Polovina Čechů může spořit maximálně 2000 Kč měsíčně

Polovina Čechů může spořit maximálně 2000 Kč měsíčně

Zdroj: Shutterstock

Skoro polovina (47 %) obyvatel Česka zvládne měsíčně odložit stranou maximálně dva tisíce korun. Ukázal to únorový průzkum investiční platformy Portu na reprezentativním vzorku 1050 uživatelů internetu ve věku 18 až 65 let prostřednictvím nástroje Instant Research společnosti Ipsos.

Další zhruba třetina (30 %) lidí odkládá měsíčně mezi dvěma a pěti tisíci korunami. Necelá čtvrtina (23 %) Čechů pak dokáže odložit víc než pět tisíc. 

Když nepočítáme případnou hodnotu nemovitosti, kterou užívají, má téměř polovina (47 %) Čechů naspořeno maximálně 100 tisíc korun. Další zhruba čtvrtina (26 %) dotázaných má finanční rezervu ve výši 100 až 500 tisíc. Úspory dalších sedmi procent dotázaných se pohybují mezi půl milionem a jedním milionem korun. Víc než milion má naspořeno nebo zainvestováno jen asi sedm procent respondentů.

„Uvádí se, že finanční polštář pro vykrytí neočekávaných výdajů by měl být ve výši zhruba tří až šesti měsíčních výdělků,“ připomíná Radim Krejčí, šéf online investiční platformy Portu.

Zdroj: Průzkum Portu

Téměř polovina Čechů se domnívá, že do důchodu bude schopna reálně odejít s úsporami maximálně půl milionu korun. Téměř čtvrtina (24 %) respondentů s žádnými úsporami na důchod nepočítá, nevytváří je a ani to neplánuje.

Ideální představa finančního polštáře na penzi je přitom odlišná: Čtyři z desetiny Čechů by byli spokojeni s částkou mezi půl milionem až dvěma a půl miliony korun, skoro desetina by si ale přála mít na účtu víc než 10 milionů.

Zdroj: Průzkum Portu

Ke zhodnocování úspor využívá polovina dotázaných (50 %) spořicí účet, ukázal průzkum. Čtyřicet procent má penzijní připojištění nebo doplňkové penzijní spoření.

Investování je, i přes rostoucí zájem nových investorů v posledních letech, stále okrajovou záležitostí. Do akcií má zainvestováno devět procent respondentů. Osm procent sází na kryptoměny, sedm procent na nemovitosti, pět procent na zlato, čtyři a půl procenta na státní nebo firemní dluhopisy.

„Investice jako jediné nabízejí šanci na slušné zhodnocení, které dokáže alespoň částečně pokrýt aktuální inflaci. V rámci diverzifikace je spořicí účet vhodnou volbou pro část disponibilních úspor, nadpoloviční část úspor by ale měla pracovat a vydělávat v efektivnějších nástrojích,“ říká Krejčí.

Skoro třetina (31 %) Čechů dokonce žádné spořicí nebo investiční produkty nevyužívá, případné úspory má na běžném účtu nebo v hotovosti. V této skupině jsou zastoupeni především lidé se základním vzděláním a výučním listem.

redakce Peníze.CZ

Jsme největší web o osobních financích v Česku. Přinášíme aktuality, praktické návody, kalkulačky a další přehledy. Do rodiny vydavatelství NextPage Media s námi patří i Finmag, Heroine a Footbal Club. Můžete nás sledovat... Další články autora.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+19
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 29 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

3. 5. 2022 16:46, petr

Polovina Čechů prokouří víc než 2000 kč měsíčně :) a ta druhá si kupuje svačiny na benzině :)

+56
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

3. 5. 2022 7:35, klarka

neusetrime nic je neunosna drahota sotva de uzivime tisice miliony cechu neni natom dobre

-45
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (29 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Air Bank sníží úrok na spoření. Víc garantuje při investici

28. 3. 2024 | Petr Kučera

Air Bank sníží úrok na spoření. Víc garantuje při investici

Air Bank od 12. dubna sníží úročení na svém spořicím účtu. Další pokles pak avizuje na 2. května, kdy ukončí dosavadní marketingovou akci.

Spořitelna zjednoduší způsob, jak úročí spořicí účet

28. 3. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

Spořitelna zjednoduší způsob, jak úročí spořicí účet

Česká spořitelna opět změní způsob úročení svého spořicího účtu. Komplikované podmínky, které zavedla teprve před pár měsíci, od června výrazně zjednoduší.

ČNB dál snižuje sazby. Stejným tempem jako minule

20. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

ČNB dál snižuje sazby. Stejným tempem jako minule

Bankovní rada České národní banky na svém dnešním jednání rozhodla o snížení úrokových sazeb o 0,5 procentního bodu na 5,75 procenta počínaje 21. březnem. Jde o nejnižší hodnotu od... celý článek

Spořitelna snižuje úrok na spořicím účtu. Někomu ale ne

13. 3. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

Spořitelna snižuje úrok na spořicím účtu. Někomu ale ne

Česká spořitelna snížila úrokové sazby na spořicím účtu – až na výjimky o 0,75 procentního bodu. Zároveň ještě zkomplikuje strukturu úročení.

Nejlepší spořicí účty v březnu. První porovnání s novou bankou

8. 3. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

Nejlepší spořicí účty v březnu. První porovnání s novou bankou

Banky postupně snižují úročení na termínovaných vkladech, některé i na spořicích účtech. Kam se teď podívat, když si chcete vyšší úroky udržet co nejdéle?

Partners Financial Services