Finanční poradenství podle UniCredit Bank I

Jakub Vytlačil | rubrika: Jak na to | 3. 7. 2008 | 2 komentáře
Finanční poradenství podle UniCredit Bank I
Po testech finančně poradenských společností jsme otestovali úroveň finančního poradenství v bankách. V UniCredit Bank nám nenutili stavební spoření či investiční životní pojištění. Pro investice ale doporučovali téměř výhradně akciové fondy.

Cílem testu bylo dostat se k privátnímu poradci či osobnímu bankéři. Navštívil jsem proto jednu z největších poboček v Praze 1. U přepážky informací jsem pracovníka požádal o komplexní poradenství s důrazem na fakt, že mám u konkurenční banky1 milion Kč na termínovaném vkladu. Klientský pracovník navštívil jednoho z osobních bankéřů, který si mě pozval ke stolu. Na schůzku jsem čekal jen minutu.

Jak vypadal náš testovací klient

Klient

  • 26 let, svobodný bez dítěte, zaměstnanec, čistý příjem 32 000 Kč měsíčně + 100 000 Kč roční bonus

Cíle

  • Dovolená 100 000 Kč za 1 rok,
  • Auto (lepší ojetinu) za 6 let cca 300 000 Kč,
  • Nový byt 2+kk v Praze za tři roky za 2 500 000 Kč,
  • Dosažení finanční nezávislosti za 19 let s rentou 20 000 Kč

Prostředky

  • Stavební spoření od roku 2003, 1 500 Kč měsíčně, zůstatek asi 120 000 Kč
  • Běžný účet se zůstatkem 200 000 Kč, termínovaný vklad 1 000 000 Kč
  • Žádné pojistky, žádné dluhy, výdaje 20 000 Kč + 1 500 Kč do stavebního spoření
  • Vlastní byt v Litoměřicích v hodnotě cca 1 500 000 Kč, osobní vlastnictví, cihla, v centru města.

Co je to finanční nezávislost?

Je to stav, kdy majetek klienta generuje pravidelnou rentu ve výši výdajů klienta. Je to stav, kdy je zachována životní úroveň klienta, bez nutnosti pracovat. Jedná se o finanční svobodu ve smyslu nezávislosti na příjmu ze zaměstnání či podnikatelské činnosti.

Poradci jsem zopakoval požadavek na komplexní poradenství, které by zahrnovalo investice, hypotéku a pojištění. Bankéř odpověděl, že nejlepší bude nejdříve rozdělit investice a hypotéku řešit odděleně.

Poradce zajímalo, za jak dlouho budu finanční prostředky potřebovat. Sto tisíc korun potřebných na dovolenou doporučil ponechat na termínovaném vkladu. Pro pořízení automobilu poradce doporučil jednorázovou investici 300 000 Kč do otevřeného podílového fondu akciového Pioneer funds – Emerging Europe and Mediterranean Equity(rozvíjející se trhy a Středomoří). Portfolio tohoto fondu tvoří z 57 % akcie ruských společností. Poradce tvrdil, že při hypoteční krizi v USA spadly akcie vyspělých trhů o zhruba 25 %, ale tento fond jen o 9 %. Tento fond byl jediným nabídnutým i pro prostředky k zajištění finanční nezávislosti. Chybí zde proto diverzifikace mezi zeměmi a kontinenty.

Představil jsem poradci i představu o rentiérství (sám jí nenavrhl, ani žádný podobný cíl směřující k zajištění důstojného stáří). Zbylých 600 000 Kč doporučil rovněž dlouhodobě investovat na akciovém trhu. Protože se nezeptal, jaké mám cíle, o požadavku na koupi bytu v Praze se dozvěděl až následovně. Při rozdělování prostředků z termínovaného vkladu se pouze zeptal, zda to jsou mé jediné peníze. To lze chápat jako náznak, že se bankéř zajímal o zachování určité finanční rezervy. Řekl jsem, že to nejsou mé jediné prostředky. Neověřoval ale, kolik mám peněz na běžném účtuči zda mám stavební spořeníči jiné produkty.

Poradce nenabízel v Česku velmi oblíbené produkty - stavební spoření, penzijní připojištění, investiční či kapitálové životní spořeníjako formy zhodnocení peněz. U navrhovaných produktů nicméně byla patrná spolupráce s jednou z největších investičních společností na světě - Pioneer Investments.

Poradce názorně vysvětlil i význam pravidelného investování. Pokud prý nebudu sledovat trh, tak pravidelné investice jsou to nejlepší. Problém je prý v tom, že hodně lidí poklesy neustojí. Nicméně pravidelná investice se jako způsob spoření v doporučených krocích neobjevila.

Investiční profil bankéř neověřil. Pozitivně lze nicméně hodnotit, že poradce doporučil zainvestování prostředků do akciového fondu časově po kvartálech. Na otázku, zda nejsou akcie nebezpečné a příliš rizikové, bankéř odpověděl, že akcie mohou prodělat i 100 procent své hodnoty. Na otázku „S jakým ziskem tedy mohu počítat dlouhodobě u akcií,“ odpověděl, „že dlouhodobě v průměru 15 procent ročně.“ Tento odhad osobně považuji za poměrně nadhodnocený. Byl jsem také upozorněn, že minulé výnosy nejsou zárukou budoucích výnosů.

Když jsem poradci oznámil záměr koupit v Praze byt v horizontu tří let, dohodli jsme se na další schůzce za dva týdny s tím, že mi předloží nabídku hypotéky. Ještě před koncem schůzky vyslovil doporučení, že část bytu bych měl zaplatit v hotovosti jako spoluúčast k hypotéčnímu úvěru. Navrhl částku 500 000 korun (tedy 20 % z ceny bytu). Poklady pro vypracování mi následně zaslal e-mailem, o který si řekl.

Celá schůzka trvala hodinu. Na konci první schůzky mě poradce požádal o telefonický kontakt a domluvili jsme si další schůzku, na které mi představí simulaci hypotéky a další kroky.

Příště: Jak vypadal plán na koupi bytu

Co si myslíte o finančním poradenství bankéře v UniCredit Bank? Podělte se o názor.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Finanční plánování podle Komerční banky

12. 6. 2008 | Jakub Vytlačil | 7 komentářů

Finanční plánování podle Komerční banky

Po testech finančně poradenských společností jsme otestovali úroveň finančního poradenství v bankách. Tentokrát jsme se zaměřili na Komerční banku. Od jejího poradce jsme ovšem čekali... celý článek

Finanční poradenství podle České spořitelny II

22. 5. 2008 | Jakub Vytlačil | 11 komentářů

Finanční poradenství podle České spořitelny II

Druhá schůzka s privátním bankéřem České spořitelny se konala za dva týdny. Tentokrát byl na přítomen i další bankéř. Po přivítání začalo představování finančního plánu.

Finanční poradenství podle České spořitelny I

15. 5. 2008 | Jakub Vytlačil | 9 komentářů

Finanční poradenství podle České spořitelny I

Po testech finančně poradenských společností jsme otestovali úroveň finančního poradenství v bankách. Tentokrát přišla řada na Českou spořitelnu. Jak vypadá finanční poradenství u této... celý článek

Finanční plánování podle Československé obchodní banky II

17. 4. 2008 | Jakub Vytlačil | 21 komentářů

Finanční plánování podle Československé obchodní banky II

Finanční plán od osobního bankéře ČSOB byl komplexní. Řešil zajištění rizik i dosažení kýžené finanční nezávislosti. Bankéř poradil i s hypotékou.

Finanční poradenství podle Československé obchodní banky I

10. 4. 2008 | Jakub Vytlačil | 18 komentářů

Finanční poradenství podle Československé obchodní banky I

České banky používají jako zaklínadlo pojem individuální přístup ke klientům. Proto jsme je otestovali, jak se klientovi věnují a jestli mu umí poradit ohledně jeho osobních financí.... celý článek

Partners Financial Services