Přídavky na dítě 2018. Pro víc dětí. A kdo pracuje, má víc

Přídavek na dítě má nová pravidla. Na dávku dosáhne víc rodin a děti pracujících rodičů si polepší. Poradíme, kdo má na dávku nárok a kde podat žádost. S naší kalkulačkou si lehce spočtete, jak vysoké přídavky vaše rodina dostane.
Přídavky na dítě 2018. Pro víc dětí. A kdo pracuje, má víc

Přídavek na dítě je dlouhodobá sociální dávka pro rodiny s nízkými příjmy. Nebo přesněji: pro rodiny, které kvůli nízkým příjmům nezvládají pokrýt náklady spojené s výchovou a výživou dětí. Nárok na přídavek zákon přiznává přímo nezaopatřeným dětem, nikoli rodičům – ti za dítě (pokud není plnoleté) pouze podávají žádost.

Za nezaopatřené se považuje dítě, které nedokončilo povinnou školní docházku, případně student do 26 let věku:

Nezaopatřené dítě

Pod pojmem nezaopatřené dítě se rozumí dítě do skončení povinné školní docházky. A i potom, nejdéle však do 26. roku věku, jestliže:

  • se soustavně připravuje na budoucí povolání
  • se nemůže soustavně připravovat na budoucí povolání nebo vykonávat výdělečnou činnost pro nemoc nebo úraz
  • z důvodu dlouhodobě nepříznivého zdravotního stavu je neschopno vykonávat výdělečnou činnost

Soustavnou přípravou na budoucí povolání se myslí studium na středních, vyšších odborných či vysokých školách nebo příprava ve speciálních výcvikových střediscích pro osoby se změněnou pracovní schopností. Soustavnou přípravou na budoucí povolání ale není studium, při kterém člověk pracuje tak, že musí platit nemocenské pojištění, má nárok na hmotné zabezpečení uchazeče o zaměstnání nebo při kterém je příslušníkem armády či v jiném služebním poměru.

Za nezaopatřené dítě je člověk považovaný taky v případě, že už dokončil povinnou školní docházku, ještě mu nebylo osmnáct, je vedený v evidenci úřadu práce jako uchazeč o zaměstnání a nemá nárok na podporu v nezaměstnanosti nebo podporu při rekvalifikaci.

Kdo na dávku dosáhne?

Základní podmínkou pro čerpání přídavku na dítě jsou nízké příjmy rodiny, respektive příjmy společně posuzovaných osob, které žijí spolu s dítětem v jedné domácnosti. Pro letošek platí, že nárok na přídavek mají rodiny, kde příjem nepřesáhne 2,7násobek životního minima. Například pro dva rodiče a jedno dítě mladší šesti let dělá životní minimum 7710 korun – hranicí pro přiznání přídavku na dítě je tedy příjem 20 817 korun.

Životní minimum závisí na počtu členů rodiny – s výpočtem si snadno poradí naše kalkulačka.

Přídavky na dítě 2019

Není už všechno jinak? Výpočet přídavku na dítě se aktualizoval, vyšší přídavky na dítě od roku 2018 dostávají rodiny, kde aspoň jeden z rodičů má jiné příjmy než ze sociálních dávek. Podívejte se, jak je to s přídavky na děti aktuálně. Známe aktuální pravidla pro přiznání nároku na přídavek a nabízíme i jednoduchou kalkulačku přídavků.

Přídavek na dítě 2019. Novinky, pravidla

Výpočet nároku na přídavky na děti 2019

Výpočet životního minima

Počet členů rodiny

+
+
+
+

Další kalkulačky

Rodina kalkulaček

Rodičovské počty

Výběr z kalkulaček na Peníze.cz:
spočítejte si, jestli máte nárok na porodné, jaká vám náleží mateřská, jak vysoký měsíčně může být váš rodičovský příspěvek, kolik dostanete na přídavcích na děti (nebo že nedostanete nic), případně kolik vám dají na ošetřovném, pokud budete muset zůstat doma s nemocným dítkem.

Při posouzení finanční situace rodiny vycházejí úředníci z příjmů za předchozí kalendářní čtvrtletí – ty jsou v každém roce čtyři: leden až březen, duben až červen, červenec až září a říjen až prosinec. Pro názornost příklady:

  • Rodiče budou žádat o přídavek na dítě letos v únoru. Úředníci se budou zajímat o příjmy za poslední čtvrtletí (říjen až prosinec) roku 2017.
  • Rodiče budou žádat o přídavek na dítě letos v červnu. Úředníci se budou zajímat o příjmy za první čtvrtletí (leden až březen) roku 2018.

Do rozhodných příjmů se započítávají čisté výdělky z podnikání a zaměstnánímzda či plat po odpočtu daní a záloh na sociální a zdravotní pojištění, mateřská, rodičovský příspěvek, nemocenská, podpora v nezaměstnanosti a podpora při rekvalifikaci, alimenty, starobní, invalidní i pozůstalostní důchody a příjmy z pronájmů.

Dávky v hmotné nouzi, příspěvek na bydlení, porodné nebo příspěvek na péči se naopak v úvahu neberou.

Přídavek na dítě 2018 – kolik dělá?

Přídavek na dítě se vyplácí jednou měsíčně, výše dávky závisí na věku dítěte. Každý, kdo splní podmínky zmíněné výš, má nárok na základní dávku:

  • 500 Kč pro děti do 6 let
  • 610 Kč pro děti od 6 do 15 let
  • 700 Kč pro děti od 15 do 26 let

Hrajte na jistotu

Od letoška lze zároveň dosáhnout na příspěvek o 300 korun vyšší, pokud má alespoň jeden z rodičů příjem ze závislé činnosti – jednoduše řečeno ze zaměstnání – nejmíň ve výši životního minima jednotlivce, tedy 3410 korun měsíčně. Počítají se i příjmy ze samostatně výdělečné činnosti.

Podmínka zaměstnání se považuje za splněnou, i pokud jeden z rodičů pobírá některou z „dávek nahrazujících příjem“. Konkrétně jde o: dávky důchodového a nemocenského pojištění (nemocenskou, ošetřovné, mateřskou), podporu v nezaměstnanosti a podporu při rekvalifikaci, příspěvek na péči o osobu do 18 let věku a rodičovský příspěvek – ovšem jen za předpokladu, že mu předcházelo čerpání peněžité pomoc v mateřství.

Pokud jde o nezaopatřené dítě, které o přídavek žádá samo a zároveň žije samostatně, může na vyšší přídavek dosáhnout, jestliže má vlastní příjem alespoň 3410 korun.

Zvýšený přídavek na dítě pak dělá:

  • 800 Kč pro děti do 6 let
  • 910 Kč pro děti od 6 do 15 let
  • 1000 Kč pro děti od 15 do 26 let

Výši přídavku na dítě si jednoduše spočítáte na naší kalkulačce. Do kolonky měsíční příjem zadejte průměrný příjem za předcházející kalendářní čtvrtletí.

Výpočet přídavků na děti, dětské přídavky

Počet členů rodiny

+
+
+
+

Další kalkulačky

Anketa

Kdo by podle vás měl přídavek na dítě dostávat?

Žádost o přídavek na dítě

V souvislosti s žádostí o přídavek na dítě od letoška platí důležitá novinka: namísto ročních příjmů se dokládají příjmy za poslední kalendářní čtvrtletí. V praxi to mimo jiné znamená, že o dávku je potřeba žádat každého čtvrt roku. Za dítě, kterému ještě není osmnáct, podávají žádost rodiče (případně pěstoun nebo poručník). Po dosažení plnoletosti žádá dítě samo.

Potřebné tiskopisy najdete v naší galerii formulářů. S vyplněnými tiskopisy se vydejte na kontaktní pracoviště úřadu práce příslušné podle místa trvalého bydliště. S sebou si vezměte také občanský průkaz a rodný list dítěte, pokud žádáte o přídavek na dítě mladší 15 let.

Nezapomeňte, že Doklad o výši čtvrtletních příjmů, který je součástí žádosti, musí doložit každá z posuzovaných osob, která měla v rozhodném období alespoň jeden z příjmů, o kterém jsme psali výš. V praxi jde tedy nejčastěji o otce, matku nebo děti, které si přivydělávají při studiu.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+28
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 13 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

29. 1. 2018 13:24, maryl

Děti pracujících rodičů dostanou akorát, tak velký kulový. Zase na tom budou dobře jen ti, co se flákají a žijou z přídavků. Mělo by to být spravedlivé, děti jsou státu, tak ať dostávaj všichni spravedlivě.

+34
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (13 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Místo čtyř dávek bude jediná. Jurečka představil reformu

5. 2. 2024 | Petr Kučera | 3 komentáře

Místo čtyř dávek bude jediná. Jurečka představil reformu

Místo čtyř opakujících se sociálních dávek, u nichž záleží na výši příjmu domácnosti, má vzniknout jediná. Jde o přídavek na dítě, příspěvek na bydlení, doplatek na bydlení a příspěvek... celý článek

Nová zelená úsporám ožívá. Na dotaci dosáhne víc lidí

17. 1. 2024 | Gabriel Pleska | 3 komentáře

Nová zelená úsporám ožívá. Na dotaci dosáhne víc lidí

Dotační program Nová zelená úsporám Light dnes po vánoční přestávce znovu otevřel příjem žádostí, a to ještě většímu okruhu domácností.

Dosáhnete na přídavek na dítě? Podmínky pro rok 2024

4. 1. 2024 | Petr Kučera

Dosáhnete na přídavek na dítě? Podmínky pro rok 2024

Kdo má nárok na dětské přídavky? Jak vysoký je v roce 2024? Co se počítá do příjmů a jak zjistit životní minimum domácnosti? Tady je přehled a kalkulačka.

Rodičovský příspěvek 2024. Kolik dostanete a na jak dlouho

29. 12. 2023 | Jiří Hovorka, redakce Peníze.CZ

Rodičovský příspěvek 2024. Kolik dostanete a na jak dlouho

Rodičovský příspěvek obvykle navazuje na peněžitou pomoc v mateřství. Na rozdíl od ní ale náleží všem rodičům pečujícím o malé děti. Od roku 2024 jeho výše stoupla na 350 tisíc korun,... celý článek

O peníze na bydlení a na děti můžete nově žádat online

14. 12. 2023 | Kateřina Hovorková

O peníze na bydlení a na děti můžete nově žádat online

Kvůli žádosti o příspěvek na bydlení a přídavek na dítě už nemusíte chodit na úřad. Ministerstvo rozšiřuje „klientskou zónu“ Jenda. Zároveň hledá víc IT expertů, aby pomohli s další... celý článek

Partners Financial Services