Přes půl miliardy do neznáma. Na pražské burze budou nové akcie

Jiří Hovorka | rubrika: Aktuality | 4. 5. 2022 | 1 komentář
Přes půl miliardy do neznáma. Na pražské burze budou nové akcie

Zdroj: Shutterstock

Na pražskou burzu vstoupí na začátku příštího týdne nový typ akcie. Uvede ho tam investiční skupina Wood & Company a jde o takzvaný SPAC (Special Purpose Acquisition Company). Do prozatím prázdné schránky vybrala částku 538,7 milionů korun od 431 investorů.

Vypořádání úpisu proběhne v pátek 6. května a na pražskou burzu vstoupí Wood SPAC One 9. května s cenou za akcii ve výši 100 korun.

Zjednodušeně jde o akcie společnosti vytvořené speciálně za tím účelem, aby zainvestovala do růstu jiné společnosti. Investoři v Česku tak dostali možnost podílet se v ideálním případě na rychlém růstu nějaké perspektivní společnosti, kterou vyberou zástupci Wood & Company. Minimální výše investice v rámci ukončovaného primárního úpisu (IPO) dělala 250 200 korun, investoři se o akcie mohli hlásit od 10. února do 29. dubna. Původně měl úpis končit už 11. dubna, ale byl prodloužen.

„Do prvního SPACu jsme šli s cílem upsat částku minimálně půl miliardy korun, což se podařilo. S výsledkem jsme spokojeni a věříme, že upsaná částka pomůže rozběhnout na pražské burze nový zajímavý příběh a naplnit očekávání investorů,“ říká Oliver Polyák, manažer v oddělení investičního bankovnictví Wood & Company.

Podle Polyáka měl první SPAC ve střední a východní Evropě dobrou odezvu především ve zkušenější retailové investorské komunitě. I přes komplikované události posledních týdnů a obecně složitou situaci na trhu, nahrála projektu skutečnost, že investoři v tomto vysokoinflačním prostředí stále hledají způsoby, jak svůj majetek ochránit.

Společnost nyní začíná hledat vhodný subjekt pro akvizici. Na to má Wood SPAC One dva roky, její zástupci ale věří, že přijde s návrhem cílové společnosti dříve. Rozhlížet se bude především mezi technologickými firmami, v sektoru e-commerce nebo strojírenství a bude hledat finančně zdravou a rostoucí společnost, se schopným managementem a silnou vůlí k dalšímu rozvoji a regionální expanzi.

Po vzájemné shodě na podmínkách akvizice bude následovat hlasování všech investorů o schválení akvizice. Poslední fází je uvedení cílové společnosti na burzu prostřednictvím akvizice společností Wood SPAC One. Potenciální zájemci z řad společností se mohou hlásit mimo jiné přes webové stránky společnosti.

„Úspěšné ukončení úpisu je prvním podstatným krokem k tomu, abychom na trh pražské burzy získali nový zajímavý titul. Pražská burza je vůbec první v regionu střední a východní Evropy, která na svůj trh SPAC přijímá. Jsem rád, že českým investorům umožňujeme vyzkoušet si tento typ investice, ” říká Petr Koblic, generální ředitel Burzy cenných papírů Praha.

Podle Vladimíra Jaroše, jednoho ze sponzorů transakce a výkonného ředitele Wood & Company, je investice do SPAC vhodná pro investory se zkušenostmi a střednědobým horizontem 3 až 5 let, kteří hledají neotřelou příležitost na trhu. Svým profilem je SPAC podobný investicím ve stylu „private equity“. Jde o rizikovou investici s potenciálně vysokým výnosem.

SPAC je společnost založená čistě za účelem akvizice firem a slouží ke zrychlenému uvedení společnosti na burzu. Z počátku se jedná o „prázdnou” veřejně obchodovatelnou společnost, která v okamžiku uvedení na burzu nevyvíjí žádnou vlastní aktivitu. Vydáním akcií získá taková společnost kapitál pro akvizici privátně vlastněné společnosti, kterou považuje za perspektivní.

Na pražské burze mají ještě v prvním pololetí roku 2022 přibýt také dvě klasické firemní akcie. Na trh Start míří slovenská společnost Gevorkyan z oboru práškové metalurgie, která si na burzu půjde až pro 800 milionů korun na další rozvoj. Druhým nováčkem bude síť restaurací Coloseum, která chce získat až 100 milionů korun na svůj růst. Z nových peněz chce mimo jiné využít covidem oslabený trh k otevírání nových vlastních i franšízových restaurací. Na Startu nedávno své akcie vydaly také třeba Pilulka a zatím naposledy – na začátku loňského listopadu – Fixed.zone.

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Moneta schválila dividendu devět korun za akcii

23. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ

Moneta schválila dividendu devět korun za akcii

Valná hromada Moneta Money Bank, které se zúčastnili držitelé 74,59 procenta akcií, dnes schválila rozdělení čistého zisku za rok 2023. Z částky 5,4 miliardy korun akcionářům vyplatí... celý článek

ČEZ oznámil výsledky a návrh dividendy, ovládne GasNet

21. 3. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

ČEZ oznámil výsledky a návrh dividendy, ovládne GasNet

Čistý zisk energetické skupiny ČEZ v roce 2023 klesl na 29,6 miliardy korun, přesto byl druhý nejvyšší za posledních deset let. Vyšší byl jen v roce 2022, kdy dosáhl rekordních 80,7... celý článek

Kofola bude vařit pivo. Koupi pivovarů schválily úřady

11. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

Kofola bude vařit pivo. Koupi pivovarů schválily úřady

Společnost Kofola ČeskoSlovensko dokončila nákup většinového podílu ve společnosti Pivovary CZ Group, pod kterou spadají značky Holba, Zubr a Litovel. Stalo se to krátce po té, co akvizici... celý článek

Podílovým fondům se daří. Akcie jedou na vlně technologií

8. 3. 2024 | Martin Mašát | 1 komentář

Podílovým fondům se daří. Akcie jedou na vlně technologií

Zatímco akciím pomáhá až nekritická víra v budoucnost umělé inteligence, ceny dluhopisů poslalo nahoru rozhodnutí České národní banky.

Komerční banka schválila štědrou dividendu. Akcionářů přibývá

8. 2. 2024 | Petr Kučera | 3 komentáře

Komerční banka schválila štědrou dividendu. Akcionářů přibývá

Valná hromada Komerční banky 24. dubna schválila návrh představenstva, aby držitelé akcií Komerční banky dostali dividendu ve výši 82,66 Kč na akcii před zdaněním. 

Partners Financial Services