Podílové fondy ztrácely. Obrat u dluhopisů je blízko

Martin Mašát | rubrika: Analýza | 9. 2. 2022 | 6 komentářů
Vývoj podílových fondů pravidelně hodnotí Martin Mašát, investiční stratég skupiny Partners. Kolik si v průměru připsaly za leden a kolik za poslední rok nebo pět či deset let?
Podílové fondy ztrácely. Obrat u dluhopisů je blízko

Zdroj: Shutterstock

Optimismus na finančních se na začátku roku rychle vyčerpal. Ceny akcií v lednu svižně padaly, navzdory ekonomickým poučkám klesaly i ceny dluhopisů. Investoři proto zažili měsíc, kdy valná většina podílových fondů skončila v minusu a nebylo moc kam uhnout.

Akciové podílové fondy negativně reagovaly na třenice mezi Ukrajinou a Ruskem. Na klidu nepřidávala ani rostoucí čísla nakažených variantou omikron. Vedle geopolitického rizika či mutace viru vidím jako hlavní riziko zvedání bezrizikových sazeb ze strany centrálních po vzoru ČNB, a tedy růst výnosů. To může negativně ovlivnit cenu akcií firem, které doposud přežívaly díky levným úvěrům.

Rostoucí výnosy v první fázi negativně dopadly na dluhopisy. Jejich ceny klesaly nejen v Česku, kde centrální banka při zpřísňování měnové politiky zvýšila základní úrokovou sazbu už na 4,5 %, ale i v USA či eurozóně – inflace se začínají obávat i tamní centrální banky.

PIF!

Partners index podílových fondů sleduje víc jak 150 fondů s aktivy klientů v celkové výši několik set miliard korun. Jde o fondy denominované v české koruně, a tedy převážně distribuované a nabízené v Česku. Vedle pohledu na všechny grafy současně si můžete zvolit, že chcete ukázat jenom některé.

Zdroj: peníze.cz

Akciové fondy

Partners indexy akciových fondů
 

fondy investující

do akcií vyspělých zemí

fondy investující do nerozvinutých zemí

a další speciální strategie

(okrajové trhy, jednotlivé sektory apod.)

leden 2022-4,4 %-1,9 %
od začátku roku-4,4 %-1,9 %
poslední rok14,6 %9,6 %
poslední tři roky40 %25,8 %
posledních pět let44,9 %32,4 %
posl. deset let133,6 %53,1 %
počet fondů3815

Průměrná výkonnost korunových globálně diverzifikovaných akciových fondů nabízených v České republice v lednu klesla o 4,4 %. I tuto korekci mají klienti v akciových fondech majetek stále o 14,6 % vyšší než před rokem.

Jestřábí komentáře amerického Fedu vyplašily především investory z technologického sektoru, který jen za leden ztratil skoro 10 %. Ceny akcií však klesaly celosvětově.

Spokojeni mohou být pouze investoři v energetickém sektoru, který navzdory obecné korekci vyskočily o několik procent, a to díky růstu ceny ropy.

Pro české investory je špatnou zprávou i několikaprocentní posílení koruny, které prohloubilo jejich ztráty z dolarových či eurových investic.

Speciálně zaměřené akciové fondy klesly jen o 1,9 %, což bylo spojeno především s lepším vývojem cen akcií ve střední Evropě a v energetickém sektoru.

Více klesaly fondy zaměřené na ESG firmy – tedy na společensky odpovědné investování. Obsahují totiž více technologických firem na úkor energetických.

Dluhopisové fondy

Partners indexy dluhopisových fondů
 

fondy se státními

a kvalitními korporátními dluhopisy

fondy s investicemi

do rizikových a spekulativních dluhopisů

leden 2022-0,8 %-1,6 %
od začátku roku-0,8 %-1,6 %
poslední rok-3,9 %0,5 %
poslední tři roky-0,5 %9,6 %
posl. pět let-2,9 %8,5 %
posl. deset let8,9 %45,2 %
počet fondů1922

Vysoká inflace – v Česku se blížící 10 procentům meziročně – a s tím spojený nárůst výnosů negativně dopadly na ceny dluhopisů. Klesaly nejen v tuzemsku, ale i v USA či eurozóně.

ČNB začala boj s inflací už před půlrokem, a tak mají čeští investoři většinu korekce cen dluhopisů za sebou. V USA a eurozóně výprodeje dluhopisů teprve přijdou.

Průměrná cena kvalitních dluhopisových fondů se v lednu propadla o 0,8 procenta. Za posledních 12 měsíců je to dokonce ztráta 3,9 %, což konzervativní klienty v podílových či penzijních fondech určitě nepotěšilo.

Základní úroková sazba ČNB je však nyní na úrovni 4,5 %, což jim dává velkou naději na solidní výsledky v následujících měsících.

Růst rizikových prémií související s korekcí akcií srazil ještě více ceny rizikových dluhopisů. Za leden tyto fondy klesly o 1,6 %, meziročně jsou o 0,5 % výše.

Smíšené fondy

Partners index smíšených fondů
leden 2022-2,8 %
od začátku roku-2,8 %
poslední rok3,7 %
poslední tři roky12,3 %
posledních pět let11,5 %
posledních deset let35,3 %
počet fondů59

Smíšené fondy v lednu následovaly pokles cen akcií i dluhopisů. Jejich průměrná výkonnost dosáhla minus 2,8 %, meziročně jsou výš o 3,7 %. 

Smíšené fondy zahrnují mnoho rozličných variant portfolií zahrnujících akcie, dluhopisy, komodity či alternativní investice.

Martin Mašát

Autor článku Martin Mašát

Portfoliomanažer v Partners investiční společnosti. Vystudoval Vysokou školu ekonomickou a Institut ekonomických studií při Univerzitě Karlově. Je držitelem prestižního mezinárodního titulu CFA (Chartered Financial Analyst).... Další články autora.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+14
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 6 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

9. 2. 2022 11:07, Martin

Dát peníze dětem není až tak špatná investice... za předpokladu, že jste je dobře vychoval a v budoucnu se o vas postarají. Ale i v tom případě je lepší diverzifikace (mít jich víc), kdyby náhodou některá z těch investic nevyšla :-).

A jinak kvůli investování si člověk nemusí "ubírat si kvůli tomu u huby", stačí investovat "přebytky", co zrovna nepotřebujete.

Předci ,prapředci a praprapředci to tak přece taky dělali - přes rok investovali přebytky z kychyně do prasete a z v zimě vybrali výnosy v podobě zabijačky .-).

Zobrazit celé vlákno

+10
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

9. 2. 2022 9:48, Jana

já jdu vždycky proudu a vyplácí se.Pro mě je investování sprosté slovo.Důležité je mít vždycky dost peněz na to základní teď a tady co bude za padesát let mě nezajímá.Ale kdyby mě trápily v dnešní inflační době nějaké nadbytky financí dala bych je mláďatům aby splatily bydlení

-5
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (6 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

19. 4. 2024 | Martin Pleštil | 7 komentářů

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

Obliba investování v Česku roste. I s takovými výdělky je ale spojena nepříjemná povinnost – daně. Poradíme, co si jako běžný investor musíte ohlídat a kdy přiznání řešit nemusíte.

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

17. 4. 2024 | Petr Kučera

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

Poslanci schválili novelu zákona o investičních společnostech. Má lépe chránit drobné investory před takzvanými alternativními fondy podle paragrafu 15. Společnosti jako Growing Way,... celý článek

Růst akcií trhá rekordy. Jak se daří podílovým fondům?

9. 4. 2024 | Martin Mašát

Růst akcií trhá rekordy. Jak se daří podílovým fondům?

Vývoj podílových fondů pravidelně hodnotí Martin Mašát, investiční stratég skupiny Partners. Jak si vedly v březnu, jak za posledních dvanáct měsíců a jaká je jejich dlouhodobá výkonnost? celý článek

Nová podpora zajištění na důchod. Jak vylepšit DIP a na co si dát pozor?

8. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 5 komentářů

Nová podpora zajištění na důchod. Jak vylepšit DIP a na co si dát pozor?

Co říkáte na současné nastavení dlouhodobého investičního produktu? Je správné jeho daňové zvýhodnění? Jak hodnotíte první nabídky na trhu z pohledu poplatků? A co by se mělo u DIPu... celý článek

Nejlepší podílový fond letos vydělal 19 %. Žebříčky za čtvrtletí

4. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ

Nejlepší podílový fond letos vydělal 19 %. Žebříčky za čtvrtletí

Průměrný český investor zaznamenal v podílových fondech za posledních dvanáct měsíců zhodnocení okolo 14,8 %. Ukazuje to Index českého investora CII750, sestavovaný analytiky společnosti... celý článek

Partners Financial Services