Stavební spoření má novou jedničku. Díky vánoční prémii

Petr Kielar | rubrika: Analýza | 7. 11. 2022 | 2 komentáře
S blížícím se koncem roku přicházejí stavební spořitelny se zvýhodněnými nabídkami. U které teď nejlíp zhodnotíme vklady? Tady je listopadové porovnání.
Stavební spoření má novou jedničku. Díky vánoční prémii

Zdroj: Shutterstock

Začátek listopadu zamíchal pořadím ve srovnání nabídek stavebních spořitelen. Do čela se dostala Modrá pyramida se svou vánoční nabídkou. Rozdíly v naspořené částce u jednotlivých spořitelen však zůstávají maximálně v řádech nižších tisícovek korun.

Nabídky stavebních spořitelen porovnáváme podle částky, kterou naspoříme měsíčními úložkami 1700 Kč za šest let. Do výpočtu zahrnujeme vedle státní podpory také veškeré poplatky, úroky a daně. Čistá úroková sazba nám říká, jakou sazbou by musel být úročen ideální účet, bez poplatků a daní, abychom na něm naspořili stejnou částku. 

Porovnání stavebního spoření k 4. 11. 2022 

Nabídky porovnáváme podle částky, kterou naspoříme úložkami 1700 korun za měsíc po dobu šesti let. Do výpočtu jsme vedle úroků a státní podpory zahrnuli také poplatky a daně. Čistá úroková sazba v posledním sloupci nám říká, jako by musel být úročen ideální účet, bez poplatků a daní, abychom na něm naspořili stejnou částku. Do srovnání jsme zahrnuli jen tarify, které lze sjednat samostatně (tj. bez nutnosti uzavřít smlouvu o dalším produktu). 

SpořitelnaTarifNaspořeno celkemČistá úroková sazba
Modrá pyramidaVánoční prémie144 909 Kč5,543 %
ČS (Buřinka)Standard144 863 Kč5,534 %
ČSOB (Liška)Trend spořicí + akce143 630 Kč5,259 %
RaiffeisenSpoření akce143 451 Kč5,218 %
MonetaProSpoření Premium akce141 698 Kč4,824 %
Zdroj: Stavebky.cz

Základem novinky od Modré pyramidy je vysoké úročení vkladů. Úroková sazba tarifu Alfa je 0,5 %, ale v rámci Vánoční nabídky se navyšuje o další 3 %. Bonusové navýšení úroku tentokrát není podmíněno pravidelným spořením a není ani omezeno výší naspořené částky.

Srovnejte to s námi

Zdroj: Shutterstock

Hledáte to nejlepší? Zkuste to s námi. Rychle, objektivně a zadarmo.

Při spoření odpovídajícímu částce 1700 Kč měsíčně si za šest let s Vánoční nabídkou naspoříme 144 909 Kč, což znamená čistou úrokovou sazbu 5,543 %. Abychom dosáhli stejného zhodnocení na spořicím účtu, musel by být úročen 6,521 %. Úrokovou sazbu přitom stavební spořitelna garantuje na celých šest let.

K tomu lze získat ještě prémii za vysoký počáteční vklad. Podmínkou je do konce čtvrtého měsíce od uzavření smlouvy vložit na účet alespoň 50 000 Kč (prémie pak dělá 2000 Kč, což je po 15% srážkové dani reálně 1700 Kč) nebo alespoň 100 000 Kč (prémie pak dělá 5000 Kč, po zdanění 4250 Kč).

Za zmínku stojí také nabídka Buřinky, tedy Stavební spořitelny České spořitelny. Při spoření 1700 Kč měsíčně si za šest let naspoříme o pouhých 46 korun méně než u Modré pyramidy. Navíc: nabídka Buřinky může být zajímavá pro ty, kdo si plánují ukládat méně než 1700 Kč měsíčně. Velkou část výnosu u Buřinky totiž tvoří štědrý vstupní bonus 2500 Kč, který dostaneme bez ohledu na to, jak pilně spoříme. Při spoření 1500 Kč měsíčně (nebo méně) dosáhneme u Buřinky lepšího zhodnocení vkladů než u konkurence.

Spoření u Buřinky je v tomto ohledu jedinečné, protože při úložce 100 Kč měsíčně dosáhneme čisté úrokové sazby 8,285 %. Zhodnotíme tedy hodně nízkou částku, ale zato velmi výhodně. U ostatních stavebních spořitelen je výnos při takto nízkých vkladech záporný.

Podrobnosti o jednotlivých nabídkách čtěte v nezkráceném článku na webu Stavebky.cz

Jak už jsme napsali, čísla v tabulce platí pro pravidelné spoření odpovídajícímu 1700 Kč měsíčně po dobu šesti let. Stavební spořitelny však dnes nabízejí různé výhody a bonusy, které se projeví při jiných způsobech spoření a mohou pořadím zamíchat. Odlišné režimy spoření si můžete sami přepočítat ve srovnávači stavebního spoření, kde najdete vždy aktuální nabídky.

Petr Kielar

Autor článku Petr Kielar

Petr Kielar v letech 1994–2006 pracoval v Českomoravské stavební spořitelně, od roku 2006 působí jako nezávislý konzultant. Provozuje web Stavebky.cz, který se snaží co nejlíp popisovat aktuální stav a není ovlivňován zájmy... Další články autora.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+38
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Stavební spoření v novém roce. První srovnání po snížení podpory

6. 2. 2024 | Petr Kielar

Stavební spoření v novém roce. První srovnání po snížení podpory

Nabídky stavebních spořitelen jsou teď zajímavé především díky pevnému úročení vkladů. Zatímco u spořicích účtů se očekává pokles sazeb, u stavebka je úročení neměnné. Která spořitelna... celý článek

Stavební spořitelny pomáhají klientům k energeticky úspornému bydlení

18. 12. 2023 | Lucie Kocurová

Stavební spořitelny pomáhají klientům k energeticky úspornému bydlení

Na českém trhu působí stavební spořitelny už třicet let a patří mezi stabilní finanční instituce. Ani jim se ale nevyhýbají různé změny a výkyvy. O tom, jak se s nimi vypořádávají a... celý článek

Nejlepší stavební spoření v prosinci. Kolik přinese po snížení podpory?

5. 12. 2023 | Petr Kielar

Nejlepší stavební spoření v prosinci. Kolik přinese po snížení podpory?

V prosinci je poslední příležitost, jak uzavřít smlouvu o stavebním spoření a získat státní podporu za celý kalendářní rok. Ta od ledna klesne na polovinu, stavební spořitelny ale slibují... celý článek

Stát zdaní podporu stavebního spoření. Co přinese výjimka z výjimky

2. 11. 2023 | Petr Kielar

Stát zdaní podporu stavebního spoření. Co přinese výjimka z výjimky

Vedle snížení státního příspěvku na stavební spoření přináší vládní balíček i málo známou novinku: příspěvek už nebude osvobozený od daně. Změna ovlivní tři miliony lidí, daň však zaplatí... celý článek

Komerčka zboří Modrou pyramidu. Stavební spořitelnu spojí s bankou

31. 10. 2023 | Kateřina Hovorková

Komerčka zboří Modrou pyramidu. Stavební spořitelnu spojí s bankou

Pobočky stavební spořitelny Modrá pyramida se začínají přejmenovávat na KB Poradenské místo. Typické modré logo najdou klienti už jen v malém provedení na vstupních dveřích nebo uvnitř... celý článek

Partners Financial Services