Netrpěliví Češi. Prodali padající akcie a prodělali, tvrdí průzkum

Hynek Just | rubrika: Aktuality | 23. 6. 2023
Netrpěliví Češi. Prodali padající akcie a prodělali, tvrdí průzkum

Zdroj: Midjourney / Just

Čeští investoři jsou tradičně konzervativní a znepokojují je i drobné výkyvy trhu. Víc než polovina z nich loni tratila. Vyplývá to z průzkumu pro investiční platformu Bondster od agentury Ipsos mezi 1050 respondenty. 

Na svých investicích loni prodělalo 55 procent českých investorů. Nejčastěji ztratili mezi 10 a 20 procenty, a to především na investicích do aktiv s velkými výkyvy, jako jsou podílové fondy, akcie a kryptoměny. Právě tyto nástroje také nejvíce lidí přestalo využívat, investice do fondů i do kryptoměn opustilo šest procent investorů.

„Ztráta hodnoty s sebou logicky nese ztrátu důvěry. Čeští investoři jsou tradičně velmi konzervativní a znepokojují je i drobné výkyvy hodnoty držených aktiv. Pokud tedy za loňský rok například na akciových fondech prodělali přes deset procent, velmi často je opustili,“ vysvětluje Pavel Klema, CEO platformy Bondster.

Přitom deset z deseti investičních poradců se shodne na tom, že je to právě disciplína a dodržování investiční strategie – i v časech pádu trhů – která vám zaručí největší výnosy. Současně jde o jednu z nejčastějších chyb investorů – neracionálně prodávat cenné papíry v časech pádů a nakupovat v časech vysokých výnosů.

Rok 2022 byl pro většinu investic krutý. Ceny akcií se v průměru propadly o 15 až 20 procent. O moc lépe na tom nebyly ani dluhopisy, které v průměru ztrácely kolem 10 až 15 procent. Tomu odpovídají i výsledky akciových, dluhopisových a smíšených fondů: naprostá většina skončila v roce 2022 ve ztrátě kolem 10 až 20 procent.

PIF!

Partners index podílových fondů sleduje víc než 150 fondů s aktivy klientů v celkové výši několik set miliard korun. Jde o fondy denominované v české koruně, a tedy převážně distribuované a nabízené v Česku. Vedle pohledu na všechny grafy současně si můžete zvolit, že chcete ukázat jenom některé.

Zdroj: peníze.cz

Celkově tak ztratilo důvěru v některé investiční nástroje osm z deseti investorů v Česku. Zisk si za minulý rok připsala jenom pětina z nich. 

Nejvíc z nich prodělalo na podílových fondech (31 %), akciích (21 %) a investování do kryptoměn (19 %). Největší pokles důvěry zaznamenaly kryptoměny, které kromě ztráty hodnoty poškodily i skandály a krachy kryptoměnových burz. Méně jim věří čtyři z deseti českých investorů, důvěru v podílové fondy a akcie ztratila shodně pětina investorů. U dluhopisů a investic do cizích měn je pokles kolem 15 procent.

Podle Klemy lidé hledají nové investiční příležitosti. Zájem podle průzkumu stoupá třeba o fintechové platformy. Nově je začalo využívat sedm procent investorů, zejména mladých lidí ve věku 18 až 26 let. Výhodné mohou být v současné ekonomické situaci ty, prostřednictvím kterých je možné investovat do nástrojů nezávislých na finančních trzích. Příkladem jsou P2P (peer-to-peer) a P2B (peer-to-business), tedy investice do zajištěných úvěrů.

Jak porazit inflaciZdroj: peníze.cz

Hynek Just

Autor článku Hynek Just

Vystudoval teorii kultury na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy, což se na jeho profesní kariéře nijak nepodepsalo. Věnoval se hudební publicistice, jeho recenze a rozhovory lze dohledat třeba v archivu Respektu, MF Dnes,... Další články autora.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+11
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Hračičkové rozbili bitcoin. Jeho cenu halving nechal v klidu. Týden v kryptu

27. 4. 2024 | Tomáš Krause

Hračičkové rozbili bitcoin. Jeho cenu halving nechal v klidu. Týden v kryptu

Halving cenu bitcoinu nezvedl, ale jak zdražily transakce! Autoři peněženky Samourai Wallet byli zatčeni, MMF chválí bitcoin, Švýcaři (někteří) ho chtějí zapsat do ústavy a zakladatel... celý článek

Moneta schválila dividendu devět korun za akcii

23. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ

Moneta schválila dividendu devět korun za akcii

Valná hromada Moneta Money Bank, které se zúčastnili držitelé 74,59 procenta akcií, dnes schválila rozdělení čistého zisku za rok 2023. Z částky 5,4 miliardy korun akcionářům vyplatí... celý článek

Půlení bitcoinu je za námi. Klesnou odměny za ethereum? Týden v kryptu

20. 4. 2024 | Tomáš Krause

Půlení bitcoinu je za námi. Klesnou odměny za ethereum? Týden v kryptu

Halving bitcoinu máme za sebou, Hongkong schválil ETFka a naše vláda pravidla krypta. Ethereum diskutuje o snížení odměn a Cardano se bratříčkuje s Huawei. Je tu další Týden v kryptu. celý článek

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

19. 4. 2024 | Martin Pleštil | 7 komentářů

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

Obliba investování v Česku roste. I s takovými výdělky je ale spojena nepříjemná povinnost – daně. Poradíme, co si jako běžný investor musíte ohlídat a kdy přiznání řešit nemusíte.

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

17. 4. 2024 | Petr Kučera

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

Poslanci schválili novelu zákona o investičních společnostech. Má lépe chránit drobné investory před takzvanými alternativními fondy podle paragrafu 15. Společnosti jako Growing Way,... celý článek

Partners Financial Services