Banky zpřísnily úvěry pro firmy. Někomu nepůjčí vůbec

Jiří Hovorka | rubrika: Aktuality | 18. 9. 2020
Banky zpřísnily úvěry pro firmy. Někomu nepůjčí vůbec

Zdroj: Shutterstock

Banky jsou při poskytování podnikatelských úvěrů výrazněji opatrnější. Ukazují to zkušenosti finanční skupiny SFG Holding, která pomáhá firmám zajistit bankovní financování investic do nemovitostí, developmentu, podnikání a startupů.

Zatímco dříve banky podle zkušeností SFG profinancovaly na 90 % žádostí o financování, nyní jich schválí sotva třetinu. Pro mnoho žadatele je teď získání úvěru prakticky nemožné.

„Banky zásadně zpřísnily úvěrové podmínky. Dříve stačilo na pokrytí úvěru 25 % financí z vlastních zdrojů, nyní je to kolem 40 %. Stejně tak se zvýšily úroky – třeba u developerských projektů vyrostly z dřívějších 4,5 % v některých případech až na 9 %. Navíc žádosti z oblasti gastronomie a hotelnictví banky prakticky automaticky zamítají,“ říká Eva Hingarová z SFG Holding.

Řežeme náklady!

Řetězova pila
Zdroj: Shutterstock

Účty za telefon, elektřina, plyn. Neplatíte zbytečně moc? Poradíme, jak odlehčit rodinnému rozpočtu – porovnáme nabídky a vybereme tu nejlepší.

„Uvědomujeme si, že banky musejí být nanejvýše obezřetné. Nové nastavení úvěrových podmínek však razantně limituje firmy, které mohou na finanční pomoc dosáhnout. Pro většinu z nich přitom neschválení úvěru může mít likvidační důsledky,“ říká Hingarová.

„Banky poskytují úvěry v dobách dobrých i v dobách zlých. V dobách dobrých jsou kritizovány za to, že jsou málo obezřetné. V dobách zlých jsou kritizovány za to, že jsou příliš opatrné,“ reaguje Vladimír Staňura, hlavní poradce České bankovní asociace.

Banky podle něj znají velmi dobře rizikový profil svých klientů. „Pokud někde zpřísnily svoje podmínky pro poskytování úvěrů, je to vždy ve vztahu k individuálnímu klientovi a jeho konkrétní situaci. Pokud je klient schopný prokázat, že má do budoucna udržitelné příjmy, banky se budou předhánět, aby mu mohly půjčit. I v dobách zlých,“ dodává Staňura.


Nejistá sezóna:

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+7
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Nová možnost pro český export mimo EU. Faktoring s pojištěním od státu

15. 3. 2024 | Radim Zelený

Nová možnost pro český export mimo EU. Faktoring s pojištěním od státu

Fintech Roger navázal spolupráci se státní pojišťovnou EGAP. Českým exportérům se tím otevírá možnost využít faktoring pro pohledávky mimo země Evropské unie. Včetně zemí, kde se válčí,... celý článek

Evropská komise chce zkrátit splatnost faktur. Žije mimo realitu

9. 2. 2024 | Adam Šoukal | 1 komentář

Evropská komise chce zkrátit splatnost faktur. Žije mimo realitu

Opožděné platby představují vážné riziko pro hospodářskou stabilitu firem. Navrhovaná opatření Evropské komise na stanovení maximální lhůty splatnosti na 30 dnů ale narazila na odpor... celý článek

Místo recese stagnace. Lze toho využít?

21. 12. 2023 | Adam Šoukal

Místo recese stagnace. Lze toho využít?

Hrozí, nebo nehrozí Česku recese? Debata se vede už dva roky. Na kolaps ekonomiky to teď nevypadá. Pohled do statistik a na ekonomické dění nám ukazuje, že situace je složitá, ale rozhodně... celý článek

Fingood to má. Crowdfundingovou licenci dostal v poslední možný den

10. 11. 2023 | Gabriel Pleska

Fingood to má. Crowdfundingovou licenci dostal v poslední možný den

Fingood se stal třetí crowdfundingovou firmou, která má licenci České národní banky k poskytování služeb skupinového financování. Termín, ve kterém ji musel získat, aby mohl dál fungovat... celý článek

Kdy a komu si při podnikání říct o peníze

8. 8. 2023 | Adam Šoukal

Kdy a komu si při podnikání říct o peníze

Podnikatelský úvěr, faktoring, kontokorent. Otázka, kdy má pro mou firmu smysl využít externí financování, nemusí být pro každého snadná. Konkrétní příklady mohou napovědět.

Partners Financial Services