Pro nováčky dráž. Spořicí dluhopisy už nejsou bez poplatku

Petr Kučera | rubrika: Co se děje | 25. 6. 2019 | 2 komentáře
Zaujal vás protiinflační Dluhopis Republiky od ministerstva financí, ale ještě jste nikdy žádný dluhopis nekupovali? Hned na začátku přijdete o 250 až 500 korun.
Pro nováčky dráž. Spořicí dluhopisy už nejsou bez poplatku

Zcela noví zájemci o protiinflační dluhopisy si je už nekoupí bez poplatku. Nové emise státního Dluhopisu Republiky, které stát začne nabízet od července, budou pro nováčky k dostání jedině za jednorázový poplatek 250 až 500 korun.

Ministerstvo financí zdůrazňuje, že všechny tři typy spořicích dluhopisů si lze od července koupit jednoduše bez poplatku. Jenže: Zájemci už musí mít elektronický přístup k majetkovému účtu. A k němu se zatím dostanou jenom lidé, kteří už si v minulosti pořídili aspoň nějaký ze státních spořicích dluhopisů – včetně těch, které od roku 2011 nabízel ještě Miroslav Kalousek.

Kdo si ještě žádný dluhopis nekupoval, narazí na podobnou komplikaci jako doteď. Akorát se mu ve výsledku může ještě víc prodražit.

Anketa

Koupíte si dluhopis?

O zřízení elektronického přístupu totiž může nováček požádat jenom osobně na některé z vybraných poboček ČSOB – kvůli ověření totožnosti zaměstnancem banky. Teprve za pár dnů mu pak přijdou přihlašovací údaje pro elektronický přístup.

U pilotních emisí – od loňského prosince do letošního června – si musel zájemce o protiinflační dluhopis (prakticky jediný, který je ze současné nabídky atraktivní) v bance nejdřív koupit minimální množství reinvestičních dluhopisů – tedy těch méně výhodných, které nejspíš vůbec nechtěl. Stálo ho to vždycky přinejmenším 1000 korun navíc.

Ministryně financí Alena Schillerová se teď pochlubila, že nováčci si teď budou moci zřídit elektronický přístup „zcela bez omezení“ – tedy bez toho, aby na pobočce kupovali jiný dluhopis. Nezdůraznila už ale, že taková služba nebude zadarmo. Banka za ní začne vybírat poplatek 500 korun.

Na první pohled je to sice jenom polovina dřívější částky, jenže: Nekoupíte si za ni vůbec nic. Prakticky o tu pětistovku nevratně přijdete, zatímco dřív jste si za 1000 korun aspoň koupili dluhopisy a (pomineme-li inflaci) nepřišli ani o korunu – po šesti letech jste dostali tisícovku zpátky s hrubým výnosem skoro dvě procenta.

S námi máte přehled

Dva ze tří dluhopisů, které ministerstvo občanům nabízí, zdaleka nepokryjí ani plánovanou inflaci. A z té ztráty si stát ještě strhne 15% daň.

Vyplatí se nové spořicí dluhopisy? Víme, kdo dá víc


Je to sice jenom běžný účet, ale poráží i ty nejlepší spořicí. Expobank zvýšila úrok a zrušila dosavadní omezení. Posilují i Equa a Sberbank.

Spořicí účty mají novou jedničku. Projděte si porovnání


Štve vás úrok na spořicím účtu? Zkuste podílové fondy. Do jejich přímého prodeje se pouští stále víc bank, nově s ním přichází Air Bank.

Investice na pár kliků. Je to snadné a vyděláte, lákají banky

Alternativou zůstává dosavadní způsob, tedy koupit si na pobočce ČSOB reinvestiční dluhopis za aspoň tisícovku. Jenže i za jeho prodej už banka začne vybírat poplatek – 250 korun.

Nováčci, kteří si chtějí koupit spořicí dluhopis (nejenom ten protiinflační, ale i další dvě varianty) poprvé, tedy v každém případě přijdou přinejmenším o 250 korun.

Po internetu – přes zmíněný elektronický přístup k majetkovému účtu – si pak už lze pořídit všechny tři typy dluhopisů bez poplatku. Ten by neměli platit ani lidé, kteří si už sice dluhopis někdy koupili, doteď ale nežádali o online přístup.

„Vlastníci předchozích emisí státních dluhopisů určených občanům mohou požádat o zřízení elektronického přístupu zdarma, a to podáním Žádosti o zápis změny údajů prostřednictvím České spořitelny, Československé obchodní banky nebo Komerční banky,“ říká Zdeněk Vojtěch z tiskového oddělení ministerstva financí. Právě tahle trojice bank se podílela na distribuci dřívějších emisí.

Jednodušší možnost má přijít v dalších letech. „Pracujeme na novém vlastním rozhraní, které umožní bezpečnou autentizaci a zřízení přístupu z pohodlí domova, a to zcela zdarma,“ dodává ministryně Alena Schillerová.

Už nás sledujete? 

Přidejte si Peníze.cz na Twitter nebo Facebook a dozvíte se včas další aktuality a praktické rady! 

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+18
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Petr Stuchlík o korporátních dluhopisech: Abyste se poučili, musíte se spálit

11. 3. 2024 | Martin Vlnas | 1 komentář

Petr Stuchlík o korporátních dluhopisech: Abyste se poučili, musíte se spálit

Postavil finanční portál. Spoluzaložil, řídil a víc než za miliardu prodal finančněporadenskou společnost Fincentrum. Rozjel Corrency, systém pro oživení lokálních ekonomik. A taky... celý článek

Podílovým fondům se daří. Akcie jedou na vlně technologií

8. 3. 2024 | Martin Mašát | 1 komentář

Podílovým fondům se daří. Akcie jedou na vlně technologií

Zatímco akciím pomáhá až nekritická víra v budoucnost umělé inteligence, ceny dluhopisů poslalo nahoru rozhodnutí České národní banky.

Podílové fondy v zeleném. Investoři čekají další růst

6. 2. 2024 | Martin Mašát

Podílové fondy v zeleném. Investoři čekají další růst

Inflace ve světě klesá, centrální banky sníží převysoké úrokové sazby a aspoň americká ekonomika hrubě produkuje. Investorům to k dobré náladě stačí a cenné papíry jsou stále cennější:... celý článek

Creditas spouští aplikaci pro jednoduché investice. Cílí na masy

2. 2. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

Creditas spouští aplikaci pro jednoduché investice. Cílí na masy

Skupina Creditas má novou aplikaci pro zájemce o investování na světových trzích. „Aplikace Max Invest stojí na co největší jednoduchosti a srozumitelnosti,“ říká manažerka projektu... celý článek

O novinku ve spoření na důchod je zájem. DIP nabízí už 15 firem

16. 1. 2024 | Kateřina Hovorková | 7 komentářů

O novinku ve spoření na důchod je zájem. DIP nabízí už 15 firem

První investiční společnosti a banky spouštějí nový dlouhodobý investiční produkt s daňovou výhodou. Říkají, že poplatky nebudou vyšší než u standardní nabídky investic, případně budou... celý článek

Partners Financial Services