Zjednodušení pro pendlery. Na úřad nemusí s potvrzením z ciziny

Jiří Hovorka | rubrika: Aktuality | 20. 4. 2020

Lidé, kteří pracovali v zahraničí a přišli kvůli koronavirové krizi o práci, teď můžou získat podporu v nezaměstnanosti snadněji.

„Pendleři, kteří pracují v některém z členských států EU, jsou při skončení zaměstnání i za běžné situace zabezpečeni dávkami v nezaměstnanosti. Teď je ale potřeba, aby dostali finanční pomoc rychleji. Nově proto dojde k přiznání dávky, i když momentálně nebudou schopni doložit všechny formálně vyžadované dokumenty,“ říká ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová.

I když lidé pracovali třeba v Německu a Rakousku, o dávky v nezaměstnanosti se žádá pouze ve státě bydliště. Pro přiznání podpory v nezaměstnanosti je však standardně zapotřebí doložit i dokument s označením U1, který vydávají úřady v zemi, kde lidé pracovali. To je ale nyní problematické a může to trvat i několik měsíců.

„Nyní lze využít institut prozatímního výpočtu dávky a tím urychlit posouzení nároku na podporu v nezaměstnanosti, výpočet výše této podpory a její následné poskytování,“ říká Kristýna Křupková, mluvčí ministerstva práce.

Kdo tedy dokument U1 nemá, může úřadu práce dočasně místo toho doložit například obdobu českého potvrzení o zaměstnání (takzvaný zápočtový list) od zahraničního zaměstnavatele.

„Takové potvrzení musí prokazovat skončení pracovního poměru a obsahovat údaje, na základě kterých lze nárok na podporu v nezaměstnanosti a její výši posoudit. Jedná se zejména o dobu důchodového pojištění a výdělek,“ říká Křupková a upozorňuje, že výplatní pásky nestačí.

Úřad práce na základě těchto dokumentů podporu přizná a vypočte její pravděpodobnou výši. Tu následně vyplácí. Ke zpřesní dojde až v okamžiku, kdy budou lidé mít k dispozici dokument U1.

O podporu lze nově žádat i na dálku, a to i elektronicky třeba přes datovou schránku. Základní podmínkou pro získání podpory je získání doby důchodového pojištění zaměstnáním nebo jinou výdělečnou činností v délce alespoň 12 měsíců za poslední dva roky. Do zákonem požadované doby se započte i doba zaměstnání získaná v jiných členských státech.

„Například pokud pendler přijde o práci poté, co dojížděl šest měsíců do Německa a předtím pracoval šest měsíců v Česku, započtou se obě doby,“ vysvětluje Křupková.

Výpočet podpory v nezaměstnanosti 2020

výdělků
let

Další kalkulačky

Už nás sledujete? 

Přidejte si Peníze.cz na Twitter nebo Facebook a dozvíte se včas další aktuality a praktické rady! 

Koronavirus: aktuality, kalkulačky, informace

Chraňte nejen sebe, ale i svoji peněženku. Vybíráme nejdůležitější texty a nástroje, které vám pomohou překonat dopady pandemie viru COVID-19.

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+18
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Kolik dostanete, když přijdete o práci. Podpora v nezaměstnanosti 2024

28. 12. 2023 | Petr Kučera | 1 komentář

Kolik dostanete, když přijdete o práci. Podpora v nezaměstnanosti 2024

Kdo má nárok na podporu v nezaměstnanosti a na jak dlouho? Proč si dát pozor na dobrovolné ukončení předchozí práce bez vážného důvodu? Jak je to s odstupným? Může si nezaměstnaný přivydělávat?... celý článek

Podpora v nezaměstnanosti se změní. Přijde dřív, ale bude přísnější

22. 11. 2023 | Kateřina Hovorková

Podpora v nezaměstnanosti se změní. Přijde dřív, ale bude přísnější

Nezaměstnaní získají podporu hned za první měsíc, i když dostali odstupné – dosud museli až několik měsíců čekat. Novela od ledna zároveň zpřísní opakované čerpání podpory; cílem je... celý článek

Podpora v nezaměstnanosti zpřísní. Úřad si posvítí na spekulanty

25. 5. 2023 | Kateřina Hovorková

Podpora v nezaměstnanosti zpřísní. Úřad si posvítí na spekulanty

Opakované čerpání podpory v nezaměstnanosti bude komplikovanější. Ministerstvo práce a sociálních věcí chce prodloužit dobu, kdy je možné znovu žádat o peníze od státu.

Řekněte si o příspěvek na dojíždění. Novou práci může podpořit stát

20. 3. 2023 | Gabriel Pleska | 1 komentář

Řekněte si o příspěvek na dojíždění. Novou práci může podpořit stát

Jste delší dobu na pracovním úřadě, nikde v okolí pro vás práce není, ale za humny by byla? Pak je právě pro vás určený příspěvek na podporu regionální mobility, zvaný také příspěvek... celý článek

Práce v Německu a dávky. Přehled, na jaké máte nárok

22. 2. 2023 | Svetlana Šuľajová | 1 komentář

Práce v Německu a dávky. Přehled, na jaké máte nárok

Krankengeld, Kindergeld, Arbeitslosengeld. Moc se v tom neorientujete? Nárok na nemocenskou, přídavky na děti nebo podporu v nezaměstnanosti máte, i když pracujete pod německým zaměstnavatelem.... celý článek

Partners Financial Services