Spořicí vklad od Creditas nabízí 2,5 %. Kdo na něj dosáhne?

Petr Kučera | rubrika: Aktuality | 23. 7. 2019 | 3 komentáře

Na „bezkonkurenční úrok“ 2,5 procenta ročně láká Banka Creditas u produktu nazvaného Spořicí vklad s tříměsíční výpovědní lhůtou. Jde o kombinaci spořicího účtu a termínovaného vkladu.

Výhodná nabídka není jednoduše dostupná pro každého. Spořicí vklad si nelze založit online, zájemce posílá banka na pobočku. A tam se dozví, že jde vlastně o odměnu pro ty, kteří s bankou investují.

Základní sazba Spořicího vkladu stoupla od tohoto týdne na 1,6 %. Týká se vkladů do půl milionu korun, vyšší zůstatky se neúročí vůbec. Základní sazba se přitom může kdykoliv změnit, je takzvaně vyhlašovaná.

Na celkových 2,5 % se úrok dostane až díky (pevně stanovenému) bonusu 0,9 %. Ten můžete získat jedním ze tří způsobů:

Rostou!

Víc než dvě procenta jako standardní úrok na spořicím účtu naposled banky nabízely do jara 2013. V dalších letech pak sazby snižovaly. V polovině roku 2017 nešlo dosáhnout na aspoň procento jinak než při splnění dalších podmínek. Teď je zase líp.

Nejlepší spořicí účty už začínají dvojkou. Projděte si nový přehled

Máte s bankou uzavřenou Rámcovou smlouvu o poskytování investičních služeb a zároveň jste vyplnili investiční dotazník. Díky tomu dosáhnete na bonus pro zůstatek do 100 tisíc korun. Rámcová smlouva přitom ještě nutně neznamená, že s bankou opravdu začnete hned investovat. „Klient nemusí aktivně investovat. Pro případné ukončování neaktivních smluv nemáme v současné době stanovenou žádnou lhůtu,“ potvrzuje i mluvčí Lucie Brunclíková.

Kdo už s bankou opravdu investoval, tedy koupil si od ní dluhopisy aspoň za 100 tisíc korun, dosáhne u Spořicího vkladu na bonus až do zůstatku 300 tisíc korun. A kdo koupil dluhopisy aspoň za 300 tisíc korun, tomu se líp úročí spoření až do zůstatku 500 tisíc.

Při současném splnění dvou nebo tří podmínek se bonusy nesčítají, vždycky tedy jde maximálně o 0,9 % navíc k základní sazbě (momentálně celkem 2,5 %) do nejvýš 500 tisíc.

Na Spořicí vklad lze přidávat další peníze kdykoliv během trvání smlouvy. Vybrat si pak můžete buď všechny najednou, nebo jenom část vkladu – obojí je potřeba oznámit tři měsíce předem.

Se státem?

Zaujal vás protiinflační Dluhopis Republiky od ministerstva financí, ale ještě jste nikdy žádný dluhopis nekupovali? Hned na začátku přijdete o 250 až 500 korun.

Pro nováčky dráž. Spořicí dluhopisy už nejsou bez poplatku

Podobně zvýhodněné spoření jako odměnu za investování nabízí i ČSOB v rámci produktu Duo Profit. Láká na až tři procenta, podmínkou je ale investovat přinejmenším stejnou částku, jako si uložíte na spoření.

Lidem, kteří na Spořicí vklad s 2,5 % nedosáhnou, nabízí Creditas jednoduše dostupný spořicí účet nebo termínované vklady, obojí přitom patří k nejlepším na trhu.

Nový Spořicí účet+ od Creditas má teď má základní sazbu 1,1 %, v praxi se ale dostanete na 2 % díky bonusu, který sice zatím platí do konce září, ale banka počítá s jeho pokračováním na podobné úrovni i do budoucna. Obecně se ale úroky u spořicích účtů můžou kdykoliv změnit směrem nahoru i dolů.

Oproti tomu termínované vklady garantují neměnný úrok po celou dobu spoření, peníze si ale nemůžete předčasně vybrat – přinejmenším byste tak přišli o zhodnocení. Při závazku na jeden rok dává Creditas 1,6 %, na tři roky 2 %, na pět let 2,2 % a na deset 3,1 % (ve variantě s připsáním úroku až na konci desetiletého období).

Už nás sledujete? 

Přidejte si Peníze.cz na Twitter nebo Facebook a dozvíte se včas další aktuality a praktické rady! 

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+34
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 3 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Předčasný výběr z termínovaného vkladu. Kolik si nechá banka?

16. 4. 2024 | Petr Kučera

Předčasný výběr z termínovaného vkladu. Kolik si nechá banka?

Zavázali jste se, že na peníze po určitou dobu nesáhnete. Jenže je nečekaně potřebujete dřív. Aspoň část. Jde to? A jakou sankci vám banka naúčtuje? Podmínky v jednotlivých bankách... celý článek

Nejlepší spořicí účty a termínované vklady. Úroky klesají, kdo dá víc?

12. 4. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

Nejlepší spořicí účty a termínované vklady. Úroky klesají, kdo dá víc?

Banky dál snižují úročení na spoření. Kam se teď podívat, když si chcete vyšší úroky udržet co nejdéle?

Česká spořitelna přestala nabízet vkladní knížky. Založí je poslední banka

7. 4. 2024 | Petr Kučera

Česká spořitelna přestala nabízet vkladní knížky. Založí je poslední banka

Česká spořitelna definitivně přestala zakládat vkladní knížky pro nové zájemce. Dříve založené knížky neruší. Poslední bankou, která novou vkladní knížku založí, zůstává ČSOB.

Jak se dědí účet v bance, spoření nebo penzijko? Na tohle si dejte pozor

4. 4. 2024 | Kateřina Hovorková

Jak se dědí účet v bance, spoření nebo penzijko? Na tohle si dejte pozor

Zatímco například peníze z běžných a spořicích účtů míří po smrti majitele do dědictví, s penzijním či životní pojištěním je to komplikovanější. Životní úspory, mnohdy v řádech statisíců... celý článek

Air Bank sníží úrok na spoření. Víc garantuje při investici

28. 3. 2024 | Petr Kučera

Air Bank sníží úrok na spoření. Víc garantuje při investici

Air Bank od 12. dubna sníží úročení na svém spořicím účtu. Další pokles pak avizuje na 2. května, kdy ukončí dosavadní marketingovou akci.

Partners Financial Services