Plus 10 %. Akciové fondy letos vydělávají, trhy teď straší inflace

Martin Mašát | rubrika: Komentář | 8. 5. 2021 | 9 komentářů
Vývoj podílových fondů hodnotí Martin Mašát, investiční stratég skupiny Partners. Kolik si v průměru připsaly za duben, za letošní rok nebo třeba za posledních pět či deset let?
Plus 10 %. Akciové fondy letos vydělávají, trhy teď straší inflace

Zdroj: Shutterstock

Duben patřil k mála měsícům, které potěšily všechny druhy investorů. Zhodnocení si připsaly jak akciové, tak dluhopisové fondy.

Obecně pozitivní nálada na trzích způsobila souhra několika faktorů. Těmi hlavními jsou rychlejší otevírání ekonomik, a tedy vyšší růst HDP, než se před nějakou dobou očekávalo, což posunulo například americký akciový index S&P jen za duben o 5 % výš. Nárůst cen dluhopisů, resp. kvalitních dluhopisových fondů, byl zase způsoben předchozí prudkou korekcí. Propad cen dluhopisů za první čtvrtletí byl tak prudký, že se ceny během dubna lehce zvedly.

Vedle vývoje pandemie se do popředí dostává nové téma: potenciální hrozba inflace. Zatímco před pár měsíci se potácela v Evropě kolem nuly, nyní se blíží 2 %. V České republice je dlouhodobě nad cílem ČNB a v USA vzrostla už na 2,6 %. A to je teprve začátek.

Mezi negativní zprávy, které však výrazně ceny aktiv nepohnuly, patřil nárůst nemocných na nové rekordy kvůli akceleraci počtu nakažených v Indii a Jižní Americe. Trhy také vystrašil prezident USA Joe Biden, který navrhuje zvýšení daní z kapitálových výnosů na 40 %, což by investoři rozhodně nepřivítali.

PIF!

Partners index podílových fondů sleduje víc jak 150 fondů s aktivy klientů v celkové výši několik set miliard korun. Jde o fondy denominované v české koruně, a tedy převážně distribuované a nabízené v Česku. Vedle pohledu na všechny grafy současně si můžete zvolit, že chcete ukázat jenom některé.

Zdroj: peníze.cz

Akciové fondy

Partners indexy akciových fondů
 

fondy investující

do akcií vyspělých zemí

fondy investující do nerozvinutých zemí

a další speciální strategie

(okrajové trhy, jednotlivé sektory apod.)

duben 20212 %0,9 %
od začátku roku9,4 %5,7 %
poslední rok32,4 %28,8 %
poslední tři roky30,9 %15,4 %
posledních pět let51,2 %38,4 %
posl. deset let110,9 %23,8 %
počet fondů3815

Průměrná výkonnost globálně diverzifikovaných akciových fondů, nabízených v České republice dosáhla v korunách, dosáhla jen za duben plus 2 %. Letos se blížíme zhodnocení plus 10 %. Meziročně mohli klienti bez problému dosáhnout na zhodnocení 32,4 %.

Impozantní nárůst hodnoty akciových fondů, který si klienti připsali, jde na vrub výprodejů akcií před rokem, protože právě v tu chvíli vrcholila korekce živená strachem z přicházející pandemie.

Akciové fondy se speciálními strategiemi byly za hlavními trhy v závěsu s dubnovým zhodnocením 0,9 % a meziročním kolem 28,8 %. Důvodem je zaostávání Evropy za USA v rychlosti vakcinace a následného otevírání ekonomik. U nerozvinutých trhů hraje roli evidentní strach ze zvládnutí pandemie například v Indii.

Dluhopisové fondy

Partners indexy dluhopisových fondů
 

fondy se státními

a kvalitními korporátními dluhopisy

fondy s investicemi

do rizikových a spekulativních dluhopisů

duben 20210,4 %0,4 %
od začátku roku-0,8 %1,2 %
poslední rok1 %12,7 %
poslední tři roky2,5 %8,6 %
posledních pět let0,8 %13,8 %
posl. deset let16 %38 %
počet fondů1922

Zkuste to s námi

Konzervativní investoři spořící v dluhopisových fondech si po nějakém čase mohli dopřát kladný měsíc díky růstu cen dluhopisů po předchozím prudkém propadu. Výnosy od počátku roku vzrostly tak významně, že dluhopisové fondy mají konečně šanci dohánět inflaci.

Průměrná výkonnost fondů zaměřujících se na státní a kvalitní korporátními dluhopisy dosáhla v dubnu 0,4 %, meziročně jsou v plusu 1 %.

Výnos českých desetiletých státních dluhopisů poklesl z 2 % na asi 1,8 % ročně, což je způsobeno nižšími sázkami na rychlé zvedání sazeb ze strany České národní banky.

Podobně si vedly fondy rizikových dluhopisů, které měly v dubnu výkonnost také +0,4 %, ale za posledních 12 měsíců se jejich zhodnocení dostalo na 12,7 %. Jejich příběh je podobný jako u akcií: před rokem vrcholila korekce a investoři se zbavovali všech rizikovějších dluhopisů.

Smíšené fondy

Partners index smíšených fondů
duben 20211,4 %
od začátku roku3,4 %
poslední rok13 %
poslední tři roky9,6 %
posledních pět let15,3 %
posledních deset let32,3 %
počet fondů52

Smíšené strategie pokračovaly ve svém růstu díky svým dynamickým složkám. Výkonnost smíšených fondů je velice rozličná – pohybuje se od záporných po kladná čísla kvůli různým strategiím a vahám akcií, případně jejich zaměření na různé regiony. 

Martin Mašát

Autor článku Martin Mašát

Portfoliomanažer v Partners investiční společnosti. Vystudoval Vysokou školu ekonomickou a Institut ekonomických studií při Univerzitě Karlově. Je držitelem prestižního mezinárodního titulu CFA (Chartered Financial Analyst).... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+20
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 9 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

10. 5. 2021 10:46, Škodolibka domácí

Nebuďte tak zaujatý. Cest ke zhodnocení je hodně, každému vyhovuje jiná. A žádná není špatná a vždy si najde své příznivce i odpůrce. Někdo hledá jednoduchost a rád si zaplatí službu portfoliomanažera v podobě fondových nákladů, jiný jede pouze skrz ETF, někdo si nazobe pozice přímé, jinému zase stačí spořáček a stavebko s penzijkem, někdo točí vše v nemovitostech a jiný zase v alternativních investicích.

Mně třeba vyhovuje to nakombinovat. Od spořáčku, přes státem dotované produkty, pár spekulativních a dividendových akcií, nějaká ta pravidelka do fondů a sem tam si zobnout nějaký zajímavý investiční certifikátek nebo strukturovaný fondík. Alternativy a nemovitosti mě jako forma zhodnocení pro umístění volných peněz nezajímají a nesedí mi ... ale neznamená to, že bych je nějak pomlouval nebo hanil. Já spoléhám hlavně na akcie, kterým v dlouhodobém horizontu věřím mnohem více, než ostatním typům aktiv.

Zobrazit celé vlákno

+4
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (9 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Nejasnosti u DIPu. Pozor na daňové potvrzení a přesuny peněz

11. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Nejasnosti u DIPu. Pozor na daňové potvrzení a přesuny peněz

Poskytovatelé dlouhodobého investičního produktu nemají povinnost oddělovat příspěvky zaměstnance a zaměstnavatele. To může přinést komplikace při ročním potvrzení pro daňové účely.... celý článek

Podílovým fondům se daří. Akcie jedou na vlně technologií

8. 3. 2024 | Martin Mašát | 1 komentář

Podílovým fondům se daří. Akcie jedou na vlně technologií

Zatímco akciím pomáhá až nekritická víra v budoucnost umělé inteligence, ceny dluhopisů poslalo nahoru rozhodnutí České národní banky.

Výsledky nemovitostních fondů: Inflaci překonalo šest retailových

27. 2. 2024 | Jan Traxler

Výsledky nemovitostních fondů: Inflaci překonalo šest retailových

Většina retailových nemovitostních fondů loni vydělala kolem pěti až sedmi procent. Nejvyšší zhodnocení zaznamenal Mint I. rezidenční fond, ukazuje porovnání.

Češi řekli, proč neinvestují. Na prvním místě je strach

20. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ | 1 komentář

Češi řekli, proč neinvestují. Na prvním místě je strach

Strach z podvodu a ze ztráty peněz jsou nejčastějšími důvody, proč Češi neinvestují. Až za nimi je nedostatek peněz. Ukázal to průzkum agentury Perfect Crowd na reprezentativním vzorku... celý článek

Jak se kupuje dům za šest miliard. Šéf fondu podrobně o Arkádách Pankrác

7. 2. 2024 | Martin Vlnas

Jak se kupuje dům za šest miliard. Šéf fondu podrobně o Arkádách Pankrác

Nemovitostní fond Trigea získal pražské obchodní centrum Arkády Pankrác. Jak se mu to podařilo a jaké s ním má další plány? Rozhovor s Tomášem Trčkou, zakladatelem a generálním ředitelem... celý článek

Partners Financial Services