Padají akcie i dluhopisy. Jak si vedou podílové fondy?

Martin Mašát | rubrika: Komentář | 10. 5. 2022 | 20 komentářů
Vývoj podílových fondů pravidelně hodnotí Martin Mašát, investiční stratég skupiny Partners. Duben hodnotí jako armagedon na trzích.
Padají akcie i dluhopisy. Jak si vedou podílové fondy?

Zdroj: Shutterstock

Duben byl jedním z těch měsíců, kdy nebylo kam uhnout. Naprosto proti ekonomickým teoriím padaly ceny akcií a současně i ceny dluhopisů.

Argumentem však tentokrát nebyl konflikt na Ukrajině. S ukrajinským konfliktem už se finanční trhy naučily žít. Teď se jen sází, jak dopadne odřezávání Evropy od závislosti na ropě a plynu z Ruska.

Hlavní slovo převzala americká centrální banka Fed se svým zvedáním sazeb. I všechny hlavní centrální banky začaly buď zpřísňovat měnovou politiku, nebo se k těmto krokům velmi silně přihlásily. Každou vystrašila inflace: v USA je přes osm procent, v eurozóně překonala sedm procent. V Česku už se inflace pohybuje – a ještě několik měsíců bude – vysoko nad deseti procenty.

Proč je zvedání sazeb tak negativní? U dluhopisů je to jasné: s vyššími základními sazbami vyžadují investoři vyšší výnos – a ten u stávajících dluhopisů docílíte jen poklesem jejich ceny. U akcií se střetává několik negativních faktorů. Vedle klasického diskontování budoucích zisků pomocí vyšších úroků, což ukazuje na nižší vnitřní hodnotu firem, jde především i příchod řádově dražšího úvěrování. Mnoho firem si za posledních deset let zvyklo na nulové výpůjční náklady a založilo na nich svůj byznys. Teď budou mít problémy přežít.

PIF!

Partners index podílových fondů sleduje víc jak 150 fondů s aktivy klientů v celkové výši několik set miliard korun. Jde o fondy denominované v české koruně, a tedy převážně distribuované a nabízené v Česku. Vedle pohledu na všechny grafy současně si můžete zvolit, že chcete ukázat jenom některé.

Zdroj: peníze.cz

Akciové fondy

Partners indexy akciových fondů
 

fondy investující

do akcií vyspělých zemí

fondy investující do nerozvinutých zemí

a další speciální strategie

(okrajové trhy, jednotlivé sektory apod.)

duben 2022-3,6 %-4,4 %
od začátku roku-8,4 %-17,9 %
poslední rok0,3 %-12,2 %
poslední tři roky24,2 %1,1 %
posledních pět let32,5 %5,3 %
posl. deset let117,7 %29,5 %
počet fondů3814

Akciové podílové fondy se v dubnu vrátily k poklesu ze začátku letošního roku. Růst výnosů se negativně projevil hlavně v USA, protože tamní Fed je mnohem agresivnější než Evropská centrální banka. Nejen, že už začal zvedat sazby, ale jejich růst má pokračovat a být vcelku razantní. K tomu ještě rychle ukončuje svůj program nákupu dluhopisů.

Srovnejte si to s námi

Výsledkem je pokles amerického indexu S&P500 o více jak osm procent, zatímco evropské akcie klesly asi jen o tři procenta. Velkou ránu dostávají hlavně technologické firmy, které právě patří do toho ranku firem, které si užívaly levné financování. Index NASDAQ, dosud velký tahoun růstu, svižně koriguje minulé zisky a jen v dubnu ztratil přes deset procent.

Průměrná výkonnost korunových globálně diverzifikovaných akciových fondů nabízených v České republice se pohybovala v dubnu okolo minus 3,6 %. Jen od začátku letošního roku v nich ztratili investoři v průměru 8,4 %. Za posledních dvanáct měsíců je hodnota podílů v akciových fondech vyšší jen o 0,3 %.

Speciálně zaměřené akciové fondy zaznamenaly v dubnu pokles o 4,4 %, což bylo dáno větší vahou rizikovějších sektorových a regionálních trhů. Například technologický index NASDAQ klesl za leden až duben o 21 %.

Dluhopisové fondy

Partners indexy dluhopisových fondů
 

fondy se státními

a kvalitními korporátními dluhopisy

fondy s investicemi

do rizikových a spekulativních dluhopisů

duben 2022-1,1 %-2,1 %
od začátku roku-2,7 %-6,3 %
poslední rok-5 %-5,7 %
poslední tři roky-2,7 %1,2 %
posl. pět let-4,3 %2,1 %
posl. deset let6,3 %35,1 %
počet fondů1922

Průměrná cena kvalitních dluhopisových fondů v dubnu klesla o 1,1 %. Bohužel: za posledních dvanáct měsíců dělá ztráta už pět procent. Způsobil ji propad cen dluhopisů s tím, jak se zvyšovaly jejich výnosy.

Ještě víc klesly ceny rizikových dluhopisů. Srazil je růst rizikových prémií související s korekcí akcií. Fondy. které se na tyto dluhopisy zaměřují, proto klesly o dalších 2,1 %. Meziročně už jsou níže o 5,7 %.

Smíšené fondy

Partners index smíšených fondů
duben 2022-2,4 %
od začátku roku-6,2 %
poslední rok-3,3 %
poslední tři roky5,2 %
posledních pět let5,5 %
posledních deset let29,1 %
počet fondů51

Smíšené fondy v dubnu negativně ovlivnil pokles cen amerických akcií. Navíc na ně negativně působil i pokles cen dluhopisů související s inflací a očekávanými kroky centrálních bank. Průměrná hodnota smíšených fondů proto v dubnu klesla o 2,4 %, meziročně je nižší o 3,3 %.

Martin Mašát

Autor článku Martin Mašát

Portfoliomanažer v Partners investiční společnosti. Vystudoval Vysokou školu ekonomickou a Institut ekonomických studií při Univerzitě Karlově. Je držitelem prestižního mezinárodního titulu CFA (Chartered Financial Analyst).... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+24
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 20 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

10. 5. 2022 22:49, czhuntetr

Daleko větší problém máte v tom, že pravdpodobně KB platíte cca 2 % ročně jako správcovský poplatek - tj. za naprosto minimální a zanedbatelnou činnost, kterou dělá laciný software a občas do toho k Vaší škodě šťourají nějací zbytečně dobře placení lidé (jak zjistil pan Kahneman, profesionální správci portfolií mají stejnou kvalifikaci a investiční úspěšnost jako šimpanzi nebo hod mincí).

Zobrazit celé vlákno

+10
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

10. 5. 2022 7:51

vsechno bude padat lide jsou v koncich drahota nas nici kazdy den

-14
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (20 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Nejasnosti u DIPu. Pozor na daňové potvrzení a přesuny peněz

11. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Nejasnosti u DIPu. Pozor na daňové potvrzení a přesuny peněz

Poskytovatelé dlouhodobého investičního produktu nemají povinnost oddělovat příspěvky zaměstnance a zaměstnavatele. To může přinést komplikace při ročním potvrzení pro daňové účely.... celý článek

Podílovým fondům se daří. Akcie jedou na vlně technologií

8. 3. 2024 | Martin Mašát | 1 komentář

Podílovým fondům se daří. Akcie jedou na vlně technologií

Zatímco akciím pomáhá až nekritická víra v budoucnost umělé inteligence, ceny dluhopisů poslalo nahoru rozhodnutí České národní banky.

Výsledky nemovitostních fondů: Inflaci překonalo šest retailových

27. 2. 2024 | Jan Traxler

Výsledky nemovitostních fondů: Inflaci překonalo šest retailových

Většina retailových nemovitostních fondů loni vydělala kolem pěti až sedmi procent. Nejvyšší zhodnocení zaznamenal Mint I. rezidenční fond, ukazuje porovnání.

Češi řekli, proč neinvestují. Na prvním místě je strach

20. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ | 1 komentář

Češi řekli, proč neinvestují. Na prvním místě je strach

Strach z podvodu a ze ztráty peněz jsou nejčastějšími důvody, proč Češi neinvestují. Až za nimi je nedostatek peněz. Ukázal to průzkum agentury Perfect Crowd na reprezentativním vzorku... celý článek

Jak se kupuje dům za šest miliard. Šéf fondu podrobně o Arkádách Pankrác

7. 2. 2024 | Martin Vlnas

Jak se kupuje dům za šest miliard. Šéf fondu podrobně o Arkádách Pankrác

Nemovitostní fond Trigea získal pražské obchodní centrum Arkády Pankrác. Jak se mu to podařilo a jaké s ním má další plány? Rozhovor s Tomášem Trčkou, zakladatelem a generálním ředitelem... celý článek

Partners Financial Services