Vyplatí se fotbalové akcie? Jen z lásky ke klubu je nekupujte

Jiří Hovorka | rubrika: Analýza | 21. 4. 2022
Vsadit si na fotbal můžete i na burze. Akcie fotbalových klubů jsou ale rizikové pomalu stejně jako sázky. Ukazuje to analýza čtvrtletníku Football Club.
Vyplatí se fotbalové akcie? Jen z lásky ke klubu je nekupujte

Zdroj: Shutterstock

Manchester United, Juventus Turín, Borussia Dortmund, Ajax Amsterdam, AS Řím nebo třeba FC Porto. Na finančních výsledcích všech těchto klubů se můžete podílet, s jejich akciemi se obchoduje na burze. Už dopředu vás ale musíme varovat. Zatímco fotbalové kluby se naučily žít na dluh a zisk je pro ně prakticky neznámé slovo, investoři to mají rádi naopak.

Akcie Applu nebo Tesly za posledních pět let raketově vyrostly, vyplatil se třeba i nákup ČEZu. Cenné papíry fotbalových klubů naopak spíše klesaly. Například akcie Manchesteru United, jednoho z nejhodnotnějších klubů světa, ztratila za posledních pět let zhruba 15 % hodnoty. To znamená, že kdybyste akcie United koupili za 100 tisíc korun, máte dnes 85 tisíc.

Světlou výjimkou z klubů, které jsme v úvodu zmínili, je Ajax Amsterdam. Jeho akcie se naopak za posledních pět let zhodnotila zhruba o třetinu. Kdybyste je koupili za 100 tisíc, máte přes 130. Ukázalo se totiž, že když se klubu daří, daří se i akciím. Ajax hrál v roce 2019 semifinále Ligy mistrů a dařilo se mu v ní i letos. Navíc jde o jeden z mála předních evropských klubů, jehož hospodaření je pravidelně ziskové.

Akcie Ajaxu je tak za posledních pět let v plusu i přesto, že fotbal byl zasažen covidem a kluby byly bez diváků a bez příjmů ze vstupného. Rychlý nástup covidu v březnu roku 2020 srazil o desítky procent burzy po celém světě. Nevyhnulo se to ani fotbalovým akciím. Ty se ale na rozdíl od řady dalších stále nedostaly na předcovidovou úroveň, což ještě umocnila ruská agrese na Ukrajině, která obecně trhům nepřidala. To platí i o akciích Ajaxu, které jsou sice v pětiletém horizontu ziskové, kdybyste je ale koupili těsně před covidem, jste teď víc jak třetinu v minusu.

Football Club!

Zdroj: Football Club

Text jsme převzali z aktuálního čísla čtvrtletníku Football Club, za kterým stojí NextPage Media, vydavatel webu Peníze.cz. Football Club tvoří čeští i zahraniční autoři, je plný skvělých textů o fotbale a jeho společenských souvislostech. Nově má i webový magazín.

Když vlastníte fotbalové akcie, může to násobit radost z úspěchu – jako když Ajax na jaře roku 2019 došel do semifinále Ligy mistrů. Ale i hořkost, když se naopak něco pokazí. Když Ajax na začátku února vyhodil úspěšného sportovního ředitele Marca Overmarse, který sexuálně obtěžoval kolegyně, ztratily akcie pár procent ze své ceny. Nakonec by to ale mělo být jen malé zakolísání a pokud Ajax bude dál úspěšný, mohlo by se dařit i jeho akciím. Horší to bylo loni v listopadu s Juventusem. Když vyšlo najevo, že je klub podezřelý z fixlování účetnictví, ztratily jeho akcie téměř třetinu hodnoty a doteď se z toho nesebraly.

Z českých klubů nemá akcie obchodovatelné na burze žádný. Vlastníkům to sice může při uvedení akcií na burzu jednorázově přinést nové peníze, výměnou za to ale musí být hodně transparentní, musí pravidelně zveřejňovat finanční výsledky a znamenalo by to také pustit k rozhodování i nové akcionáře. Fotbalové kluby navíc nejsou primárně určené k zisku jako drtivá většina firem, se kterými se na burzách obchoduje. To jsou všechno důvody, proč je na burzách jen pár evropských klubů.

Doplňme také, že akcie jsou určeny pro lidi, kteří vědí, jak fungují finanční trhy a jsou připraveni o své peníze částečně nebo v krajním případě i úplně přijít. Rozhodně si nekupujte akcie fotbalového klubu jen proto, že vám to přijde cool a že vám to doporučuje aplikace v mobilu. Akcie jsou rizikové, lze na nich vydělat i prodělat. U těch fotbalových je riziko ještě větší, jak ukazuje předešlý vývoj.

Alternativou k akciím jsou fanouškovské tokeny. Vydávají je kluby po celé Evropě, z těch nejznámějších třeba AC Milán, Barcelona nebo PSG. Obchoduje se s nimi na kryptoměnových burzách a jsou ještě rizikovější než akcie, jejich cena kolísá daleko víc. Třeba cena barcelonského tokenu vystřelila v březnu 2021 nad 50 dolarů, aktuálně je zhruba na desetině tehdejší ceny. Kdyby tedy někdo v březnu 2021 teoreticky nakoupil za 100 tisíc korun, má teď něco přes 10 tisíc.

Kluby a firmy vydávající tokeny s nimi kromě jiného lákají na možnost spolupodílet se na „důležitých“ rozhodnutích. Kdo si pořídí token, může pak hlasovat třeba o tom, jaká píseň bude znít při rozcvičce nebo třeba o tom, jaký vzkaz bude na kapitánské pásce.

Pět nejhodnotnějších klubů na burze:
(čísla jsou platná zhruba k poledni 20. dubna)

Manchester United

  • Cena akcie: 13,94 dolaru
  • Výnos za posledních pět let: -15 %
  • Tržní kapitalizace (přepočet hodnoty klubu podle ceny akcie): 2,27 miliardy dolarů
  • Ticker (zkratka, podle které akcii najdete): MANU
  • Burza: New York

Juventus Turín

  • Cena akcie: 0,33 eura
  • Výnos za posledních pět let: -48 %
  • Tržní kapitalizace: 820 milionů euro
  • Ticker: JUVE
  • Burza: Milán

Borussia Dortmund

  • Cena akcie: 3,84 eura
  • Výnos za posledních pět let: -30 %
  • Tržní kapitalizace: 423 milionů euro
  • Ticker: BVB
  • Burza: Xetra (Německo)

Ajax Amsterdam

  • Cena akcie: 12,4 eura
  • Výnos za posledních pět let: +33 %
  • Tržní kapitalizace: 228 milionů euro
  • Ticker: AJAX
  • Burza: Amsterdam

AS Řím

  • Cena akcie: 0,34 eura
  • Výnos za posledních pět let: -17 %
  • Tržní kapitalizace: 211 milionů euro
  • Ticker: ASR
  • Burza: Milán

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Oblíbená témata

akcie, fanoušek, fotbal, investice, sport

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Moneta schválila dividendu devět korun za akcii

23. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ

Moneta schválila dividendu devět korun za akcii

Valná hromada Moneta Money Bank, které se zúčastnili držitelé 74,59 procenta akcií, dnes schválila rozdělení čistého zisku za rok 2023. Z částky 5,4 miliardy korun akcionářům vyplatí... celý článek

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

19. 4. 2024 | Martin Pleštil | 7 komentářů

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

Obliba investování v Česku roste. I s takovými výdělky je ale spojena nepříjemná povinnost – daně. Poradíme, co si jako běžný investor musíte ohlídat a kdy přiznání řešit nemusíte.

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

17. 4. 2024 | Petr Kučera

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

Poslanci schválili novelu zákona o investičních společnostech. Má lépe chránit drobné investory před takzvanými alternativními fondy podle paragrafu 15. Společnosti jako Growing Way,... celý článek

Růst akcií trhá rekordy. Jak se daří podílovým fondům?

9. 4. 2024 | Martin Mašát

Růst akcií trhá rekordy. Jak se daří podílovým fondům?

Vývoj podílových fondů pravidelně hodnotí Martin Mašát, investiční stratég skupiny Partners. Jak si vedly v březnu, jak za posledních dvanáct měsíců a jaká je jejich dlouhodobá výkonnost? celý článek

Jak se dědí účet v bance, spoření nebo penzijko? Na tohle si dejte pozor

4. 4. 2024 | Kateřina Hovorková

Jak se dědí účet v bance, spoření nebo penzijko? Na tohle si dejte pozor

Zatímco například peníze z běžných a spořicích účtů míří po smrti majitele do dědictví, s penzijním či životní pojištěním je to komplikovanější. Životní úspory, mnohdy v řádech statisíců... celý článek

Partners Financial Services