítat, nezapomeňte od základu daně odečíst výdaje na znalecký posudek, jde o daňově uznatelný náklad. 

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+96
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 18 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

19. 5. 2015 5:26, Tarzan

Proč si vládní mafie účtuje výpalné na jednou už zdaněné věci ?

+88
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (18 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Novinka (a teď už fakt): Daň za prodej / koupi nemovitosti bude platit kupující

5. 6. 2016 | Jiří Hovorka, Adam Váchal | 11 komentářů

Novinka (a teď už fakt): Daň za prodej / koupi nemovitosti bude platit kupující

Bývalou daň z převodu nemovitosti budou platit už jen kupující. Změny, které schválili poslanci, ruší i dosavadní institut ručitele, kterým je druhá strana obchodu. Cílem je mimo jiné... celý článek

Prodáváme byt: Jak kontrolovat práci realitky

13. 5. 2015 | Vladimír Zuzák | 11 komentářů

Prodáváme byt: Jak kontrolovat práci realitky

Za tutéž provizi získáte od různých realitních kanceláří naprosto odlišné služby. Trvejte na tom, že makléř musí udělat víc než najít zájemce o koupi.

Daň z nemovitosti 2015: Jak a kde zaplatit. Termín je za dveřmi!

11. 5. 2015 | Petra Dlouhá | 7 komentářů

Daň z nemovitosti 2015: Jak a kde zaplatit. Termín je za dveřmi!

Každý, kdo vlastní nemovitost, by měl zbystřit. Na platbu daně z nemovitých věcí je čas do prvního června. Peníze.cz přinášejí podrobný návod, jak na to.

Družstevní byt: Je váš, nebo není?

6. 5. 2015 | Vladimír Zuzák | 19 komentářů

Družstevní byt: Je váš, nebo není?

Kupujete byt, ale na katastr nepůjdete. Kupní cenu zaplatit musíte, ale byt zastavit nemůžete. Družstevní bydlení je tak trochu oblečené neoblečené.

Investiční byt: Co se nikdy nevejde do kalkulačky výnosu

22. 4. 2015 | Vladimír Zuzák | 14 komentářů

Investiční byt: Co se nikdy nevejde do kalkulačky výnosu

Nemovitosti přinášejí zisky a hodnoty, které se nedají nacpat do kalkulaček, přesto ovlivňují konečná rozhodnutí investorů. Čeho si váží úspěšní majitelé investičních bytů a čím se... celý článek

Partners Financial Services