Inflace už je skoro 13 %. Ještě stoupne, čekají ekonomové

Jiří Hovorka | rubrika: Aktuality | 11. 4. 2022 09:35 aktualizováno 11. 4. 2022 10:05 | 9 komentářů
Inflace už je skoro 13 %. Ještě stoupne, čekají ekonomové

Překvapení? (ilustrační foto: Shutterstock)

Spotřebitelské ceny stouply v březnu o 12,7 % v porovnání se stejným měsícem loňského roku, což je o 1,6 procentního bodu víc než v únoru. Oznámil to Český statistický úřad. Tak vysoko byla inflace naposledy v první polovině roku 1998.

„Podle očekávání prolomila meziroční inflace v březnu dvanáctiprocentní hranici a dál směřuje ke svému maximu, které by měla dosáhnout ještě ve druhém čtvrtletí letošního roku. Aktuálně je inflace nejvýše za posledních 24 let,“ říká Petr Dufek, ekonom Banky Creditas.

„Nejvýraznější zrychlení cenového růstu jsme zaznamenali u pohonných hmot, které byly v březnu o polovinu dražší než před rokem. Natural 95 se u čerpacích stanic prodával průměrně za zhruba 44,50 koruny za litr a nafta za 47 korun za litr,“ upřesňuje Pavla Šedivá, vedoucí oddělení statistiky spotřebitelských cen Českého statistického úřadu.

Ceny elektřiny byly v březnu meziročně o 24,7 % vyšší, zemního plynu o 37,7 %. Náklady takzvaného vlastnického bydlení stouply o 16,3 %, teplo a teplá voda o 13,9 %. Ještě více – o 19,9 % – zdražila tuhá paliva. Ceny nájemného z bytu rostly o 4,4 %, vodného o 5,3 % a stočného o 6,4 %.

Výrazně vyšší byly meziročně také třeba ceny másla (o 31,3 %), mouky (30,3 %), brambor (21,4 %), polotučného mléka (20,1 %), pekárenských výrobků a obilovin (11,3 %), zeleniny (8 %) nebo nealkoholických nápojů (7 %). Ceny oděvů jsou o 19,9 % vyšší než před rokem, obuvi o 15,4 %.

„Vzhledem k tomu, že se do inflace ještě stále postupně propisují nové ceníky energetických společností a u konce ještě není ani zdražování potravin, bude meziroční inflace růst i v dalších měsících. Je docela pravděpodobné, že ve druhém čtvrtletí zdolá hranici 14 % a klesat začne teprve až v závěru roku," říká Dufek.

Kolik to žere

Zdroj: Shutterstock

Spočítejte si, jak inflace znehodnocuje úspory. Co udělá s hodnotou vašich peněz a jak klesá kupní síla? Ukážeme, kolik vám zůstane v následujících letech, když meziroční inflace dosáhne určité hodnoty. A umíme to i naopak: Kolik vám zůstalo z vašich úspor v předchozích letech?

Kalkulačka inflace

Oproti letošnímu únoru vzrostly spotřebitelské ceny o 1,7 %. Tempo růstu tak oproti únorovým 1,3 % zrychlilo, oproti lednovým 4,4 % je ale výrazně pomalejší. Ceny pohonných hmot a olejů rostly meziměsíčně o 21,7 %, ceny zemního plynu o 7,4 %, elektřiny o 1,7 %. Teplo a teplá voda zdražily o 1,3 %. Výrazně v březnu oproti únory vzrostla třeba i cena másla (o 4,1 %) nebo ovoce (2,1 %).

Míra inflace vyjádřená přírůstkem průměrného indexu spotřebitelských cen za posledních 12 měsíců proti průměru předchozích 12 měsíců byla v březnu 6,1 % (v únoru 5,2 %).

„Na rozdíl od odhadů před ruským útokem na Ukrajinu se letošní inflace posune o několik procentních bodů výše a bude tak nejvyšší od roku 1993,“ říká Jakub Seidler, hlavní ekonom České bankovní asociace. „Vzhledem k nejistotě je velmi obtížné odhadnout, jakého vrcholu inflace letos dosáhne. Nyní předpokládáme vrchol ve výši 14,5 % v polovině letošního roku a za celý letošní rok průměrnou inflaci kolem 13 %. Trh vzhledem k dalším proinflačním vlivům dle vývoje tržních sazeb čeká, že ČNB letos zvýší sazby mírně nad 6 %,“ dodává Seidler.

Zdroj: ČBA, ČSÚ

Vysokou inflaci hlásí i některé další evropské státy, v Česku ale patří k nejvýraznějším. Předběžné výpočty podle jednotné evropské metodiky (kam se na rozdíl od inflace počítané Českým statistickým úřadem nepočítají náklady vlastnického bydlení) ukazují březnovou meziroční inflaci v Česku ve výši 11,9 %, na Slovensku 9,5 %. v Německu 7,6 %, průměr eurozóny dělá 7,5 %. V únoru ceny nejvíc meziročně vzrostly v Litvě (o 14 %), nejméně ve Francii a na Maltě (shodně o 4,2 %), v Česku jsme v únoru byli na 10 %.

Čerstvá prognóza, kterou ministerstvo financí zveřejnilo na konci minulého týdne, počítá s průměrnou mírou inflace v letošním roce 12,3 %. Meziroční inflace by po zbytek roku měla být dvouciferná, přičemž by během druhého čtvrtletí měla kulminovat nad úrovní 13 %. V roce 2023 má průměrná míra inflace zvolnit na 4,4 %. Na konci roku 2023 se pak meziroční inflace přiblíží k dvouprocentnímu inflačnímu cíli ČNB, věří ministerstvo.

Aleš Michl, člen bankovní rady České národní banky, zmiňuje tři nutné kroky k nižší inflaci: „1. Musí skončit vnější nákladové šoky. Tedy konec války. A konec nedostatku komponentů, dílů, způsobeného lockdowny. 2. Je potřeba postupně krok za krokem snížit deficit veřejných financí. Bojovat proti nadměrnému nárůstu úvěrů, proti nadměrnému zadlužování lidí a firem. 3. Bojovat proti zvyšování mezd převyšujícímu růst produktivity. Bojovat proti indexaci mezd na inflaci. ČNB musí jít se mzdovou zdrženlivostí příkladem, což se nám nedaří.“

Rada ČNB se snaží zkrotit inflaci zvyšováním úrokových sazeb, Michl (spolu s Oldřichem Dědkem) to na rozdíl od většiny radních odmítají.

Inflační kalkulačka

%

Další kalkulačky

Vývoj meziroční inflace

Další šikovné grafy základních makroekonomických ukazatelů, třeba nezaměstnanost, HDP, průměrné mzdy, hledejte na Peníze.cz v sekci Makroekonomika. Zdroj: ČSÚ, Peníze.cz

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+29
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 9 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

11. 4. 2022 14:06, Tomáš Marný

Citace - Maty / 11.04.2022 11:42

Putinova drahota.

Jasně, třeba za cenu energií může Putin, rozhodně ne EU s idiotskými nápady jako energetická burza nebo emisní povolenky.

Zobrazit celé vlákno

+9
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

11. 4. 2022 11:42, Maty

Putinova drahota.

-6
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (9 komentářů) příspěvků.

Oblíbená témata

inflace, nákupy, zdražování

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Jídlo před koncem spotřeby za polovic. Řetězce rozšiřují výhodné balíčky

19. 4. 2024 | Pavla Adamcová

Jídlo před koncem spotřeby za polovic. Řetězce rozšiřují výhodné balíčky

Zákazníci Penny Marketu si ode dneška mohou přímo na prodejnách řetězce zakoupit balíčky zboží s blížící se dobou spotřeby za poloviční cenu. Dosud to bylo možné jen přes mobilní aplikaci. celý článek

Která sleva je falešná? ČOI má jasno, říká šéf kontroly

19. 4. 2024 | Pavla Adamcová

Která sleva je falešná? ČOI má jasno, říká šéf kontroly

Novela zákona o ochraně spotřebitele funguje krátce a s prodejci je třeba si stále vymezovat hranice, říká ke správnému uvádění slev Michael Maxa, ředitel kontroly České obchodní inspekce.... celý článek

Síť obchodů Hruška změní majitele, úřad souhlasí

17. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ

Síť obchodů Hruška změní majitele, úřad souhlasí

Společnost Hruška, která provozuje stejnojmenné maloobchodní prodejny především na Moravě, může změnit majitele. 

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

17. 4. 2024 | Petr Kučera

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

Poslanci schválili novelu zákona o investičních společnostech. Má lépe chránit drobné investory před takzvanými alternativními fondy podle paragrafu 15. Společnosti jako Growing Way,... celý článek

Air Bank a O2 startují Unity, nabídne víc slev od PPF

15. 4. 2024 | Petr Kučera

Air Bank a O2 startují Unity, nabídne víc slev od PPF

Air Bank a operátor O2 rozšíří výhody pro společné zákazníky z řad běžných spotřebitelů. Nově je nabídnou pod značkou Unity, do programu se později zapojí i další partneři ze skupiny... celý článek

Partners Financial Services