Delší ošetřovné? Jděte radši do práce, vzkazuje Schillerová

Petr Kučera | rubrika: Aktuality | 25. 9. 2020 | 208 komentářů
Delší ošetřovné? Jděte radši do práce, vzkazuje Schillerová

Zdroj: Shutterstock

Rodiče, kteří se starají o dítě kvůli zavřené škole nebo jinému koronavirovému omezení, nedostanou po devíti dnech od státu ani korunu. Navzdory rekordnímu rozšíření nemoci Covid-19 totiž vládní hnutí ANO odmítá zavést podobná pravidla pro ošetřovné jako na jaře.

„Musíme podporovat především ekonomiku, tedy aby rodiče chodili do práce. Proti jarním pravidlům se zvedl silný hlas zaměstnavatelů, kterým chyběli lidé v práci. Mohlo by to ohrozit i nemocnice nebo školy,“ vysvětluje ministryně financí Alena Schillerová (za ANO), proč ani dnes nepodpořila návrh ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové (ČSSD).

I přes další šíření koronaviru platí v září standardní pravidla. Zaměstnanci, kteří zůstanou doma s dítětem kvůli zavřené škole, mají nárok na ošetřovné po dobu maximálně devíti kalendářních dnů. U samoživitelů je to maximálně šestnáct.

Rodič se sice může během této doby v čerpání ošetřovného vystřídat s jedním dalším člověkem (typicky druhým rodičem), ale jenom jednou – ne opakovaně. Celková délka podpory se tím neprodlužuje.

Podle standardních pravidel lze ošetřovné při zavřené škole pobírat jenom na dítě „mladší 10 let“. Rozhodující je den žádosti. U desetiletého už tedy rodiče nemají nárok, pokud ošetřování nezačalo před jeho 10. narozeninami.

Ošetřovné – dávka z nemocenského pojištění zaměstnance – pak dosahuje 60 procent denního vyměřovacího základu, což je zjednodušeně řečeno jeho hrubá mzda (s omezeními pro vyšší příjmy). 

Při plošném uzavření škol kvůli koronaviru od poloviny března schválili politici speciální úpravu. Doba čerpání ošetřovného nebyla v takovém případě omezena, dosáhli na něj i rodiče dětí mladších 13 let a nakonec stoupla i výše dávky na 80 procent vyměřovacího základu, což už se blížilo čisté mzdě. O obdobu ošetřovného mohli výjimečně žádat i živnostníci a další podnikatelé (OSVČ), kteří jinak nedostávají nic.

Speciální pravidla platila až do konce školního roku. Rodiče je tedy mohli využít i po otevření škol v květnu nebo červnu, pokud zůstali s dítětem doma kvůli koronavirovým omezením (doprava, školní jídelna a podobně) nebo rizikům (slabší imunita dítěte, společné bydlení s rizikovou osobou...).

Maláčová, do jejíhož resportu spadá vyplácení ošetřovného pro zaměstnance, už na začátku září navrhla, že se ošetřovné při zavřené škole opět prodlouží. Místo maximálně devíti nebo šestnácti dnů by se tak vyplácelo po celou dobu výuky na dálku.

Zároveň se měla zvýšit věková hranice opět na „mladší 13 let“. Za určitých podmínek by na ošetřovné dosáhli i lidé pracující na dohodu. A rozšířit se mělo i na dítě, které má nařízenou karanténu a vzdělává distančním způsobem, přestože zbytek třídy nebo školy normálně funguje.

Proti návrhu se ale postavil silnější vládní partner – hnutí ANO. Podle ministryně financí Aleny Schillerové je situace jiná než na jaře, kdy vláda zavřela školy plošně. A ministr školství Robert Plaga by sice odstranil strop pro délku čerpání, nechce však zvýšit věkovou hranici.

„Budeme se o tom ještě bavit, vláda se k tomu musí nějak postavit. Nemůžeme nechat rodiče bez příjmu. Co mají dělat, když bude zavřená škola, nebo když děti nemůžou do školy kvůli karanténě nebo nemoci, a devítidenní ošetřovné vyčerpají. Nechceme, aby se rodiny dostávaly do dluhové spirály nebo dokonce do exekucí,“ zdůrazňuje Maláčová.

Schillerová však debatu považuje víceméně za ukončenou. „V tuto chvíli to není na stole, jsem na straně podpory ekonomiky,“ říká ministryně financí.

Zdroj: Shutterstock

Ať vám nic neuteče 

Přidejte si Peníze.cz na Facebook nebo Twitter a neuniknou vám další důležité aktuality a praktické rady! 

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-104
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 208 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

25. 9. 2020 13:47, deprese

Běžte do práce, děti nechte doma bez dozoru po 9 dnech a vydělané peníze pošlete na imigranty. :D

+390
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

25. 9. 2020 17:08, Jaja

Když toho některé maminky nebudou zneužívattak ať stát dá vždy jsou 2 rodiče my jsme se také domluvily a dopoledne jsem byla doma já potom manžel nebo naopak. Někteří zůstaly doma a byly venku i s babičkou a dědoutak to osetrovne stací smysl a ať jsi jdou vydělat.

-248
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (208 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Daňové slevy. Tohle všechno vám může ušetřit peníze

19. 2. 2024 | Petr Kučera

Daňové slevy. Tohle všechno vám může ušetřit peníze

Jaké slevy můžete využít v daňovém přiznání za rok 2023? Kolik dělá základní sleva na poplatníka nebo na dítě? Tady je aktuální návod.

Kdo teď dostane ošetřovné? Přehled a kalkulačka pro rok 2024

12. 2. 2024 | Gabriel Pleska | 2 komentáře

Kdo teď dostane ošetřovné? Přehled a kalkulačka pro rok 2024

Ošetřovné dostává člověk, který se musí starat o někoho jiného, takže nemůže vydělávat. Kdo na něj má nárok a jaké jsou podmínky? Tady je přehled pro rok 2024.

VZP má nové příspěvky z fondu prevence. Tady je přehled

22. 1. 2024 | redakce Peníze.CZ | 3 komentáře

VZP má nové příspěvky z fondu prevence. Tady je přehled

Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) pro rok 2024 navýšila částky vybraných příspěvků a do nabídky zařadila několik zcela nových příspěvků.

Otcovská 2024. Kdo má nárok a kolik dostane

19. 1. 2024 | Jiří Hovorka, redakce Peníze.CZ

Otcovská 2024. Kdo má nárok a kolik dostane

Kdo má nárok na dávku zvanou otcovská poporodní péče? Jaké jsou podmínky? Jak vysoká je otcovská? Tady je přehled pravidel a kalkulačka.

Kdo dostane porodné a kolik? Pravidla pro rok 2024

18. 1. 2024 | Jiří Hovorka, Petr Kučera

Kdo dostane porodné a kolik? Pravidla pro rok 2024

Rodiny s nízkými příjmy mají nárok na porodné. Tady jsou aktuální podmínky a kalkulačky.

Partners Financial Services