Vítězové a poražení. Nejlepší a nejhorší podílové fondy pololetí

Kateřina Hovorková | rubrika: Aktuality | 14. 7. 2023
Vítězové a poražení. Nejlepší a nejhorší podílové fondy pololetí

Zdroj: Pleska / Midjourney

Za první pololetí letošního roku zhodnotily podílové fondy průměrnému investorovi vklady o 5,7 procenta. Vyplývá to z Indexu českého investora CII750, který pravidelně sestavují analytici společnosti Swiss Life Select.  

V prvním čtvrtletí se fondům podařilo vyrůst o 2,9 procenta a ve druhém pak dodaly svým investorům obdobné zhodnocení ve výši 2,73 procenta. Navzdory horším výsledkům z minulého roku dosahuje investor do akciových fondů za poslední tři roky zisk 7,64 procenta ročně.  

„Kdybychom časový horizont posunuli na pět let, který zahrnuje jak výrazné poklesy z přelomu let 2018 a 2019, tak i propady z covidového března 2020, tak se stále může průměrný český investor těšit z ročního zhodnocení 5,14 procenta,“ říká Richard Bechník, hlavní investiční a ekonomický analytik Swiss Life Select. 

Akciové fondy v čistém korunovém vyjádření za uplynulé tři měsíce vyrostly podle indexu o 3,8 procenta, tedy o něco méně v porovnání se zhodnocením ve výši 4,68 procent z prvního čtvrtletí. Vedle toho dluhopisové fondy vyrostly v druhém kvartálu o 1,64 procent, což je podobný výsledek jako v prvních třech měsících letošního roku.  

„Po skončení prvního pololetí můžeme náladu investorů na finančních trzích zhodnotit jako kombinaci optimismu, který je hnaný novými trendy, se stále přetrvávajícími obavami z makroekonomického vývoje,“ komentuje Bechník.  

Prvnímu kvartálu podle něj dominovala trhu dobrá nálada z nenaplnění negativního scénáře ohledně evropské energetické krize spolu s lehkou nervozitou nad bankovním sektorem. Naproti tomu ve druhém čtvrtletí již začali někteří investoři kromě neustálého sledování vývoje inflace vyhlížet i nové atraktivní trendy, jako je umělá inteligence.  

„Druhé pololetí bude podle našich očekávání patrně ve znamení výraznějších přesunů investic mezi jednotlivými sektory a regiony. Investoři budou hledat nové příležitosti při zajímavých oceněních,“ dodává Richard Bechník. 

Pět nejvýkonnějších fondů 1. pololetí 2023

Allianz Gl Artificial Intelligence AT (H2-CZK)36,98
Franklin Technology A (acc) USD32,52
BNP Paribas US Growth Classic H CZK Cap24,88
BNP Paribas Disruptive Technology Classic CZK Cap23,04
Fidelity Funds - Global Technology A-EUR21,68
Jde o roční výkonnost přepočtenou do české koruny. Zdroj: Swiss Life Select

Pět nejméně výkonných fondů za 1. pololetí 2023

Fidelity Funds - China Consumer A-ACC-USD- 13,15
Templeton China A (acc) USD- 12,09
Schroder ISF China Opportunities A Acc USD- 11,09
Schroder ISF Greater China A Acc USD- 6,64
BGF World Mining A2 USD- 6,08
Jde o roční výkonnost přepočtenou do české koruny. Zdroj: Swiss Life Select

V prvním pololetí nejlepšího zhodnocení dosahovaly podle indexu fondy, které ve svých portfoliích přikládaly větší váhu americkým technologickým gigantům FANG+, tedy pěti předním technologických společností (Meta (Facebook), Amazon, Netflix, Google a Apple). Nadstandardních výsledků dosáhly i fondy zbytné spotřeby.

Naopak výrazně na výkonnostním žebříčku zaostaly fondy čínských akcií. Důvodem bylo zklamání z vývoje čínské ekonomiky, která stále nenastartovala do tolik očekávaného předcovidového tempa.  

Index ceskeho investora CII750Swiss Life Select

Index ceskeho investora CII750

„Ve druhém čtvrtletí se k vítězům přidaly fondy Latinské Ameriky, Japonska či střední Evropy. V uplynulých třech měsících vykázal lepší výsledky i sektor financí, což může značit postupné opadnutí obav z bankovní nestability. Značné výkonnostní rozdíly přinesly v prvním pololetí i pohyby na devizových trzích. Například fondy amerických akcií zajištěné do české koruny oproti stejným fondům v americkém dolaru nabídly lepší výkonnost, která byla mnohdy vyšší i o 6 procent,“ doplňuje Bechník. 

Index českého investora CII750 sestavuje Swiss Life Select na základě 750 fondů, které jsou pro českého investora běžně dostupné. Při jeho výpočtu sleduje nejen výnosnost fondů, ale i jejich váhy v celkovém investičním portfoliu v České republice. 

Partners index podílových fondů

Partners index podílových fondů sleduje víc jak 150 fondů s aktivy klientů v celkové výši několik set miliard korun. Jde o fondy denominované v české koruně, a tedy převážně distribuované a nabízené v Česku. Vedle pohledu na všechny grafy současně si můžete zvolit, že chcete ukázat jenom některé.

Zdroj: peníze.cz

Kateřina Hovorková

Autor článku Kateřina Hovorková

Na Peníze.cz se věnuje hlavně osobním financím a trhu práce. V médiích pracuje od 90. let. Začínala v České tiskové agentuře, později prošla redakcemi MF Dnes, iDnes, pracovala v Hospodářských novinách a na webu Aktuálně.cz.... Další články autora.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+16
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

19. 4. 2024 | Martin Pleštil | 7 komentářů

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

Obliba investování v Česku roste. I s takovými výdělky je ale spojena nepříjemná povinnost – daně. Poradíme, co si jako běžný investor musíte ohlídat a kdy přiznání řešit nemusíte.

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

17. 4. 2024 | Petr Kučera

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

Poslanci schválili novelu zákona o investičních společnostech. Má lépe chránit drobné investory před takzvanými alternativními fondy podle paragrafu 15. Společnosti jako Growing Way,... celý článek

Růst akcií trhá rekordy. Jak se daří podílovým fondům?

9. 4. 2024 | Martin Mašát

Růst akcií trhá rekordy. Jak se daří podílovým fondům?

Vývoj podílových fondů pravidelně hodnotí Martin Mašát, investiční stratég skupiny Partners. Jak si vedly v březnu, jak za posledních dvanáct měsíců a jaká je jejich dlouhodobá výkonnost? celý článek

Nová podpora zajištění na důchod. Jak vylepšit DIP a na co si dát pozor?

8. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 5 komentářů

Nová podpora zajištění na důchod. Jak vylepšit DIP a na co si dát pozor?

Co říkáte na současné nastavení dlouhodobého investičního produktu? Je správné jeho daňové zvýhodnění? Jak hodnotíte první nabídky na trhu z pohledu poplatků? A co by se mělo u DIPu... celý článek

Nejlepší podílový fond letos vydělal 19 %. Žebříčky za čtvrtletí

4. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ

Nejlepší podílový fond letos vydělal 19 %. Žebříčky za čtvrtletí

Průměrný český investor zaznamenal v podílových fondech za posledních dvanáct měsíců zhodnocení okolo 14,8 %. Ukazuje to Index českého investora CII750, sestavovaný analytiky společnosti... celý článek

Partners Financial Services