Chcete rozjet podnikání? Na úvěr zapomeňte

Chcete rozjet podnikání? Na úvěr zapomeňte
Bez vlastních úspor se drobné podnikání v Česku zjevně rozjet nedá. Banky poskytují úvěry pro začínající podnikatele jen ve velmi omezené míře a za přísných podmínek. Výjimkou je pouze polostátní Českomoravská záruční a rozvojová banka.

Vzít si úvěr na rozjezd podnikání není jednoduché. A ještě složitější to mají ti, kteří například skončí školu a místo cesty na úřad práce si chtějí založit živnost. Udělali jsme průzkum mezi bankami, za jakých podmínek půjčí budoucímu živnostníkovi, který si bez předchozích podnikatelských a jiných pracovních zkušeností chce otevřít například obchod a opravnu jízdních kol. Pro začátek by potřeboval půl milionu korun.

Jenže pokud opravdu dříve nepodnikal nebo si nevydělával jinak, aby mohl podat daňové přiznání, má u většiny českých bank smůlu. Ty o poskytnutí úvěru budou uvažovat, buď pokud má dotyčný alespoň roční podnikatelskou historii, nebo už podal minimálně jedno daňové přiznání.

Podnikatelský úvěr není pro každého
Banka Minimální podnikatelská historie
ČSOB (profil, názory) 13 měsíců*
Komerční banka (profil, názory) 1 daňové přiznání
Poštovní spořitelna (profil, názory) 2 roky
HVB Bank Czech Republic (profil, názory) 1 rok
GE Money Bank (profil, názory) 1 daňové přiznání
Raiffeisenbank (profil, názory) 2 roky
Volksbank CZ (profil, názory) 2 roky
eBanka (profil, názory) 1 rok
IC Banka 2 roky
Pozn.: * ČSOB vyžaduje minimálně 2 daňová přiznání, proto 13 měsíců. Jeden rok nemusí být kompletní a stačí v něm podnikat 1 měsíc.

Zdroj: banky

Jak žádat o úvěr na zahájení podnikaní
Žadatel o úvěr by se měl na první schůzku s firemním bankéřem vybavit alespoň jedním dokladem totožnosti, výpisem z příslušné podnikatelské evidence (tj. z živnostenského nebo obchodního rejstříku, popř. z jiné evidence), podnikatelským záměrem, doklady, které ho opravňují k zastavení nemovitosti nebo vyjádření osoby o jejím ručení za poskytovaný úvěr. Nezbytnou součástí žádostí o podnikatelský úvěr jsou i výpisy o bezdlužnosti a to z finančního úřadu, zdravotní pojišťovny a správy sociálního zabezpečení.
Operátorka na infolince Raiffeisenbank nabídla podnikatelský úvěr až 10 milionů korun. Háček je v tom, že tyto peníze banka půjčí jen tomu, kdo má v plánu koupit nemovitost, zrekonstruovat ji a prodat. Začínajícím podnikatelům, kteří by si chtěli otevřít první živnost, banka nepůjčuje.

Při žádosti o úvěr u GE Money Bank se podle oficiálních kritérií nemusí dokládat podnikatelská historie. Banka ovšem vyžaduje alespoň jedno daňové přiznání. Úvěr může dostat jen ten, kdo vykáže v daňovém přiznání v kolonce "Příjmy z podnikatelské a jiné samostatně výdělečné činnosti" částku ve výši minimálně 300 tisíc korun. Takže ve skutečnosti i GE Money Bank jistou podnikatelskou historii požaduje.

U České spořitelny si může začínající podnikatel vzít Mikro úvěr, který začíná na sto tisících korunách a končí s různými modifikacemi dalších produktů na 8,5 milionu korun. Banka chce po začínajícím podnikateli zástavu v podobě nemovitosti, nebo ručitele, který úvěr zajistí minimálně ve výši 130 procent z požadovaného úvěrového rámce. Roční úroková sazba činí nejméně 8 procent. Podmínkou je rovněž předložení podnikatelského záměru.

Banky, které půjčují začínajícím podnikatelům bez předchozí historie
Banka Název produktu Specifikace úvěru Podmínky pro získání úvěru Poznámka
Česká spořitelna (profil, názory) Mikro úvěr 100 000 – 8 600 000 Kč, čerpání úvěru nejpozději do 6 měsíců od podpisu smlouvy Zástava nemovitosti, nebo zajištění úvěru ručitelem do výše min. 130 % úvěru, lze sjednat i spoluúčast druhé osoby Roční úroková sazba od 8 %
Živnostenská banka (profil, názory) Půjčka na podnikání Dle výše nemovité zástavy, max. 80 % z hodnoty Smlouva o smlouvě budoucí, průkaznost budoucích příjmů  
Zdroj: banky

Firemní bankéři Komerční a Živnostenské banky upozorňují, že důležitou součástí žádosti o poskytnutí úvěru je podnikatelský záměr a doložení odhadu budoucích příjmů. Jedinou možností, jak získat doklad o budoucích příjmech, je podnikat ve výrobních činnostech. Budoucí podnikatel totiž musí získat písemná stanoviska od budoucích odběratelů - nejčastěji v podobě smlouvy o smlouvě budoucí, nebo potvrzení o odběru výrobků. Podnikatelský záměr na obchod a opravnu jízdních kol tedy neměl u bankéřů z obou uvedených bank šanci na úspěch.

Existuje ovšem možnost, jak i takový podnikatel může nutné peníze do začátku získat. Jmenuje se bezúročný úvěr od Českomoravské záruční a rozvojové banky (profil, názory). Žadatel o úvěr ovšem nesměl být v posledních sedmi letech před podáním žádosti podnikatelem nebo společníkem v právnických osobách typu společnosti s ručením omezeným, komanditní nebo veřejné obchodní společnosti, či družstva. Po "splnění" výše uvedených podmínek čeká na podnikatele až tři čtvrtě milionu korun pro fyzickou osobu s až sedmiletou dobou splatnosti při nulových úrocích. Podmínkou pro získání je absolvování kurzu Základy podnikání, který je akreditován Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy.

Ucházíte se o dotaci z Evropské unie?
Nevíte přesně jak na to? Informujte se u nás jak postupovat! Zhodnotíme, zda má váš konkrétní projekt šanci na získání dotace, poradíme, na jaké dotace má šanci firma vaší velikosti a zaměření. Potřebujete zjistit, jaké je finanční zdraví vaší firmy, což je nutná podmínka pro získání dotace, nebo "jen" chcete pomoci se zpracováním žádosti či s výběrem vhodného dotačního titulu? Přečtěte si naše poradenské texty a obraťte se na naši novou unikátní poradnu získávání dotací ze strukturálních fondů EU! Čím více konkrétních informací nám poskytnete, tím přesnější odpověď získáte.

Kde by měli začínající podnikatelé podle vás sehnat peníze na rozjezd živnosti?

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+38
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 7 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

21. 5. 2007 1:12, jezevec

Stačil by titulek. Naše peněžovny přece vůbec neumí pracovat s kolaterálními příjmy. To čemu se v civilizovasných zemích říká "úvěr", o tom naši bankovní mlamojové ještě ani nečetli.

+68
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

21. 5. 2007 9:27, Jirka

Chci začít podnikat, ale banky mi nepůjčí, protože jsem ještě nikdy před tím nepodnikal, protože mě banky nepůjčily. To je tedy kocourkov :-).

-13
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (7 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Porušují úvěrové registry soukromí dlužníků, nebo jim pomáhají?

16. 2. 2007 | Kateřina Boušová

Porušují úvěrové registry soukromí dlužníků, nebo jim pomáhají?

Jsou úvěrové registry výhodou jen pro finanční instituce, nebo i pro dlužníky? Může dobrá úvěrová historie usnadnit cestu k novému úvěru? Nebo naopak hrozí, že např. kvůli nedoplatku... celý článek

Exekuce majetku: co exekutor nesmí zabavit podnikateli

10. 8. 2006 | Matěj Šuster | 13 komentářů

Exekuce majetku: co exekutor nesmí zabavit podnikateli

Dlužníky čelícími exekuci jsou často i podnikatelé. Obecně jim exekutor nesmí zabavit to, co potřebují ke své práci. Z čeho vycházejí soudy při rozhodování o tom, co jim vzít a co ponechat?... celý článek

Kde vzít na rozjezd podnikání?

31. 1. 2006 | Dana Chytilová | 4 komentáře

Kde vzít na rozjezd podnikání?

Začínáte podnikat? A máte dost peněz? Pokud ne, připravte se na spoustu otázek, byrokracie a množství neúspěšných žádostí o úvěr. Jako začínající podnikatel bez historie nemáte moc... celý článek

Zadlužit, nezadlužit - to je oč tu běží

18. 12. 2003 | Kristýna Havligerová

Zadlužit, nezadlužit - to je oč tu běží

Spotřebitelé zboží stále častěji nehradí ze svého, ale peníze si půjčují. Dochází tak k rychlému růstu zadlužení domácností a to, podle toho jak se rýsují nákupy v předvánočním období,... celý článek

Začínající živnostník a úvěr? Zapomeňte!

19. 4. 2001 | Lukáš Půda | 3 komentáře

Začínající živnostník a úvěr? Zapomeňte!

Uvažujete o založení vlastní firmy? Pokud vám vlastní peníze nestačí a chcete ještě zažádat o podnikatelský úvěr, nechte si zajít chuť. Z průzkumu redakce serveru Peníze.CZ totiž vyplývá,... celý článek

Partners Financial Services