Rozdíly v kvalitě nemovitostí se zvýrazní

Vladan Kubovec | rubrika: BrandInsight | 10. 5. 2022 | 10 komentářů
Nemovitosti mají setrvačnost a jejich ceny i výnosy reagují na pohyby ve světě se zpožděním. Ale reagují. Výhledově nás čeká zvýraznění rozdílu mezi kvalitními a méně kvalitními nemovitostmi.
Rozdíly v kvalitě nemovitostí se zvýrazní

Zdroj: Shutterstock

Už před ruskou invazí na Ukrajinu začaly nemovitostní trh ovlivňovat výrazné tlaky. Zejména rostoucí inflace a dramatické zvyšování základní úrokové sazby, kterým na ni reagovala Česká národní banka. To se týká zejména nemovitostí obchodovaných v českých korunách, kde už vidíme drobné zvyšování yieldů, především u méně kvalitních nemovitostí nebo u segmentů trhu, kde se investoři víc obávají dopadů covidu a změn chování nájemců a nakupujících.

U nemovitostí obchodovaných v eurech se zatím kvůli pasivní politice Evropské centrální banky výrazné změny neprojevily. Nejmarkantnější je částečný odklon velkých institucionálních investorů k logistickým a průmyslovým budovám, jejichž podíl ve svém portfoliu postupně zvyšují na úkor dosud dominujících budov kancelářských.

O autorovi

Vladan KubovecZdroj: Conseq

Vladan Kubovec je portfoliomanažer fondu Conseq realitní. Absolvent Právnické fakulty Masarykovy univerzity a oboru oceňování majetku v Bankovním institutu působil jako vedoucí oddělení oceňování nemovitostí a poradenství ve společnosti Real Treuhand Reality. V Consequ je od roku 2011 zodpovědný za investice do nemovitostí a ostatních nefinančních aktiv.

Za hranice

K pohybům ve výnosech komerčních nemovitostí podle mě zatím nedochází, protože na trhu je pořád nadbytek peněz a nedostatek kvalitních budov. Peníze ale budou zdražovat a inflace zatíží rozpočty firem, likvidita tedy z trhu bude postupně mizet a ceny nemovitostí už neporostou tak rychle. Předpokládám ještě velmi mírnou kompresi u kvalitních logistických nemovitostí, kde investoři stále sázejí na růst internetového obchodu a poptávku e-shopů a doručovacích společností po prostorách.

Komplikovanost českého stavebního řízení vede mnoho českých developerů a realitních investorů za hranice. Čeští investoři začali být významnými hráči na polském trhu a pronikají i na trh západoevropský, zejména do Německa a Rakouska. I to může ovlivnit tuzemský trh. Nedostatek stavebních příležitostí ho může zablokovat a investiční kapitál, včetně českého, kvůli krátkodobě nesmyslným výnosům nasměrovat mimo Česko.

Pomalu, ale jistě

Zatímco vyčkáváme, jak trh zareaguje na inflaci a úroky korunových úvěrů, objevují se nové a nečekané otázky. Jak trh ovlivní geopolitika? Česko může rychle ztratit pověst levné, ale kvalitní a bezpečné lokality uprostřed Evropy. Ruská prohlášení o jejich budoucí sféře vlivu a agresivní kroky směrem na západ stvrzující tuto rétoriku mohou naše renomé narušit a zahraniční investoři mohou začít vyžadovat k investicím v Česku rizikovou přirážku.

A k „tradičním“ procesním překážkám při povolování staveb se můžou přidat další faktory brzdící výstavbu. Například nedostatek lidí způsobený odlivem ukrajinských stavebních dělníků, kteří odešli bránit svou zemi.

Zásadní vlastnost nemovitostního trhu je setrvačnost a pomalé tempo, ve kterém reaguje na proměny ekonomiky i politiky. Než absorbuje to, co se právě děje, a promítne to do cen a trendů, bude to nějaký čas trvat. Odtržený od reality ale není a reagovat bude v dohledné době. Jeho proměnu trochu oddálí stávající přebytky likvidity, nicméně podle mého názoru nás čeká období rostoucích výnosů a rozevírání nůžek v hodnotě mezi kvalitními a méně kvalitními nemovitostmi.

FINMARKET je rubrika zasvěcená obsahu, který připravujeme ve spolupráci s obchodními partnery na míru společnostem, které chtějí seznámit čtenáře se svými produkty nebo službami.

Peníze BrandInsight

Vladan Kubovec

 Další články autora.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-7
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 10 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

10. 5. 2022 12:14, ?

Babišovi můžete tak poděkovat za tu inflaci, co tu teď je. Je rekordní díky jeho rozhazovačné politice.

Zobrazit celé vlákno

+13
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

10. 5. 2022 7:37

zlaty babis

-13
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (10 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Air Bank sníží úrok na spoření. Víc garantuje při investici

28. 3. 2024 | Petr Kučera

Air Bank sníží úrok na spoření. Víc garantuje při investici

Air Bank od 12. dubna sníží úročení na svém spořicím účtu. Další pokles pak avizuje na 2. května, kdy ukončí dosavadní marketingovou akci.

Zlato je sice konzervativní, ale bezpečná investice

28. 3. 2024 | PR text

Zlato je sice konzervativní, ale bezpečná investice

Nejlevnějšího prodejce zlata najdete na adrese Zlatemince.cz. Prodejnu má v Praze v Obecním domě. Ale pozor, ve druhém patře, ne v přízemí. Použijte služební vchod z ulice U Obecního... celý článek

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

24. 3. 2024 | Jiří Šafařík | 5 komentářů

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

Prodejci finančních produktů se často snaží co nejvíce snížit význam státních důchodů a naopak silně přeceňují význam soukromého spoření či investování na stáří. Důležitou roli však... celý článek

Bitcoin se propadl na 8900 dolarů, lenochod překvapil. Týden v kryptu

23. 3. 2024 | Tomáš Krause

Bitcoin se propadl na 8900 dolarů, lenochod překvapil. Týden v kryptu

Na BitMEXu se někdo ukliknul nebo se zbláznil robot a stálo to miliony. Dolarů. Japonský penzijní fond zkoumá bitcoin, Greenpeace do něj kope. V Americe možná budou z etheru akcie.... celý článek

Nemovitosti jsou v investičním portfoliu nezastupitelné

22. 3. 2024 | Radim Zelený

Nemovitosti jsou v investičním portfoliu nezastupitelné

Společnost Ronda Invest financuje developerské projekty a následně umožňuje investorům na úvěrech participovat. „Každého klienta posuzujeme individuálně a snažíme se pochopit jeho byznys,“... celý článek

Partners Financial Services