Místo recese stagnace. Lze toho využít?

Adam Šoukal | rubrika: BrandInsight | 21. 12. 2023
Hrozí, nebo nehrozí Česku recese? Debata se vede už dva roky. Na kolaps ekonomiky to teď nevypadá. Pohled do statistik a na ekonomické dění nám ukazuje, že situace je složitá, ale rozhodně ne krizová.
Místo recese stagnace. Lze toho využít?

Zdroj: Shutterstock

V jakém stavu je český trh? Jedním z klíčových indikátorů stavu ekonomiky je míra nezaměstnanosti. Ta je v Česku velmi nízká, v čase psaní tohoto článku byla s 3,5 procenty (za červenec) druhá nejnižší v rámci celé Evropské unie (průměr EU byl podle Eurostatu 5,7 procenta). Aktuální meziroční výkyv se pohybuje v desetinách procentních bodů, tedy v rámci statistické chyby, a počet volných pracovních míst stále zůstává vysoký. To svědčí o relativní stabilizaci trhu práce a jeho schopnosti absorbovat pracovní sílu.

Od zvýšení úrokových sazeb v červnu minulého roku nenastala zásadní změna. Inflace postupně klesá, červencová meziroční inflace se dostala na 8,8 procenta. Zjednodušeně můžeme říct, že stát ani ČNB v uplynulém roce neudělaly žádná zásadní rozhodnutí, nedošlo ke znárodnění ČEZ, o kterém se mluvilo, ani nekrachovaly velké společnosti. Nedošlo ani ke kolapsu žádné významné banky – bankovní sektor se tedy stabilizoval. Z pohledu těchto ukazatelů se zdá, že špičku krize máme už za sebou.

Adam Šoukal

Zdroj: Roger

Je spoluzakladatel a CEO Platební instituce Roger. Stará se o strategický vývoj a vedení společnosti. Předtím pracoval pro španělskou banku Santander.

Zpožděné úhrady se množí

Vzhledem k zaměření Platební instituce Roger máme poměrně dobrý vhled do chování firem v odvětví, jako je e-commerce, rychloobrátkové zboží, logistika, stavebnictví nebo strojírenství. Ze svých dat začínáme pozorovat zpožďování úhrad, ale zatím ne v takovém objemu, aby to negativně ovlivnilo trh a firmy začaly krachovat.

Naše služby, tedy zkrácení splatnosti faktur (faktoring), obvykle vyhledávali především živnostníci, menší a střední firmy. A to ve chvíli, kdy jim banky nejsou schopny dát úvěr. Za první dva kvartály letošního roku faktoring poptávaly ale i střední a větší firmy, které postupovaly faktury s vyšší nominální hodnotou. Objem profinancovaných faktur přesáhl v prvním pololetí letošního roku tři miliardy korun, což představuje meziroční nárůst asi o třetinu.

Firmy tak postupně mění přístup k financování. Před deseti lety bylo extrémně snadné dostat půjčku v podstatě na cokoliv. Banky byly vstřícné a likvidita nebyla tak drahá. Krize minulého roku přístup bank ale změnila.

Banky mají modely rizik nastaveny mnohem přísněji, a tak je, zejména pro menší a střední společnosti, velice obtížné získat úvěry. Z toho důvodu se aktivnější část managementu začíná dívat po alternativních způsobech financování. Což je trend, který se odehrává minimálně v celé Evropské unii.

Podle statistik EU Federation for the Factoring and Commercial Finance Industry vzrostl evropský faktoringový trh v minulém roce asi o pětinu na 2,4 bilionu eur (56 bilionů korun). Objem postoupených pohledávek v Česku za stejné období stoupnul o 22 procent na 286 miliard korun.

Přesto podíl faktoringu na HDP u nás představuje pouze čtyři procenta, zatímco v EU se v průměru pohybuje okolo 10 procent HDP. Jinými slovy, prostor pro růst v Česku je. Největší podíl na evropském faktoringovém trhu mají Francie, Německo a Velká Británie.

Recesi tedy nepozorujeme, nepozorujeme ale ani její opak. Současný stav asi nejlépe vystihuje pojem stagnace. Všichni – stát, ČNB i firmy – spíše vyčkávají. Ti chytří ale berou podnikání do vlastních rukou a snaží se z této doby vytěžit, co se dá. Právě takováto doba ukáže, které společnosti mají dobré a pevné vedení a které ne.

FINMARKET je rubrika zasvěcená obsahu, který připravujeme ve spolupráci s obchodními partnery na míru společnostem, které chtějí seznámit čtenáře se svými produkty nebo službami.

Peníze BrandInsight: Partnerem článku je Platební instituce Roger

Adam Šoukal

Spoluzakladatel a CEO Platební instituce Roger. Stará se o strategický vývoj a vedení společnosti. Před založením Rogera pracoval dva roky pro banku Santander, kde měl na starost bankovní akvizice. Je velkým zastáncem fintechových... Další články autora.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Nejlepší spořicí účty a termínované vklady. Úroky klesají, kdo dá víc?

12. 4. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

Nejlepší spořicí účty a termínované vklady. Úroky klesají, kdo dá víc?

Banky dál snižují úročení na spoření. Kam se teď podívat, když si chcete vyšší úroky udržet co nejdéle?

Levnější hypotéky? Banky vysvětlují, proč teď nesníží úroky

22. 3. 2024 | Olga Skalková

Levnější hypotéky? Banky vysvětlují, proč teď nesníží úroky

Cenu hypoték ovlivňuje především cena dlouhodobých zdrojů a nikoli základní sazba ČNB, připomínají bankéři. Brzdou je také snadná možnost předčasného splacení.

Minimální a zaručená mzda: Pravidla se změní, schválila vláda

20. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Minimální a zaručená mzda: Pravidla se změní, schválila vláda

O růstu minimální mzdy má nově rozhodovat předem daný „vzoreček“ navázaný na vývoj průměrné mzdy. Zároveň klesne počet úrovní zaručeného platu.

ČNB dál snižuje sazby. Stejným tempem jako minule

20. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

ČNB dál snižuje sazby. Stejným tempem jako minule

Bankovní rada České národní banky na svém dnešním jednání rozhodla o snížení úrokových sazeb o 0,5 procentního bodu na 5,75 procenta počínaje 21. březnem. Jde o nejnižší hodnotu od... celý článek

Kofola bude vařit pivo. Koupi pivovarů schválily úřady

11. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

Kofola bude vařit pivo. Koupi pivovarů schválily úřady

Společnost Kofola ČeskoSlovensko dokončila nákup většinového podílu ve společnosti Pivovary CZ Group, pod kterou spadají značky Holba, Zubr a Litovel. Stalo se to krátce po té, co akvizici... celý článek

Partners Financial Services