mPůjčka: Drahý a docela složitý spotřebák

Věra Tůmová | rubrika: Recenze | 3. 7. 2008 | 9 komentářů
Půjčky zdarma nejsou nikde, ani u mBank, která se chlubí minimálními poplatky. Poplatky má sice i u půjčky minimální, ale vynahradí si to jinde. Nová mPůjčka je drahá, ale v několika ohledech docela zajímavá. Nicméně jsme jí udělili v recenzi dvě hvězdičky.
mPůjčka: Drahý a docela složitý spotřebák

Hodnocení Peníze.cz

Zobrazit podrobnější hodnocení

Půjčka od mBankje tak trochu produkt od chytré horákyně. Kombinuje v sobě vlastnosti půjčky, kreditní kartyi kontokorentu. Rozhodně se ale nedá říci, že by se jednalo o jednoduchý produkt, ve kterém se bude orientovat hned každý klient. Možná proto mBank zatím detailní popis všech aspektů půjčky nedala na své internetové stránky a vysvětlení raději přenechává svým bankéřům.

Začátek vypadá pro klienta jednoduše. Pokud ještě není zákazníkem mBank, což je jedním z požadavků pro získání půjčky, musí si nejprve zřídit běžný účet, mKonto. To je možné otevřít prostřednictvím internetu a poštovního kurýra. Kvůli půjčce však klient musí dorazit do finančního centra mBank či mKiosku. Skalní příznivci zařizování všeho v mBank prostřednictvím internetbankingu tak mají smůlu. Hned na místě klient vyplní s pracovníkem banky žádost o půjčku a po jejím schválení má peníze do pár minut k dispozici.

K podpisu smlouvy na nižší částky do 60 tisíc stačí občanský průkaz. Není třeba potvrzení o příjmu, ručitel či jiné zajištění. Veškeré osobní údaje už banka o klientovi získala při sjednávání běžného účtu. Kdokoli si chce půjčit více, musí bance předložit poslední výpis z účtu, a to i když je jejím klientem delší dobu. Úvěrový rámec, tedy kolik banka nakonec klientovi skutečně půjčí, závisí na bonitě klienta stejně jako v jiných bankách. Kdo má už hypotéku, kreditní karty či leasing dosáhne na nižší úvěr. Nevýhodou může pro někoho být maximální výše úvěru. mBank zatím půjčí nejvíce 100 tisíc korun.

Zvláštnost mPůjčky tkví v tom, jak klient chce čerpat a využívat půjčku. Pokud potřebuje peníze okamžitě, má rovnou definované i parametry splácení. Ví tedy, odkdy, jak dlouho a kolik bude měsíčně splácet i jaký je úrok. Pro čerpání si může zvolit klasický převod peněz na účet, nebo na místě získá neembosovanou platební kartu. Jedná se o přenositelnou kartu bez jména držitele. Karta, se kterou je možné platit kdekoli stejně jako s jinými kartami, je zabezpečena PIN kódem. Žadatel o půjčku si jej nastaví u karty sám (bez bankovního pracovníka) na terminálu s internetbankingem přímo v bance.

Od okamžiku čerpání celé částky klient hradí půjčku podle splátkového harmonogramu. Pokud vyčerpá jen část úvěrového rámce, platí jen odpovídající část splátky. mPůjčku je také možné doplatit kdykoli a bez sankcí. Pokud ji klient splatí předčasně, přeplatí úvěrméně než při splácení podle harmonogramu až do konce.

Specifikem půjčky je, že ji klient nemusí využít hned. Pokud ji nečerpá, úvěrový rámec každý měsíc klesá o poměrnou část (schválená částka/počet měsíců). Při nečerpání půjčky 30 tisíc na pět let se tento povolený úvěrový strop každý měsíc sníží o 500 korun. Za rok bez využívání půjčky má dotyčný k dispozici na úvěrovém účtu 24 tisíc korun. Opětovné navýšení není podle Radko Šindrbala, specialisty na půjčky v mBank, problém, musí se ale kvůli tomu znovu do „kamenné“ mBanky.

Za kolik pořídíte půjčku na 60 tisíc Kč se splatností 7 let
Jméno produktuMěsíční splátka (Kč)Klient přeplatí (Kč)
mBANKmPůjčka1 20040 025
GE MoneyExpres půjčka1 11136 173
Poštovní spořitelnaNeúčelový úvěr1 10536 146
ČSOBČSOB Půjčka na cokoli1 02429 136

Další vlastností mPůjčky je, že klient, který z ní část vyčerpá, nemusí dluh začít okamžitě splácet. Klient si například sjedná půjčku s úvěrovým rámcem 30 tisíc korun. Pokud vyčerpá méně, než činí tento povolený úvěrový rámec, nemusí bance ihned začít splácet. Vybraná suma se zvyšuje o úroky a klient se může rozhodnout, kdy a jak půjčku umoří. Například jednorázově nebo v několika splátkách.
Na první pohled snadný princip komplikuje výše zmíněný klesající úvěrový rámec. Klient si třeba vybere 12 tisíc korun a rozhodne se, že půjčku zatím nebude splácet. To může dělat až do okamžiku, kdy jeho úvěrový rámec klesne na částku 12 tisíc plus zatím naběhlé úroky. Pak banka určí výši splátky a bude požadovat její splácení.
Je ovšem poměrně snadné si tyto záludnosti ohlídat. Veškeré údaje o úvěrovém účtu mPůjčky (jistině i úvěru) mají klienti k dispozici přes internetbanking, takže si mohou podle toho volit rychlost a výši splácení.

mPůjčka se od dosavadních bezpoplatkových produktů mBank liší poplatkem za poskytnutí úvěru, který činí jedno procento z objemu úvěru. Banka jej započítává rovnou do poskytnutého úvěru. Při půjčce 30 000 korun, tak má klient fakticky k dispozici 29 700 korun. Vedení úvěru i předčasné splacení mají klienti zdarma. Písemný výpis z úvěrového účtu stojí 25 korun, elektronický je zdarma. Platí se ale ještě poplatky za upomínky. 

Úrokové sazby půjčky, až na výjimku 100 tisícového úvěru (na 36 měsíců), jsou vysoké. RPSN mPůjčky se odvíjí od půjčené částky a doby splácení. Pro půjčku 100 tisíc korun na 36 měsíců činí 9,94 procenta, další sazby už jsou ale od 16,60 do 20,57 procent. Při srovnání například 60tisícové půjčky s nabídkou srovnatelných produktů ostatních bank vychází mPůjčka nejdráže (RPSN 16,60%). Může být ovšem zajímavá pro toho, kdo je schopen své finance aktivně řídit a pochopí princip všech vlastností tohoto produktu. Pro řadu klientů s běžným účtem mKonto také může mPůjčka sloužit jako dražší kontokorent. mBank jej ostatně dosud nenabízí.

Jak se vám líbí půjčka s novými parametry? Myslíte si, že i přes vysoké úroky na českém trhu obstojí?

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+28
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 9 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

3. 7. 2008 11:40, bredy.jinak.cz

Ten úrok by to chtělo znát. RPSN v tomhle případě je celkem k ničemu, když si člověk může zvolit způsob splácení sám. Když si půjčím 100tis na 36 měsíců,dostanu se na RPSN cca 10. Tady v porovnání s jinými půjčkamy vychází mBank zase lépe.

Obecně říkám lidem, že je pěkne, když banka slibuje nizké splátky, ale tím dost rapidně roste RPSN, takže se v konečném důsledku moc nevyplatí. Hlavní výhodou mBank považuju vedení půjčky zdarma, zatímco u jiných půjček si k tomu musí člověk započítat vedení, pojištění, poplatek za správu úvěru a kdesicosi

Takže s tím radikálním hodnocení bych se trošku mírnil

+28
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

3. 7. 2008 9:42, Patrik

Ještě jedna důležitá věc:
Podle info, co vyplynuly z diskuse na stránkách mBank to vypadá, že půjčku může dostat jen ten, kdo má pozitivní historii v úvěrovém registru. Kdo tedy nikdy neměl úvěr, pravděpodobně (zatím) půjčku nedostane.

-5
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (9 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

V květnu se objeví dva nové systémy plateb na internetu

11. 4. 2008 | Věra Tůmová | 17 komentářů

V květnu se objeví dva nové systémy plateb na internetu

Placení na internetu by mělo být od května zase o něco snazší. ČSOB a mBank plánují spustit dva různé platební systémy, které umožní bezhotovostně převádět i malé částky. Hlad klientů... celý článek

mBanka začíná inspirovat i velké banky

5. 3. 2008 | Věra Tůmová | 32 komentářů

mBanka začíná inspirovat i velké banky

Velké tuzemské banky se tváří, že polská mBank je nemůže ohrozit. Přesto se některé z nich už letos nechají inspirovat hypotékou této internetové banky. Kdy je inspiruje i ke snížení... celý článek

mBank napíná žadatele o hypotéky

21. 12. 2007 | Věra Tůmová | 7 komentářů

mBank napíná žadatele o hypotéky

Už skoro tři týdny slibuje polská mBanka Čechům hypotéku bez poplatků. Hypotéky měla původně začít poskytovat v polovině prosince, nyní to vypadá, že první hypotéku mBank schválí nejdříve... celý článek

Ani u mBanky není vše zadarmo

27. 11. 2007 | Věra Tůmová | 28 komentářů

Ani u mBanky není vše zadarmo

Tajnůstkářské otevření internetové mBanky o sobotní půlnoci způsobilo mezi internetovou komunitou v Česku malé pozdvižení. Řada odpůrců bankovních poplatků zažádala o otevření účtu... celý článek

Jak si pořídit lepší bydlení při průměrném příjmu

9. 8. 2007 | Věra Tůmová

Jak si pořídit lepší bydlení při průměrném příjmu

Rodina chce větší byt. Má průměrné příjmy a neví, jestli si vzít hypotéku, nebo úvěr ze stavebního spoření. Pro hypotéky hovoří jejich snazší získání. Stavební spořitelny nabízejí stabilní... celý článek

Partners Financial Services