Varování ze starého železa. Stavte se ve sběrně a připravte se na krizi, říká ekonom

Jana Divinová | rubrika: Co se děje | 31. 7. 2022 | 22 komentářů
Výkupní ceny ve sběrnách surovin jsou prý lakmusovým papírkem, který ukazuje kondici ekonomiky. Propad cen druhotných surovin je varování, že hospodářství míří do hluboké krize a že poroste nezaměstnanost, tvrdí ekonom Kovanda.
Varování ze starého železa. Stavte se ve sběrně a připravte se na krizi, říká ekonom

Zdroj: Shutterstock

Provozovatelé výkupen druhotných surovin potvrzují, že ceny recyklovatelného odpadu, zejména kovového, letí dolů. Na druhou stranu ale konstatují, že jde jen o návrat k cenám obvyklým před covidem.

„Covidové období bylo období hladu po surovinách, ceny kovů vyšponovalo do nebývalých výšek. Pozvolna ale odešlo a ceny se ustálily na obvyklých cenách. U rozhodujících druhů vykupovaných kovů je to v rozmezí 3,5 až šest korun za kilogram, shrnuje předseda Svazu výkupců a zpracovatelů druhotných surovin Petr Miller.

Drahý plyn. Taky se míň staví

Česká republika je, co se druhotných surovin týče, nesoběstačná a závislá na importu. Poptávku i nabídku určují a mění okolnosti, se kterými výkupny můžou stěží něco dělat. „V dubnu třeba ceny ovlivnil ramadán v Turecku, které je největším importérem kovového šrotu,“ vysvětluje Miller.

Zásadní vliv má samozřejmě i konflikt na Ukrajině. Jednak jsou teď prakticky nedostupné některé druhy ocelí dřív dovážené z východu, jednak prudce vyskočily ceny plynu, jehož budoucí dodávky jsou vůbec nejisté. „To s trhem kovového i nekovového šrotu doslova zamávalo. Avizované problémy s dodávkami plynu nutily hutě, aby se chovaly obezřetně, takže se v rámci celoevropské nejistoty předzásobily a zřejmě i omezily výrobu,“ doplňuje Miller.

I podle ekonoma Lukáše Kovandy za propad cen může nízký zájem hutí o staré železo. Pro ten má ale kromě cen plynu ještě jedno vysvětlení. Ochlazení trhu s nemovitostmi. Z recyklovaného šrotu se vyrábějí ocelové součásti stavebních konstrukcí, které jsou součástí naprosté většiny nových staveb. Ocel slouží jako výztuž do betonu, dělají se z ní kovové profily, kabeláž, trubky.

„Stavebnictví prochází krizí. Developeři tlumí plány na novou výstavbu. Bojí se, aby na trh nevrhli příliš mnoho bytů, které by vlivem rostoucích úrokových sazeb nikdo nekoupil,“ vysvětluje Kovanda. Pokud se méně staví, je poptávka po oceli nižší.

Reality. Už to prasklo?

Bablbam
Zdroj: Shutterstock

Roky se ceny nemovitostí nafukovaly a nafukovaly. A roky se čekalo, až to praskne. Přišla už ta chvíle? Víme, co říkají data, a víme, co říkají prodavači nemovitostí v terénu. Něco se děje. Na trh se dostávají nemovitosti, které lidi prodávat nechtějí, ale musí. Ceny bytů v některých lokalitách klesají. Jdou dolů ceny domů před rekonstrukcí, ta teď bude drahá. Naopak ty před dokončením se prodávají dobře. Podrobněji v našich článcích:

Podražil jen papír. Zato i ten nejdůležitější

Ceny kovů šly dolů o desítky procent. Například kovošrot Barko v Zastávce u Brna vykupuje kilo železného šrotu za tři až čtyři koruny. Před dvěma měsíci přitom mohli lidé dostat až pět korun za kilogram.

„V tomto roce došlo k nezvyklému výkyvu cen směrem nahoru, teď se to vrací do starých kolejí. Pokles za poslední dva měsíce byl razantní a teď jsme na cenách, které byly obvyklé před dvěma lety,“ říká vedoucí provozovny kovošrotu Barko Pavel Kuzník. O celou čtvtrinu se propadla i cena mědi, která se u nich před časem vykupovala za 200 korun. Teď nabízejí 150 korun za kilo.

Výrazný propad zejména u železa za poslední dva měsíce hlásí i pardubický kovošrot Jarý. „Ceny surovin teď hodně skáčou. Cenová hladina byla teď u železa rok vysoká, ale za poslední dva měsíce došlo k propadu na polovinu. Ceny hliníku, mědi a nerezu byly celý rok jako na houpačce, teď jsou na minimu,“ říká provozní ředitel kovošrotu Jarý Radek Hanák. Kilogram kovového šrotu aktuálně vykupují za 4,70 koruny, zatímco v květnu za něj nabízeli 7,80 koruny.

„Nevím o kovu, jehož cena by nespadla. Například železo druhu 27 (plech) jsme před třemi až čtyřmi měsíci vykupovali za devět korun za kilogram. Dneska ho vykupujeme za čtyři koruny,“ přidává se Tomáš Kempa vedoucí provozovny ostravské společnosti Kempa Šrot.

Anketa

Byli jste prodávat ve sběrně surovin?

Z druhotných surovin roste jen cena starého papíru. Podle Kovandy za tím máme také hledat covid. V lockdownu se velká část spotřebitelů přesunula na e-shopy, které na balení zásilek spotřebují papíru spousty. A ne všichni se vrátili z e-shopů do kamenných obchodů. Poptávku zvedá i to, že se papír při balení stále častěji prosazuje jako údajně ekologičtější alternativa plastů. 

„U nás teď ceny papíru a kartonu rostou. Papír vykupujeme za 3,50 koruny za kilogram. Zpracovatelé jsou nám za něj schopni nabídnout až šest korun, skoro dvakrát tolik, co na začátku roku,“ říká Radek Hanák z kovošrotu Jarý. Zprostředkovaně jsme si nakonec růst cen starého papíru všichni zažili na vlastní kůži. Odráží se totiž v ceně toaleťáku, který za rok zdražil o desítky procent.

Nemáš účet? Neprodáš

Máte šrot nebo klubo měděného drátu, ale nemáte účet v bance? Ve sběrně vám za to nic nedají. Od roku 2015 se za kovový odpad platí jenom bezhotovostně. Novelou zákona se tehdy mělo zamezit častým krádežím kovů. Ty působily nejen hospodářské škody, ale mohly ohrozit i životy – zejména v případě odcizení drátů podél železničních tratí. Krádeží skutečně výrazně ubylo, ale docela nepřestaly. Letos v lednu například při rekonstrukci trati 270 Česká Třebová–Přerov někdo ukradl kilometr a tři čtvrtě nového měděného kabelu.

Za hotové sběrny kupují autobaterie a papír. Největší zájem je o tříděné noviny, časopisy a letáky, vykupují se ale už i kartony, které ještě před dvěma roky sběrny byly ochotné vzít leda zadarmo.

Do sběren teď, velí ekonom

Podle Lukáše Kovandy bude poptávka po železe na podzim dál slábnout, stejně jako bude ochabovat poptávka po nemovitostech.

„Lze se důvodně obávat, že ceny ve sběrných surovinách mají své dno ještě před sebou. Lidé už nemusí dostat ani korunu. Měli by si nyní s odnosem do sběru pospíšit, pokud chtějí alespoň nějakou finanční kompenzaci. Poslední, kdo na už tak velmi nízké ceny sběrných surovin přistoupí, budou důchodci, matky samoživitelky a takzvaná pracující chudoba,“ radí ekonom.

Petr Miller ze Svazu výkupců a zpracovatelů druhotných surovin je rezervovanější. „Odhadovat, co se bude dít na trhu s kovovým šrotem, na to bych potřeboval věšteckou schopnost.“ Zásadní podle něj bude hlavně vývoj války mezi Ruskem a Ukrajinou a kolem sankcí vůči Rusku.

Zdroj: Shutterstock

Ať vám nic neuteče 

Přidejte si Peníze.cz na Twitter nebo Facebook: neuniknou vám důležité aktuality ani praktické tipy! A už jsme i na Instagramu.

Jana Divinová

Autor článku Jana Divinová

Vystudovala ekonomii a management na Vysoké škole báňské. V redakci NextPage Media působí od podzimu 2021, předtím pracovala v MF Dnes a iDnes.cz. Volný čas tráví nejraději s rodinou a přáteli. Miluje přírodu, cestování a... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-65
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 22 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

31. 7. 2022 14:17

Kovanda tvrdil, že auta budou levnější. Kovanda tvrdil, že nemovitosti prudce zlevní. Teď pindá zase něco. Už ho nechte být, je k smíchu.

+110
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

31. 7. 2022 19:27, Est

Už mně nebavý ty keci

-11
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (22 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Kde prodávali špatný benzin a naftu? Nový přehled pokut od ČOI

15. 3. 2024 | Petr Kučera

Kde prodávali špatný benzin a naftu? Nový přehled pokut od ČOI

Projděte si seznam pokut za prodej nekvalitních pohonných hmot, které nabyly právní moci během posledního roku.

Komerční banka vystrašila klienty. Špatně zaúčtovala platby kartou

14. 3. 2024 | Kateřina Hovorková

Komerční banka vystrašila klienty. Špatně zaúčtovala platby kartou

Klientům Komerční banky se v elektronickém bankovnictví ukazoval chybný údaj o platbě kartou ze středy 13. března, případně byly platby bez popisu. 

Nová bankovka s prezidentem. Bude sběratelsky cenná?

13. 3. 2024 | Kateřina Hovorková

Nová bankovka s prezidentem. Bude sběratelsky cenná?

Necelý rok po vydání prezidentských poštovních známek přichází na trh pamětní list v podobě bankovky s portrétem Petra Pavla. Při příležitosti prvního výročí inaugurace prezidenta ho... celý článek

PayPal pro začátečníky. Jak si založit účet a platit? Návod krok za krokem

12. 3. 2024 | Monika Veselíková

PayPal pro začátečníky. Jak si založit účet a platit? Návod krok za krokem

Chcete platit na internetu jen pomocí e-mailu a hesla? Pořiďte si digitální peněženku PayPal. Poradíme, jak účet založit, jak nabíjet peníze i na co si dát pozor. Máme i obrázkový návod... celý článek

Schváleno: Vodafone převezme operátora SazkaMobil

11. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

Schváleno: Vodafone převezme operátora SazkaMobil

Společnost Vodafone už na konci minulého roku oznámila, že se dohodla se společností Sazka na odkupu jejího virtuálního mobilního operátora SazkaMobil. Transakci nyní schválil Úřad... celý článek

Partners Financial Services