Ošetřovné se prodlouží a dosáhne na něj víc rodičů

Petr Kučera | rubrika: Co se děje | 8. 10. 2020 | 6 komentářů
S víc než měsíčním zpožděním souhlasí hnutí ANO s návrhem ministryně Jany Maláčové (ČSSD). Ošetřovné při zavřené škole neskončí po devíti dnech, bude i pro část takzvaných dohodářů. Výraznější rozšíření však neprošlo.
Ošetřovné se prodlouží a dosáhne na něj víc rodičů

Zdroj: Shutterstock

Vláda dnes podpořila návrh na rozšíření ošetřovného, s nímž už na začátku září přišla ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD). Silnější část vládní koalice – hnutí ANO – v čele s ministryní financí Alenou Schillerovou až doteď podobné změny odmítala.

Na ošetřovné při zavřené škole nebo školce budou mít rodiče nárok po celou dobu, kdy zůstanou s dětmi doma. Výjimečně se tedy neuplatní standardní limit maximálně devíti kalendářních dnů (šestnácti u samoživitelů). 

„Doba výplaty ošetřovného se prodlouží po celou dobu trvání mimořádného protiepidemického opatření. Nebude se vyžadovat potvrzení školy o uzavření – to bude nahrazeno čestným prohlášením pojištěnce, že musí o dítě pečovat z důvodu uzavření školy na základě mimořádného opatření,“ říká Maláčová.

Nárok na ošetřovné budou mít v době mimořádných opatření i osoby pracující na takzvané dohody, tedy dohodu o provedení práce nebo o pracovní činnosti. Podmínkou je, že za ně zaměstnavatel platil nemocenské pojištění aspoň ve třech kalendářních měsících bezprostředně předcházejících kalendářnímu měsíci, v němž vznikla potřeba péče.

Odpadne také omezení pro vystřídání rodičů nebo jiných osob. Zatímco podle standardních pravidel se mohou vystřídat jenom jednou, nově to bude možné i opakovaně.

Vedle péče o děti mladší 10 let získají rodiče nárok na ošetřovné výjimečně také při péči:

  • o děti, které se nemohou účastnit výuky z důvodu nařízení karantény v rodině,
  • o nezaopatřené děti účastnící se školní docházky závislé na péči jiné osoby (už od prvního stupně) bez omezení věku,
  • o osoby starší 10 let závislé na péči jiné osoby využívající služby denních, týdenních stacionářů a obdobných zařízení.

Další rozšíření, která Maláčová navrhovala, však neprošla. Jde především o zvýšení věkové hranice na všechny děti mladší 13 let. Kromě zmíněných výjimek tak dál bude platit standardní omezení ošetřovného na děti mladší 10 let. Rozhodující je den žádosti. U desetiletého už tedy rodiče nemají nárok, pokud ošetřování nezačalo před jeho 10. narozeninami.

Nezvýší se ani částka, kterou zaměstnanci za každý den dostanou. Dál tedy dosahuje 60 procent denního vyměřovacího základu, což je zjednodušeně řečeno jeho hrubá mzda (s omezeními pro vyšší příjmy).

Při předchozím uzavření škol kvůli koronaviru od poloviny března schválili politici speciální úpravu. Doba čerpání ošetřovného nebyla v takovém případě omezena, dosáhli na něj i rodiče dětí mladších 13 let a nakonec stoupla i výše dávky na 80 procent vyměřovacího základu, což už se blížilo čisté mzdě.

O obdobu ošetřovného mohli od března do června výjimečně žádat i živnostníci a další podnikatelé (OSVČ), kteří jinak nedostávají nic. Zatím není jisté, jestli na něj dosáhnou i na podzim. Vládou schválená změna se týká jenom zaměstnanců. Případná obdoba ošetřovného pro OSVČ spadá pod ministerstvo průmyslu a obchodu, jeho vyjádření zjišťujeme.

Vládní návrh teď zamíří k poslancům. Čeká se, že ho opět podpoří i opozice a projde co nejrychleji. Zveřejnění ve Sbírce zákonů se předpokládá ve druhé polovině října. Rodiče, kteří v září mohli využít maximálně devět dnů ošetřovného (samoživitelé šestnáct dnů) a pak se vrátili do zaměstnání, však žádný „doplatek“ nedostanou.

Podle návrhu má limit počtu dnů odpadnout nejenom těm, kteří budou čerpat ošetřovné v době přijetí zákona (nebo kdykoliv poté), ale také těm, kterým už takzvaná podpůrčí doba podle standardních pravidel uplynula. Rodiče, kteří v září nebo říjnu zůstali doma s dětmi i po uplynutí devíti (šestnácti) dnů a nedostali pak od státu žádné peníze, by tedy na doplatek měli nárok. Kdo šel do práce a o děti sám nepečoval, má smůlu.

To potvrdilo také ministerstvo práce a sociálních věcí. Řečeno jeho slovy:

  • pokud případ ošetřování začal před účinností zákona a ke dni účinnosti neskončil, i když skončila již podpůrčí doba, doplatí se ošetřovné za všechny dny před účinností zákona,
  • pokud případ ošetřování začal před účinností zákona a ke dni účinnosti již skončil, nedoplácí se nic nad rámec 9 dnů podpůrčí doby.

V případě, kdy sice ošetřovné podle standardních pravidel skončilo, ale škola je dál zavřená a zaměstnanec bude chtít využít nových pravidel (znovu nastoupit na ošetřovné), může dávku znovu čerpat. Považovalo by se to za vystřídání v péči o dítě.

Zdroj: Shutterstock

Ať vám nic neuteče 

Přidejte si Peníze.cz na Facebook nebo Twitter a neuniknou vám další důležité aktuality a praktické rady! 

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-9
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 6 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

9. 10. 2020 20:04

Citace - Mirka Nahodilova / 09.10.2020 07:16

Osetrovne do 10 let? To jako že nechám dítě 4.tr samo doma, pokud nemám hlídání a musím do práce. Pokud se něco stane, tak to socialka svede na rodiče, že jsou povinni se postarat.


No a co ? Jsme v kapitalismu. Každý za svoje. Je to vaše , tak se starejte.

Zobrazit celé vlákno

+9
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (6 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Daňové slevy. Tohle všechno vám může ušetřit peníze

19. 2. 2024 | Petr Kučera

Daňové slevy. Tohle všechno vám může ušetřit peníze

Jaké slevy můžete využít v daňovém přiznání za rok 2023? Kolik dělá základní sleva na poplatníka nebo na dítě? Tady je aktuální návod.

Kdo teď dostane ošetřovné? Přehled a kalkulačka pro rok 2024

12. 2. 2024 | Gabriel Pleska | 2 komentáře

Kdo teď dostane ošetřovné? Přehled a kalkulačka pro rok 2024

Ošetřovné dostává člověk, který se musí starat o někoho jiného, takže nemůže vydělávat. Kdo na něj má nárok a jaké jsou podmínky? Tady je přehled pro rok 2024.

VZP má nové příspěvky z fondu prevence. Tady je přehled

22. 1. 2024 | redakce Peníze.CZ | 3 komentáře

VZP má nové příspěvky z fondu prevence. Tady je přehled

Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) pro rok 2024 navýšila částky vybraných příspěvků a do nabídky zařadila několik zcela nových příspěvků.

Otcovská 2024. Kdo má nárok a kolik dostane

19. 1. 2024 | Jiří Hovorka, redakce Peníze.CZ

Otcovská 2024. Kdo má nárok a kolik dostane

Kdo má nárok na dávku zvanou otcovská poporodní péče? Jaké jsou podmínky? Jak vysoká je otcovská? Tady je přehled pravidel a kalkulačka.

Kdo dostane porodné a kolik? Pravidla pro rok 2024

18. 1. 2024 | Jiří Hovorka, Petr Kučera

Kdo dostane porodné a kolik? Pravidla pro rok 2024

Rodiny s nízkými příjmy mají nárok na porodné. Tady jsou aktuální podmínky a kalkulačky.

Partners Financial Services