Nová omezení: Co všechno se zakáže kvůli koronaviru

Jiří Hovorka | rubrika: Aktuality | 8. 10. 2020 16:20 aktualizováno 8. 10. 2020 18:58 | 30 komentářů
Nová omezení: Co všechno se zakáže kvůli koronaviru

Zdroj: Shutterstock

Vláda zavádí další výrazná omezení s cílem zpomalit šíření epidemie covid-19. Jde o plošné rozhodnutí bez ohledu na takzvaný semafor. Omezení se ještě více dotknou „volnočasových aktivit“ (tedy i všech podnikatelů v těchto oborech) nebo třeba žáků druhého stupně.

Ministr zdravotnictví Roman Prymula to odůvodňuje rychlým růstem počtu nakažených, který už je výrazně vidět i v nemocnicích. Dosavadní omezení podle něj stabilizaci situace nestačí, zvláště když je velká část populace nedodržuje.

„Zejména jde o to, že prudce roste počet lidí, kteří vyžadují intenzivní péči. Roste i počet zemřelých. Už teď je zdravotnický systém výrazně zatížen a nemůžeme léčit jen pacienty s covidem. Musíme zbrzdit růst nakažených,“ vysvětluje Prymula. Pokud by se nešláplo na brzdu, budeme podle ministra za dva týdny na rezervní kapacitě nemocnic.

Tady je přehled nových opatření, jak je prezentovala vláda na dnešní tiskové konferenci. Zatím nejde o znění přímo z oficiálního dokumentu. Zpřísnění mají platit od pondělí 12. října, pokud u některého z nich neuvádíme jiné datum.

  • Přinejmenším na dva týdny se úplně zavřou divadla a kina. Zakázané budou třeba i koncerty. Tedy už bez ohledu na počet lidí.
  • Končí i možnost organizovaně sportovat. Týká se to amatérů i profesionálů. Dvoutýdenní stopku tak mají například i ligové soutěže. Výjimku má jen sportování venku, když se sejde do 20 lidí. 
  • Zavřou se i veškeré posilovny nebo bazény, a to hned od následující půlnoci (ze čtvrtka na pátek).
  • Nový režim od pondělí dostanou také restaurace a bary. U stolu tam může nově sedět maximálně čtyři lidé. Zavírat se musí už ve dvacet hodin. Tato omezení mají platit rovněž už od pátku (doteď byl limit šest osob a zavíračka ve dvaadvacet hodin.)
  • Už od pátku se také ruší veškeré organizované zájmové, rekreační a další kroužky pro děti od šesti do 18 let.
  • Od pátku musí zavřít také herny a kasína.
  • Obchodní centra dostanou nová pravidla pro takzvané food courty, tedy prostor s restauracemi či bufety. U stolu tam mají sedět nejvíce dvě osoby, provozovatel navíc musí vypnout wi-fi. I toto pravidlo začne platit už od pátku.
  • Do nákupních center, do prodejen a provozoven služeb (s výjimkou provozoven stravovacích služeb) lze vstupovat a pobývat v nichnejvýše ve skupinách po dvou osobách a tak, že mezi skupinami je rozestup alespoň 2 metry; toto omezení se nevztahuje na osoby mladší 15 let doprovázející zletilou osobu ze společné domácnosti. (O tomto opatření Prymula na tiskové konferenci nemluvil, konečný dokument ho ale obsahuje).
  • V nemocnicích, domovech pro seniory a zařízeních různých sociálních služeb budou plošně zakázány návštěvy, aby do nich nebyla zanesena nákaza. Výjimku mají třeba porody nebo návštěvy nezletilých.
  • Úřady od pondělí přejdou do režimu, ve kterém budou mít otevřeno pět hodin dvakrát v týdnu. Stejné pravidlo platilo už na jaře.
  • Uzavírají se také zoologické zahrady. „O víkendech tam dochází k velkému nakupení osob a my potřebujeme omezit potkávání lidí mimo rodinu,“ vysvětluje Prymula.
  • U svateb se nic nemění. Omezení nastane až k 19. říjnu, pak budou maximálně pro 30 lidí.

V mateřských školách a na prvním stupni základních škol se od pondělí nic nezmění, školáky na druhém stupni však nově čeká střídavá docházka do škol. Jedna polovina bude v daném týdnu ve škole, druhá bude mít distanční výuku, druhý týden se prohodí. Od středních škol výše začne kompletně distanční výuka v celé republice. Umělecké školy jsou kompletně uzavřeny s výjimkou individuální výuky.

Ale aby to nebylo tak jednoduché: Nižších stupní víceletých gymnázií, přestože na ně chodí stejně staré děti jako na druhý stupeň základní školy, se tato omezení netýkají – dál tedy zůstávají ve škole.

Ministr školství Robert Plaga také oznámil, že podzimní prázdniny v posledním říjnovém týdnu se rozšiřují na celý týden.

„Po 14 dnech vše posoudíme a vyhodnotíme. Chceme omezení mít jen na nejnutnější dobu,“ řekl Prymula. Zmínil také, že se vláda snažila opatření nastavit tak, aby měla co nejmenší dopad na ekonomiku. Postiženým odvětvím slíbil nové kompenzace.

Lidí nakažených novým koronavirem nyní výrazně přibývá. Denní přírůstek pozitivně testovaných ve středu poprvé překročil hranici 5000. Cílem je podle Prymuly dostat se zhruba pod tisícovku nově nakažených denně. Za poslední týden také o víc než polovinu (na 1563) vzrostl počet hospitalizovaných s covidem-19. Ve vážném stavu je teď o tři čtvrtiny lidí víc než před týdnem, konkrétně je to 354.

Vláda už od 5. října vyhlásila nouzový stav, který jí umožňuje mimořádná opatření vydávat. Nouzový stav platí na 30 dnů – kdyby ho pak vláda chtěla prodloužit, musí to schválit Poslanecká sněmovna.

Přehled nových omezení podle ministra zdravotnictví (klikněte pro zvětšení):

koronavirus omezeníZdroj: ministerstvo zdravotnictví
koronavirus obchody služby restaurace omezeníZdroj: ministerstvo zdravotnictví
sport zákaz omezení koronavirusZdroj: ministerstvo zdravotnictví
divadla kina koncerty koronavirusZdroj: ministerstvo zdravotnictví
omezení škol koronavirusZdroj: ministerstvo zdravotnictví

Oficiální text vládního opatření se objevil na webu ministerstva až večer, tedy několik hodin po jednání vlády a těsně předtím, než měly začít platit první zákazy.


Rodiče už nezůstanou bez peněz:

Zdroj: Shutterstock

Ať vám nic neuteče 

Přidejte si Peníze.cz na Facebook nebo Twitter a neuniknou vám další důležité aktuality a praktické rady! 

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 30 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

8. 10. 2020 18:17, jarek

zavřete prymulu do blázince

+11
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

9. 10. 2020 14:37, deprese

Citace - Lenka / 09.10.2020 14:03

Kamarádka je lékařka, hledala statistiky počtu pozitivně testovaných a to konkrétně čísla kolik z těchto pozitivně testovaných má Covid naprosto bezpříznakově, tedy nemají žádné obtíže a kolik z nich jich má naopak vážné obtíže. Narazila na to, že tyto informace jsou tajné. Takže média nás hezky každý den straší čísly a počty nakažených a pozitivně testovaných, ale už neřeknou, kolik jich je jen zavřených doma v karanténě a bez příznaků nebo kolik jich má jen lehký průběh a nepotřebují ani lékařskou péči. Nezlehčuji covid, ale toto strašení médii je už donebevolající, že každoročně nepíší počet mrtvých na chřipku nebo na tu rakovinu.

Ty seš asi dost hloupá a tvoje kámoška taky, kolik je lidí v nemocnicích a v kritickém stavu na JIP informace jsou, tak si to odečti od počtu testovaných nakažených. Když nemáš žádné příznaky, tak tě ani testovat přece nebudou, pokud si to nezaplatíš nebo ve zvláštních případech. Proboha co se tady slézá za debily v diskusi.:-)

Zobrazit celé vlákno

-6
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (30 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Připevněná víčka, papírová brčka a další „eko“ vychytávky. Mají smysl?

26. 4. 2024 | Pavla Adamcová | 4 komentáře

Připevněná víčka, papírová brčka a další „eko“ vychytávky. Mají smysl?

Rozmočené brčko v pití nebo víčko připevněné k lahvi, které se nepříjemně odírá o obličej. Vychytávky, které mají na rozdíl od plastů šetřit přírodu, už stihly rozčílit nejednoho z... celý článek

Češi mají nejdražší elektřinu v EU, ukazuje nové porovnání

25. 4. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

Češi mají nejdražší elektřinu v EU, ukazuje nové porovnání

Cena elektrické energie pro domácnosti v Česku byla v loňském druhém pololetí nejvyšší v Evropské unii, pokud zohledníme odlišnou kupní sílu v jednotlivých státech. Vyplývá to z dnes... celý článek

Půjčil i těm, kdo nemohli splácet. Profi Credit dostal pokutu od ČNB

23. 4. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

Půjčil i těm, kdo nemohli splácet. Profi Credit dostal pokutu od ČNB

Česká národní banka dala pokutu čtyři miliony korun společnosti Profi Credit Czech, poskytovateli spotřebitelských úvěrů pod názvy Pojištěná půjčka a Razdva půjčka.

Billa spouští aplikaci pro e-shop. Rozšiřuje i rozvoz

23. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ

Billa spouští aplikaci pro e-shop. Rozšiřuje i rozvoz

Obchodní řetězec Billa dnes představil novou mobilní aplikaci, přes kterou si mohou zákazníci nakoupit na e-shopu.

E-shopy, na které jsou úřady krátké. Balando a spol. dál klamou zákazníky

23. 4. 2024 | Pavla Adamcová | 2 komentáře

E-shopy, na které jsou úřady krátké. Balando a spol. dál klamou zákazníky

Jmenují se podobně jako známé značky – třeba Balando, Joot nebo Bonky. Tváří se jako zavedený e-shop, ale přitom jen zprostředkují doručení z Číny. Chlubí se falešným oceněním od zákazníků.... celý článek

Partners Financial Services