Míň člověka, míň chyb

Hynek Just | rubrika: BrandInsight | 5. 5. 2022
Investiční platformu založil před pěti lety. Dnes má Portu přes 127 tisíc uživatelů a pod správou devět miliardy korun. Sám Radim Krejčí říká, že to nemusí být investice pro každého. Spoléhá totiž na setrvalý růst světových burz, který se ve výnosech může projevit až za roky. Ale nakonec prý vždycky projeví.
Míň člověka, míň chyb

Zdroj: Shutterstock

Chápu správně Portu jako investiční alternativu podílových fondů, do velké míry automatizovanou, tím pádem s nižšími náklady a menšími poplatky?

Výnosově jsme na tom daleko lépe než srovnatelné podílové fondy. Portu je v principu automatizovaná správa majetku, tedy levnější i efektivnější alternativa k tomu, co banky nabízejí jen svým movitějším klientům v rámci privátního bankovnictví. Portfolia, která mají akciovou, dluhopisovou i komoditní složku, skládáme klientům na míru, nezávisle a z nízkonákladových ETF nástrojů, které pokrývají všechny podstatné třídy aktiv – akcie, dluhopisy i komodity.

Poradce ale může mít zkušenost, kterou robotovi nepředáte. Nechybí u vás lidský faktor?

I když jsme „roboadvisory“, zatím nepo­užíváme umělou inteligenci. To „robo“ znamená spíš vysokou automatizaci procesů. V Portu je lidský faktor hlavně na úrovni investiční strategie. Investiční komise vyhodnocuje, jaké dluhopisy, ETF a další cenné papíry by měly v portfoliu být. Pokud jde ale o správu investic, tam myslím, že čím menší je prostor pro lidská rozhodnutí, tím menší je prostor pro chyby. Když vkládáte peníze do aktivně řízeného podílového fondu, dáváte se do rukou jeho manažera a nevíte, co na pozadí dělá.

Třeba jsem si fond vybral právě proto, že manažerovi portfolia, konkrétnímu člověku, prostě věřím.

Znáte ho osobně? Já jich znám hodně, a přesto myslím, že i ti nejlepší čeští portfolio manažeři nedokážou dlouhodobě a konzistentně překonávat trhy. Podívejte se na vývoj největších českých fondů za posledních deset patnáct let. Ukazuje se, že když s tím hodně hýbete, portfolio měníte a moc se snažíte, k ničemu to nevede. Nej­víc je to výhodné pro banku, která vydělává na poplatcích. Lepší poměr cena : výkon běžný investor najde, když investuje do portfolia několika ETF.

Co třeba fond Top Stocks od Erste? Jeho manažer Ján Hájek je přesně ten typ člověka, co jsem měl na mysli. Zkušený, cenné papíry pečlivě vybírá, můžu věřit jeho intuici, jeho fond patří na českém trhu mezi nejvýnosnější. Proč bych si měl myslet, že to takový člověk dělá špatně?

A víte, jakou má Honza Hájek výkonnost za posledních zhruba deset let?

Radim Krejčí

Radim Krejčí
Zdroj: Portu

Vystudoval VŠE, dvanáct let pracoval pro Patria Finance, v momentě jejího odprodeje do rukou ČSOB byl předsedou představenstva a ředitelem Patria Online. Portu v rámci investiční skupiny WOOD & Co. založil v roce 2017.

Nevím, ale vím, že jde nahoru...

Kdybyste si při založení toho fondu koupil srovnatelné ETF, třeba na index S&P 500, máte lepší výkonnost. Honzu Hájka obdivuji, znám ho dobře a jako člověku mu věřím, ale je to přesně příklad toho, že ani profesionálové nejsou schopni dlouhodobě překonávat trh. Podle statistik Standard & Poor’s 85 procent evropských aktivních portfolio manažerů na desetiletém horizontu nevydělá víc než index, respektive pasivní investování. Samozřejmě se vám může s šikovným výběrem a šťastným načasová­ním podařit na akciích během jednoho roku vydělat 50 procent. Jenže pak můžete udělat a pravděpodobně uděláte nějakou investiční chybu.

Nejsou pasivní investice výhodné, jen dokud trhy rostou? Když se jejich růst zpomalí nebo zastaví, přestanete vydělávat.

To je jedna z pravidelných připomínek v de­batách o pasivním a aktivním investování. Zatím se neukazuje, že by to tak bylo. Že byste v horších dobách dokázal vybírat jako investor nebo portfolio manažer ty správné sektory, odvětví, které by vám vydělaly víc než celá burza. Poslední příklad je covidová krize. Ani v roce 2020 při silných propadech neměly aktivní fondy lepší výnos než pasivní strategie.

Co si myslíte o vzestupu fondů zaměřených na investice s nálepkou ESG? Zohledňujete tenhle evropský „sociálně-zelený“ trend ve výběru indexů?

Dřív jsem byl spíš skeptický, nemám rád politicky tlačené věci. Ale s ohledem na to, co se děje na Ukrajině, tomu začínám věřit čím dál víc. Na letošek chystáme v Portu i nabídku čistě „zelených“ portfolií, případně si investor bude moci volit, jak moc jeho portfolio má být ESG. Zelené a sociálně odpovědné firmy mají budoucnost. Podporuje je Evropská unie, je tedy pravděpodobné, že jejich zisky půjdou nahoru. A kvůli Rusku bude Evropa usilovně pracovat na soběstač­nosti, což znamená méně neobnovitelných zdrojů. Má to tedy i fundamentální logiku.

Portu

Portu funguje na principu investic do ETF (exchange traded fund, burzovně obchodovaný fond). Jedná se o pasivní investici, složení burzovně obchodovaného fondu nejčastěji prostě kopíruje některý burzovní index nebo podkladové aktivum.

Loni jste měli v rámci Portu výnos přes 20 procent, deklarujete, že se investor ke svým penězům kdykoli dostane a riziko je v případě ETF indexů celkem malé. Přitom by mělo platit, že v každé investici plusy vyvažují nějaké nedostatky.

Riziko široce diverzifikovaných akciových ETF je opravdu nižší než u mnoha akciových fondů. Co se týče výnosů, my kalkulujeme s tím, že akciové trhy vynášejí dlouhodobě v průměru osm až deset pro­cent ročně. Minulý rok byl extrémně dobrý, proto přes 20 procent. Riziko je v tom, že třeba letošní rok nemusí být dobrý vůbec. Je válka a indexy zůstanou třeba dva roky kolem nuly. Může se stát, že když budete potřebovat peníze z investice, budete zrovna v minusu. Právě proto jsme zaměření hlavně na dlouhodobé investování, na důchod, pro děti, ideálně na deset, patnáct nebo dvacet let. Akciový trh v kombinaci s dlouho­dobým investičním horizontem má podle mě nejlepší poměr výnos : riziko : likvidita.

Pro koho je tedy Portu?

Řekl bych, že se trefujeme do „masovky“. Do lidí, kteří se o investice nechtějí zajímat, nespekulují, nebaví je to a mají peníze úpl­ně zbytečně uložené na účtech v bankách. Těm říkáme: Máme tu produkt, který sice má rizika, ale určitě je to lepší než mít peníze na spořicím účtu, zvlášť když se díváte daleko. Jsme ale online, nejsme tedy řešení pro každého. Někdo tu „paní v bance, co dobře poradí“ pořád potřebuje.

FINMARKET je rubrika zasvěcená obsahu, který připravujeme ve spolupráci s obchodními partnery na míru společnostem, které chtějí seznámit čtenáře se svými produkty nebo službami.

Peníze BrandInsight

Hynek Just

Autor článku Hynek Just

Vystudoval teorii kultury na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy, což se na jeho profesní kariéře nijak nepodepsalo. Věnoval se hudební publicistice, jeho recenze a rozhovory lze dohledat třeba v archivu Respektu, MF Dnes,... Další články autora.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Moneta schválila dividendu devět korun za akcii

23. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ

Moneta schválila dividendu devět korun za akcii

Valná hromada Moneta Money Bank, které se zúčastnili držitelé 74,59 procenta akcií, dnes schválila rozdělení čistého zisku za rok 2023. Z částky 5,4 miliardy korun akcionářům vyplatí... celý článek

Půlení bitcoinu je za námi. Klesnou odměny za ethereum? Týden v kryptu

20. 4. 2024 | Tomáš Krause

Půlení bitcoinu je za námi. Klesnou odměny za ethereum? Týden v kryptu

Halving bitcoinu máme za sebou, Hongkong schválil ETFka a naše vláda pravidla krypta. Ethereum diskutuje o snížení odměn a Cardano se bratříčkuje s Huawei. Je tu další Týden v kryptu. celý článek

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

19. 4. 2024 | Martin Pleštil | 7 komentářů

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

Obliba investování v Česku roste. I s takovými výdělky je ale spojena nepříjemná povinnost – daně. Poradíme, co si jako běžný investor musíte ohlídat a kdy přiznání řešit nemusíte.

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

17. 4. 2024 | Petr Kučera

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

Poslanci schválili novelu zákona o investičních společnostech. Má lépe chránit drobné investory před takzvanými alternativními fondy podle paragrafu 15. Společnosti jako Growing Way,... celý článek

Těžba bitcoinu po halvingu: Vyplatí se to ještě?

16. 4. 2024 | PR text

Těžba bitcoinu po halvingu: Vyplatí se to ještě?

V letošním roce dostanou těžaři za každý nalezený blok méně bitcoinů. Největší americká banka J.P. Morgan vidí v tomto odvětví riziko, ale zároveň rozpoznává potenciál ve snížení ceny... celý článek

Partners Financial Services