Když akcie padají, obchodníkům tečou nervy

Jan Pekař | rubrika: Analýza | 2. 7. 2008 | 1 komentář
Když akcie padají, obchodníkům tečou nervy
Používání slova sentiment na trhu většinou zní jako výmluva, proč někdo nedokáže zdůvodnit náhlé propady cen akcií. Lepší by proto bylo mluvit o blbé náladě, při níž obchodníci přehnaně reagují i na zprávy, které by jinak nechali bez povšimnutí.

Pohled na grafy hlavních burzovních indexů je jen pro otrlé. Ještě loni v říjnu se americký index Dow Jones vyhříval na hodnotě 14 100 bodů. Dnes nezadržitelně padá k 11 tisícům. Když se dostane pod tuto hranici lze se podle analytiků dočkat už čehokoli.

Index Dow Jones Industrial Average

Vysvětlit, proč akciové trhy ze dne na den masivně propadnou, ovšem nyní dělá problémy i řadě obchodníků a analytiků. Z ekonomiky nepřicházejí o nic děsivější zprávy, než které trh už dlouho zná. S vysokou inflací bojuje Amerika už nějaký měsíc (květnová hodnota 3,4 procenta je nejvyšší za posledních 13 let). Úplnou novinkou není ani rostoucí nezaměstnanost (5,5 procenta je nejvyšší hodnota za uplynulých tři a půl roku). Překvapivá není ani slabá spotřebitelská důvěra (index Univerzity v Michiganu a Reuters padl na 56,4 bodu – nejníže od května 1980).

Nebezpečná mohou být vysoká inflační očekávání amerických spotřebitelů (5,1 % v následujícím roce – nejvýše od února 1982) a velmi slabé hodnocení stavu rodinných financí (69 bodů – nejslabší za posledních 28 let). Jenže ani tyto informace nejsou horké novinky, které by mohly z ničeho nic poslat trhy dolů.

Pokles indexu do medvědí fáze je výsledek tržního sentimentu, vysvětlují analytici. Co se tím míní? Velké investiční společnosti a fondy přestanou nakupovat. Naopak, prodávají svá aktiva, aby doplnily kapitál (banky), či hotovost (různé investiční nebo i penzijní fondy). Pokles podpoří obchodníci, kteří začnou spekulovat na další pohyb dolů a otevírají krátké pozice. Drobní investoři se začnou zbavovat svých akcií, někteří dobrovolně, jiní pomocí automatických prodejních příkazů (stop-loss) a ještě další poté, co je jejich broker vyzve k doplnění hotovosti nebo k prodeji pozice kvůli zajištění úvěru na nákup akcií (margin call). Tyto události pokles zrychlují a může vypuknout panika na trhu, kdy se začnou akcie prodávat hlava nehlava.

„Nynější situace se ale panikou nazvat nedá. Prodejní nálada probíhá za malých zobchodovaných objemů. Panika vznikla třeba v březnu, kdy investiční banka Bear Stearns ohlásila ohrožení bankrotem. To byl také jeden z důvodů, proč tehdy americká centrální banka Fed akciové burzy podpořila,“ vysvětluje Milan Vaníček, analytik společnosti Atlantik FT.

Centrální banka na jaře nejen snižovala základní úrokovou sazbu na dolar, schválila a finančně podpořila akvizici Bear Stearns bankou JP Morgan, ale také půjčila hotovost investičním společnostem na nákupy akcií. Tím zabránila panickým prodejům a od druhé poloviny března až do začátku června trhy rostly. Korekce přišla tři dny po skončení demokratických prezidentských primárek. Právě jejich finišem někteří analytici zdůvodňovali záchranná a stabilizační opatření Fedu.

Kromě sentimentu ovšem zjevně začínají pracovat i nervy. Obchodníci se při nákupních nebo spíše prodejních rozhodnutích začínají chytat jakékoli zprávy, která by za normálních okolností příliš vzruchu nepřinesla. Třeba zvěsti z minulého týdne, že se chystá bombardování Íránu.

Anketa

Kdy začnou akciové trhy zase trvale růst?

Celkovou atmosféru dokresluje i reakce na čtvrtletní hospodářské výsledky společnosti Monsanto, největšího světového dodavatele obilného osiva a dalších zemědělských produktů, tedy firmy z odvětví, které letos ani napřesrok jistě nebude trpět odbytovou krizí. Výsledky byly vynikající, lepší než očekávané a firma zvýšila i své odhady pro zbytek letošního roku. Její akcie po této zprávě oslabily o více než 6 procent.

Jak dlouho může tato nervozita trvat? „Poté, co index Dow Jones prolomil minima z března a ledna, má cestu dolů volnou,“ říká jeden z traderů, který si nepřeje být jmenován. „Bude se hledat nové dno, index může sjet i hluboko pod 11 tisíc bodů,“ dodává. Pokud se prosadí dlouhodobá paměť trhu, pak se burza opře o sedlo z ledna 2006 (10 700 bodů) nebo z října 2005 (10 200 bodů).

„Je tu ještě jedna významná hranice, a to je 11 tisíc bodů,“ doufá Milan Vaníček z Atlantiku FT. „O ní se svede boj. Někde mezi 11 tisíci a 11 200 by mělo dojít k pokrývání krátkých pozic a vytváření nového dlouhodobého dna.“

Na velké nákupy to ale zatím nevypadá. „Proč kupovat draho? Americké futures v červených číslech, špatné výsledky firem, drahá ropa a energie. Z dolaru je bezcenný papír. Takže medvědi budou úřadovat,“ shrnul nynější atmosféru nejmenovaný investor v jedné z internetových diskusí.

Má smysl začít už teď nakupovat akcie, nebo byste ještě počkali? Podělte se o názor.

 

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+15
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Pravidelná investice může snáz odolat propadu trhů

11. 6. 2008 | Petr Syrový | 9 komentářů

Pravidelná investice může snáz odolat propadu trhů

Pro spoření na stáří se často doporučuje pravidelné investování. Má totiž na rozdíl od jednorázové investice řadu výhod. Třeba se umí lépe poprat s nenadálými propady trhů. Musí se... celý článek

Tři investiční chyby, kterým je radno se vyhnout

13. 3. 2008 | redakce Peníze.CZ | 6 komentářů

Tři investiční chyby, kterým je radno se vyhnout

Historie je plná příkladů, kdy se investoři chovali iracionálně. Ať už šlo o holandské tulipánové šílenství v sedmnáctém století, internetovou mánii z konce devadesátých let minulého... celý článek

Jak vás drtí inflace? Spočítejte si to s námi

11. 3. 2008 | Petr Čermák | 20 komentářů

Jak vás drtí inflace? Spočítejte si to s námi

Když se řekne inflace, statistici dodají, že v únoru se meziročně vyšplhala na 7,5 procenta. To platí pro celou ekonomiku. Jenže každá rodina se musí potýkat s vlastní inflací podle... celý článek

Co dělat, když trhy panikaří? Zůstat v klidu.

28. 1. 2008 | Petr Čermák, Jan Stuchlík | 6 komentářů

Co dělat, když trhy panikaří? Zůstat v klidu.

Nynější prudké výkyvy světových akciových trhů by měly nechat drobné investory v klidu. Experti doporučují, aby buď nedělali nic, nebo nižších cen využili k nákupům. Divoké zprávy jim... celý článek

Amerika možná brzy kýchne

20. 11. 2007 | Jan Stuchlík | 1 komentář

Amerika možná brzy kýchne

V Americe přituhuje. Menší firmy začínají doplácet na rostoucí neochotu Američanů utrácet. Pravděpodobnost recese, která by se mohla přenést i do Evropy a zbytku světa, odhadují ekonomové... celý článek

Partners Financial Services