Banky lákají na běžné účty: Kdo dá zadarmo víc?

Ondřej Tůma | rubrika: Co se děje | 10. 4. 2014 | 9 komentářů
Stále větší počet bank nabízí vedení běžného účtu zdarma. Nově se do boje o klienty, který se na našem trhu v posledních letech rozhořel, přihlásila UniCredit Bank. Lákat chce na služby zdarma, včetně možnosti vybírat z bankomatů kdekoli na světě.
Banky lákají na běžné účty: Kdo dá zadarmo víc?

Konkurence na bankovním trhu houstne. A banky se předbíhají ve vymýšlení způsobů, jak ostatním vyfouknout klienty. Ti už nejsou tak konzervativní jako dřív a kvůli výhodnějším podmínkám banku klidně vymění. A tak mimo jiné přibývá bankovních účtů, které jsou skutečně bez poplatků – neplatíte ani za jejich vedení, ani za další obvyklé služby, jako jsou například odchozí platby nebo výběry z bankomatů. Po GE Money Bank, která běžný účet tohoto typu představila minulý měsíc, přichází se zbraní pořádného kalibru další velký hráč.

UniCredit Bank do své nabídky zařazuje nový běžný účet s názvem U konto. Je zcela zdarma – pokud vám na něj měsíčně přijde alespoň dvanáct tisíc korun. Vedení banky novinku představilo na dnešní tiskové konferenci. „V uplynulých měsících jsme analyzovali názory a požadavky klientů. Provedli jsme sérii výzkumů a na jejich základě připravili komplexní řešení pro všechny. Chtěli jsme zjistit, co by české klienty opravdu přimělo změnit svou primární banku. Nechtěli jsme přijít na trh s další akční nabídkou, ale uvést mobilitu klientů mezi bankami z teoretické roviny do praxe,“ vysvětluje záměry UniCredit Bank místopředseda představenstva a obchodní ředitel Paolo Iannone.

Jaká je největší slabina dnešních běžných účtů?

Zdeněk Bubák

Ptáme se Zdeňka Bubáka, šéfredaktora webu Finparáda.cz 

Staré i nové banky mají stále rezervy v komunikaci s klienty, a to nejen při přímém styku na pobočce nebo telefonem, ale hlavně prostřednictvím bankovních webových stránek – v popisu produktů, ve struktuře poplatků a sazeb, v počtu různých podmínek při poskytování konkrétních služeb a podobně. Těším se taky, kdy nějaká banka přijde s opravdovým videobankéřem, kterého se budu moci ohledně svého účtu na cokoliv zeptat třeba po Skypu.

V jednoduchosti je síla

Bankovní klienti v České republice se pomalu ale jistě mění, bankovní poplatky jim už nejsou po chuti. Stejně tak většinu z nich otravuje, když jim banka k účtu nabízí nepřehledné balíčky služeb, u kterých ani není jisté, jestli jim skutečně k něčemu jsou. Všechno tak postupně směřuje k jednoduchosti nabídky a pokud možno nulovým poplatkům za služby, které jsou dnes už brány jako samozřejmost – tedy vedení účtu, příchozí a odchozí platby na internetu a tak podobně. „Podle mého názoru největší část klientů zajímá výše poplatků a to, zda stejné služby, které jim poskytuje stávající banka, nejsou jinde výrazně levnější. Pak je tu i otázka, zda mi banka poskytuje služby, které bych rád využil – například bezkontaktní karty a nálepky, mobilní bankovnictví pro můj telefon. Nicméně zmíněné služby už poskytuje stále více bank, takže nyní začíná jít spíš o jejich konkrétní parametry, jako jsou jednoduchost, rychlost, přehlednost a přívětivost,“ domnívá se Zdeněk Bubák, šéfredaktor finančního webu Finparáda.cz.

Ústup spořicích účtů

V roce 2011 přišly tři nové banky. A začal boj o klienty. Nejprve přišlo bombardování procenty u spořicích účtů. Bylo ale jasné, že při tomhle způsobu boje by se všichni zápolící velmi rychle vyčerpali...

Zvětšíte klikem

Všechny bankomaty světa. Zdarma

O výhodném a srozumitelném nastavení poplatků dnes hovořili také zástupci UniCredit Bank, kteří se prý snažili sestavit nový produkt tak, aby byl přitažlivý pro co nejširší cílovou skupinu. Protože je ale na našem trhu bezplatných běžných účtů hned několik, bylo potřeba přidat něco, co nenabízí nikdo druhý. Onou třešinkou na dortu je výběr peněz z bankomatů po celém světě zdarma. Banka se navíc vymezuje proti tomu, že by snad mohlo jít jen o krátkodobé marketingové lákadlo, jako byly výhodné úrokové sazby při poměrně nedávných dostizích spořicích účtů; můžete ostatně na obrázku vpravo sledovat sešup spořáků – je to rok, kdy nebyl výjimkou úrok skoro ke třem procentům, dnes se úrok pod procento a půl inzeruje jako vysoký! Zachování podmínek na účtu proto UniCredit garantuje po dobu deseti let. Na otázku, zda se banka nebojí, že by na trhu mohlo dojít k něčemu nepředvídanému a podobná garance by pak mohla přinést nepříjemné komplikace, jsme dostali od tiskového mluvčího UniCredit Bank Petra Plocka stručnou odpověď: „Je to náš závazek vůči klientům, který dodržíme.“

UniCredit Bank k U kontu dále nabízí jednu embosovanou platební kartu, tuzemské trvalé příkazy, souhlasy s inkasem a SIPO platby, tuzemské příchozí a odchozí platby či vklad hotovosti na pobočce – to vše zdarma při splnění již uvedené podmínky měsíčních příchozích plateb v minimální výši dvanáct tisíc korun. Pokud by však klienti podmínku nesplnili, tak se jim účet pořádně prodraží. Za jeho vedení by v daném měsíci platili 199 korun, za výběr z bankomatu UniCredit Bank pět a za výběr z cizích bankomatů 30 korun, elektronické odchozí platby v rámci banky by pak stály tři koruny a mimo banku dokonce šest korun.

Zvláštní zákaznickou skupinou jsou studenti a mladí do 26 let. Ti mají U konto zdarma, i když jim na účet jinak „povinných“ dvanáct tisíc korun pravidelně přicházet nebude.

Anketa

Platíte za běžný účet, případně za některý z nich?

Na bodáky!

Donedávna připomínal konkurenční boj mezi bankami spíš vyčkávání v zákopech. Dvakrát do války vtrhli nováčci, jednou pod zástavou mBank, pak pod vlajkou Fio – ty si v bleskové válce dobyly část území a zas zavládl klid. Ovšem v druhé polovině roku 2011 zavelely k útoku na bodáky hned tři nové bankyEqua bankZuno bank a Air Bank. Jejich cílem bylo získat co nejrychleji co nejvíc klientů zejména velkých bank... 

Viděno s odstupem, nejprv se banky trumfovaly ve výši úroků u vkladů, nyní se zase štengrují, kdo bude mít levnější půjčku. Obecně ale začíná čím dál víc platit, že hrubá síla procent nebude stačit a banky klienty začínají lákat na speciality, na konkrétní výhodné a/nebo uživatelsky příjemné produkty. Někdo se tak chlubí vysoce úročeným spořicím účtem, dobře provázeným s účtem běžným, jiný nabízí výběry ze všech bankomatů v Česku zdarma nebo jednoduché a přehledné internetové bankovnictví včetně běžného účtu bez zbytečných poplatků.

Řada klientů si ale nové účty zakládala spíš jen na zkoušku nebo jako „účet B“, hlavní účet, na který jim chodila výplata, měli dál u své staré banky. Dnes už to ale neplatí. I nové banky totiž nabízejí komplexní portfolio služeb a jejich cílem je klienty získat natrvalo. „Malé banky už mají období, kdy jim šlo jen o počet klientů, za sebou. Všemi možnými způsoby se snaží klienty k sobě připoutat tak, aby přes jejich účet prováděli bezhotovostní transakce, aby si na účet posílali výplatu a podobně; takové chování zvýhodňují nižším zpoplatněním účtu. Myslím si, že aktuálně přicházející klienti už chtějí v nových bankách zakotvit a nepřesunují se jen na zkoušku,“ vysvětluje Zdeněk Bubák.

Krásná válka

Nová zbraň: patnáct stovek jako dárek. Banky svádějí boj o to, kdo vám bude smět půjčit. Radost mají nejen ti, kdo si teprv půjčit chtějí, ale i ti, kteří už zadlužení jsou. Na ty opět cílí Equa bank: pokud k ní přejdete se svým úvěrem, dostanete 1500 korun jako „odškodné“ za úvěrové poplatky zaplacené minulému věřiteli. A to i tehdy, pokud jste ve skutečnosti nic takového neplatili.

Běžný účet jako dveře ke klientům

Bankám jde nejvíc o klienty, kteří si u nich budou brát spotřebitelské půjčky a hypotéky. Nejsnadnější i nejlevnější cesta k takovým zákazníkům vede právě přes běžné účty. Když už se totiž klient pro nějakou banku rozhodne, tak u ní většinou využije víc produktů. Levné běžné účty tedy budou stále větší samozřejmostí, avšak klienti musí počítat s podmínkami typu minimální příchozí platby, minimální zůstatek na účtu či určitý počet plateb prostřednictvím karet.

Pak už bude záležet na tom, jak své služby dokážou banky prodat. Ty velké banky budou muset dokazovat, že už nejsou vypasení kapři na dně rybníka a že se nabídkou dokážou vyrovnat dravým štikám. Nové banky se naopak musí pokusit přesvědčit své klienty, kterým dříve tvrdily, že se vyplatí přejít k levnější bance, aby jim samým teď zůstali loajální.

Nejlevnější běžné účty

Novinka od UniCredit Bank U konto nabízí zdarma vedení účtu, embosovanou platební kartu, tuzemské příchozí a odchozí platby, trvalé příkazy a inkaso. Navíc můžete využívat bezplatné výběry nejenom ze všech bankomatů po České republice, ale na celém světě. Jedinou podmínkou jsou měsíční příchozí platby v minimální hodnotě 12 tisíc korun. Banka podmínky garantuje po dobu deseti let.

První bankou, která se na našem trhu snažila prosadit (a prosadila) s běžným účtem bez poplatků, byla mBank. Dnes mají její klienti zdarma vedení účtu, bezkontaktní platební kartu, tuzemské příchozí a odchozí platby, trvalé příkazy a inkasa. Zpoplatněny jsou naopak výběry z bankomatů. První tři v každém měsíci jsou ve všech bankomatech v ČR za devět korun. Pokud předchozí měsíc kartou utratíte přes 2000 korun, máte jeden zdarma, pokud přes 3000 korun, máte zdarma dva a pokud přes 4000, tak jsou zdarma všechny tři výběry. Čtvrtý a každý další výběr vás ale tak jako tak vyjde na 35 korun.

mBank minulý měsíc rovněž spustila nové internetové bankovnictví, do kterého investovala velké prostředky.

Dalším hráčem na trhu, který si zakládá na tom, že jsou jeho služby zdarma, je Fio banka. Neplatíte u ní za vedení účtu, bezkontaktní kartu, tuzemské příchozí a odchozí platby, trvalé příkazy ani inkasa. Zadarmo je také deset výběrů z bankomatu Fio banky měsíčně. Pokud platební kartou v jednom měsíci utratíte čtyři tisíce korun, získáváte následující měsíc jeden výběr z bankomatu jiné banky zdarma. Pokud utratíte osm tisíc, získáváte zdarma dva výběry. Stejným způsobem můžete dosáhnout až na pět volných výběrů. Fio banka nabízí ve srovnání s konkurencí nízké poplatky za příchozí a odchozí mezinárodní transakce.

Nejúspěšnější z nových bank je Air bank, spadající do impéria PPF miliardáře Petra Kellnera. Ta nejprve zabodovala spořicím účtem s vysokým úročením. Svým klientům rovněž nabízí bezplatný účet, u kterého je zdarma jeho vedení, bezkontaktní platební karta, tuzemské příchozí a odchozí platby, trvalé příkazy a inkasa. Za výběr z vlastních bankomatů (kterých moc není) nic neplatíte. Konkurenční bankomaty jsou zpoplatněny částkou 25 korun. Klienti Air bank můžou peníze vybírat i na terminálech Sazky za deset korun. Peníze do sta tisíc korun na běžném účtu je navíc možné úročit sazbou 1,3 procenta. Musíte však alespoň pětkrát v měsíci zaplatit kartou.

Běžný účet u Equa bank stojí 99 korun. Pokud ale vaše příchozí transakce přesáhnou deset tisíc korun, nebo celkový součet vkladů u Equa bank neklesne pod sto tisíc korun, případně u této banky splácíte spotřebitelský či hypoteční úvěr, tak máte jeho vedení i všechny další běžné služby zdarma. A to včetně neomezeného počtu výběrů ze všech bankomatů v České republice. 

Vedení běžného účtu u Zuno bank nic nestojí, máte k němu bezkontaktní kartu a všechny tuzemské příchozí a odchozí platby zdarma, včetně inkasa a trvalých plateb. Připlatit si ale musíte za bankomaty – výběr z jakéhokoliv v České republice vás vyjde na 28 korun. V bance si ale můžete sjednat variantu Účet Plus, která je sice zpoplatněna 68 korunami, když ale kartou utratíte alespoň tři tisíce měsíčně, máte výběry nad tisíc korun ve všech tuzemských bankomatech zdarma. Při výběru nižší částky platíte 18 korun.

Vedení běžného Era online účtu u Era/Poštovní spořitelny je zdarma, když zůstatek na kontě neklesne pod 15 tisíc korun. Můžete počítat s bezkontaktní kartou, tuzemskými příchozími a odchozími operacemi, trvalými příkazy a inkasem zdarma. Bez poplatku jsou také výběry z rozsáhle sítě bankomatů skupiny ČSOB, za výběr z jiných bankomatů ovšem už platíte 39 korun.

Letos v březnu představila svůj běžný účet zdarma i GE Money Bank. Kromě bezkontaktní platební karty a nálepky máte nárok i na bezplatné tuzemské příchozí a odchozí platby, trvalé příkazy a inkaso. Zdarma jsou i čtyři výběry z bankomatů GE Money Bank, každý další už stojí 15 korun. U cizích bankomatů se však platí 49 korun. Podmínkou bezplatného jsou příchozí platby ve výši 7 tisíc korun.

Běžný účet zdarma nabízí také Sberbank. Neplatíte nic za platební kartu a příchozí platby. V případě odchozích plateb však počítejte s poplatkem pět korun. Stejnou částku zaplatíte i za výběr z bankomatu Sberbank, dvojnásobek v případě výběru z bankomatů ČSOB a ostatní bankomaty vás přijdou na 37 korun.  

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+50
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 9 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

10. 4. 2014 21:43, Gabriel P.

Milá češtinářská hlídko, je to takhle: „Dvakrát do války vtrhli nováčci, jednou pod zástavou mBank, pak pod vlajkou Fio – ty si v bleskové válce dobyly část území a zas zavládl klid. Ovšem v druhé polovině roku 2011 zavelely k útoku na bodáky hned tři nové banky.“ Nováčci vtrhli... pod zástavou mBank a pod vlajkou Fio. Ty (tedy mBank a Fio) dobyly. Tři nové banky zavelely. Všecko je richtik, víme?
A specielně pro tebe: před třemi tečkami se nepíše mezera. A pro fajnšmekry – pomlčka (–) je něco jiného než spojovník (-). O diakritikách nemluvě.

Zobrazit celé vlákno

+10
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

11. 11. 2014 23:29, David Jakubec

To, že se před troj tečkou nemá dělat mezera, jsi našel nebo slyšel kde? Pochybuju, že v Českém pravopisu. .. Chytrolíne ..

Zobrazit celé vlákno

-2
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (9 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Air Bank opět útočí. Kolik klientů přivábí jediný opravdu úročený běžný účet?

10. 4. 2013 | Ondřej Tůma | 11 komentářů

Air Bank opět útočí. Kolik klientů přivábí jediný opravdu úročený běžný účet?

Zástupci Air Bank slibují velkým bankám další úder. Nové produkty sice mají parametry, které pro leckoho budou atraktivní, někam se ale začíná ztrácet přehlednost a jednoduchost, na... celý článek

Srovnání: hledáme nejlepší dětské konto

14. 2. 2013 | Ondřej Tůma | 13 komentářů

Srovnání: hledáme nejlepší dětské konto

Přibývá rodičů, pro které je prasátko nemoderní a vyplácení kapesného v hotovosti nepohodlné. Přibývá lidí, kteří říkají, že je dobré učit se chodit ve světě finančních produktů už... celý článek

Malá a velká banka: moderní a zatuchlé

30. 1. 2013 | Michal Chleboun | 33 komentářů

Malá a velká banka: moderní a zatuchlé

Taky se při televizních spotech propagujících jednu z nových bank culíte při pohledu na otylého bankovního úředníka, ze kterého čiší jeho vlastní nenažranost, zatímco mu mladý, dynamický... celý článek

Běžné účty pro starší (a méně pokročilé). Co nabízejí banky seniorům?

16. 8. 2012 | Ondřej Tůma | 14 komentářů

Běžné účty pro starší (a méně pokročilé). Co nabízejí banky seniorům?

Ve své propagaci banky cílí tu na studenty, tu na lidi na počátku kariéry, na lidi ve středních letech... Senioři zůstávají z pochopitelných důvodů stranou. Jaké běžné účty by jim doporučovaly... celý článek

Partners Financial Services