VZP změní podmínky pro čerpání benefitů z programu prevence

redakce Peníze.CZ | rubrika: Aktuality | 4. 12. 2023 | 2 komentáře
Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) od ledna 2024 sjednocuje podmínky a termíny pro čerpání příspěvků z fondu prevence. Podrobnosti popisuje její mluvčí Viktorie Plívová.
VZP změní podmínky pro čerpání benefitů z programu prevence

Zdroj: Pleska/Dall-e

Zjednodušená pravidla, která budou platit pro všechny typy příspěvků, mají klientům Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) umožnit snadnější orientaci v celém systému nabízených programů a menší chybovost při podávání žádostí o proplacení příspěvků.

Hlavní změny v čerpání příspěvků od VZP

1) V roce 2024 bude možné požádat o příspěvek už pouze s dokladem s datem úhrady od 1. ledna 2024. Nebude tedy možné uplatnit doklady z konce roku 2023, jak tomu dosud v některých případech bylo. Pokud klient chce požádat o proplacení příspěvku za rok 2023, musí stihnout žádost podat v roce 2023. V případě podávání žádostí přes aplikaci Moje VZP to je možné do 31. prosince 2023.

Pokud klient preferuje osobní návštěvu (zaslání žádosti poštou, datovou schránkou a podobně), měl by si zkontrolovat, do kdy je možné žádost podat. U některých programů termín končí už 15. prosince 2023. Při osobní návštěvě pobočky je také možné objednat se na konkrétní termín on-line, k přepážce pak bude klient vyzván přednostně. Tato služba funguje na 47 pobočkách VZP.

2) U každého z příspěvků bude v daném kalendářním roce možné podat pouze dvě žádosti. Pokud tedy klient například žádá o příspěvek na pohyb dětí, kde VZP bude od roku 2024 nabízet až 2000 korun, a rodiče budou chtít požádat o proplacení čtyř různých pětisetkorunových příspěvků (na čtyři různé aktivity), mohou tak učinit, ale pouze ve dvou žádostech (v každé mohou uplatnit například dva z dokladů potvrzujících uhrazení služby).

Výjimkou jsou programy psychosociální podpory (příspěvek na terapeutická sezení), kde i nadále bude možné požádat o proplacení po každé z uhrazených terapií či kumulovaně, tj. dle rozhodnutí klienta.

Omezení počtu podaných žádostí se také netýká příspěvků na dietní programy, kde je stanoveno čerpání dvakrát ročně, a na očkování, kde VZP příspěvek hradí jednorázově (pevně stanovou částku příspěvku).

3) U programů, kde dosud není podmínka dodržení tříměsíční lhůty od zaplacení, bude tato lhůta zavedena. Jedná se například o programy Maminka, Dárce, Dentální hygiena, Rehabilitační aktivity. Sjednotí se tak podmínky pro čerpání a obecně tak od 1. ledna 2024 bude platit, že doklad o uhrazení služby či zboží, na nějž žádá klient příspěvek, nebude moci být starší než tři měsíce od data úhrady. Platební doklady lze sčítat do výše stanoveného limitu pro každý příspěvek, jejich stáří se posuzuje podle data poslední úhrad služby nebo zboží.

Jak žádat o příspěvek od VZP v roce 2024?

  • online formulářem dostupným v aplikaci Moje VZP,
  • osobně na přepážce nebo podatelně kterékoliv pobočky VZP, případně vložením do sběrného boxu či poštovní schránky,
  • poštou na adresu: VZP ČR, Regionální pobočka Praha, Na Perštýně 359/6, 110 00 Praha 1.

Pro přijetí žádosti je rozhodné datum uvedené na razítku zásilky poslané poštou nebo na obálce vhozené do sběrného boxu nebo schránky pobočky; v aplikaci Moje VZP datum podání.

Žádost o příspěvek lze podat v aplikaci Moje VZP do 31. prosince 2024. U všech ostatních způsobů podání je nejzazším termínem 30. listopad 2024. Všechny potřebné informace najdete v podrobných podmínkách čerpání příspěvků z fondu prevence

Co je třeba splnit pro čerpání příspěvku od VZP?

Žadatel musí být pojištěncem VZP, nesmí dlužit na pojistném, penále nebo příslušenství. Při podání žádosti o příspěvek nesmí být také v procesu přeregistrace k jiné zdravotní pojišťovně.

Dokumenty potřebné k podání žádosti:

  • vyplněná a podepsaná žádost o příspěvek, pokud o příspěvek žádá klient písemně;
  • doklad o zaplacení služby/zboží;
  • další dokumenty prokazující, že o příspěvek může klient žádat, je-li uvedeno v podmínkách čerpání: například o doklad o diagnóze, čestné prohlášení o indikované léčbě a podobně (vzory těchto dokumentů jsou uvedeny na webu VZP u konkrétních příspěvků);
  • rodný list dítěte při podání žádosti zákonným zástupcem pojištěnce VZP mladšího 18 let;
  • příslušné rozhodnutí o svěření do péče, pokud žádá osvojitel, opatrovník nebo poručník; pokud žádá o příspěvek pěstoun, dokládá k soudnímu rozhodnutí také čestné prohlášení, jehož vzor je možné najít na webu VZP

Výhodnější životní pojištění? Jde to!

Srovnáme nabídky 5 životních pojišťoven a najdeme vám výhodnější podmínky.

redakce Peníze.CZ

Jsme největší web o osobních financích v Česku. Přinášíme aktuality, praktické návody, kalkulačky a další přehledy. Do rodiny vydavatelství NextPage Media s námi patří i Finmag, Heroine a Footbal Club. Můžete nás sledovat... Další články autora.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-14
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Práce na dohodu. Jaká pravidla letos platí a proč je výhodná

22. 4. 2024 | Gabriel Pleska | 2 komentáře

Práce na dohodu. Jaká pravidla letos platí a proč je výhodná

Jaké podmínky platí pro dohodu o provedení práce (DPP) a dohodu o pracovní činnosti (DPČ)? Co se změnilo a co se brzy měnit bude? Tady je přehled.

Nové limity u pracovních dohod: Později a jinak, schválili poslanci

17. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Nové limity u pracovních dohod: Později a jinak, schválili poslanci

Dohodáři se zatím o své příjmy bát nemusí. Nová pravidla, která měla od července omezit řetězení dohod o provedení práce, budou platit až od příštího roku. A navíc jinak, než se předpokládalo.... celý článek

VZP zaskočil zájem o zdravotní bonusy. Na proplacení si počkáte

16. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ | 2 komentáře

VZP zaskočil zájem o zdravotní bonusy. Na proplacení si počkáte

Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) hlásí rekord v zájmu o zdravotní příspěvky. Za první čtvrtletí eviduje na 465 tisíc podaných žádostí, což je oproti stejnému období loni nárůst... celý článek

Trauma jako pracovní úraz? Soud řekl, kdy je nárok na odškodnění

10. 4. 2024 | Kateřina Hovorková

Trauma jako pracovní úraz? Soud řekl, kdy je nárok na odškodnění

Jste v práci svědkem nějaké nečekané dramatické události – začne hořet, kolega spadne z výšky nebo se ocitnete u dopravní nehody. Po čase se u vás projeví posttraumatický syndrom. Jde... celý článek

Do kdy podat daňové přiznání a zaplatit. Přehled termínů

1. 4. 2024 | Petr Kučera

Do kdy podat daňové přiznání a zaplatit. Přehled termínů

Jaké jsou termíny pro daňové přiznání, přehledy pojištění OVSČ a oznámení osvobozených příjmů? Máme podrobnosti.

Partners Financial Services