Pomoc pro OSVČ: Senát nechce zákaz souběhu

Petr Kučera | rubrika: Aktuality | 29. 10. 2020 | 1 komentář
Pomoc pro OSVČ: Senát nechce zákaz souběhu

Zdroj: Shutterstock

Zákon, který stanoví pravidla nového kompenzačního bonusu pro podnikatele, se vrací k poslancům. Senátoři navrhují, aby z něj vypadl zákaz současného pobírání bonusu a státního příspěvku na nájem provozovny. Chtějí také kompenzaci pro kraje.

Ať už poslanci nakonec schválí jakoukoliv verzi, dostanou podnikatelé 500 korun za den. Na podporu ale tentokrát dosáhnou jenom ti, kterým vláda přímo svým usnesením omezila podnikání nebo ho úplně znemožnila. Podmínkou je, že z takové činnosti mají převažující příjmy – tedy víc než 50 procent.

Vedle osob samostatně výdělečně činných (OSVČ) mohou o příspěvek žádat i malé společnosti s ručením omezením a teoreticky i lidé pracující na dohodu.

Šanci mají i podnikatelé, kteří jsou na zavřených nebo omezených provozech závislí, tedy jejich dodavatelé a subdodavatelé. Závislostí se rozumí víc než 80 procent.

Bez podpory zůstanou třeba ti, kteří sice přišli o většinu příjmů v důsledku vládních omezení, ale formálně nejde o přímý důsledek. Tedy například provozovatel stánku s občerstvením vedle uzavřené školy nebo bazénu. Na rozdíl od jarního programu Pětadvacítka nedostanou podporu ani ti, kdo museli přerušit podnikání kvůli vlastní karanténě nebo onemocnění covidem.

Omezení čeká i na ty, kdo na nový bonus dosáhnou. Jednak jim náleží jenom za konkrétní dny, kdy splní dané podmínky – ne paušálně za celé období od 5. října do 4. listopadu. A především: Za daný den nesmí čerpat jinou „koronavirovou“ pomoc, především z programu Antivirus na podporu udržení pracovních míst nebo ze speciálních programů zaměřených například na cestovní ruch, kulturu nebo sport. Na rozdíl od jarní Pětadvacítky nelze současně získat kompenzační bonus a ošetřovné pro OSVČ.

Zakázaný je také časový souběh se státním příspěvkem na nájemné provozovny. Pro nejbližší období to ještě nebude v praxi problém: Aktuální bonus od ministerstva financí se týká období od 5. října do 4. listopadu, zatímco aktuální příspěvek na nájemné poskytne ministerstvo průmyslu zpětně za třetí čtvrtletí, tedy červenec až září. Zatím tedy nejde o podporu za stejný kalendářní den, kterou nový zákon zakazuje.

Senátoři chtějí odstranit právě zákaz souběhu s programem Covid Nájemné. Současně poslancům navrhují, aby schválili i kompenzaci přinejmenším pro kraje – když už ne také pro obce.

Poslanci teď mohou zákon schválit buď v původní podobě, nebo přijmout senátní návrhy (oba současně).

Pomoc je zatím ohraničena trváním nouzového stavu podle původního vládního plánu – konkrétně do 4. listopadu. Když se nouzový stav prodlouží, mohli by pak podnikatelé žádat o další podporu. Žádosti budou – stejně jako na jaře – přijímat finanční úřady e-mailem, musí ale počkat na definitivní schválení zákona.

Toto omezení také znamená, že podnikatelé nedosáhnou na kompenzační bonus za období před vyhlášením nouzového stavu od 5. října. Vláda přitom výrazně omezila některé skupiny podnikatelů už v předchozích dnech.

Z podpory zhruba 15 tisíc měsíčně navíc zůstane podnikatelům jenom 10 tisíc. Na rozdíl od jara totiž musí odvést minimální zálohy na sociální a zdravotní pojištění, tedy zhruba pět tisíc měsíčně.

Kdo teď může žádat o kompenzační bonus a jaká jsou pravidla? Kdo všechno na něj tentokrát nedosáhne? Tady jsme to popsali podrobněji:

Zdroj: Shutterstock

Ať vám nic neuteče 

Přidejte si Peníze.cz na Facebook nebo Twitter a neuniknou vám další důležité aktuality a praktické rady! 

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+44
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Jednu a dost. Kompenzační bonus už nejde čerpat s jinou podporu

27. 10. 2020 | Petr Kučera | 18 komentářů

Jednu a dost. Kompenzační bonus už nejde čerpat s jinou podporu

Kdo chce pomoc z volného pokračování programu Pětadvacítka, nemusí už dosáhnout na státní příspěvek na nájemné, ošetřovné pro OSVČ nebo na speciální podporu pro některé obory. Pravidla... celý článek

Přišli jste o příjmy, ale kompenzační bonus už nedostanete

21. 10. 2020 | Veronika Doskočilová, Petr Kučera | 48 komentářů

Přišli jste o příjmy, ale kompenzační bonus už nedostanete

Nový kompenzační bonus – pokračování jarního programu Pětadvacítka – je mnohem přísnější než jeho předchůdce. Na podporu nedosáhne ani řada podnikatelů, kteří přišli o příjmy v důsledku... celý článek

Partners Financial Services