Práce s papírem se prodraží. Digitalizace šetří čas a peníze

Martin Kršňák | rubrika: BrandInsight | 11. 12. 2023
Digitalizace dokumentů poskytuje rychlý a pohodlný přístup k informacím. Navíc ale přináší i zásadní ekonomické a bezpečnostní výhody. Pro organizace, které zpracovávají velké množství záznamů, je proto digitalizace nezbytným a klíčovým krokem.
Práce s papírem se prodraží. Digitalizace šetří čas a peníze

Zdroj: Asseco Solutions

Význam posunu k digitalizaci je stejně zásadní pro subjekty veřejné správy i pro společnosti z komerční sféry. Přemýšleli jste už o tom, jak se zbavit fyzických dokumentů a přejít na digitální formát?

Správa fyzických dokumentů představuje významné náklady. Jednak spotřebovává množství lidské síly. Tedy času, který zaměstnanci stráví opakováním stejných úkonů: najít papír, oskenovat papír, poslat sken, kam je potřeba, najít znovu místo, kam papír patří, uložit papír – a za čas znovu. A pak jsou tu samozřejmě i nemálé náklady na samotný úložný prostor.

Navíc u fyzických dokumentů vždycky hrozí, že se můžou ztratit, že se časem opotřebují k nečitelnosti nebo že dojde k jejich poškození, kterému při sebelepší péči nepůjde například v případě živelní katastrofy zabránit. To může mít nemalý finanční dopad. Všechna tahle rizika lze efektivně minimalizovat digitálním zabezpečením. Digitalizace zajišťuje ochranu před riziky a umožňuje bezpečné archivování.

Ještě radikálnější je dopad digitalizace na každodenní práci s dokumenty. Ruční práce s fyzickými dokumenty je pomalá. Digitalizace pracovní postup modernizuje a zrychluje, vyhledávání a třídění záznamů je jednudušší, rychlejší a spolehlivější, informace dostupnější. Zvyšuje se efektivita týmové práce, ale i spokojenost klientů, kteří se požadované služby dočkají podstatně dřív.

Martin Kršňák

Martin Kršňák Asseco Solutions
Asseco Solutions

V IT se Martin Kršňák pohybuje přes 20 let. Působil na obchodních pozicích v přímém i nepřímém obchodu. Šest let vedl oddělení partnerské sítě v Asseco Solutions a v posledních sedmi letech zastává pozici ředitele business developmentu.

V hlavní roli spisová služba

Konkrétní nástroj, který výše uvedené umožňuje, je elektronická spisová služba. Ta nabízí výhody, které může využít jakákoli organizace – instituce veřejné správy, úřad, komerční firma… Jak ve veřejné, tak v komerční sféře je potřeba efektivně řídit procesy přijímání i odesílání dokumentů, případně i dodržovat předepsaný spisový řád. A je to právě spisová služba, co poskytuje klíčový rámec pro efektivní práci jak s úředními dokumenty, od příjmu až po trvalé uložení, tak i pro výměnu dokumentů v komerční sféře.

Integrace se systémem spisové služby, kterou dnes na trhu nabízí řada firem, umožňuje pečlivou evidenci veškeré došlé a odeslané pošty, bez ohledu na to, jakou cestou a v jaké formě byla doručena. Elektronický i papírový formát jsou pod kontrolou, což usnadňuje přístup k dokumentům.

Elektronická spisová služba zpravidla nabízí interaktivní obrazovku, která výrazně zjednodušuje a urychluje práci. Vedoucí i vyřizující získávají přehled o úkolech a dokumentech ve frontě ke zpracování, což zvyšuje efektivitu. Spisová služba nahrazuje klasický podací deník a automaticky doplňuje údaje.

Dalším praktickým nástrojem je elektronický oběh dokumentů s využitím workflow, díky kterému lze eliminovat fyzický oběh dokumentů a umožnit jejich schvalování odkudkoli a kdykoli. Spisová služba poskytuje komplexní přehled o všech dokumentech a usnadňuje tak vzájemnou zastupitelnost kolegů.

Vyhledávání dokumentů je snadné díky funkcím, které zajišťují absolutní přehlednost, a usnadňuje řízení toku dokumentů. S pomocí spisové služby lze sledovat aktuální vytíženost procesů a získávat přesné výstupy pro manažery.

Spisová služba pečlivě ověřuje dokumenty v souladu s evropským nařízením eIDAS, což zvyšuje bezpečnost a jistotu identifikace.

Úspory a bezpečnost

Speciální funkce Spisovna navíc pomáhá s uzavíráním spisů a sledováním lhůt a usnadňuje tak skartační řízení. Evidence skartačních lhůt a spisových znaků usnadňuje rozhodování o tom, jestli se dokumenty mají dál archivovat, nebo se můžou skartovat, což pro organizaci znamená efektivnější správu záznamů.

Z toho všeho je zřejmé, že spisová služba není pouze nástrojem pro efektivní správu dokumentů. Stává se vaším skutečným partnerem v procesech, které podporují transparentnost, efektivitu a dodržování právních předpisů.

Digitální transformace a využití spisové služby představují investici do budoucnosti organizace. Přináší úspory, zvyšuje efektivitu a zajišťuje bezpečnou správu důležitých informací. Usnadňuje každodenní operace, ale k tomu také poskytuje pevný základ pro dodržování právních předpisů a normativních požadavků.

Správný čas na digitalizaci je teď.

FINMARKET je rubrika zasvěcená obsahu, který připravujeme ve spolupráci s obchodními partnery na míru společnostem, které chtějí seznámit čtenáře se svými produkty nebo službami.

Peníze BrandInsight: Partnerem článku je Asseco Solutions

Martin Kršňák

 Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Oblíbená témata

digitalizace, zabezpečení

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Důchodová reforma má zelenou. Dvanáct změn, které schválila vláda

30. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 6 komentářů

Důchodová reforma má zelenou. Dvanáct změn, které schválila vláda

Věk odchodu do důchodu se zvýší. Růst penzí zpomalí, ale stoupne minimální důchod. Manželé budou moci sdílet odvody na sociální pojištění. Důchodová reforma, kterou teď vláda posílá... celý článek

Kvóty na ženy ve vedení se blíží. Kterých firem se týkají?

29. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 3 komentáře

Kvóty na ženy ve vedení se blíží. Kterých firem se týkají?

Někteří zaměstnavatelé budou muset mít ve vedení přinejmenším třetinu žen. Směrnice Evropské unie dopadne i na společnosti v Česku.

Nejlepší spořicí účty a termínované vklady. Úroky klesají, kdo dá víc?

12. 4. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

Nejlepší spořicí účty a termínované vklady. Úroky klesají, kdo dá víc?

Banky dál snižují úročení na spoření. Kam se teď podívat, když si chcete vyšší úroky udržet co nejdéle?

Levnější hypotéky? Banky vysvětlují, proč teď nesníží úroky

22. 3. 2024 | Olga Skalková

Levnější hypotéky? Banky vysvětlují, proč teď nesníží úroky

Cenu hypoték ovlivňuje především cena dlouhodobých zdrojů a nikoli základní sazba ČNB, připomínají bankéři. Brzdou je také snadná možnost předčasného splacení.

Minimální a zaručená mzda: Pravidla se změní, schválila vláda

20. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Minimální a zaručená mzda: Pravidla se změní, schválila vláda

O růstu minimální mzdy má nově rozhodovat předem daný „vzoreček“ navázaný na vývoj průměrné mzdy. Zároveň klesne počet úrovní zaručeného platu.

Partners Financial Services