Počet lidí spořicích na důchod loni poprvé za sedm let vzrostl

Jiří Hovorka | rubrika: Aktuality | 19. 2. 2020 16:10 aktualizováno 20. 2. 2020 09:30 | 4 komentáře

Penzijním společnostem loni poprvé od roku 2012 přibyl počet klientů. Na konci roku 2019 si ve třetím penzijním pilíři spořilo na důchod se státním příspěvkem celkem 4 441 429 lidí. To bylo o zhruba 4400 lidí více než na konci roku 2018. Statistiky za loňský rok zveřejnila Asociace penzijních společností ČR.

V roce 2019 rostl počet účastníků doplňkového penzijního spoření 18% tempem na celkových 1 139 434 účastníků. V transformovaných fondech penzijního připojištění, do kterých již nelze vstupovat, si na konci loňského roku spořilo 3 301 995 lidí, což bylo meziročně skoro o pět procent méně.

Penzijní společnosti ke konci roku 2019 spravovaly ve fondech třetího pilíře prostředky účastníků v celkové výši 487 miliard korun, z toho v transformovaných fondech bylo 427 miliardy (meziročně +5,6 %).

Investovat a šetřit!

Jasně, nachystat se na stáří. Dobře si vychovat hodně šikovných dětí, pořídit si byt, aby se nemusel platit nájem, a zahrádku, aby si člověk sám vypěstoval lacino dobroty.

Ale k tomu pořád investovat a šetřit.

Rádi poradíme s výběrem a pomůžeme porovnat. U vybraných podílových fondů neplatíte vstupní poplatek.

Objem prostředků v účastnických fondech dosáhl na 60 miliard, což představovalo meziroční nárůst o 41 procent. K výraznému meziročnímu růstu pomohly dobré výsledky hospodaření, kdy všech 29 účastnických fondů loni skončilo v plusu a většina porazila i inflaci.

Lidé si na důchod průměrně měsíčně ukládají 691 korun na penzijní připojištění a 781 korun do účastnických fondů.

Příspěvek zaměstnavatele pobíralo v účastnických i transformovaných fondech loni 24 procent lidí. Průměrný příspěvek zaměstnavatele na penzijní připojištění činil 914 korun měsíčně, v účastnických fondech to bylo 989 korun.

V doplňkovém penzijním spoření bylo na konci roku 2019 uzavřeno celkem 60 584 smluv pro účastníky mladší 18 let, meziroční nárůst těchto smluv dělal 40 procent.

Předdůchod z doplňkového penzijního spoření ke konci roku 2019 pobíralo celkem 4455 lidí. Průměrná výše vypláceného předdůchodu činila v loňském roce 9929 korun.

Počet lidí spořicích na důchod ve třetím pilíři naposledy rostl v roce 2012, kdy šlo naposledy uzavřít původní penzijní připojištění. Na konci roku 2012 si v penzijních fondech spořilo 5 150 415 lidí a penzijní společnosti tehdy spravovaly jejich prostředky ve výši 247 miliard korun.


Čtěte více:

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+6
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 4 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Jak neztratit státní příspěvky na penzijní spoření? Stačí trochu kouzlit

18. 3. 2024 | Olga Skalková | 4 komentáře

Jak neztratit státní příspěvky na penzijní spoření? Stačí trochu kouzlit

Zhruba 800 tisíc lidí si v současné době posílá na penzijní spoření 300 korun měsíčně. Stát jim k tomu přidává 90 korun. Pokud lidé od července nezvýší svou měsíční platbu nejméně na... celý článek

Dopis ke zvýšení důchodu už nepřijde všem. Stát chce šetřit

13. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Dopis ke zvýšení důchodu už nepřijde všem. Stát chce šetřit

Za papírové oznámení o valorizaci důchodů si zájemci zaplatí. A pro informační osobní list důchodového pojištění si budou muset dojít osobně. Elektronická oznámení budou zdarma. S koncem... celý článek

Nejasnosti u DIPu. Pozor na daňové potvrzení a přesuny peněz

11. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Nejasnosti u DIPu. Pozor na daňové potvrzení a přesuny peněz

Poskytovatelé dlouhodobého investičního produktu nemají povinnost oddělovat příspěvky zaměstnance a zaměstnavatele. To může přinést komplikace při ročním potvrzení pro daňové účely.... celý článek

Posílat víc nestačí. Příspěvek k penzijku klesne, když nezměníte smlouvu

28. 2. 2024 | Kateřina Hovorková | 7 komentářů

Posílat víc nestačí. Příspěvek k penzijku klesne, když nezměníte smlouvu

Od poloviny roku se změní pravidla pro státní příspěvek k penzijnímu spoření. Pro vyšší podporu bude nutné nejen zvýšit ukládanou částku, ale také změnit smlouvu u penzijní společnosti.... celý článek

Kolik vydělalo penzijní připojištění? Na inflaci nestačí, ukazuje porovnání fondů

27. 2. 2024 | Petr Kučera | 6 komentářů

Kolik vydělalo penzijní připojištění? Na inflaci nestačí, ukazuje porovnání fondů

Fondy starého penzijka si loni nevedly špatně: v průměru připsaly 2,26 %, nejvýkonnější fond téměř šest procent. Jejich reálné zhodnocení je však dlouhodobě záporné: od roku 2013 by... celý článek

Partners Financial Services