Místo neplatiče pošle alimenty stát. Jak má fungovat zálohované výživné

Veronika Hejná | rubrika: Co se děje | 16. 1. 2020 | 15 komentářů
Na sedmý pokus zkouší vláda zavést zálohované výživné. Koalice ANO a ČSSD se shodla na základních podmínkách.
Místo neplatiče pošle alimenty stát. Jak má fungovat zálohované výživné

Zdroj: Shutterstock

Vládní koalice se v úterý dohodla na podmínkách pro poskytování zálohovaného výživného na nezaopatřené děti. To bude podle současného pojetí novou sociální dávkou. 

Ministryně Jana Maláčová (ČSSD) před jednáním koaliční rady návrh přepracovala. Původní výše státem vyplácených alimentů měla být ve výši přiznané soudem – maximálně mělo jít o 15 až 25 procent průměrné mzdy v závislosti na věku dítěte. Zástupci hnutí ANO a sociálních demokratů se teď shodli na stropu 3000 korun.

Vznik nového návrhu vítá například i Veronika Ježková, vedoucí právních služeb organizace proFem. „Doufáme, že se stane součástí našeho právního řádu a nestihne ho stejný osud jako tolik návrhů obdobného rázu před ním,“ zdůrazňuje. Připomíná, že návrhy na zakotvení zálohovaného výživného tu byly už v letech 2001, 2005, 2007, 2009, 2016 a 2017, ale žádný nakonec neprošel.

Maláčová počítá s tím, že zálohované výživné by mohlo vypláceno od roku 2021 – za předpokladu, že ho Parlament v navržené podobě včas schválí. Současná vláda se v programovém prohlášení výslovně zavázala zákon o zálohovaném výživném přijmout.

Na Slovensku byl podobný zákon přijat už v roce 2008, zálohované výživné funguje i v řadě dalších evropských států.

Podmínky pro přiznání zálohovaného výživného

Nárok na zálohované výživné by měli samoživitelé a samoživitelky s příjmem nižším, než je průměrná mzda. Podmínkou bude, že povinný rodič nezaplatil alimenty za čtyři měsíce a nezaopatřené dítě plní povinnou školní docházku.

Další podmínkou získání zálohovaného výživného bude exekuce na povinného rodiče, což má omezit zneužívání. Nově byla do návrhu zakotvena i povinnost podat na neplatiče trestní oznámení, napsala agentura ČTK.

Máme toho víc

Výše přídavku na dítě bude dál záviset nejenom na jeho věku, ale také na snaze rodičů vydělávat si prací. Rozhodl o tom Ústavní soud.

Vyšší přídavky na děti, když rodič pracuje. V pořádku, řekl soud


Za ošetřování člena rodiny dostanete víc než loni. Kdo má nárok a jaké jsou podmínky? Tady je kalkulačka a přehled pravidel.

Ošetřovné 2020. Spočítejte si, kolik dostanete

„Pro ty, na něž dopadá neplacení výživného, by samozřejmě bylo ideální, aby jejich nárok nebyl podmíněn zahájenou exekucí. Nicméně chápu důvody, pro které to tak má být. Snižuje se tím riziko zneužívání a vhodně se tím motivují rodiče, kteří jsou neplacením výživného postiženi, aby situaci aktivně řešili,“ říká Ježková.

„V praxi to však většinou vypadá tak, že rodič je časově vytížen řešením ekonomické situace, do níž se kvůli neplacení výživného druhým rodičem dostal. Řeší tedy, jak sehnat prostředky na výživu dítěte a nemá už čas ani energii na řešení právních otázek jako je sepsání exekučního návrhu,“ upozorňuje Ježková.

Podle Michaely Teplé, právničky projektu Alimenty dětem.cz, je zálohované výživné smysluplné právě tam, kde se „oprávněnému rodiči“ nedaří výživné vymoci nástroji, které už má ze zákona k dispozici nyní, tedy například exekucí.

„Pokud by podmínky pro zálohované výživné byly nastaveny příliš volně, mohlo by dojít k jeho nadužívání. To by mohlo způsobit nejen zátěž pro celý systém, ale zároveň i nedostatek finančních prostředků pro ty nejzávažnější případy,“ říká Teplá. „Pomáhat je třeba především tam, kde by nedostatek finančních prostředků mohl ohrozit vývoj dítěte,“ zdůrazňuje.

Jak vysoké má být zálohované výživné?

Zálohované výživné by měl stát vyplácet ve výši, kterou přiznal soud, avšak v maximální výši 3000 korun, shodla se koalice.

Podle původního návrhu zákona mělo být maximální zálohované výživné určeno jako procento průměrné mzdy v národním hospodářství podle věku dítěte. Průměrná mzda, z níž by se vycházela, dosahovala v loňském roce 33 429 korun.

Věk dítěte

Maximální

zálohované

výživné

Určené procentem

průměrné mzdy v ČR

Maximální

zálohované výživné

v původním návrhu

Podle průměrné mzdy

v roce 2019

Maximální

zálohované výživné

schválené koalicí

do 6 let

15 %

5014,35 Kč

3000 Kč

od 6 do 10 let

17 %

5682,93 Kč

3000 Kč

od 10 do 15 let

19 %

6351,51 Kč

3000 Kč

od 15 do 18 let

22 %

7354,38 Kč

3000 Kč

od 18 do 26 let

25 %

8357,25 Kč

3000 Kč

Průměrné výživné předloni dosahovalo 2500 korun, vyplývá z informací ministerstva spravedlnosti. Nezisková organizace Asociace neúplných rodin, která provozuje server VašeVýživné.cz, evidovala za rok 2019 alimenty v průměru 2800 Kč s tím, že v konkrétních případech to může být i mnohem méně.

Pokud tedy soud na nezaopatřené dítě přizná alimenty 2200 Kč, bude stát zálohovat právě oněch 2200 Kč. Kdyby přiznal 6800 Kč, činila by záloha maximálně 3000 Kč.

Jak se má nárok na zálohované výživné uplatnit

Oprávněný rodič, jehož mzda za předchozí kalendářní čtvrtletí je nižší než průměrná mzda, by se mohl moci obrátit na úřad práce. K žádosti by musel doložit mimo jiné přehled příjmů a vykonatelný rozsudek soudu o určení výše alimentů.

Když se neshodnete

Kdo neprokáže před soudem skutečné příjmy, zaplatí dítěti výživné, jako by bral 85 250 korun. Jsou ovšem i lidé, kterým se to vyplatí.

Neřekneš, kolik vyděláváš? Alimenty ti vyměří, jako bys bral 85 tisíc


Rozvodem u nás končí zhruba každé druhé manželství. Pro všechny, které nepřekonatelné rozpory dohnaly až před soud, máme několik rad.

Rozvod. Jak dělit majetek, dluhy a péči o děti


Neplacení výživného patří k nejčastějším trestným činům. Co když rodič, který má platit výživné, vyhlásí osobní bankrot?

Rodič neplatí výživné a vyhlásí osobní bankrot. Co pak?

Krajská pobočka úřadu práce pak žádost posoudí a do třiceti dní vydá písemné rozhodnutí o přiznání nebo nepřiznání dávky. Následně by stát vyplacenou částku vymáhal přes úřad práce od povinného rodiče zpět tak, že se připojí do probíhajícího exekučního řízení.

Zálohované výživné bude oprávněnému rodiči vypláceno maximálně dva roky, přičemž po roce vyplácení stát situaci přezkoumá, říká Maláčová.

Ministerstvo práce a sociálních věcí uvádí, že zálohované výživné by mohlo pomoci přibližně 24 tisícům dětí. Náklady na jeho poskytování – podle návrhu schváleného koaliční radou – vyjdou státní rozpočet asi na 434 milionů korun ročně.

Podpora smíru a přísnější tresty pro dlužníky

S návrhem zálohovaného výživného jako sociální dávky mělo problém hnutí ANO. Namítalo, že v první řadě by se měla zvýšit vymahatelnost výživného a teprve potom zavádět další dávky.

I proto půjde do vlády také návrh ministerstva spravedlnosti směřující právě ke zlepšení vymahatelnosti. Podle návrhu novely trestního zákoníku by bylo možné trestat zanedbání povinné výživy nově také zabavením pilotního nebo zbrojního průkazu.

Novela občanského zákoníku má také umožnit uzavřít dohodu péči o dítě a výživném u notáře, což má zrychlit rozvodové řízení. Soudní poplatky pro případ nesporného rozvodu budou nižší.

Pohledávku z výživného by mělo být možné postoupit, a to především v případě, že povinný rodič peníze má, avšak platby výživného úmyslně zadržuje nebo zpožďuje, aby druhému rodiči způsobil problémy Oprávněný rodič by tak získal finanční prostředky, přičemž z povinného rodiče by pohledávku už mohl vymáhat někdo jiný.

„Nově připravované změny považujeme za pozitivní. Je důležité, aby se rodinám pomáhalo. Je nutné, aby návrh řešil prevenci a nevznikaly nové dluhy na výživném, ale zároveň stát pomáhal tam, kde si rodiče nemohou pomoci sami,“ uvádí Iveta Novotná, ředitelka projektu VašeVýživné.cz.

Návrh novely občanskoprávních předpisů z dílny ministerstva spravedlnosti má však i úskalí. Na ta už dříve upozornila organizace proFem, která pomáhá obětem domácího násilí. Smírné řešení totiž nepřichází v úvahu právě pro oběti domácího násilí – ty by tak byly v rozvodovém řízení znevýhodněny. Násilník nebo násilnice se zpravidla rozvádět nechce, takže by oběť musela platit soudní poplatek v téměř dvojnásobné výši 7000 korun oproti 4000 korunám při takzvaném nesporném rozvodu.

Jak funguje náhradní výživné na Slovensku? Čtěte na Peniaze.sk.

Už nás sledujete? 

Přidejte si Peníze.cz na Facebook nebo Twitter a dozvíte se včas důležité aktuality a praktické rady! 

Veronika Hejná

 Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+22
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 15 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

15. 1. 2020 17:22

zlodejina na danovych poplatnicich a semeniste budoucich podvodu

+5
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

16. 1. 2020 8:31, vodovod

Toto tady bylo už za socialismu a ztroskotalo . Je to nesmysl. Jak bude vymáhat stát platby na výživném, které za dlužníka zaplatí zpátky po dlužníkovi?? Dobře - pokud je dlužník movitý a dělá jen naschvály, je možné proti němu zakročit - zbrojní průkaz , řidičský atp. Nejspíš lze proti němu nařídit výkon rozhodnutí prodejem movitých ,případně nemovitých věcí . Pokud je majetný a nemá pravidelný příjem, ze kterého by bylo možné provádět srážky ze mzdy. Další situace ale je , že dlužník je ten ,, správný táta,, opilec, narkoman , nefachčenko atp. Pokud nepracuje, nemá příjem a není možné proti němu vést výkon rozhodnutí srážkou ze mzdy a zřejmě je nemajetný, tak není co zabavit a prodat. Proto dochází k situacím, že matky jsou bez výživného. Jak tu někdo psal, je pravda, že by si ženy měly vybírat kvalitní partnery a ne gaunery. Za socialismu byli takoví darebáci zavírání do basy za neplnění vyživovací povinnosti. Ovšem - ve výkonu trestu měli velmi nízké mzdy a museli mimo výživného platit náklady vazby a výkonu trestu, takže jim z platu moc nezbývalo a dluh narůstal. To co chce udělat stát je sice hezké, ale neřeší to nic. Pokud bude dlužník neb dlužnice neplatič , bude mu narůstat dluh vůči státu a jsem zvědavá jakým způsobem bude stát tyto peníze vymáhat. Navíc, když jsou otevřené hranice a dlužník se jim může vytratit bůhví kam. Je to sice hezké , ale nesmysl. Velmi by mne v budoucnosti zajímalo, jaké částky na vyplaceném výživném bude stát odepisovat jako nevymahatelný dluh .

-1
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (15 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

**********

A tohle už jste četli?

Daňové slevy. Tohle všechno vám může ušetřit peníze

19. 2. 2024 | Petr Kučera

Daňové slevy. Tohle všechno vám může ušetřit peníze

Jaké slevy můžete využít v daňovém přiznání za rok 2023? Kolik dělá základní sleva na poplatníka nebo na dítě? Tady je aktuální návod.

Kdo teď dostane ošetřovné? Přehled a kalkulačka pro rok 2024

12. 2. 2024 | Gabriel Pleska | 2 komentáře

Kdo teď dostane ošetřovné? Přehled a kalkulačka pro rok 2024

Ošetřovné dostává člověk, který se musí starat o někoho jiného, takže nemůže vydělávat. Kdo na něj má nárok a jaké jsou podmínky? Tady je přehled pro rok 2024.

VZP má nové příspěvky z fondu prevence. Tady je přehled

22. 1. 2024 | redakce Peníze.CZ | 3 komentáře

VZP má nové příspěvky z fondu prevence. Tady je přehled

Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) pro rok 2024 navýšila částky vybraných příspěvků a do nabídky zařadila několik zcela nových příspěvků.

Otcovská 2024. Kdo má nárok a kolik dostane

19. 1. 2024 | Jiří Hovorka, redakce Peníze.CZ

Otcovská 2024. Kdo má nárok a kolik dostane

Kdo má nárok na dávku zvanou otcovská poporodní péče? Jaké jsou podmínky? Jak vysoká je otcovská? Tady je přehled pravidel a kalkulačka.

Kdo dostane porodné a kolik? Pravidla pro rok 2024

18. 1. 2024 | Jiří Hovorka, Petr Kučera

Kdo dostane porodné a kolik? Pravidla pro rok 2024

Rodiny s nízkými příjmy mají nárok na porodné. Tady jsou aktuální podmínky a kalkulačky.

Partners Financial Services