Chystá se: Vyšší rodičovský příspěvek, změny v čerpání a místo dovolené péče

Poslanci a ministerstvo práce chtějí změny v rodičovském příspěvku. Co konkrétně bude jinak, pokud jejich návrhy získají dostatečnou podporu?
Chystá se: Vyšší rodičovský příspěvek, změny v čerpání a místo dovolené péče

Úvodem krátké opáčko. Rodičovský příspěvek je jednou z dávek státní sociální podpory, kterou stát vyplácí na každé narozené dítě. Celková suma rodičovského příspěvku dělá 220 tisíc korun na jedno dítě, rodiče dvojčat a vícerčat mají nárok na 330 tisíc korun. V praxi se ale rodičovský příspěvek nevyplácí najednou – čerpá se postupně, maximálně do čtyř let věku dítěte. Výše měsíční dávky a tím pádem i rychlost čerpání ovšem není tak docela na rodičích samotných. Maximální suma, kterou lze během jednoho měsíce z rodičovského příspěvku odčerpat, závisí na výši předchozích výdělků.

Rodina kalkulaček

Rodičovské počty

Výběr z kalkulaček na Peníze.cz:
spočítejte si, jestli máte nárok na porodné, jaká vám náleží mateřská, jak vysoký měsíčně může být váš rodičovský příspěvek, kolik dostanete na přídavcích na děti (nebo že nedostanete nic), případně kolik vám dají na ošetřovném, pokud budete muset zůstat doma s nemocným dítkem.

Zároveň platí, že rodičovský příspěvek lze pobírat pouze na nejmladší dítě v rodině. V praxi to znamená, že když se narodí další potomek, čerpání příspěvku na starší dítě se stopne. Bez ohledu na to, zda rodič stihl vyčerpat celých 220 tisíc korun (nebo 330 v případě vícerčat). Právě toto pravidlo chce nyní novela zákona o státní sociální podpoře zrušit. Pokud návrh projde, začne se nedočerpaná částka rodičovského příspěvku vyplácet jednorázově.

Až šedesát tisíc pro jednu rodinu

Podmínkou pro doplacení zbývající částky rodičovského příspěvku budou předchozí výdělky. V návrhu zákona konkrétně stojí: nárok na výplatu nevyčerpané částky z celkové částky rodičovského příspěvku vznikne pouze tehdy, pokud alespoň jednomu z rodičů v rodině lze stanovit k datu narození dítěte, které se stalo nejmladším dítětem v rodině, 70 procent 30násobku denního vyměřovacího základu v částce převyšující 7600 korun.

Pro výpočet denního vyměřovacího základu jsou rozhodující hrubé příjmy za posledních 12 měsíců. V praxi tedy na jednorázové doplacení příspěvku nedosáhnou například dlouhodobě nezaměstnaní rodiče. Naopak rodina, kde jeden z rodičů (není rozhodující, zda právě tento rodič zůstane s dítětem doma) pracuje alespoň za minimální mzdu, podmínky pro dočerpání rodičovského příspěvku splní.

Manuál nastávajícího rodiče

Jen během minulého roku nestihlo vyčerpat rodičovský příspěvek 8985 rodin. Státní kasa díky tomu ušetřila 582 milionů korun (jde o 2,5 procenta celkové sumy peněz, kterou erár vloni na rodičovských příspěvcích vyplatil), každá z necelých devíti tisíc rodin naopak tratila v průměru 64 700 korun. Podobná čísla vykazují statistiky ministerstva práce za rok 2016: rodičovský příspěvek v tomto období nedočerpalo 9149 rodin a průměrná suma na jednu rodinu dělala 67 700 korun.

Podle poslanců, kteří za návrhem zákona stojí, pomůžou nová pravidla především méně zajištěným rodinám. Současná pravidla považují poslanci za diskriminační zejména v případě rodičů, kteří chtějí mít děti dřív po sobě. Podle důvodové zprávy nepomohla ani změna pravidel platná od začátku letošního roku: zatímco v minulých letech dělal strop měsíční dávky 11 500 korun a příspěvek šlo dobrat nejdřív kolem druhého roku dítěte, nyní odpovídá maximální výše rodičovského příspěvku předchozí peněžité pomoci v mateřství. Díky této změně lze příspěvek vybrat rychleji, nejkratší možná doba čerpání dělá šest měsíců. „Je diskriminační požadovat po rodinách, které plánují druhé dítě v krátkém časovém odstupu, aby rychleji vyčerpali celkovou částku rodičovského příspěvku a připravili se tak o pravidelný měsíční příjem, pokud se další dítě nenarodí v termínu podle učiněné rozvahy,“ myslí si poslanci.

Jednorázová výplata nevyčerpaného příspěvku podle nich pomůže také demografickému vývoji Česka: nastartuje chuť rodičů pořizovat si víc dětí.

Kolik to stojí?

Rok

Průměrný měsíční počet příjemců

Výdaje

2016

269 143

22, 6 miliard Kč

2015

278 638

22,5 miliard Kč

2014

278 515

22,9 miliard Kč

2013

293 552

24,3 miliard Kč

2012

306 412

25 miliard Kč

*Zdroj: Statistické ročenky MPSV

Zatímco na rodičovský příspěvek má nárok každý, další dávky státní sociální podpory bývají podmíněné nízkými příjmy. Jde například o porodné, přídavek na dítě nebo příspěvek na bydlení. Do nejchudších rodin pak míří také dávky pomoci v hmotné nouzi. Pokud vás zajímá, kolik lidí v Česku se bez nich neobejde a jak se počet příjemců měnil v čase, podívejte se na náš přehled.

Péče místo dovolené

K návrhu zákona se má nyní vyjádřit vláda, rozhodovat ale budou poslanci. Poslanec Aleš Juchelka (ANO), který návrh předložil, věří, že novela získá podporu napříč politickými stranami. „Vyplacení nevyčerpaného rodičovského příspěvku při narození dalšího dítěte představuje jednoduchou, spravedlivou a přesně zaměřenou pomoc především těm rodinám, které se mohou v důsledku nečekaného početí dalšího dítěte dostat do ekonomických potíží. Proto si myslíme, že pro ni získáme podporu jak pravicově, tak levicově smýšlejících poslanců a poslankyň,“ říká. Krom Juchelky jsou pod návrhem podepsaní také poslanci Pirátů, TOP 09, KDU-ČSL, ČSSD nebo KSČM.

Vedle návrhu na jednorázovou výplatu nevyčerpané částky rodičovského příspěvku Aleš Juchelka a další poslanci předložili také návrh zákona, který chce zrušit pojmy mateřská a rodičovská dovolená. Nově by mělo jít o mateřskou a rodičovskou péči. Podle Juchelky pojem dovolená znevažuje péči o malé děti, především u rodičů, u kterých jde z ekonomických, sociálních či zdravotních důvodů o náročné životní období.

Krom změny názvosloví a jednorázových výplat se chystá také zvýšení rodičovského příspěvku. Růst dávky z 220 tisíc korun na 300 tisíc korun označil za jednu z priorit nový ministr práce a sociálních věcí Petr Krčál. Konkrétní návrh na změnu legislativy chce ministerstvo práce připravit během léta. „Krom toho bude v prorodinném balíčku i příprava financování dětských skupin a legislativní ukotvení mikrojeslí nebo zákon o sociálním bydlení,“ uvedl ministr Krčál.

 

Takhle se počítá rodičovská dovolená dnes. Až vstoupí v platnost novela zákona, kalkulačku pro vás aktualizujeme. 

Rodičovský příspěvek 2018

měsíců

Další kalkulačky

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+10
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 4 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Daňové slevy. Tohle všechno vám může ušetřit peníze

19. 2. 2024 | Petr Kučera

Daňové slevy. Tohle všechno vám může ušetřit peníze

Jaké slevy můžete využít v daňovém přiznání za rok 2023? Kolik dělá základní sleva na poplatníka nebo na dítě? Tady je aktuální návod.

Kdo teď dostane ošetřovné? Přehled a kalkulačka pro rok 2024

12. 2. 2024 | Gabriel Pleska | 2 komentáře

Kdo teď dostane ošetřovné? Přehled a kalkulačka pro rok 2024

Ošetřovné dostává člověk, který se musí starat o někoho jiného, takže nemůže vydělávat. Kdo na něj má nárok a jaké jsou podmínky? Tady je přehled pro rok 2024.

VZP má nové příspěvky z fondu prevence. Tady je přehled

22. 1. 2024 | redakce Peníze.CZ | 3 komentáře

VZP má nové příspěvky z fondu prevence. Tady je přehled

Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) pro rok 2024 navýšila částky vybraných příspěvků a do nabídky zařadila několik zcela nových příspěvků.

Kdo dostane porodné a kolik? Pravidla pro rok 2024

18. 1. 2024 | Jiří Hovorka, Petr Kučera

Kdo dostane porodné a kolik? Pravidla pro rok 2024

Rodiny s nízkými příjmy mají nárok na porodné. Tady jsou aktuální podmínky a kalkulačky.

Mateřská 2024. Kolik dostanete a jaké jsou podmínky

9. 1. 2024 | Jiří Hovorka, redakce Peníze.CZ

Mateřská 2024. Kolik dostanete a jaké jsou podmínky

Jak vysoká je peněžitá pomoc v mateřství v roce 2024 a jaká jsou základní pravidla? Tady je přehled a kalkulačka. Spočítejte si, kdo má nárok.

Partners Financial Services