Vyšší přídavky na děti, když rodič pracuje. V pořádku, řekl soud

Petr Kučera | rubrika: Aktuality | 7. 1. 2020

Výše přídavku na dítě bude dál záviset nejenom na jeho věku, ale také na snaze rodičů vydělávat si prací. Rozhodl o tom Ústavní soud, když odmítl návrh skupiny dvaceti senátorů. Na systému, který platí od roku 2018, se tedy nic nezmění.

Přídavek v základní výši lze dostat na každé nezaopatřené dítě, jestliže takzvaný rozhodný příjem v rodině nepřesahuje 2,7násobek životního minima rodiny. Pro dítě do šesti let pak přídavek činí 500 korun, od šesti do patnácti let 610 korun a od patnácti do šestadvaceti let 700 korun.

Na vyšší dávku – o 300 korun měsíčně víc oproti základní – lze dosáhnout, když má aspoň jeden rodič příjmy získané prací, případně pobírá dávky na základě předchozí práce (nemocenská, podpora v nezaměstnanosti, důchod a podobně).

Podle některých senátorů porušuje takový přístup princip rovnosti. Děti nemůžou za to, do jaké rodiny se narodily, argumentovali senátoři. A přídavek je podle nich určen právě dítěti, přestože u nezletilých dětí jde přes rodiče jako „platební místo“.

Jak to chodí

Jaká pravidla je potřeba splnit, když chcete čerpat dávku pro rodiny s nejnižšími příjmy:

Přídavky na dítě: Kolik dělají a kdo má nárok?

Ústavní soud ale souhlasil s názorem tehdejší vládní koalice ČSSD, ANO a KDU-ČSL, jejíž poslanci dvojí výši přídavku prosadili: Vyšší částka má hlavně motivační charakter pro rodiče. Ti mohou vlastním úsilím vytvořit podmínky, které jsou pro dítě příznivější. A právě taková snaha je v zájmu samotného dítěte.

„Nepochybně je pro dítě dobrým vzorem, pokud alespoň někdo z rodiny získává prostředky k životu prací,“ zdůraznili ústavní soudci.

Podle soudců nejde o protiústavní diskriminaci na základě sociálního původu či rodu. „Sociální původ či rod jsou jednou pro vždy dané od okamžiku narození. Zdroje příjmů v rodině se však mohou měnit a tím se mění i možný nárok na přídavek na dítě,“ napsali.

Pět ze čtrnácti ústavních soudců s názorem většiny nesouhlasilo, mezi nimi i předseda soudu Pavel Rychetský. Zdůrazňují mimo jiné, že od zletilosti je přídavek vyplácen přímo dítěti, které nijak nemůže ovlivnit pracovní morálku svých rodičů. Soudce David Uhlíř pak dokonce přirovnal systém přídavku k nuceným pracím. 

Kompletní nález Ústavního soudu včetně odlišných stanovisek.

Výpočet přídavků na děti, dětské přídavky

Počet členů rodiny

+
+
+
+

Další kalkulačky

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+7
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Místo čtyř dávek bude jediná. Jurečka představil reformu

5. 2. 2024 | Petr Kučera | 3 komentáře

Místo čtyř dávek bude jediná. Jurečka představil reformu

Místo čtyř opakujících se sociálních dávek, u nichž záleží na výši příjmu domácnosti, má vzniknout jediná. Jde o přídavek na dítě, příspěvek na bydlení, doplatek na bydlení a příspěvek... celý článek

Nová zelená úsporám ožívá. Na dotaci dosáhne víc lidí

17. 1. 2024 | Gabriel Pleska | 3 komentáře

Nová zelená úsporám ožívá. Na dotaci dosáhne víc lidí

Dotační program Nová zelená úsporám Light dnes po vánoční přestávce znovu otevřel příjem žádostí, a to ještě většímu okruhu domácností.

Dosáhnete na přídavek na dítě? Podmínky pro rok 2024

4. 1. 2024 | Petr Kučera

Dosáhnete na přídavek na dítě? Podmínky pro rok 2024

Kdo má nárok na dětské přídavky? Jak vysoký je v roce 2024? Co se počítá do příjmů a jak zjistit životní minimum domácnosti? Tady je přehled a kalkulačka.

Rodičovský příspěvek 2024. Kolik dostanete a na jak dlouho

29. 12. 2023 | Jiří Hovorka, redakce Peníze.CZ

Rodičovský příspěvek 2024. Kolik dostanete a na jak dlouho

Rodičovský příspěvek obvykle navazuje na peněžitou pomoc v mateřství. Na rozdíl od ní ale náleží všem rodičům pečujícím o malé děti. Od roku 2024 jeho výše stoupla na 350 tisíc korun,... celý článek

O peníze na bydlení a na děti můžete nově žádat online

14. 12. 2023 | Kateřina Hovorková

O peníze na bydlení a na děti můžete nově žádat online

Kvůli žádosti o příspěvek na bydlení a přídavek na dítě už nemusíte chodit na úřad. Ministerstvo rozšiřuje „klientskou zónu“ Jenda. Zároveň hledá víc IT expertů, aby pomohli s další... celý článek

Partners Financial Services