Zaměstnávání zdravotně postižených: Kolik přispěje stát

Petra Dlouhá | rubrika: Když se řekne | 17. 8. 2016 | 2 komentáře
Když se rozhodnete zaměstnat zdravotně postiženého člověka, podpoří vás stát. Čerpat můžete hned několik příspěvků a výhod.
Zaměstnávání zdravotně postižených: Kolik přispěje stát

Člověk se zdravotním postižením dokáže ve firmě udělat spoustu užitečné práce, někde pro to není potřeba nic zvláštního, nás ale budou dnes zajímat případy, kde se musí nějak upravit pracovní prostředí, zařazení nebo pracovní dobu. Pokud se rozhodnete vytvořit chráněné pracovní místo pro člověka se zdravotním postižením, přispěje vám stát na jeho zřízení i na úhradu nákladů spojených s provozem, případně na mzdy.

Nejprve bude užitečné vymezit, kdo vlastně je osoba se zdravotním postižením. Jsou to lidé, kteří jsou orgánem sociálního zabezpečení (konkrétně příslušnou okresní správou sociálního zabezpečení, Městskou správou sociálního zabezpečení Brno nebo Pražskou správou sociálního zabezpečení) uznaní:

  • invalidními ve třetím stupni,
  • invalidními v prvním nebo druhém stupni,
  • zdravotně znevýhodněnými

Osobou zdravotně znevýhodněnou je člověk, který může pracovat, ale zároveň potřebuje vhodně upravit pracovní prostředí, pracovní dobu a další pracovní podmínky s ohledem na svůj dlouhodobě (minimálně jeden rok) trvající nepříznivý zdravotní stav.

Chráněné pracovní místo

Pracovní místo zřízené zaměstnavatelem pro osobu se zdravotním postižením na základě dohody s Úřadem práce. Ten na zřízení chráněného pracovního místa poskytuje příspěvek. Chráněné pracovní místo musí být obsazeno tři roky. Pokud se na tom zaměstnavatel dohodne s Úřadem práce, může být chráněným pracovním místem také pozice, která už existuje a je zdravotně postiženým pouze nově obsazena. I tato dohoda se uzavírá na tři roky.

Zdroj: Zákon o zaměstnanosti

Příspěvek na zřízení chráněného pracovního místa

Chráněné pracovní místo může na svém pracovišti vytvořit každý zaměstnavatel. Podstatou je, že v něm je zaměstnána osoba se zdravotním postižením a že je tomu místo přizpůsobené.

Na zřízení takového pracovního místa přispívá stát. Podmínkou je, že pracovní místo bude zdravotně postiženým člověkem obsazené minimálně tři roky; nemusí jít ale celou dobu o stejnou osobu.

O příspěvek na vytvoření takového pracovního místa se žádá na příslušném kontaktním pracovišti Úřadu práce ČR podle místa, ve kterém je nebo má být zaměstnávání vykonáváno. Měli byste to určitě udělat dřív, než zdravotně postiženého přijmete. Jinak se může stát, že úřad práce vaši žádost zamítne s tím, že pracovní prostředí patrně nebylo třeba nijak zvlášť upravovat.

Pokud jde o osobu zdravotně znevýhodněnou nebo o osobu invalidní ve stupni I či II, může příspěvek dosáhnout maximálně osminásobku (207 224 Kč) průměrné mzdy v národním hospodářství za 1. až 3. čtvrtletí předchozího kalendářního roku (nyní 25 903 Kč). Když jde o osobu s těžším zdravotním postižením, je příspěvek vyšší: poskytuje se až ve výši 12násobku (310 836 Kč) uvedené průměrné mzdy.

Když zaměstnavatel zřizuje deset a víc chráněných míst, může maximální výše příspěvku na zřízení jednoho dosáhnout desetinásobku (259 030 Kč) a v případě pracovního místa pro osobu s těžším zdravotním postižením čtrnáctinásobku (362 642 Kč) zmíněné průměrné mzdy.

Ve většině případů bývá příspěvek podstatně nižší – odvíjí se od druhu pracovní činnosti a od toho, jak moc je třeba pracovní prostředí handicapovanému člověku přizpůsobovat, což budete muset úřadu práce doložit.

Příspěvek na provozní náklady

Úřad práce může chráněné pracovní místo finančně podporovat i dál – prostřednictvím příspěvku na částečnou úhradu provozních nákladů. Roční výše příspěvku dělá maximálně 48 tisíc korun. Nelze ho ale čerpat u osob zdravotně znevýhodněných (viz rozdělení kategorií zdravotně postižených) ani na pracovní místo zřízené mimo pracoviště zaměstnavatele (například, když zaměstnanec pracuje z domova).

Druhy provozních nákladů chráněného pracovního místa detailněji zde.

Příspěvek na podporu zaměstnávání zdravotně postižených

Když zaměstnavatel zaměstnává víc než padesát procent osob se zdravotním postižením a zároveň splňuje podmínku, že tito lidé pracují na chráněných pracovních místech, může požádat úřad práce o náhradu sedmdesáti pěti procent vynaložených nákladů na jejich mzdy nebo platy, včetně sociálního pojištění a zdravotního pojištění.

Maximální výše příspěvku na zaměstnance, který je osobou zdravotně znevýhodněnou, dosahuje pěti tisíc měsíčně. Na zaměstnance, který je uznán invalidním ve stupni I až III, je to 8800 korun měsíčně.

Zaměstnavatel navíc může požádat o zvýšení příspěvku o částku odpovídající dalším (prokázaným) nákladům vynaloženým na zaměstnávání osob se zdravotním postižením - maximálně ale o tisícikorunu měsíčně na osobu zdravotně znevýhodněnou, respektive 2700 korun měsíčně na člověka invalidního v prvním, druhém nebo třetím stupni.

Příspěvek na podporu zaměstnávání zdravotně postižených se poskytuje čtvrtletně, zpětně. Požádat o něj zaměstnavatel musí úřad práce nejpozději do konce kalendářního měsíce, který následuje po uplynutí daného čtvrtletí.

Pozor, příspěvek nemůžete čerpat na zaměstnance, respektive pracovní místo, které už je podporováno příspěvkem na provozní náklady. Příspěvek také nelze čerpat na zaměstnance, který pobírá starobní důchod. Na příspěvek nedosáhne zaměstnavatel, který má nedoplatky na daních nebo pojistném. Zvýšení příspěvku není možné požadovat v případě chráněného pracovního místa, které je zřízené mimo pracoviště zaměstnavatele.

Hrajte na jistotu

Sleva na dani

Za každého zdravotně postiženého zaměstnance si může zaměstnavatel snížit daň z příjmů o 18 tisíc korun ročně, za zaměstnance invalidního ve třetím stupni dokonce o 60 tisíc za rok. Detaily o uplatňování slevy najdete v § 35 zákona o daních z příjmů.

Velcí zaměstnavatelé povinně

Povinně musí zaměstnávat zdravotně postižené každý zaměstnavatel, který má v pracovním poměru víc než dvacet pět zaměstnanců. Podíl handicapovaných pak musí tvořit alespoň čtyři procenta. Zákonnou povinnost je možné splnit několika způsoby:

  • odebíráním výrobků nebo služeb od firem, kde tvoří víc než polovinu zaměstnanců zdravotně postižení, případně od zdravotně postižených OSVČ
  • odvodem do státního rozpočtu (za každého člověka, za kterého zaměstnavatel nesplnil povinný podíl, zaplatí částku ve výši 2,5násobku průměrné mzdy ročně),
  • kombinací předchozích způsobů.

Když je zaměstnavatelem agentura práce

Pokud je zaměstnavatelem agentura práce, nemůže čerpat příspěvek na podporu zaměstnávání osob se zdravotním postižením na zaměstnance, který v daném období plní pracovní úkoly v jiné firmě, kam ho agentura vyslala. 

Obdobně příspěvek na částečnou úhradu provozních nákladů chráněného pracovního místa nelze vyplácet agentuře práce na místo zřízené pro zaměstnance, který je dočasně přidělený k výkonu práce jinam. Takového zaměstnance si agentura také nemůže započítat do celkového počtu zaměstnanců pro účely plnění povinného podílu zdravotně postižených zaměstnanců.

Víc se o agenturním zaměstnávání:

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+21
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Příspěvek na péči 2016: Kdo může žádat a kolik dostane

12. 4. 2016 | Monika Veselíková | 37 komentářů

Příspěvek na péči 2016: Kdo může žádat a kolik dostane

Vysoký věk, vážná nemoc nebo úraz, který znemožní zvládat dříve samozřejmé činnosti. Právě pro takové případy je tu příspěvek na péči. Kdo má na příspěvek na péči nárok, jaká jsou pravidla... celý článek

Výpočet invalidního důchodu v roce 2016: Kalkulačka a přehled pravidel

16. 3. 2016 | Petra Dlouhá | 6 komentářů

Výpočet invalidního důchodu v roce 2016: Kalkulačka a přehled pravidel

Invalidní důchod slouží k zabezpečení lidí, kterým nemoc nebo následky úrazu nedovolují plnohodnotně pracovat, v horším případě pracovat vůbec. Výši invalidních důchodů v roce 2016... celý článek

Trvalé následky a úrazové pojištění: Na co se můžete opravdu spolehnout

28. 7. 2014 | Petra Dlouhá | 10 komentářů

Trvalé následky a úrazové pojištění: Na co se můžete opravdu spolehnout

Nedávno jste na Peníze.cz četli příběh muže, jehož manželka skončila po těžké autonehodě s mnohačetnými zraněními v kómatu. Přinášíme pokračování. Žena měla uzavřenou úrazovou pojistku... celý článek

Invalidita: Čím víc jste vydělávali, tím větší propad příjmů

8. 11. 2012 | redakce Peníze.CZ

Invalidita: Čím víc jste vydělávali, tím větší propad příjmů

Na špatné myslí člověk nerad. Jenže když nemyslíte na špatné věci dopředu, jsou potom, když opravdu přijdou, ještě horší. Připravili jsme pro vás s pojišťovnou Aegon další infografiku,... celý článek

Partners Financial Services