ČEZ, Innogy a MND hlásí další zlevnění energií

redakce Peníze.CZ | rubrika: Aktuality | 23. 10. 2023 | 1 komentář
ČEZ, Innogy a MND hlásí další zlevnění energií

Zdroj: Shutterstock

Dodavatelé elektřiny a plynu oznamují další snížení cen pro domácnosti. ČEZ od ledna zlevní nefixované ceny elektřiny a plynu, Innogy od prosince zlevní elektřinu a MND od listopadu elektřinu i plyn.

ČEZ Prodej sníží cenu téměř dvěma milionům zákazníků z řad domácností bez fixace. „U elektřiny ušetří oproti stropu přes 1000 korun na MWh bez DPH, u plynu přes 700 korun bez DPH,“ říká generální ředitel ČEZ Prodej Tomáš Kadlec.

Zlevnění se týká všech distribučních sazeb, pro všechny domácnosti s produkty na dobu neurčitou bude zcela automatické. Podrobnější informaci o nových cenících dostanou domácnosti v průběhu listopadu, nemusejí nikam volat ani chodit, avizuje ČEZ.

Cena obchodní složky elektřiny od ČEZ Prodej od ledna klesne na úroveň 3960 Kč/MWh bez DPH, u plynu na 1790 Kč/MWh bez DPH, a to pro všechny sazby.

„Domácnost v bytě, která elektřinou pouze svítí a vaří, příští rok při průměrné spotřebě 3 MWh ročně ušetří oproti letošním zastropovaným cenám na obchodní složce téměř 3800 korun včetně DPH. Domácnost, která elektřinou topí, při průměrné spotřebě 20 MWh ušetří za rok kolem 25 000 korun včetně DPH. Domácnost se stejnou průměrnou spotřebou vytápějící rodinný dům plynem pak na obchodní složce ušetří přes 17 000 korun včetně DPH ročně,“ upřesňuje Kadlec.

Ceny fixovaných produktů snížil ČEZ Prodej letos už čtyřikrát, připomíná Kadlec. „Lidé si mohou vybrat z nabídky jednoletých, dvou- i tříletých fixací, přičemž u víceletých se jedná o produkty s postupně klesající cenou. Obliba fixací v posledních měsících prudce roste. U elektřiny tvořily letos v září fixace 67 % nově uzavřených smluv, u plynu dokonce přes 80 %,“ říká mluvčí skupiny ČEZ Alice Horáková.

Dodavatel Innogy oznámil levnější ceník elektřiny Standard od 1. prosince. „Zákazníkům se smlouvou na dobu neurčitou zlevní komoditní složku ceny o zhruba o 500 Kč za MWh. Ve srovnání s platným vládním cenovým stropem bude nová cena o 15 procent nižší,“ upřesňuje David Konvalina, ředitel maloobchodu Innogy.

Jak získat z pojištění majetku víc? Poradíme!

Pro nemovitost i domácnost najdeme nejvýhodnější pojištění majetku.

Zlevnění u nejběžnějších tarifů D01d a D02d bude pro zákazníky Innogy znamenat úsporu 512 Kč za MWh (bez DPH) a nová cena tak klesne na úroveň 4224 Kč za MWh (bez DPH). „Celkově obchodní cena pro naše zákazníky od začátku roku klesá o více než polovinu. Lednový ceník totiž ještě odrážel dramatický nárůst velkoobchodních cen v druhé polovině loňského roku. Zákazníky však před extrémními krizovými cenami v prvním čtvrtletí letošního roku ochránil vládní cenový strop. Od března už jsme díky klesajícím nákupním cenám stlačili cenu elektřiny pod strop a nyní jdeme s cenou ještě níže,“ připomíná Konvalina.

Moravské naftové doly (MND) snižují od listopadu ceny za MWh u základních ceníků – letos už potřetí. „Od začátku roku jsme zlevnili základní ceník u plynu celkem o 45 % a u elektřiny o 50 %,“ říká Jan Sýkora, ředitel marketingu společnosti MND Energie.

MND sníží cenu za MWh u produktu Plyn z první ruky o 283 Kč s DPH, tedy o 11 % na úroveň 2289 Kč/MWh včetně DPH. U základního ceníku Proud v nejčastější distribuční sazbě D02d klesne cena za MWh o 495 Kč s DPH, tedy o devět procent na úroveň 5190 Kč.

„Naše letos již třetí plošné snížení ceny se týká více jak 170 tisíc zákazníků, kteří od nás odebírají plyn či elektřinu se základními ceníky. Pro snížení nemusejí zákazníci nic dělat, zlevníme je automaticky“, dodává Sýkora.

Elektřinu a plyn během letošního roku zlevňovali i další dodavatelé, například E.ON, Pražská energetika, Pražská plynárenská nebo Centropol. Cena na trzích totiž od loňských rekordních úrovní klesla.

Celkovou cenu, kterou domácnosti v příštím roce zaplatí za elektřinu, však zřejmě zvedne regulovaná část ceny. Jednak se vrátí poplatek za obnovitelné zdroje energie, který vláda dočasně odpustila, jednak se čeká zvýšení distribučních poplatků určovaných Energetickým regulačním úřadem – ten by měl své cenové rozhodnutí oznámit tradičně v listopadu.

redakce Peníze.CZ

Jsme největší web o osobních financích v Česku. Přinášíme aktuality, praktické návody, kalkulačky a další přehledy. Do rodiny vydavatelství NextPage Media s námi patří i Finmag, Heroine a Footbal Club. Můžete nás sledovat... Další články autora.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+6
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Češi mají nejdražší elektřinu v EU, ukazuje nové porovnání

25. 4. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

Češi mají nejdražší elektřinu v EU, ukazuje nové porovnání

Cena elektrické energie pro domácnosti v Česku byla v loňském druhém pololetí nejvyšší v Evropské unii, pokud zohledníme odlišnou kupní sílu v jednotlivých státech. Vyplývá to z dnes... celý článek

Už víte, kolik zaplatíte na dani z nemovitostí? Termín se blíží

25. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Už víte, kolik zaplatíte na dani z nemovitostí? Termín se blíží

Finanční správa začala rozesílat informace o dani z nemovitých věcí. Lhůta pro zaplacení daně nebo první splátky končí 31. května. 

Místo čtyř dávek bude jediná. Bez práce a s úsporami ji nedostanete

15. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 10 komentářů

Místo čtyř dávek bude jediná. Bez práce a s úsporami ji nedostanete

O takzvanou superdávku budou moct žádat lidé, kteří se nevyhýbají práci a jejich finanční možnosti projdou majetkovým testem. Známe podrobnosti.

Za kopcem za trojnásobek. Horské apartmány stojí víc než byty v Praze

15. 4. 2024 | Milan Roček

Za kopcem za trojnásobek. Horské apartmány stojí víc než byty v Praze

Klínovec, Jizerky, Krkonoše, Lipno. Oblasti, které se v posledních letech staly terčem masivní výstavby horských apartmánů. To kromě náporu na lokální infrastrukturu přináší i řadu... celý článek

Oceňování nemovitostí je věda. Dnes už to ale zvládnete online

14. 4. 2024 | PR text

Oceňování nemovitostí je věda. Dnes už to ale zvládnete online

Hypotéka, nová investice, pojištění nebo přehled o vlastním majetku – je spousta situací, ve kterých se hodí znát hodnotu nemovitosti. Byty ale nejsou akcie, aby u nich stále visela... celý článek

Partners Financial Services