Neúspěch a smůla naštvou jen na chvíli

Neúspěch a smůla naštvou jen na chvíli
Úspěšná obchodnice na finančních trzích Ute von der Lahr žije na Malorce, dopoledne pracuje jako realitní agentka a odpoledne obchoduje s měnami. V rozhovoru pro časopis Traders‘ přiznává, že přehnané seběvědomí není tou správnou cestou k úspěchu.

TRADERS': Mnoho začátečníků mezi obchodníky na finančních trzích si myslí, že dobrým traderem se člověk může stát pouze díky zkušenostem. Jak jste se učila vy?
Ute von der Lahr: Dlouhou dobu jsem se snažila najít odpovídající zkušenosti na internetu. Narazila jsem na všechny možné věrohodné i nevěrohodné semináře a kurzy. Ve snaze naučit se co nejvíce jsem se účastnila všech významných diskusních fór a řídila jsem se doporučeními jiných traderů. Dobrý tradingový seminář stojí dost peněz. Ale to je jako v jakékoliv jiné oblasti; pokud nic nedáte, nic nezískáte.

TRADERS': Jakou roli hraje při tradingu psychologie?
Ute von der Lahr: Velmi významnou. Pokud nedokážete překonat své nedostatky, nikdy nebudete dobře tradovat. Naučila jsem se několik technik na překonání těch svých. Proto se mi teď do obchodů vstupuje snadněji než dříve.

TRADERS': Jak zvládáte emoce?
Ute von der Lahr: Snažím se je mít pod kontrolou. Samozřejmě, že mě potěší, když vydělám, ale to je také důvodem, proč i v dalším obchodě podstoupím riziko maximálně 20 pipů (pip = nejmenší cenový pohyb na trhu měn). Neúspěch a smůlu beru jako zkušenost, i když mě někdy naštvou. Většinou to však netrvá příliš dlouho.

TRADERS': Jak se připravujete na trading?
Ute von der Lahr: V rámci přípravy se většinou dívám na měsíční, denní a hodinové grafy. Pak si vypočítám a zakreslím pivoty. Než začnu tradovat, podívám se, kdy mají vyjít aktuální zprávy a zaznamenám si čas jejich zveřejnění. To mě vždy ochrání před neočekávanými překvapeními.

TRADERS': Kolik hodin denně sedíte před obrazovkou a kolik času vám zabírá samotný trading?
Ute von der Lahr: Liší se to v závislosti na tom, kolik mám času. Velmi často se podívám na grafy už ráno, otevřu pozici, nastavím stopy a nechám obchod běžet. To například pomáhá v případě, pokud máte tendenci uzavírat ziskové obchody příliš brzy. Nikdy nesedím celý den před obrazovkou. Obchody samy o sobě trvají mezi 30 a 60 minutami, málokdy držím nějakou pozici déle.

TRADERS': Jaké grafické formace používáte a s jakými časovými rámci pracujete?
Ute von der Lahr: Dávám přednost svíčkám, protože jsem je používala od samého začátku. V poslední době hodně pracuji také s čárkovými grafy. Zvykla jsem si sledovat hodinové grafy na začátku každého dne, ale pro trading používám pěti a patnáctiminutové grafy.

TRADERS': Sledujete primární trendy, trendové čáry, supporty, resistance, pivot pointy či indikátory?
Ute von der Lahr: Všechno kromě indikátorů. S indikátory jsem sice z počátku hodně experimentovala, ale bohužel jsem nedosahovala přijatelných výsledků. Většina indikátorů totiž odráží to, co už se stalo. Pivoty, supporty a resistance obvykle používám jako cíl, když se obchod vyvíjí mým směrem. Jinak pracuji s jednoduchými a exponenciálními klouzavými průměry a s trendovými čarami. Jde o nekomplikovanou avšak velice efektivní metodu.

TRADERS': Obchodujete pouze pomocí popsané strategie nebo používáte i jiné postupy?
Ute von der Lahr: Používám několik různých strategií. Velmi dobré protitrendové obchody dělám například pomocí formací 1-2-3 high a low (viz obrázek). V tomto případě čekám, dokud se nevytvoří nové high nebo low (= body 1 na obrázku), následované korekčním pohybem (= body 2) a když pak následující swing v původním směru nedosáhne nového extrému (= body 3, nižší high nebo vyšší low), dostávám tzv. 1-2-3 protitrend. Pokud pak ceny prorazí zakreslenou trendovou čáru, vstoupím do longu nebo do shortu (viz obrázek). Existuje mnoho příležitostí pro opravdu dobré obchody, které jsou výsledkem této jednoduché metody.

TRADERS': Jak řídíte své pozice?
Ute von der Lahr: Většinou obchoduji několik kontraktů najednou. Pokud jde obchod mým směrem, obvykle sleduji dosažení pivotu, denního high nebo několikrát otestované resistance. Pokud je takový bod dosažen, uzavřu jeden nebo dva kontrakty a ty ostatní nechám běžet. Často tak dosáhnu velice dobrého dodatečného zisku.

TRADERS': Na jakých trzích jste v současné době nejvíce aktivní?
Ute von der Lahr: Obchoduji zejména EUR/USD a GBP/USD a to v podstatě pouze v rámci jednoho dne.

TRADERS': Jak dlouho obvykle držíte své pozice?
Ute von der Lahr: Málokdy držím pozici déle než hodinu.

TRADERS': Jaká kritéria používáte pro stanovení velikosti pozice?
Ute von der Lahr: Nepoužívám klasické money managementové strategie jako je např. zdvojnásobení pozice po ztrátovém obchodu nebo zvyšování velikosti pozic v závislosti na velikosti předchozího realizovaného zisku. Většinou obchoduji několik kontraktů. Nikdy neriskuji více než dvě procenta svého kapitálu. Úspěchu tak lze sice dosáhnout pomaleji, ale je dlouhodobý.

Rozhovor vyšel v časopisu Traders'.

Co si myslíte o obchodnících na finančních trzích?

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 11 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

28. 5. 2007 13:24

To je pravda, CFTC jim udělila pokutu $10.000 (mimochodem, nejnižší možná) za ztrátové účty. Zároveň ale ponechala Thorkelssonovi jeho CTA registraci (Commodity Trading Advisor), což by neudělalal, kdyby to bylo opravdu vážné.

Zobrazit celé vlákno

+42
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (11 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Jak obchodují na burze profesionálové aneb John Person v Praze

28. 3. 2007 | Petr Vykoukal | 1 komentář

Jak obchodují na burze profesionálové aneb John Person v Praze

Další z předních světových spekulantů – John L. Person – zavítal do Prahy, aby se s námi podělil o své zkušenosti z amerických akciových a futures trhů. Během semináře často zdůrazňoval... celý článek

Jak obchodují na burze profesionálové II.

24. 11. 2006 | Petr Vykoukal | 2 komentáře

Jak obchodují na burze profesionálové II.

Po několika měsících jsme opět měli možnost zúčastnit se semináře předních světových spekulantů Joa Rosse a Andyho Jordana. Kromě daytradingu byl seminář tentokrát zaměřen i na pozapomenutý... celý článek

Jak obchoduje Joe Ross: proražení formace ledge

31. 10. 2006 | Dita Macháčková | 2 komentáře

Jak obchoduje Joe Ross: proražení formace ledge

Čtyři jednoduché formace jsou všechno, co potřebujete ke správnému sezónnímu obchodování. Dnešním článkem jejich popis dokončíme. Podívejme se, jak poznat, kdy nastane tzv. formace... celý článek

Jak obchodují na burze profesionálové

18. 7. 2006 | Petr Vykoukal

Jak obchodují na burze profesionálové

Zúčastnili jsme se semináře o daytradingu s předním světovým spekulantem Andy Jordanem, abychom vám přiblížili, jak takové obchodování vypadá v praxi. Zajímá vás, jak se mu dařilo při... celý článek

Joe Ross o svých zkušenostech po 50 letech na burze

20. 6. 2006 | Petr Vykoukal | 1 komentář

Joe Ross o svých zkušenostech po 50 letech na burze

Sešli jsme se s jedním z nejznámějších a nejúspěšnějších soukromých burzovních obchodníků světa, Joe Rossem, a povídali si mimo jiné o jeho obchodních začátcích, technikách či vývoji... celý článek

Partners Financial Services